Έρχεται νέο lockdown στην Ελλάδα; Όλη η αλήθεια

Κορονοϊός: Ανησυχία προκαλεί η εμφάνιση μιας ακόμη παραλλαγής της Ομικρόν η οποία θα μπορούσε να εξαπλωθεί γρήγορα και να παρακάμψει τα εμβόλια.

Πρόκειται για τη υποπαραλλαγή του κορονοϊού με την επιστημονική ονομασία BA.2.75 που ονομάστηκε «Centaurus» (κένταυρος) και εξαπλώνεται ταχύτατα από την Ινδία ενώ ήδη έχει εντοπιστεί και σε πολιτείες της Αμερικής

Περιστατικά της ΒΑ.2.75 έχουν ανιχνευθεί αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Ορισμένοι δε, φοβούνται ότι θα μπορούσε να προκαλέσει πιο σοβαρή ασθένεια από το σημερινό στέλεχος της Όμικρον, οποία ωστόσο είναι πιο ήπια από τις προηγούμενες Δέλτα και Άλφα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που νοσούν θα εμφανίσουν συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα και γρίπη. Οι επικεφαλής της υγείας πάντως εξακολουθούν να τονίζουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να έχει κανείς προστασία, είναι ο εμβολιασμός.

Ο Matthew Binnicker, διευθυντής κλινικής ιολογίας στην κλινική Mayo στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν πάρα πολλά συμπεράσματα.

«Αλλά φαίνεται ότι, ειδικά στην Ινδία, οι ρυθμοί μετάδοσης δείχνουν μια εκθετική αύξηση», ανέφερε στην Medical Express.

Ο Δρ Gagandeep Kang, ο οποίος μελετά τους ιούς στο Christian Medical College της Ινδίας στο Vellore, είπε ότι «πρέπει να αποδεχτούμε ότι τώρα ζούμε με υψηλότερο επίπεδο κινδύνου από ό,τι στο παρελθόν».

Η κύρια ανησυχία, λένε οι ειδικοί είναι ότι ορισμένες από τις μεταλλάξεις παρατηρούνται σε περιοχές που σχετίζονται με την πρωτεΐνη ακίδα του ιού – η οποία είναι υπεύθυνη για την είσοδο στα κύτταρα. Έτσι, η νέα παραλλαγή θα μπορούσε να επιτρέψει στον ιό να συνδεθεί στα κύτταρα πιο αποτελεσματικά.

Θα χρειαστούν όμως εβδομάδες για να καταλάβουμε εάν το στέλεχος θα επηρεάσει ή όχι την εξάπλωση του ιού, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει αρχίσει να παρακολουθεί την παραλλαγή για να παρακολουθεί πώς εξελίσσεται.

Κορονοϊός: Έκτακτη προειδοποίηση ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ο κορονοϊός παραμένει παγκόσμια υγειονομική έκτακτη ανάγκη, σχεδόν 2-1/2 χρόνια μετά την πρώτη ανακήρυξή της.

Η Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης, που αποτελείται από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ο αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων, η συνεχιζόμενη εξέλιξη του ιού και η πίεση στις υπηρεσίες υγείας σε ορισμένες χώρες σημαίνουν ότι η κατάσταση εξακολουθεί να είναι επείγουσα.

Τα κρούσματα που αναφέρθηκαν στον ΠΟΥ αυξήθηκαν κατά 30% το τελευταίο δεκαπενθήμερο, ανέφερε η ανακοίνωση, αν και η επιτροπή αποδέχτηκε ότι η αυξημένη ανοσία του πληθυσμού, κυρίως από τα εμβόλια, δείχνει μια «αποσύνδεση» των κρουσμάτων από νοσηλείες και θανάτους.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους αποδέχτηκε τη σύσταση της επιτροπής.

Η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ κήρυξε για πρώτη φορά το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού, γνωστό ως έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ανησυχίας, για την Covid-19 στις 30 Ιανουαρίου 2020. Ένας τέτοιος προσδιορισμός μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση της έρευνας, της χρηματοδότησης και των διεθνών μέτρων δημόσιας υγείας για τον περιορισμό της νόσου.

Την ίδια ώρα το παράρτημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη συνέστησε σήμερα να κάνουν και δεύτερη δόση αναμνηστικού εμβολίου για την Covid-19 οι πιο ευάλωτοι πολίτες, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων στην ήπειρο.

Οι περίπου 50 χώρες που ανήκουν στον ΠΟΥ Ευρώπης καλούνται να χορηγήσουν δεύτερη αναμνηστική δόση σε «μετρίως έως σοβαρά ανοσοκατεσταλμένα άτομα, ηλικίας από 5 ετών και άνω, καθώς και στο στενό περιβάλλον τους». Συστήνεται επίσης να εξετάσουν οι χώρες το ενδεχόμενο να προτείνουν μια δεύτερη αναμνηστική δόση σε συγκεκριμένες ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως στους ηλικιωμένους, τους εργαζόμενους στον υγειονομικό τομέα και τις έγκυες, ει δυνατόν σε συνδυασμό με το εμβόλιο της εποχικής γρίπης, όπου είναι εφικτό.

Ο εμβολιασμός όλου του πληθυσμού παραμένει «προτεραιότητα στην Ευρώπη», υπενθύμισε ο διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης Χανς Κλούγκε, σε ανακοίνωσή του.

Στα τέλη Ιουνίου ο ΠΟΥ είχε προειδοποιήσει ότι αναμένει αυξημένο αριθμό κρουσμάτων της Covid-19 αυτό το καλοκαίρι και ζήτησε από τις χώρες να παρακολουθούν την κατάσταση, μετά τον τριπλασιασμό των κρουσμάτων μέσα σε έναν μήνα. Την Δευτέρα, οι υγειονομικές υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνέστησαν επίσης να χορηγείται δεύτερη αναμνηστική δόση για την Covid-19 σε όλα τα άτομα άνω των 60 ετών. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες χορηγούν ήδη αυτήν την δεύτερη αναμνηστική δόση στους ηλικιωμένους, ακόμη και πριν το συστήσουν οι διεθνείς οργανισμοί.

Στις χώρες της ζώνης του ΠΟΥ Ευρώπης, ο αριθμός των κρουσμάτων καταγράφει μεγάλη αύξηση από τα τέλη Μαΐου. Τις τελευταίες 7 ημέρες τα κρούσματα έφτασαν σχεδόν τα 3 εκατομμύρια. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες αναφέρουν επίσης αύξηση των νοσηλειών που συνδέονται με την Covid-19, ωστόσο ο αριθμός των θανάτων παραμένει σχετικά χαμηλός.

Κορονοϊός: Οι δύο χώροι που είναι επιβεβλημένη η χρήση μάσκας

Τις επιφυλάξεις σχετικά με το πότε θα κορυφωθεί το εν εξελίξει κύμα του κορονοϊού στην Ελλάδα επανέλαβε το πρωί της Τρίτης στον ΑΝΤ1 η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού σχολιάζοντας ότι η κορύφωση του κύματος θα εξαρτηθεί από «το πώς ζούμε και τι μέτρα παίρνουμε».

Σο πλαίσιο αυτό η κυρία Λινού χαρακτήρισε «επιβεβλημένη» τη χρήση μάσκας «σε κλειστούς χώρους και χώρους που δεν αερίζονται επαρκώς».

Παράλληλα χαρακτήρισε «απαραίτητη» την τέταρτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό ειδικά για τους «ανθρώπους που είναι ευάλωτοι η 4η δόση» μολονότι παραδέχθηκε πως «είναι εξαιρετικά δύσκολο να πείσουμε τους ανθρώπους να κάνουν την 4η δόση».

Η Αθηνά Λινού προειδοποίησε, τέλος, ότι είναι υπαρκτό το σενάριο για νέα μετάλλαξη του κορονοϊού και πρόσθεσε: «δεν υπάρχουν στοιχεία ότι επιβαρύνει το εμβόλιο, αντιθέτως, αν έχεις νοσήσει, δεν σημαίνει ότι αν νοσήσεις πάλι θα το περάσεις πιο ελαφριά».

Κορονοϊός: Τι δείχνει έρευνα για την τέταρτη δόση

Η τέταρτη δόση (δεύτερη αναμνηστική) mRNA εμβολίου Covid-19 προσφέρει επιπρόσθετη προστασία έναντι της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού στους ανθρώπους άνω των 60 ετών, σε σχέση με την τρίτη δόση, δείχνει μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Τορόντο και ΜακΜάστερ στο Οντάριο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ), ανέλυσαν στοιχεία για 61.344 ανθρώπους άνω των 60 ετών κατά την περίοδο Δεκεμβρίου 2021-Απριλίου 2022, δηλαδή επί επικράτησης της παραλλαγής Όμικρον. Από αυτούς οι 13.654 είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό.

Για όσους είχαν κάνει τρίτη δόση τουλάχιστον 12 εβδομάδες νωρίτερα, μια τέταρτη δόση παρείχε (μία εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό) 19% μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα έναντι της πιθανότητας λοίμωξης, 31% μεγαλύτερη προστασία έναντι της πιθανότητας λοίμωξης με συμπτώματα και 40% μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα έναντι του κινδύνου σοβαρής νόσησης.

Σε σχέση με τους μη εμβολιασμένους, η προστασία ήταν μεγαλύτερη όσες περισσότερες δόσεις είχε κάνει κάποιος. Για την τέταρτη δόση η αποτελεσματικότητα εκτιμήθηκε σε 49% έναντι της πιθανότητας λοίμωξης από Όμικρον, σε 69% έναντι της πιθανότητας λοίμωξης με συμπτώματα και σε 86% έναντι του κινδύνου βαριάς νόσου Covid-19.

Από την άλλη, η έξτρα προστασία της τέταρτης δόσης ήταν μικρότερη, αν κανείς είχε κάνει την τρίτη δόση σε διάστημα μικρότερο των τριών μηνών πριν.