Έρχεται καύσωνας σε 5 μέρες – Οι μετεωρολόγοι το ανακοίνωσαν

Οι βροχερές ημέρες με… φυσιολογικές θερμοκρασίες τελειώνουν σύντομα και ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού είναι προ των πυλών.

Ο Σάκης Αρναούτογλου έδωσε το σύνθημα με ανάρτησή του στο Facebook. Ο υδράργυρος αρχίζει και ανεβαίνει από την Τρίτη 28 Μαΐου με αποκορύφωνα την Κυριακή 2 Ιουνίου όπου η θερμοκρασία θα φτάσει πάνω 37 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά:

«Το καλοκαιρι αρχές Ιουνίου φαίνεται να έρχεται πλησίστιο!

Η μέση θερμοκρασία στα πεδινά ηπειρωτικά έως και τις 2/6 με μια μόνο ματιά για να μη χάνετε τον…καιρό σας»

Για να υπολογίσετε σωστά την θερμοκρασία θα πρέπει να προσθέσετε στους κλειστούς κάμπους 1 με 2 βαθμούς. Δηλαδή, την Κυριακή 2 Ιουνίου σε κλειστούς κάμπους θα φτάσει η θερμοκρασία ακόμα και τους 37 βαθμούς Κελσίου.

Βελτίωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός αύριο Δευτέρα μετά τα προβλήματα που προκάλεσε η «ψυχρή λίμνη» χθες και σήμερα.

Ωστόσο σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, και τον μετεωρολόγο Σάκη Αρναούτογλου νέα αστάθεια με βροχές σε μεγάλο κομμάτι της επικράτειας αναμένονται την Τετάρτη.

Ο κ. Κολυδάς σε ανάρτησή του για τον καιρό των επόμενων ημερών ζητάει, επίσης, «προσοχή στο πεδίο των βορείων ανέμων Κυριακή και Δευτέρα που τοπικά θα φτάνουν στο Αιγαίο τα 6 με 7 μποφόρ και στην Ανατολική Αττική τα 5 με 6 μποφόρ».

Καιρός: Εφιαλτική πρόβλεψη για το καλοκαίρι – Δείτε τι θερμοκρασίες έρχονται

Καιρός: Μια νέα πρόβλεψη βόμβα αναφορικά με τον καιρό που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι βγήκε στο φως της δημοσιότητας σύμφωνα με την οποία προβλέπεται ένα από τα πιο θερμά καλοκαίρια των τελευταίων ετών, με μια ακραία τιμή απόκλισης κοντά στο +2.5 ºC.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων (ECMWF) το καλοκαίρι του 2024 αναμένεται να ζήσουμε δύσκολες καταστάσεις, αν λάβουμε υπόψη την πρόβλεψη της θερμοκρασίας όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα.

Μάλιστα, το κέντρο με τα προγνωστικά δεδομένα που βγάζει μέχρι και σήμερα πέφτει πάντα μέσα και με μεγάλη ακρίβεια.

Το γράφημα που δημοσιεύει το Meteo, παρουσιάζει τις παρελθοντικές προγνώσεις κάθε μήνα Μαΐου από το 2017 μέχρι σήμερα για τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο).

Οι γκρι μπάρες δείχνουν την αβεβαιότητα στις αποκλίσεις των τιμών από την κλιματική τιμή της περιόδου 1993-2016 (ήδη μια πολύ θερμή περίοδος) και οι γκρι κύκλοι δείχνουν τις ακραίες προγνωστικές τιμές όλων των διαθέσιμων σεναρίων.

Τα κόκκινα στίγματα “Χ” δείχνουν τις πραγματικές θερμοκρασίες που παρατηρήθηκαν από μετεωρολογικούς σταθμούς μετά το πέρας των προγνωστικών περιόδων και παρατηρούμε ότι το πιο θερμό καλοκαίρι καταγράφηκε το 2022, πολύ κοντά σε μια από τις ακραίες προγνωστικές τιμές τον Μάιο 2022.

Αξίζει να σημειωθεί πως όπως επισημαίνει το Meteo, είναι η πρώτη φορά που κανένα από τα διαθέσιμα προγνωστικά σενάρια τον φετινό Μάιο δεν δείχνει αρνητικές αποκλίσεις θερμοκρασίας για το σύνολο της Ευρώπης.

Καιρός: Τα έχασαν οι ειδικοί με το φετινό καλοκαίρι – Δεν… υπάρχει αυτό που θα ζήσουμε

Η Πολιτική Προστασία βρίσκεται σε ετοιμότητα επιπέδου 4 σχεδόν στη μισή χώρα.

Ήδη η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε από αμέλεια στο νομό Λασιθίου έκανε στάχτη σε λίγες ώρες 2.000 στρέμματα.

Ειδικοί μίλησαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Οι ακραίες συνθήκες ξηρασίας που επικρατούν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και ο άνομβρος χειμώνας φέρνουν υψηλότερες θερμοκρασίες, παρατεταμένους καύσωνες και καταστροφικές πυρκαγιές.

«Είναι πολύ πιο εύκολο δηλαδή να έχουμε δασικές πυρκαγιές, οι οποίες και θα έχουν ένταση και θα μπορούν δυνητικά να καταστούν καταστροφικές. Η αυξημένη συχνότητα με την οποία εκδηλώνονται δασικές πυρκαγιές, σίγουρα είναι κάτι το οποίο μας προβληματίζει», ανέφερε χαρακτηρστικά ο πυρομετερωλόγος Θοδωρής Γιάνναρος.

Ο χειμώνας φέτος στη χώρα μας δεν ήρθε ποτέ κι ήταν ο θερμότερος των τελευταίων ετών, με θύματα της κλιματικής αλλαγής να είναι κυρίως όλες οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.

«Τα τελευταία πέντε χρόνια η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Μεσογείου γενικότερα, τόσο η θάλασσα όσο κι ο αέρας έχουν φαινόμενα που δεν τα περιμέναμε ποτέ. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι όλη η Μεσόγειος, ιδιαίτερα η ανατολική, κάθε χρόνο γίνεται όλο και πιο ζεστή, κάθε χρόνο γίνεται και πιο ξηρή. Κάθε χρόνο έχουμε ακραία φαινόμενα», εξήγησε ο γ.γ. Ακαδημίας Αθηνών Χρήστος Ζερεφός.

Τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών συνεχώς καταρρίπτονται και οι βροχοπτώσεις ήταν όλο και λιγότερες κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024.

«Ο χειμώνας που πέρασε ήταν ο θερμότερος που έχουμε καταγράψει ποτέ και στη συνέχεια ο Μάρτιος ήταν ένας ζεστός μήνας με λίγες βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Λόγω της κλιματικής αλλαγής έχουμε διαπιστώσει ότι η θερμοκρασία έχει ανέβει γρήγορα τις τελευταίες δεκαετίες και στη χώρα μας. Γενικά βλέπουμε όλο και συχνότερα να έχουμε υψηλές θερμοκρασίες, όλο και συχνότερα βλέπουμε ρεκόρ στις θερμοκρασίες με εμμονή των υψηλών θερμοκρασιών με μικρά διαλλείματα κρύου. Αυτό είναι ένδειξη κλιματικής αλλαγής», είπε ο διευθ. Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος.

Η Πολιτική Προστασία είναι σε αυξημένη ετοιμότητα λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, ενώ εξετάζεται η πιθανότητα σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας η έναρξη της αντιπυρικής περιόδου να γίνει νωρίτερα από την πρώτη Μαΐου.

Καιρός: Το σπάνιο φαινόμενο που θα ζήσουμε – Συμβαίνει μια φορά στα 284.000 χρόνια

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και φυσικά όλοι βλέπουμε τα αποτελέσματά της με ακραία φαινόμενα ακόμα και σε μέρη του πλανήτη που όλα αυτά μέχρι πριν λίγα χρόνια θα θύμιζαν σενάριο από ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Μια μελέτη, ωστόσο, που δημοσιεύτηκε στο Bulletin of the American Meteorological Society, προκαλεί μεγάλη ανησυχία και φέρνει ένα φαινόμενο τόσο σπάνιο που συνέβη τελευταία φορά πριν από… 284.000 χρόνια!

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και κλιματολόγος στο Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικών Επιστημών και στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, Till Kuhlbrodt, εξέφρασε έντονη ανησυχία για τα ευρήματά του, θεωρώντας τα ως μια πιθανή προεπισκόπηση των ακραίων κλιματικών φαινομένων που αναμένονται τις επόμενες δεκαετίες.

Ποια ήταν όμως αυτά; Εντόπισε πρωτοφανή ζέστη στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό και ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών στους θαλάσσιους πάγους της Ανταρκτικής κατά το περασμένο έτος.

Κάτι που απλά σημαίνει πως η μέση αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη ανέρχεται σήμερα σε περίπου 1,48 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, όπως αναφέρει το Copernicus, η ευρωπαϊκή υπηρεσία για το κλίμα, με μακροπρόθεσμο μέσο όρο αύξησης περίπου 1,2 βαθμούς Κελσίου.

Για όλα αυτά έπαιξε κομβικό ρόλο το έτος 2023, που χαρακτηρίζεται από μια σειρά καταστροφικών γεγονότων, συμπεριλαμβανομένων εκτεταμένων πυρκαγιών στον Καναδά και σοβαρών πλημμυρών σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Υποστηρίζει ότι χωρίς σημαντική δράση, τέτοιες καταστροφές θα μπορούσαν να γίνουν ο νέος κανόνας σε έναν κόσμο με αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς, ένα σενάριο που η ανθρωπότητα επιθυμεί να αποφύγει.

Από την πλευρά του, ο Brian McNoldy, επιστήμονας του πανεπιστημίου του Μαϊάμι που σχολίασε την μελέτη, υπογράμμισε το αφύσικο των περσινών επιπέδων θερμοκρασίας στον Βόρειο Ατλαντικό, περιγράφοντάς τα ως ένα τόσο σπάνιο φαινόμενο που μπορεί να συμβεί μόνο μία φορά σε 284.000 χρόνια!

Υπάρχει όμως ένα τεράστιο «αλλά» στην μελέτη. Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, τα κλιματικά μοντέλα υποεκτιμούν συνήθως τα στοιχεία και λαμβάνουν ως δεδομένο το χειρότερο δυνατό σενάριο.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, τα ευρήματα της μελέτης υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για παγκόσμια δράση για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και φυσικά την αποτροπή του εφιαλτικού σεναρίου για αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασία μέχρι και 3 βαθμούς…