Έρχεται άγριος Χειμώνας: Δείτε τι θα συμβεί τα Χριστούγεννα

Καιρός: Σκληρό Δεκέμβριο και Χριστούγεννα με παγωνιές προβλέπουν τα μοντέλα των μετεωρολόγων. Τι δείχνουν οι πρώτες μεσοπρόθεσμες προβλέψεις των διεθνών μετεωρολογικών οργανισμών. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Νέα, μεσομακροπρόθεσμη πρόγνωση καιρού που εκπονήθηκε από κορυφαίες διεθνείς κλιματικές αρχές εκτιμά ότι υπάρχει μια «πιθανότητα μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη» η Ευρώπη να βιώσει δριμύ ψύχος πριν από τα Χριστούγεννα.

Σε δηλώσεις του στο Politico ο Κάρλο Μπουοντέμπο, διευθυντής της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Προβλέψεων Καιρού (ECMWF), λέει ότι η πιθανότητα για παγωνιές φέτος -και ιδίως τον Δεκέμβριο – παραμένει «πολύ ρεαλιστική».

Η πρόβλεψη που εκδόθηκε την Τετάρτη, λαμβάνοντας στοιχεία από πολυσυστημικά δεδομένα, βασίζεται σε στοιχεία του ECMWF σε συνεργασία με άλλους έξι εθνικούς μετεωρολογικούς φορείς.

«Το να προβλέπεις τον χειμερινό καιρό από τις αρχές του Φθινοπώρου έχει πολλές αβεβαιότητες καθώς βασικοί παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις συνθήκες -ιδιαίτερα του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου- «δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί στα προγνωστικά μοντέλα», δήλωσε ο Μπουοντέμπο.

Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που προετοιμάζονται για τον πρώτο χειμώνα της ενεργειακής κρίσης θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για την πιθανότητα μιας παγωνιάς πριν από τα Χριστούγεννα που θα ασκούσε πρόσθετη πίεση στη μειωμένη παροχή φυσικού αερίου προς την ευρωπαϊκή ήπειρο.

«Βγαίνουμε από ένα ζεστό καλοκαίρι. Γνωρίζουμε ότι οι χειμώνες γίνονται πιο ήπιοι. Έτσι, ίσως έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι θα είναι ένας ήπιος χειμώνας και ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούμε», σημείωσε ο Μπουοντέμπο.

«Αυτό μπορεί κάλλιστα να αποδειχθεί ότι ισχύει, αλλά η πρόβλεψη που κάνουμε σήμερα και η κατανόησή μας για το πώς λειτουργεί το κλιματικό σύστημα, μάς οδηγεί να εισηγούμεθα ότι στην πραγματικότητα υπάρχει ακόμα μια πιθανότητα για πολύ κρύο και, αν μη τι άλλο, φέτος αυτή η πιθανότητα -πριν από τα Χριστούγεννα- είναι υψηλότερη από ό,τι σε μια κανονική χρονιά».

Η πιθανότητα για δριμύ ψύχος κρύο ίσως συνδέεται με το λεγόμενο «συμβάν αποκλεισμού», δηλαδή υψηλή πίεση που οδηγεί σε «ανώμαλους» ανατολικούς ανέμους και χαμηλότερες θερμοκρασίες στην Ευρώπη.

Επί του παρόντος, οι κλιματικές συνθήκες δείχνουν ότι η πιθανότητα να συμβεί ένα τέτοιο συμβάν είναι ελαφρώς υψηλότερη από το συνηθισμένο.

Ένας άλλος βασικός παράγοντας για τον προσδιορισμό του καιρού του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου –η πολική δίνη, ένας δακτύλιος ανέμου υψηλής ταχύτητας που περιβάλλει την Αρκτική- δεν έχει ακόμη καθοριστεί, καθιστώντας αδύνατες τις βέβαιες προβλέψεις για την συγκεκριμένη περίοδο.

Ο Μπουονοτέμπο θεωρεί ότι είναι σημαντικό για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αξιοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τα υπάρχοντα δεδομένα για τις κλιματολογικές συνθήκες και τα πιθανά καιρικά μοτίβα .

Οχι μόνο για να σχεδιάσουν τις αντιδράσεις τους απέναντι στο δριμύ ψύχος αλλά και για να προβλέψουν πιθανές περιόδους χαμηλού ανέμου και χαμηλής βροχόπτωσης που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας .

«Έχουμε έναν τεράστιο όγκο δωρεάν και ανοιχτών δεδομένων διαθέσιμα», δηλώνει και καταλήγει: «Πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε σωστά γιατί πλέον αυτό είναι πολύ σημαντικό στρατηγικά».

Καιρός: Έρχεται πολικό ψύχος – Χιόνια στην Αθήνα

Με την ενεργειακή κρίση να αποτελεί βραχνά και φόβο για όλους, οι προβλέψεις για φέτος από τα Μερομήνια δεν είναι ευχάριστες…

Καιρός: Μερομήνια Οκτώβριος 2022

Όμορφος και δροσάτος μπαίνει ο Οκτώβριος, χωρίς διαφορές με το τέλος του προκατόχου του, αλλά και χωρίς απειλές για πρόωρη έλευση του χειμώνα.

Καθώς τυλίγεται μάλιστα το κουβάρι των ημερών του, το κλασικό φθινοπωρινό του πρόσωπο γίνεται πιο καθαρό.

Στη δεκάδα του πάνω κάνει να συννεφιάσει και να νοτιαδίσει, μα δεν ολοκληρώνει τη διαφαινόμενη πρόθεση και παραμένει ξηρός.

Γύρω στη μέση του μάλιστα το γυρίζει σε αγριοβοριά, που θα εντείνει τoν κυματισμό και θα προβληματίσει τη ναυσιπλοΐα και τις αλιευτικές δραστηριότητες.

Ευτυχώς η απειλή δεν θα κρατήσει πολύ. Η καιρική συνθήκη επιστρέφει γρήγορα στα φθινοπωρινά της γνώριμα κι έτσι συνεχίζεται ως τη στιγμή του αποχαιρετισμού.

Καιρός: Μερομήνια Νοέμβριος 2022

Αρχικά ο Νοέμβριος δεν φαίνεται να διαφοροποιείται από τον προκάτοχό του και συνεχίζει στη χαραγμένη πορεία. Γρήγορα όμως θυμάται τη φυσική αποστολή του, μετανοεί και αλλάζει τακτική.

Χαμηλώνει τις εντάσεις των καιρικών φαινομένων, γίνεται πιο γλυκός και πιο υγρός, με την αίσθηση του νοτιά παρούσα και τα πρώτα βροχοφόρα νέφη σε ετοιμότητα.

Κι εκεί, γύρω στων Παμμεγίστων Ταξιαρχών την εορτή, φαίνεται πως η Μάνα Γη, θα δεχτεί την πρώτη βροχούλα του ετήσιου κύκλου και θα θέσει σε λειτουργία την αναγεννητική δράση της.

Η συνθήκη αυτή διαρκεί μια εβδομάδα περίπου, μέχρι που επανέρχεται το ήπιο βοριαδάκι συνοδευόμενο από σχετική ψυχρούλα. Η νοτισμένη από το νοτιαδάκι, ωστόσο, εικόνα επανέρχεται, πάνω στην εικοσάδα των ημερών και υπόσχεται νέα ευεργετική βροχούλα. Η σκυτάλη παραδίδεται σε συνθήκες ήπιες και απολαυστικές.

Καιρός: Μερομήνια Δεκέμβριος 2022

Αμέσως μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου παράδοσης και παραλαβής, ο Δεκέμβριος επιχειρεί να μας καλοπιάσει με γλύκες και αναλαμπές, που θυμίζουν πρώιμο φθινόπωρο. Δεν κρατιέται όμως και πολύ γρήγορα τρίζει δόντια και δηλώνει την πραγματική του ταυτότητα.

Αφήνει τους ψυχρούς βοριάδες να μας απειλήσουν και να θυμηθούμε (από τα σχολικά μας χρόνια οι παλαιότεροι), πως «ο χειμώνας αν δεν πιάσει /κι ο χιονιάς αν δεν πλακώσει/ ούτε στάρι ούτε λάδι/ ούτε ανθούς η γη θα δώσει».

Ο χιονιάς, ωστόσο, δεν έρχεται και η γη βολεύεται με κάποιες ευεργετικές βροχούλες, που διαδέχονται την επέλαση της αγριάδας του κυρ –Βοριά. Στο εορταστικό δωδεκαήμερο μπαίνουμε με κανονικές, για την εποχή, συνθήκες και στα πλαίσια αυτά υποδεχόμαστε το νέο μήνα και το νέο χρόνο.

Καιρός: Μερομήνια Ιανουάριος 2023

Ευχάριστες οι πρώτες μέρες του Ιανουαρίου, αλλά καθώς τα καλικαντζαράκια ετοιμάζονται για αναχώρηση, αλλάζει η κατάσταση. Συννεφιάζει ο ουρανός, πέφτει η θερμοκρασία, φυσά τσουχτερό το βοριαδάκι και ο υετός δηλώνει δυναμικά την παρουσία του.

Με βορεινές βροχοπτώσεις στα πιο χαμηλά και με χιονόνερα ή χιόνια στα ψηλότερα.

Η συνθήκη αυτή διαρκεί κάμποσο, τουλάχιστο μια βδομάδα, πράγμα που επιτρέπει στους ταμιευτήρες των υπόγειων νερών να αναπληρώσουν τη χασούρα της ξηρής περιόδου και στη χλωρίδα της μάνας γης ν’ ανακουφιστεί.

Καθώς τυλίγεται, ωστόσο, το μηνιάτικο νήμα, η ψυχρή απειλή εντείνεται και η γενίκευση της χιονόπτωσης, γίνεται όλο και πιο πιθανή.

Με αυξομειώσεις της ίδιας μετεωρολογικής εικόνας μας αποχαιρετά ο Γενάρης, αφήνοντάς μας με την προσμονή των αλκυονίδων στην αγκαλιά του κουτσού Φλεβάρη.

Καιρός: Μερομήνια Φεβρουάριος 2023

Εισερχόμενος ο Φεβρουάριος δε φαίνεται να ξεχνά το σκηνικό που παρέλαβε και συνεχίζει τη δράση του προκατόχου του.

Προς στιγμή, μετά το πρώτο τριήμερο, δίνει την εντύπωση, πως θα ημερέψει και θα «φλεβίσει». Αμ δε! Πριν συμπληρωθεί το δεκαήμερο ξανασυνοφρυώνεται και μας απειλεί με βορεινόβροχο και ίσως χιονάκι.

Γρήγορα όμως ξαναδείχνει τον ήλιο του, αλλά με δόντια που τρίζουν. Ο βοριάς επιμένει δυνατός και ψυχρός, δημιουργώντας προβλήματα τόσο στη ναυσιπλοΐα όσο και στη θέρμάνσή μας.

Καθώς περνά στο δεύτερο μισό του, ωστόσο, μειώνονται σταδιακά οι εντάσεις των φαινομένων και μια μέτριας έντασης βροχούλα φαίνεται αρκετά πιθανή.

Γενικά όμως, έτσι τσουχτερός, όπως μπήκε κι όπως πορεύτηκε , ο μήνας των δύο όψεων (σύμφωνα με την παράδοση), μας αποχαιρετά.

Καιρός: Μερομήνια Μάρτιος 2023

Γελαστός και γλυκούλης μας καλημερίζει ο προάγγελος της άνοιξης, Μάρτιος.

Φυσάει λίγο έντονα βέβαια, αλλά δεν μας ενοχλεί η δροσερή πνοή του. Αντιλαμβάνεται, ως φαίνεται, αυτή την πραγματικότητα κι αποφασίζει να την αλλάξει λιγουλάκι.

Έτσι σηκώνει συννεφάκια, που σιγά σιγά μαυρίζουν και το ποθητό νεράκι πέφτει, στα χαμηλά ως βροχούλα και στα ψηλώματα ως χιονόνερο. Όλα αυτά , ως τη συμπλήρωση της πρώτης δεκάδας των μαρτιάτικων ημερών.

Και η συνέχεια όμως δεν εμφανίζεται πολύ αλλαγμένη. Ίσως με κάπως ηπιότερα φαινόμενα, αλλά με τη γενική εικόνα να συνεχίζεται μέχρι και το τέλος της τρίτης εβδομάδας του μήνα.

Οδεύοντας προς την έξοδο, τα πράγματα ηρεμούν ακόμα περισσότερο κι αφού, μια ακόμα βροχούλα δώσει τονωτική πνοή στην αρχόμενη βλάστηση της άνοιξης, περνάμε την πύλη του Απρίλη μέσα σε συνθήκες πραγματικά ανοιξιάτικες.

Καιρός: Μερομήνια Απρίλιος 2022

Ο Απρίλιος μας υποδέχεται σύμφωνα την χιλιοτραγουδισμένη εικόνα του, ξανθός, δροσερός και μυρωδάτος. Έτσι συνεχίζει την πορεία του, τουλάχιστο ως την αρχή της Μεγάλης ορθόδοξης εβδομάδας.

Από βόρειες διευθύνσεις φυσούν οι άνεμοι, αλλά οι εντάσεις τους είναι χαμηλές, οι θερμοκρασίες ευχάριστες, οι κυματισμοί μέτριοι και μόνο η παρατεταμένη ασυννέφιαστη εικόνα του στερεώματος αρχίζει να δημιουργεί ανησυχίες, αφού η προσδοκία βροχής έχει καταστεί απαίτηση από την εικόνα της θαλερής κι ολάνθιστης φύσης.

Λίγο πριν την Ανάσταση, ωστόσο, θα συννεφιάσει και η πιθανότητα βροχής είναι πραγματικότητα. Ο οβελίας μάλλον δεν θα κληθεί ν’ αντιμετωπίσει τις καιρικές συνθήκες και όλα θα κυλήσουν ομαλά, ως την εξόδιο ημέρα.

Καιρός: Μερομήνια Μάιος 2023

Παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη, ο Μάιος συνεχίζει στα μετεωρολογικά βήματα του Απρίλη, τουλάχιστο τις πρώτες μέρες.

Στη βδομάδα πάνω, κάνει να αγριέψει, ρίχνει λίγο τις θερμοκρασίες κι αναστατώνει τις θάλασσες, αλλά γρήγορα εκτονώνει την αγριάδα του, με μια ήπια βροχόπτωση.

Από κει και πέρα αρχίζει και συνεχίζεται η μαγιάτικη πεπατημένη, με όλες τις γνωστές εικόνες παρούσες.

Στα μισά της διαδρομής όμως αλλάζει τακτική, μουχρώνει, αγριεύει, μουσκεύει τη γη και η εικόνα αυτή συνεχίζεται ως τη συμπλήρωση και της τρίτης εβδομάδας.

Από κει και πέρα ξαναμπαίνει στους γνώριμους ρυθμούς του, με χαλαρό, ζεστό κι ευχάριστο βοριαδάκι.

Λίγο πριν αποχαιρετισμό όμως, ρίχνει κι άλλο τις εντάσεις, ενεργοποιεί λίγο, προς πάνω, τα θερμόμετρα και στα πλαίσια των φυσιολογικότατων, για την εποχή, συνθηκών, παραλαμβάνει τη σκυτάλη ο Θεριστής.

Καιρός: Μερομήνια Ιούνιος 2023

Με χαρά κι αισιοδοξία μας καλημερίζει ο Ιούνιος. Προαγγέλλει την έλευση του καλοκαιριού και δημιουργεί ατμόσφαιρα θερινής ελπίδας. Μια μικρή συνοφρύωση του ουράνιου θόλου, δεν εμπνέει ανησυχία, καθώς διαλύεται γρήγορα και ουδέν πρόβλημα δημιουργεί .

Έτσι κυλούν οι μέρες χωρίς μετεωρολογικές αγωνίες και μακάρι στον ίδιο δρόμο να κινούνται και τα υπόλοιπα θέματά μας.

Κατά τη μέση του περίπου ενσκήπτει ένα πρώιμο, πλην σύντομο καυσωνάκι, σαν προειδοποίηση για τους μήνες που έρχονται, για να το διαδεχτεί το πρώτο μελτέμι της χρονιάς, με ζεστά μεσημέρια και δροσερά βραδάκια. Η κατάσταση αυτή δε λέει να μεταβληθεί ως την ύστατη ώρα.

Καιρός: Μερομήνια Ιούλιος 2023

Μας καλημερίζει σαν να μην άλλαξε τίποτα ο Ιούλιος. Καθώς περνούν οι μέρες, ωστόσο, δυναμώνουν οι ΒΑ άνεμοι, οι θάλασσες γεμίζουν λευκά «προβατάκια» και τα θαλασσινά ταξίδια συνοδεύονται από μικρές ταλαιπωρίες.

Με λίγα λόγια, τα καθιερωμένα ετήσια μελτέμια δηλώνουν δυναμικά την παρουσία τους. Η παρουσία των μελτεμιών δεν παραμένει ως το τέλος του μήνα, αφού λίγο πριν την εικοσάδα, τη διαδέχεται ένας υποφερτός καύσωνας, με διάρκεια μιας περίπου εβδομάδας.

Ο μήνας και το «ημερομηνιακό» έτος μας αποχαιρετούν με ήπια καλοκαιρινά χαρακτηριστικά.

Καιρός: Τι είναι τα Μερομήνια και πώς γίνεται η πρόβλεψη του καιρού

Οι άνθρωποι της υπαίθρου διατήρησαν από γενιά σε γενιά και για χιλιάδες χρόνια την πρακτική γνώση της μελέτης και πρόγνωσης του καιρού.

Εξετάζοντας συστηματικά κάποια φυσικά φαινόμενα ή «σημάδια» στον ουρανό, μπορούσαν να μαντέψουν ή να «δουν» τα μερομήνια, δηλαδή να αποκωδικοποιήσουν τον καιρό ολόκληρου του επόμενου έτους.

Τα μερομήνια έχουν πολυάριθμους υποστηρικτές ανάμεσα στους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους και γενικά τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στην ύπαιθρο.

Μερομήνια ονομάζει ο λαός τις δώδεκα πρώτες ημέρες του όγδοου φεγγαριού του έτους, δηλαδή του Αυγούστου. Παρατηρώντας τα καιρικά φαινόμενα αυτών των πρώτων ημερών της, οι άνθρωποι μάντευαν την καιρική κατάσταση των επόμενων δώδεκα μηνών.

Μερομήνια ονομάζονται οι μέρες που γίνεται η πρόβλεψη, από τις λέξεις «μέρα και μήνας», γιατί σε κάθε μέρα από αυτές, αντιστοιχεί ένας πλήρες κύκλος του φεγγαριού (γιόμιση και χάση) ή ένας μήνας.

Η πρόγνωση του καιρού εντοπιζόταν στον Αύγουστο επειδή αυτός ο μήνας θεωρούνταν η αρχή του Χειμώνα. Βάσει των παρατηρήσεων που πραγματοποιούσαν, αποφαίνονταν στο ότι καιρό θα κάνει την πρώτη μέρα της παρατήρησης, τον ίδιο καιρό θα κάνει τον πρώτο μήνα του χρόνου.

Μερικοί μετρούν τα μερομήνια από την 1η μέχρι την 12η μέρα του Αυγούστου, αντί από την 3η μέχρι την 15η. Οι ημέρες όμως των παρατηρήσεων /προγνώσεων είναι πάντοτε 12 και αντιστοιχούν η κάθε μια προς ένα μήνα του χρόνου που ακολουθεί, αρχίζοντας από τον Αύγουστο. Δηλαδή η 1η ημέρα των παρατηρήσεων (1 ή 3 Αυγούστου) αντιστοιχεί προς τον Αύγουστο, η 2η (2 ή 4 Αυγούστου) προς τον Σεπτέμβριο κ.ο.κ..

Εάν τώρα μια από τις ημέρες αυτές είναι συννεφιασμένη (λ.χ. η 4η Αυγούστου), τότε ο αντίστοιχος μήνας του χρόνου (Σεπτέμβριος ή Νοέμβριος, ανάλογα με το εάν αρχίζει κάποιος να μετρά τα μηναλλάγια από την 1η ή την 3η Αυγούστου), θα είναι βροχερός. Εάν κάποια άλλη μέρα φυσά άνεμος, ο αντίστοιχος μήνας του επόμενου χρόνου θα έχει παγωνιές. Εάν άλλη μέρα είναι ιδιαίτερα θερμή, ανάλογος θα είναι και ο μήνας που αντιστοιχεί σ’ αυτήν.

Αν όμως υπάρχουν σύννεφα μόνο το πρωί, θα είναι βροχερό το πρώτο 15νθήμερο του αντίστοιχου μήνα, εάν φυσά άνεμος μόνο το απόγευμα, θα έχει παγωνιές το δεύτερο 15νθήμερο του αντίστοιχου μήνα κλπ.