Συναγερμός έχει τεθεί στο κυβερνητικό επιτελείο υπό τον κίνδυνο συνεχόμενων μπλακ άουτ το επόμενο διάστημα και όσο προχωράμε προς την τουριστική σεζόν. Το Μέγαρο Μαξίμου προχωρά σε κινήσεις με τη ΔΕΗ για την αποφυγή τους. Ποιες περιοχές «απειλούνται» να μείνουν χωρίς ρεύμα.
Όπως διαβάζουμε στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εφαργμογή ενός έκτακτου σχεδίου για την αποφυγή διακοπών ρεύματος στα νησιά και την Κρήτη. Συγεκριμένα, με διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον Αιγιαλό παρέχεται η δυνατότητα στους κατόχους άδειας ηλεκτροπαραγωγής στα μη διασυνδεδεμένα νησιά και την Κρήτη – δηλαδή στη ΔΕΗ – αφενός να λειτουργούν υφιστάμενες ή και να μεταφέρουν νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με συμβατικά καύσιμα.
Το σχέδιο θα αφορά στα νησιά, τα οποία δεν ηλεκτροδοτούνται από το ηπειρωτικό σύστημα και διαθέτουν αυτόνομους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και δίκτυα διανομής ρεύματος.
Οι ανάγκες για την ενίσχυση της επάρκειας των νησιών είναι μεγάλες και ιδίως τους θερινούς μήνες, οπότε και αυξάνεται η κατανάλωση ρεύματος λόγω της μεγάλης τουριστικής κίνησης.
Η κυβέρνηση μέσα από τις διατάξεις που φέρνει στη Βουλή επιδιώκει να αποφύγει τα χειρότερα ακόμη και μπλακ άουτ στα νησιά.
Με τα άρθρα 47 έως 50 στο νομοσχέδιο για τον Αιγιαλό προβλέπεται η εφαρμογή έκτακτου σχεδίου και για την Κρήτη.
Για το νησί βρίσκονται σε εξέλιξη τα μεγάλα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης του νησιού με την Αττική.
Πρόκειται για το υποβρύχιο καλώδιο και τους σταθμούς μετατροπής ισχύος, επενδύσεις της τάξης του 1 δισ. ευρώ, οι οποίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί στο τέλος του 2025.
Στην εφαρμογή του σχεδίου κομβικό ρόλο έχουν επίσης όχι μόνο η ΔΕΗ αλλά και ο ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με σχετικές διατάξεις, οι οποίες θέτουν σε εφαρμογή το σχέδιο από την 1η Ιουλίου του 2024 μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2025: «Για τη διασφάλιση του απρόσκοπτου ενεργειακού εφοδιασμού της νήσου Κρήτης από την 1η Ιουλίου 2024 έως την πλήρη διασύνδεση με το Ηπειρωτικό Σύστημα, η οποία καθορίζεται σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 108Γ, και κατόπιν εισήγησης του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (Δ.Ε.Σ.Μ.Η.Ε. Α.Ε.) η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.) με απόφασή της χορηγεί άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έως την 31η Δεκεμβρίου 2025, σ’ όσους κατέχουν κατά την 1η Μαρτίου 2024, άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από συμβατικά καύσιμα στο ως άνω νησί. Στην περίπτωση αυτή το δυναμικό παραγωγής που θα εγκατασταθεί μπορεί να αποτελεί είτε επέκταση του υφιστάμενου δυναμικού, είτε νέο δυναμικό παραγωγής με συμβατικές μονάδες».
Σημειώνεται ότι για την Κρήτη το 2024 εκτιμάται έλλειμμα ισχύος 190 MW και πάνω από 200 MW το 2025.
«Βόμβα»: Η ΔΕΗ ξεκίνησε να διαγράφει μεγάλα χρέη – Δείτε ποια
Θα μπορούσε να είναι και η καλή είδηση της ημέρας, μιας η ακρίβεια στην ενέργεια αν και έχει σταθεροποιηθεί, ωστόσο, παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Η ΔΕΗ άρχισε να μοιράζει «ραβασάκια» σε οφειλέτες και να διαγράφει χρέη. Και μάλιστα, πριν περάσει η δεκαετία.
Συγεκριμένα αναγνώστρια του xristika.gr επικοινώνησε μαζί μας και μας κοινοποίησε το έγγραφο που της έστειλε η ΔΕΗ, ενημερώνοντάς της πως της διέγραψε χρέος των 100 ευρώ.
Η οφειλή ήταν από το 2017. Αν και πριν από δύο χρόνια, είχε ενοχλήσεις για τα ληξιπρόθεσμα, ωστόσο, τον Ιανουάριο του 2024 της κοινοποιήθηκε πως η ΔΕΗ προχωρά στη διαραφή τους.
Η ίδια θα δηλώσει: «Εξάντλησα την υπομονή τους και μου διέγραψαν το χρέος. Ήξερα ό,τι θα γινόταν αργά ή γρήγορα. Σιγά το χρέος, κάτι πλήρωνα πού και πού, αλλά στο τέλος το άφησα. Μήπως θα έπεφτε έξω η ΔΕΗ για τα δικά μου 100 ευρώ. Τελικά τους νίκησα».
Η ΔΕΗ «κατήργησε» τον λογαριασμό ρεύματος: Επίσημη απόφαση
Είναι πλέον επίσημο, η ΔΕΗ καταργεί τον παλιό δίμηνο λογαριασμό ρεύματος, δηλαδή τον έναντι και τον εκκαθαριστικό και πλέον θα υπάρχει ένας, αλλά θα είναι μηνιαίος.
Έως το τέλος του 6μήνου θα έχουν προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες μετρήσεις ώστε να είναι όλα έτοιμα για τον λογαριασμό ρεύματος με τον μήνα. Υπάλληλος της ΔΕΔΔΗΕ αλλά και άλλων παρόχων θα περνά κάθε μήνα από τα σπίτια μας και θα μετράει τους μετρητές μας.
Γι αυτό το λόγο όλοι καταναλωτές ρεύματος θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ και των συνεργαζόμενων εργολαβικών εταιριών θα έχει πρόσβαση στον χώρο των μετρητών του ακινήτου, προκειμένου να γίνει η λήψη ένδειξης από τον μετρητή και στη συνέχεια να χορηγηθεί στον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας που έχει επιλέξει ο πελάτης, για την έκδοση εκκαθαριστικού λογαριασμού.
Τι θα γίνει αν δεν περάσει υπάλληλος του ΔΕΔΔΗΕ
Σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η λήψη της ένδειξης, όλοι οι πελάτες έχουν τη δυνατότητα να καταχωρίσουν την ένδειξη της παροχής εντός τεσσάρων εργάσιμων ημερών από την ημέρα επίσκεψης του καταμετρητή στο ακίνητο, με τους εξής τρόπους:
Καλώντας το Τηλεφωνικό Κέντρο εξυπηρέτησης πελατών του ΔΕΔΔΗΕ στη δωρεάν γραμμή 800-400-4000.
Εναλλακτικά μπορούν να καταχωρίσουν την ένδειξη στην ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ, στο link
Μέσω της εφαρμογής My DEDDIE App από το κινητό τους τηλέφωνο.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε σχετικά: «Η δέσμευσή μας για μηνιαία καταμέτρηση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος υλοποιείται. Ξεκινώντας, σταδιακά, ο ΔΕΔΔΗΕ τις καταμετρήσεις σε όλη την Ελλάδα, αναμένεται να οδηγηθούμε σε δραστική μείωση των ρευματοκλοπών. Και αυτή η εξέλιξη, σε συνδυασμό με την τόνωση του ανταγωνισμού μεταξύ των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος, την περαιτέρω διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό δυναμικό μας και τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών μας, θα έχει σημαντικά οφέλη για τους καταναλωτές, με κυριότερο τους χαμηλότερους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος».
Προσοχή: Επίσημη ανακοίνωση από τη ΔΕΗ για τεράστια αύξηση στο ρεύμα
Για τεράστια αύξηση στο κόστος κάνει λόγο ο ΔΕΔΔΗΕ μετά την απόφαση για «κατάργηση» των τιμολογίων ρεύματος που είχαμε μέχρι σήμερα.
Ο ΔΕΔΔΗΕ αναφέρεται στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας (έναντι, εκκαθαριστικά) τα οποία από τον Απρίλιο θα καταργηθούν και τη θέση τους θα πάρουν οι μηνιαίοι λογαριασμοί ρεύματος.
Αυτός είναι και ο λόγος που διαμαρτύρεται ο ΔΕΔΔΗΕ καθώς η μέτρηση των ρολογιών σε μηνιαία βάση θα εκτοξεύσει το κόστος των λειτουργικών δαπανών κατά 40 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Ο λόγος για το αυξημένο κόστος είναι ότι θα πρέπει είτε να προχωρήσει σε πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, είτε το πιθανότερο σε νέες συμβάσεις με υπεργολάβους, οι οποίοι θα αναλάβουν το έργο της καταμέτρησης.
Ταυτόχρονα καταθέτει αίτημα στην Ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) ανάκτηση 77,5 εκατ. ευρώ μέσω των τελών χρήσης δικτύου ετησίως.
Επίσης, στο αίτημά του προς τη ΡΑΑΕΥ περιλαμβάνει και αυξημένο κόστος κεφαλαίου κατά 25 εκατ. ευρώ ετησίως λόγω των αναγκών για δημιουργία ζωνών πυροπροστασίας προκειμένου να διασφαλίσει τα δίκτυά του, άλλα 3,5 εκατ. ευρώ για κεφάλαιο κίνησης και περίπου 9 εκατ. ευρώ υποανακτήσεις.
Έτσι, με δεδομένο ότι έχει ήδη εγκριθεί από τη ΡΑΑΕΥ αυξημένο WACC 7,66% για τον ΔΕΔΔΗΕ για τη διετία 2023-2024 εκτιμάται ότι, εάν το αίτημα του Διαχειριστή πάρει τελικά το «πράσινο φως» από τον Ρυθμιστή της αγοράς, θα αυξηθούν σημαντικά τα τέλη χρήσης του δικτύου για το 2024.
Είναι αξιοσημείωτο ότι οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις (ήτοι τέλη χρήσης δικτύου και συστήματος, ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ κλπ.) αφορούν περίπου τα 2/3 ενός λογαριασμού ρεύματος και το υπόλοιπο την ενεργειακή κατανάλωση.