Lockdown

Lockdown: Μπορεί τα κρούσματα κορονοϊού να έχουν αρχίσει να μειώνονται αισθητά, ωστόσο οι «φωνές» από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων έβαλαν εκ νέου στο τραπέζι το ενδεχόμενο απαγόρευσης της κυκλοφορίας!

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης εκτίμησε ότι στα τέλη του Σεπτεμβρίου θα ξεπεράσουμε τα 5 χιλιάδες κρούσματα κατά μέσο όρο ημερησίως και ο αριθμός πιθανά να φτάσει τα 5.200, με βάση τα ανανεωμένα επιδημιολογικά δεδομένα και μοντέλα.

Το συγκεκριμένο νούμερο σε συνδυασμό με το ακόμα σχετικά χαμηλό ποσοστό των εμβολιασμένων αλλά και πρόσθετα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους, οι επιστήμονες μπορεί να οδηγήσουν στην επιβολή της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Υπενθυμίζεται ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 01:00 μέχρι τις 06:00 καταργήθηκε στη χώρα μας μόλις στις 28 Ιουνίου.

Οι πρώτες κιόλας δηλώσεις για ενδεχόμενο επιβολής τοπικών μέτρων και στα αστικά κέντρα μετά τα νησιά και τους τουριστικούς προορισμούς ήταν μέσα στον Αύγουστο, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, και τον τότε υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, ωστόσο, μόλις δύο μήνες μετά την κατάργηση του μέτρου, ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, έδωσε το «σήμα» των ειδικών για επιβολή του μέτρου ξανά, ως πρώτη επιλογή εφόσον το απαιτήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση που δέχθηκε για το ποια μέτρα συζητούνται στην επιτροπή, εφόσον νέο καθολικό lockdown δεν θα υπάρξει, ο κ. Μαγιορκίνης είπε χαρακτηριστικά:
«Τα μέτρα που είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν είναι αυτά που ήδη εφαρμόζονται. Δηλαδή απαγόρευση κυκλοφορίας 1-6, κλείσιμο καταστημάτων και απαγόρευση μουσικής. Γιατί αυτή τη στιγμή το επίκεντρο των περισσότερων μεταδόσεων είναι η νυχτερινή διασκέδαση. Σε πρώτη φάση βλέπουμε αυτό».

Ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε επίσης ότι από τα τέλη Σεπτέμβρη περιμένουμε αύξηση της μεταδοτικότητας.

Ο ίδιος όμως έδωσε και δύο ημερομηνίες κλειδιά. Συγκεκριμένα σημείωσε: «Σύμφωνα και με μελέτη που έχουμε κάνει στο Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, αναμένουμε μία αύξηση της μεταδοτικότητας, όταν η νυχτερινή θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 18 βαθμούς (στη Θεσσαλονίκη το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, στην Αθήνα προς το τέλος Οκτωβρίου). Κι αυτό γιατί ο κόσμος δεν θα μπορεί πλέον να κάθεται έξω να διασκεδάζει το βράδυ, θα μπαίνει σε κλειστούς χώρους και ως γνωστόν οι χώροι διασκέδασης είναι χώροι υπερμετάδοσης. Από την άλλη έχουμε πει ότι οι κλειστοί χώροι και οι χώροι εστίασης θα λειτουργούν μόνο με εμβολιασμένους, οπότε θέλουμε να δούμε πόσο αυτό θα τηρηθεί».

Σε αυτή την συγκεκριμένη περίοδος δηλαδή από 1η μέχρι 25 Οκτωβρίου η κυβέρνηση μετά την εισήγηση των ειδικών μπορεί να προχωρήσει στην επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας σε συνδυασμό με το κλείσιμο των καταστημάτων από τις 12.30 τα μεσάνυχτα.

«Τα μέτρα που είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν είναι αυτά που ήδη εφαρμόζονται. Δηλαδή απαγόρευση κυκλοφορίας 1-6, κλείσιμο καταστημάτων και απαγόρευση μουσικής. Γιατί αυτή τη στιγμή το επίκεντρο των περισσότερων μεταδόσεων είναι η νυχτερινή διασκέδαση. Σε πρώτη φάση βλέπουμε αυτό. Θα υπάρχουν συγχρόνως και περιορισμοί όσον αφορά τους ανθρώπους που μπορούν να μπουν σε κλειστούς χώρους. Δηλαδή σε κλειστούς χώρους θα έχουν πρόσβαση μόνο εμβολιασμένοι. Το μέτρο δεν είναι τιμωρητικό, αλλά θα γίνει για διαχείριση του κινδύνου. Είναι πολύ καλά τεκμηριωμένο ότι γεγονότα υπερμετάδοσης με εμβολιασμένους δεν έχουμε δει, ενώ με ανεμβολίαστους είναι πολύ συχνά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης.

Τα συγκεκριμένα μέτρα εξάλλου η κυβέρνηση δεν δίστασε ήδη να τα εφαρμόσει σε κόκκινες περιοχές. Μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου σε Αχαΐα, Ηλεία και Ικαρία και στις Περιφερειακές Ενότητες Μεσσηνίας και Ηρακλείου υπάρχει μερικό lockdown με τα μέτρα που έχουν ήδη εφαρμοστεί να είναι τα εξής:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 01:00- 06:00. Επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών για τους ακόλουθους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους: α) Μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας και β) μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).
  • Απαγόρευση μουσικής σε κέντρα διασκέδασης και επιχειρήσεις εστίασης. Στα κέντρα διασκέδασης και τις επιχειρήσεις εστίασης, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών πάρκων ψυχαγωγίας, θεματικών πάρκων και παραλιών, καθώς και των δραστηριοτήτων υπηρεσιών εστιατορίων, κινητών μονάδων εστίασης και παροχής ποτών που προσφέρονται από υγειονομικού τύπου κατάστημα σε ενιαίο χώρο με την παραλία, απαγορεύεται η μουσική καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους.

Lockdown: Σε μόνιμη καραντίνα οι ανεμβολίαστοι από 13 Σεπτέμβρη

Παράλληλα από τις 13 Σεπτέμβρη μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2022, οι ανεμβολίαστοι μένουν εκτός του… οτιδήποτε ενώ δεν θα μπορούν να κάνουν ούτε δωρεάν τεστ στον ΕΟΔΥ!

Ουσιαστικά οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να μπαίνουν σε καφέ, μπαρ και εστιατόρια ούτε με αρνητικό rapid test, ενώ υποχρεωτικά θα είναι τα τεστ για όλους τους ανεμβολιάστους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ενώ επεκτείνονται τα μέτρα που ισχύουν για πλοία και αεροπλάνα, στα ταξίδια με με τρένο και κτελ.

Αναλυτικά:

Από τις 13/9 οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ κάθε εβδομάδα, το οποίο θα κοστίζει 10 ευρώ και θα γίνεται με δικά τους έξοδα.

Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές παραγωγές:

  • Θα πρέπει να κάνουν 2 rapid test την εβδομάδα
  • Οι μαθητές 2 self test την εβδομάδα και οι φοιτητές δυο υποχρεωτικά rapid την εβδομάδα με δαπάνη του φοιτητή

Ταξίδι με ΚΤΕΛ και Τρένο

Πιο συγκεκριμένα τα μέτρα που ισχύουν στα πλοία επεκτείνονται και στα ΚΤΕΛ και τρένα για την μετακίνηση εκτός νομού, άρα θα υπάρχει μείωση του κόστους αλλά το χαράτσι παραμένει και για τα ταξίδια.

Επιπλέον ισχύει για ηλικίες από 12 ετών, ενώ παιδιά 5-12 ετών ταξιδεύουν με self test.

Ουσιαστικά, μειώνεται η τιμή των τεστ, αλλά αυξάνονται τα μέσα μεταφοράς που πρέπει υποχρεωτικά για τους ανεμβολιάστους να γίνονται. Όσοι ανεμβολίαστοι πάνε διακοπές από τις 13 Σεπτέμβρη και μετά, θα πληρώνουν λιγότερα στα τεστ, αλλά σε όλα τα μέσα, με εξαίρεση του αυτοκινήτου.

Τι θα ισχύσει στους κλειστούς χώρους από 13/09 έως 31/03/2022

Σε όλους τους κλειστούς χώρους θα μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες
Στους κλειστούς χώρους εστίασης: Λειτουργία μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες τους τελευταίες έξι μήνες
Θέατρα, κινηματογράφοι: Μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες τους τελευταίες έξι μήνες και ανεμβολίαστους με ραπιντ τεστ αντιγόνου έως και 48 ώρες πριν. Οι επιχειρήσεις αυτές θα μπορούν βάσει νόμου να επιλέγουν να λειτουργούν και μόνο ως αμιγώς για εμβολιασμένους και νοσήσαντες

Κλειστά γυμναστήρια και αθλητικά γυμναστήρια:

Λειτουργία μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες τους τελευταίες έξι μήνες, αλλά και ανεμβολίαστους με ραπιντ τεστ αντιγόνου έως και 48 ώρες πριν.
Σε γήπεδα επίσης μόνο εμβολιασμένοι
Σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοι είναι εμβολιασμένοι ή ανεμβολίαστοι.