Έρχεται επίδομα ρεύματος έως 800 ευρώ – Ποιοι παίρνουν το «αλλιώτικο» Power Pass

Επίδομα ρεύματος: Νέος τρόπος επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος ενάντια στους «φουσκωμένους» λογαριασμούς. Τι θα ανακοινώσει η κυβέρνηση και πότε. Όλες οι πληροφορίες στο xristika.gr.

Ο χειμώνας έχει καθυστερήσει, αλλά πλησιάζει και τα δύσκολα είναι ξανά εμπρός για τα ελληνική νοικοκυριά, καθώς και τα κρατικά Ταμεία αρχίζουν να σταματούν σιγά-σιγά τις επιδοτήσεις.

Ειδικά στο ρεύμα, στο τέλος του χρόνου σταματούν να ισχύουν τα έκτακτα μέτρα που εφαρμόστηκαν από πέρσι, λόγω των ραγδαίων αυξήσεων στις ενεργειακές τιμές, ενώ επιστρέφει και η ρήτρα αναπροσαρμογής.

Μέσα σε αυτό το κλίμα φαίνεται, ότι σχεδιάζεται να δοθεί επίδομα και για τους λογαριασμούς ρεύματος, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται από μέρα σε μέρα από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας.

Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε, μέχρι στιγμής, οι καταναλωτές που θα θερμανθούν φέτος με ηλεκτρική ενέργεια αλλά και με φυσικό αέριο, θα δικαιούνται επιδότηση σύμφωνα με τα κριτήρια με τα οποία δίνεται και το πετρέλαιο θέρμανσης.

Παράλληλα, αναμένεται το ύψος του επιδόματος ρεύματος να είναι το ίδιο με εκείνο για το πετρέλαιο θέρμανσης, δηλαδή από 100 έως 800 ευρώ.

Το φυσικό αέριο την ίδια στιγμή διαμορφώνεται κατά 38,08% χαμηλότερα από την αντίστοιχη τιμή πέρυσι και συγκεκριμένα σε 0,070003 ευρώ η κιλοβατώρα από 0,11 πέρσι.

Τέλος η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος διαμορφώνεται μεσοσταθμικά τον Οκτώβριο γύρω στα 14 λεπτά η κιλοβατώρα και φαίνεται να ανεβαίνει ακολουθώντας την ανοδική τάση του φυσικού αερίου.

Επίδομα θέρμανσης: Εισοδηματικά κριτήρια

Τα εισοδηματικά κριτήρια για άγαμους και έγγαμους πολίτες παραμένουν τα ίδια με το 2022, αλλά διευρύνονται για τις οικογένειες με παιδιά. Συγκεκριμένα η προσαύξηση για κάθε παιδί ανεβαίνει στα 5.000 από 3.000 ευρώ. Έτσι διαμορφώνονται ως εξής:

 • 16.000 για άγαμους φορολογουμένους
 • 24.000 ευρώ για έγγαμους ή  συνάψαντες σύμφωνο συμβίωσης χωρίς εξαρτώμενα τέκνα
 • 29.000 ευρώ από 27.000 ευρώ που ήταν πέρυσι για οικογένεια με ένα παιδί
 • 34.000 ευρώ από 30.000 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά
 • 39.000 ευρώ από 33.000 ευρώ για νοικοκυριό με τρία παιδιά

Το όριο αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας για τους άγαμους δικαιούχους θα παραμείνει στα 200.000 ευρώ και για τους εγγάμους στα 300.000 ευρώ ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Υπενθυμίζεται ότι το πετρέλαιο θέρμανσης διατίθεται για τη χρονική περίοδο από τη 15η Οκτωβρίου μέχρι και την 30ή Απριλίου κάθε έτους. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης θα κυμανθεί γύρω στο 1,5 ευρώ στα μέσα Οκτωβρίου, καθώς οι διεθνείς του τιμές του πετρελαίου στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων έχουν υπερβεί τα 95 δολάρια το βαρέλι και οδεύουν ολοταχώς προς τα 100 δολάρια.

Επίδομα θέρμανσης: Πώς κάνετε αίτηση και πότε

Στο myθερμανση μπορείτε να μπαίνετε όταν ανοίξει η πλατφόρμα, περίπου στα μέσα Νοεμβρίου. Η πρώτη πληρωμή θα γίνει από 15 έως 31 Δεκεμβρίου. Θα μπει επίσης και νέο επιδοτούμενο καύσιμο στην πλατφόρμα.

Στη συνέχεια, θα επιλέξετε αν θα υποβάλλετε Αίτηση ένταξης στο Μητρώο Δικαιούχων του Επιδόματος, λειτουργώντας ως Δικαιούχος / Υποψήφιος Δικαιούχος του Επιδόματος ή αν θα δηλώσετε τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης ανάμεσα στους ενοίκους μιας πολυκατοικίας λειτουργώντας ως Διαχειριστής-Εκπρόσωπος των ενοίκων της.

Μπορείτε να ζητήσετε την ένταξη σας στο μητρώο δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης ή να δηλώσετε τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης που σας αναλογούν στην πολυκατοικία και να επωφεληθείτε, αρκεί να καταναλώνετε για θέρμανση:

 • πετρέλαιο εσωτερικής καύσης
 • φυσικό αέριο ή υγραέριο
 • καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ)

Τι πρέπει να κάνετε:

 • Επιλέξτε «υποβολή αίτησης» και συνδεθείτε με κωδικούς Taxisnet
 • επιλέξτε «Εκδήλωση ενδιαφέροντος»
 • επιλέξτε το καύσιμο που καταναλώνετε
 • συμπληρώστε τον αριθμό παροχής ρεύματος
 • επιλέξτε αν διαμένετε σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία
 • επιλέξτε αν είστε ιδιοκτήτης ή ένοικος (συμπληρώστε τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη)
 • συμπληρώστε έναν έγκυρο και ενεργό αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) όπου θα πιστωθεί το επίδομα

Επίδομα θέρμανσης: Ο υπολογισμός και οι βαθμοημέρες

Η βάση υπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης θα καθοριστεί και πάλι στα 350 ευρώ για όλους τους δικαιούχους. Αυτό θα πολλαπλασιάζεται με έναν συντελεστή βαθμοημέρας από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος που επικρατεί σε κάθε περιοχή της χώρας και έτσι θα προκύψει το ποσό.

Επίσης, θα προσαυξάνεται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου κατά 20%.

Ενδεικτικά παραδείγματα:

 • Οικογένεια με δύο παιδιά στο κέντρο της Αθήνας: Συντελεστής βαθμοημέρας 0,43 – Επίδομα 211 ευρώ
 • Οικογένεια με δύο παιδιά στην Κοζάνη: Συντελεστής βαθμοημέρας 1,12 – Επίδομα 686 ευρώ.

Επίδομα θέρμανσης 2023: Ποιοι θα πάρουν μέχρι 1.000 ευρώ

Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, θα αρχίσει η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης από 100 έως 1.000 ευρώ στα νοικοκυριά που πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που έχουν καθοριστεί (Διαβάστε παρακάτω περισσότερες λεπτομέρειες).

Κανονικά το επίδομα θέρμανσης ήταν από 100 έως 800 ευρώ, ενώ πέρσι έφτασε και τα 1.600 ευρώ με το διπλάσιο μπόνους που δόθηκε λόγω της ενεργειακής κρίσης. Σύμφωνα με το σκεπτικό του υπουργείου Οικονομικών, επειδή τα πράγματα δείχνουν να εξομαλύνονται, το διπλό δεν θα ισχύει φέτος, αλλά θα πάρουν 200 ευρώ επιπλέον (και θα φτάσουν έτσι συνολικά στα 1.000 ευρώ) για συγκεκριμένες κατηγορίες δικαιούχων.

Συγκεκριμένα, θα φτάνει τα 1.000 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και τη σύνθεση του νοικοκυριού, ειδικά για κατοίκους περιοχών με πολύ κρύο.

Τέλος, έχει αποφασιστεί, πως για όσους δικαιούχους έπαψαν να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για τη θέρμανσή τους και στράφηκαν στο πετρέλαιο θέρμανσης ή σε άλλα μέσα θέρμανσης, τα ποσά του επιδόματος δεν θα διπλασιάζονται, όπως γινόταν πέρυσι.

Ανατροπή με τους λογαριασμούς ρεύματος – Νέα τιμολόγια για τους καταναλωτές

Οι τρεις κατηγορίες τιμολογίων που θα ισχύσουν από τις αρχές του έτους είναι οι εξής:

 • Τα «μπλε»: Προϊόντα σταθερής τιμής ορισμένου χρόνου και σταθερής τιμολόγησης καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης.
 • Τα «πράσινα»: Κυμαινόμενα, όπου η τιμή προκύπτει από υπολογιστικό τύπο ο οποίος συνδέεται με δείκτες της χονδρεμπορικής αγοράς και ανακοινώνεται είτε πριν από την εφαρμογή της (για παράδειγμα, η τιμή για τις καταναλώσεις του Ιανουαρίου θα ανακοινωθεί την 1η Ιανουαρίου) είτε απολογιστικά δύο μήνες μετά τον μήνα κατανάλωσης (στο ίδιο παράδειγμα, η τιμή του Ιανουαρίου θα οριστικοποιείται τον Μάρτιο). Θα διατίθενται επίσης και προϊόντα μεικτής τιμολόγησης (σταθερής και κυμαινόμενης), η τιμή των οποίων θα ανακοινώνεται είτε την 1η του μήνα εφαρμογής τους είτε την 1η ημέρα του τρίτου μήνα μετά τον μήνα εφαρμογής τους.
 • Τα «πορτοκαλί»: Προϊόντα δυναμικής τιμολόγησης, τα οποία παρέχουν κυμαινόμενη χρέωση προμήθειας που αντικατοπτρίζει τη διακύμανση της τιμής στις αγορές άμεσης παράδοσης και τα οποία προσφέρονται σε καταναλωτές που έχουν έξυπνο μετρητή.