PLUS

Έρχεται το τέλος της πανδημίας; Πότε θα είναι έτοιμο το εμβόλιο κατά της μετάλλης Όμικρον

Μετάλλαξη Όμικρον: H πανδημία του κορονοϊού σαρώνει με την μετάλλαη Όμικρον τον πλανήτη και όλοι αναρωτιόμαστε πότε θα φτάσει το τέλος της! Η απάντηση ίσως είναι ευκολότερη από όσο πιστεύουμε…

Το εμβόλιο της Pfizer που θα στοχεύει ειδικά την υπερμεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού θα είναι έτοιμο τον Μάρτιο, ενώ η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει την παραγωγή δόσεων του νέου εμβολίου, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Άλμπερτ Μπουρλά.

“Αυτό το εμβόλιο θα είναι έτοιμο τον Μάρτιο”, ανέφερε ο Μπουρλά μιλώντας στην εκπομπή Squawk Box του CNBC. “Ξεκινάμε ήδη να παράγουμε ορισμένες ποσότητες”.

Ο Μπουρλά πρόσθεσε ότι το εμβόλιο θα στοχεύει και τις άλλες παραλλαγές του κορονοϊού που κυκλοφορούν ήδη.

Όπως εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, δεν είναι ακόμα σαφές εάν χρειάζεται ή όχι ένα εμβόλιο που να στοχεύει ειδικά την Όμικρον ή πώς αυτό θα αξιοποιηθεί, αλλά πρόσθεσε ότι η Pfizer θα έχει έτοιμες κάποιες δόσεις επειδή υπάρχουν κυβερνήσεις που το θέλουν διαθέσιμο το συντομότερο δυνατό.

“Ελπίζουμε ότι θα πετύχουμε κάτι καλύτερο, που θα παρέχει καλύτερη προστασία, ιδιαίτερα έναντι της λοίμωξης, γιατί η προστασία έναντι των νοσηλειών και της σοβαρής νόησης είναι ικανοποιητική αυτήν τη στιγμή, με τα τρέχοντα εμβόλια, αρκεί να έχουν γίνει και οι τρεις δόσεις”, συμπλήρωσε ο Μπουρλά.

Υπενθυμίζεται ότι μελέτη που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο και βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα, έδειξε πως τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna είναι μόλις κατά 10% αποτελεσματικά στην πρόληψη της συμπτωματικής λοίμωξης από την παραλλαγή Όμικρον 20 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση των εμβολίων. Παρ’ όλα αυτά, οι δύο πρώτες δόσεις των εμβολίων εξακολουθούν να παρέχουν καλή προστασία έναντι της σοβαρής νόσησης, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη.

Η ίδια μελέτη διαπιστώνει, δε, ότι η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης των εμβολίων αυξάνει έως και στο 75% την αποτελεσματικότητα έναντι της πρόληψης συμπτωματικών λοιμώξεων.

Ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Δρ Άνθονι Φάουτσι, δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι δεν υπάρχει ανάγκη για τρίτη δόση εμβολίου που θα στοχεύει συγκεκριμένα την παραλλαγή Όμικρον, επειδή αναμνηστικές δόσεις δουλεύουν καλά έναντι του συγκεκριμένου μεταλλαγμένου στελέχους.

Μετάλλαξη Όμικρον: Αυτή είναι τελικά η ασφαλέστερη μάσκα

Η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει να… καλπάζει στον πλανήτη με το τελευταιο στέλεχός την, εκείνο της παραλλαγής Όμικρον και η συζήτηση για την ασφαλέστερη μάσκα έχει ξεκινήσει.

Κάπως έτσι, επιστήμονες σε όλον τον κόσμο προχώρησαν στην σύσταση της χρήσης μάσκας τύπου ΚΝ95, η οποία θεωρείται ως μάσκα «υψηλής προστασίας» κατά της μετάδοσης του κορονοϊού.

Η ηλεκτρονική έκδοση της Wall Street Journal διεξήγαγε έρευνα ώστε να διαπιστώσει ποια είναι τελικά η μάσξα η οποία μας κρατά ασφαλείς απέναντι στον κορονοϊό. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά οι υφασμάτινες μάσκες μονής ύφανσης μπορούν να μπλοκάρουν μεγάλα σταγονίδια που περιέχουν τον ιό ωστόσο δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικές με αερολύματα ή μικρότερα σωματίδια που περιέχουν τον ιό.

Ακόμα δημοσιεύει έναν πίνακα του CDC που δίνει στοιχεία για το πόσο προστατεύουν τα τρία είδη μάσκας και πόσος χρόνος χρειάζεται για να κολλήσει κάποιος κοροναϊός ανάλογα με τη μάσκα που φορούν δύο άτομα που έρχονται σε επαφή.

Όπως φαίνεται στον πίνακα, αν κανείς από τους δύο δεν φορά μάσκα τότε είναι πολύ πιθανό να κολλήσουν μέσα σε 15 λεπτά. Αν ο ένας φορά υφασμάτινη και ο δεύτερος καμία μάσκα, τότε η μετάδοση γίνεται σε 20 λεπτά. Στην περίπτωση που και οι δύο φορούν χειρουργικές μάσκες τότε χρειάζεται μία ώρα για να μεταδώσουν.

Αν, ωστόσο, και οι δυο φορούν KN95 (N95), με σωστή εφαρμογή, μπορεί να χρειαστούν 25 ώρες ώστε να κολλήσει ο ένας από τον άλλον.

Δείτε τον πίνακα σύγκρισης:

Μετάλλαξη Όμικρον: Το πρώτο σύμπτωμα

Η απειλή της Όμικρον προκαλεί ανησυχία εν αναμονή των εργαστηριακών δεδομένων που θα δείξουν σε ποιο ποσοστό διαφεύγει της ανοσιακής απόκρισης.

Ενδιαφέρον συγκεντρώνουν τα αρχικά στοιχεία που αφορούν στα συμπτώματα της μόλυνσης με την παραλλαγή Όμικρον κατά το πρώτο 48ωρο.

Όπως φαίνεται είναι τελείως διαφορετικά από τα συμπτώματα τα οποία εκδηλώνει κάποιος που νόσησε με άλλα στελέχη, καθώς σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται ο πυρετός, η ανοσμία ή η αγευσία.

Πλέον τα συμπτώματα θυμίζουν ένα κοινό κρυολόγημα.

Αναλυτικά:

  • Ρινική καταρροή
  • Ξηρό λαιμό
  • Πονοκέφαλο
  • Κόπωση
  • Φτέρνισμα

Όπως εξήγησε σε εκδήλωση του ΕΚΠΑ ο καθηγητής, Νίκος Σύψας, μπορεί κάποιος να νοσήσει με κορωνοϊό ακόμα κι αν δεν εμφανίσει πυρετό. Πρόσθεσε ότι αν κάποιος έχει συμπτώματα απλού κρυολογήματος θα ήταν καλό να κάνει ένα μοριακό τεστ και ύστερα να προχωρήσει σε οποιαδήποτε κοινωνική συνάθροιση εφόσον το τεστ είναι αρνητικό.

Στην πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα της παραλλαγής «Όμικρον» αναφέρθηκε ο επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Θεόδωρος Λύτρας, κρούοντας τον «κώδωνα του κινδύνου».

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του, «η παραλλαγή “Δέλτα” χρειάστηκε ~6 εβδομάδες για να εκτοπίσει την “Αλφα”. Η “Ομικρον” φαίνεται πως χρειάζεται το μισό για να εκτοπίσει τη “Δέλτα”».

Σύμφωνα με τον κ. Λύτρα «ό,τι είναι να μας συμβεί, θα μας συμβεί πάρα πολύ γρήγορα».

Ο κ. Λύτρας κοινοποίησε και σχετικό πίνακα από τον Αμερικανό καθηγητή Ιατρικής Ερικ Τόπολ, ο οποίος δείχνει ότι η παραλλαγή «Όμικρον» έχει γίνει πλέον κυρίαρχη στις ΗΠΑ, καθώς στο τέλος τις περασμένης εβδομάδας αντιπροσώπευε το 73,2% των μολύνσεων.

Παράλληλα, ο επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας αναδημοσίευσε πίνακες του Δρ. Τομ Φρίντεν, πρώην επικεφαλής του CDC, που δείχνουν την αυξημένη μεταδοτικότητα της νέας παραλλαγής.

Σε ό,τι αφορά την επικινδυνότητα της «Όμικρον», ο κ. Λύτρας ανέφερε ότι «ακόμη και εξίσου ή λιγότερο επικίνδυνη να είναι, η αυξημένη μεταδοτικότητα δύναται να δημιουργήσει πολύ περισσότερες νοσηλείες και θανάτους, σε μικρό χρονικό διάστημα».

«Εμβολιασμός χωρίς καθυστέρηση. Τήρηση μέτρων (μάσκες, αποφυγή συνωστισμού, περιττών συγκεντρώσεων κλπ), ανεξάρτητα από το εμβολιαστικό status και ετοιμότητα για εφαρμογή αυστηρότερων περιορισμών, με το που δείξει η κατάσταση να ξεφεύγει», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Μετάλλαξη Όμικρον: Αυτός είναι ο συνδυασμός τρίτης δόσης που δίνει μεγαλύτερη ανοσία

Επίσημα θα πρέπει να γίνει η τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού στη χώρα μας, ωστόσο όλοι αναζητούν τον… ιδανικό συνδυασμό! Δείτε στο xristika.gr ποιος δίνει τα περισσότερα αντισώματα.

Οι ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων Covid-19 παρέχουν σημαντική αύξηση της ανοσιακής προστασίας στους πλήρως εμβολιασμένους έναντι του κινδύνου βαριάς νόσου, νοσηλείας και θανάτου, κάτι που ισχύει ιδιαίτερα για τις αναμνηστικές δόσεις με mRNA εμβόλια (Pfizer/BioNTech και Moderna). Αυτό επιβεβαιώνει μια νέα μεγάλη βρετανική επιστημονική έρευνα, η πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα σχετικά με την επίδραση της τρίτης δόσης επτά εμβολίων (εξετάστηκαν επίσης τα εμβόλια AstraZeneca, Johnson & Johnson, Novavax, Valneva και Curevac ως ενισχυτικές δόσεις).

Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι η μαζική χορήγηση τρίτων δόσεων, χάρη στη μεγάλη αύξηση των αντισωμάτων που επιφέρει, θα βάλει φραγμό και στη νέα παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού, κάτι που όμως μένει να φανεί. Η τυχαιοποιημένη μελέτη COV-Boost, με επικεφαλής τον καθηγητή ανοσολογίας Σολ Φάουστ του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, η οποία έγινε σε διάφορους συνδυασμούς εμβολίων σε 2.878 εθελοντές άνω των 30 ετών και δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», βρήκε ότι οι αναμνηστικές δόσεις έξι εκ των εμβολίων βελτίωσαν σημαντικά την ανοσία στα άτομα που είχαν αρχικά εμβολιαστεί με Pfizer/BioNTech, ενώ και τα επτά αύξησαν την ανοσία σε όσους είχαν αρχικά κάνει δύο δόσεις AstraZeneca.

Από όλα τα διαθέσιμα εμβόλια κατά του κορονοϊού, τα mRNA εμβόλια είναι αυτά που παράγουν την μεγαλύτερη αύξηση των αντισωμάτων, όταν χορηγούνται 10-12 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση. Μια τρίτη δόση Pfizer/BioNTech ή Moderna επιφέρει πολύ αποτελεσματική ενίσχυση τόσο των επιπέδων αντισωμάτων όσο και της ανοσίας σε επίπεδο Τ-κυττάρων (μεταξύ άλλων κατά της παραλλαγής Δέλτα), τα οποία παράγουν μια δεύτερη γραμμή άμυνας μετά τα αντισώματα, άσχετα με το αν κάποιος είχε προηγουμένως εμβολιαστεί με mRNA εμβόλιο ή με AstraZeneca.

Όσοι έκαναν εμβόλιο Pfizer μετά από δύο δόσεις AstraZeneca (κάτι που αφορά πολλούς ανθρώπους και στην Ελλάδα), ένα μήνα μετά είχαν επίπεδα αντισωμάτων περίπου 25 φορές υψηλότερα. Όσοι έκαναν ξανά Pfizer μετά από δύο δόσεις Pfizer, είχαν αύξηση αντισωμάτων κατά τουλάχιστον οκτώ φορές.

Η πιο ισχυρή ενισχυτική πλήρης δόση ήταν με εμβόλιο Moderna: όταν αυτό έγινε μετά από δύο δόσεις AstraZeneca, αύξησε τα αντισώματα κατά 32 φορές, ενώ όταν έγινε μετά από δύο δόσεις Pfizer, αύξησε τα αντισώματα κατά 11 φορές (σε μερικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η ενισχυτική δόση Moderna είναι μισή).

Όταν η ενισχυτική δόση γίνεται με AstraZeneca, Johnson & Johnson, Novavax ή Curevac, τα επίπεδα αντισωμάτων αυξάνονται αλλά σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με τα mRNA εμβόλια. Η τρίτη δόση με Valneva αυξάνει τα αντισώματα σε όσους είχαν αρχικά εμβολιαστεί με AstraZeneca, αλλά όχι σε εκείνους που είχαν κάνει εμβόλιο Pfizer.

Η μελέτη, που έγινε πριν την εμφάνιση της νέας παραλλαγής Όμικρον, δεν βρήκε ζητήματα ασφάλειας από την τρίτη δόση, ενώ οι όποιες παρενέργειες ήταν συνήθως ήπιες (κόπωση, πόνος στο κεφάλι ή στο σημείο της ένεσης, συχνότερα στους νεότερους). Τα ευρήματα της νέας μελέτης συνηγορούν υπέρ της σμίκρυνσης του διαστήματος ανάμεσα στη δεύτερη και στην τρίτη.

Επίσης, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ενισχυτική δόση με Pfizer θα μπορούσε να είναι ακόμη και μισή, αφού διαπιστώθηκε ότι η μισή τρίτη δόση Pfizer αυξάνει τα επίπεδα αντισωμάτων κατά σχεδόν 17 φορές σε όσους είχαν πλήρως εμβολιαστεί με AstraZeneca και κατά έξι τουλάχιστον φορές σε όσους είχαν πριν κάνει δύο δόσεις επίσης Pfizer.

Σωτήρης Παπαδόπουλος

Ο Σωτήρης Παπαδόπουλος είναι συντάκτης στην ιστοσελίδα xristika.gr, με ειδίκευση σε θέματα οικονομίας, κοινωνίας και επιχειρηματικότητας. Έχει πολυετή εμπειρία στη δημοσιογραφία και επικεντρώνεται στην ανάλυση οικονομικών τάσεων και ειδήσεων, βοηθώντας τους αναγνώστες να κατανοούν τις εξελίξεις και να παίρνουν ενημερωμένες αποφάσεις. Με την ακρίβεια και την αμεσότητα που χαρακτηρίζουν τα άρθρα του, ο Σωτήρης Παπαδόπουλος έχει καταξιωθεί ως αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης στο χώρο της ελληνικής ψηφιακής δημοσιογραφίας.

Recent Posts

Συνεχίζει αήττητος ο Παναθηναϊκός: 68-61 τον Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…

7 έτη ago

Λοταρία αποδείξεων: Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ (TAXISnet και www.aade.gr)

aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…

7 έτη ago

Νίμιτς: Κατάλληλη στιγμή για λύση στο Σκοπιανό

"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…

7 έτη ago

Μητροπολίτης Μεσσηνίας κατά Ιερώνυμου: Όχι στα συλλαλητήρια

Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…

7 έτη ago

Νεκρός ο επιβάτης που έπεσε από το Blue Star Naxos

Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…

7 έτη ago

Ανασφάλιστα οχήματα: Έρχονται πρόστιμα έως 250 ευρώ

Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…

7 έτη ago