Επιταγή ακρίβειας: Ευχάριστα νέα για εκατομμύρια Έλληνες καθώς θα καταβληθεί επιταγή ακρίβειας!
Ένα ποσό της τάξης των 500 εκατ. ευρώ θα κλείσει το πακέτο των έκτακτων μέτρων του 2023, με κορμό ένα έκτακτο επίδομα από 200 έως 300 ευρώ, που θα πάρουν περίπου 1 εκατομμύριο οικονομικά ευάλωτοι.
Ένα ποσό της τάξης των 500 εκατ. ευρώ θα κλείσει το πακέτο των έκτακτων μέτρων του 2023, με κορμό ένα έκτακτο επίδομα από 200 έως 300 ευρώ, που θα πάρουν περίπου 1 εκατομμύριο οικονομικά ευάλωτοι.
Η καταβολή αυτού του επιδόματος έχει προαναγγελθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό αλλά και από τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, οι οποίοι όμως κρατούν ακόμη κλειστά τα χαρτιά τους τόσο για το ακριβές ύψος όσο και για τους δικαιούχους.
Ωστόσο, αρμόδιες πηγές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τονίζουν ότι υπάρχουν ήδη εναλλακτικά σενάρια. Ποιο από αυτά θα υλοποιηθεί θα εξαρτηθεί από την εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τον Οκτώβριο να έχει πάει καλά σε ό,τι αφορά τα φορολογικά έσοδα ύστερα από μια συγκυριακή κάμψη.
Επίσης, θα εξαρτηθεί από το εάν και κατά πόσο η Ελλάδα θα θελήσει να εκπλήξει άλλη μια φορά ευχάριστα, ανεβάζοντας τον πήχη για το πρωτογενές πλεόνασμα από το 1,1% του ΑΕΠ σε 1,2% ή 1,3%, χωρίς να το ανακοινώσει εκ των προτέρων.
Σε κάθε περίπτωση από το 1,8 δισ. ευρώ της υπέρβασης των εσόδων θα είναι διαθέσιμο για κάθε είδους παροχές ένα ποσό της τάξης των 700 έως 800 εκατ. ευρώ, από το οποίο θα διατηρηθεί και ένα απόθεμα για πιθανές νέες καταστροφές από την κλιματική κρίση.
Το έκτακτο επίδομα που θα καταβληθεί μέχρι και τα Χριστούγεννα, μαζί με τα ήδη θεσμοθετημένα επιδόματα (π.χ. youth pass, market pass, προσωπικής διαφοράς για πληγέντες), θα αφορά περισσότερους από 1 εκατ. οικονομικά ευάλωτους.
Ειδικότερα, αναμένεται να περιλαμβάνει 800.000 οικογένειες με παιδιά μέσω του επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, 182.000 άτομα με αναπηρία, 100.000 μακροχρόνια άνεργους και 36.000 ανασφάλιστους υπερήλικες.
Σε ό,τι αφορά τους μακροχρόνια άνεργους, δικαιούχοι θα είναι οι μη επιδοτούμενοι μακροχρόνια άνεργοι, οι οποίοι δεν θα είναι δικαιούχοι άλλης παροχής, επιδόματος, βοηθήματος ή ενίσχυσης της ΔΥΠΑ, του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, των οικονομικών παροχών που χορηγούνται σε άτομα με αναπηρία ή επιδόματος παιδιού.
Επίσης, θα π πρέπει να πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια του επιδόματος θέρμανσης 2022 κατά το φορολογικό έτος 2022 (έως 14.000 ευρώ για άγαμους, 20.000 ευρώ για έγγαμους προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο ή 23.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο).
Σε ό,τι αφορά την έκτακτη ενίσχυση των οικογενειών με παιδιά θα έπρεπε κανονικά να είναι δικαιούχοι του επιδόματος όσοι εκπληρώνουν τα κριτήρια του επιδόματος θέρμανσης όπως και στις παλαιότερες επιταγές ακρίβειας. Επειδή, όμως, φέτος τα κριτήρια διευρύνθηκαν, θα προσαρμοστούν ανάλογα.
Οι 206.000 δικαιούχοι του ελάχιστου κοινωνικού εισοδήματος βρίσκονται ακόμη στο μεταίχμιο, καθώς ο πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει αύξηση 8% του επιδόματος από τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Πάντως αρμόδιες πηγές δεν απέκλειαν τελείως να ενταχθούν στην περίμετρο των δικαιούχων.
Επίσης, αναζητείται και ένας μικρός αριθμός χαμηλοσυνταξιούχων οι οποίοι δεν τυγχάνουν της ελάφρυνσης από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και δεν έχουν πάρει την αύξηση 7,75%.
Η λύση μιας οριζόντιας δεύτερης παράτασης του Market pass απορρίφθηκε, αφού στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι δικαιούχοι έχουν πάρει μόνιμες αυξήσεις, άμεσες ή έμμεσες, από προηγούμενες παρεμβάσεις της κυβέρνησης.
Επιπλέον, η συνέχιση του μέτρου θα ήταν αντίθετη στο κλίμα που επικρατεί στις Βρυξέλλες για απόσυρση των μέτρων στήριξης.
Επιταγή ακρίβειας: Τι αλλάζει με το επίδομα ανεργίας
Αύξηση και μάλιστα… ραγδαία σε μερικές περιπτώσεις, έρχεται στο επίδομα ανεργίας.
Αύξηση του επιδόματος ανεργίας και σύνδεσή του με τον μισθό που ελάμβανε ο άνεργος τα τελευταία χρόνια της απασχόλησής του πριν την έξοδό του στην ανεργία, θα περιλαμβάνει το εργασιακό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο θα βγει τις επόμενες εβδομάδες σε δημόσια διαβούλευση.
Πρόκειται για το νομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει τις αλλαγές στην εφαρμογή της κάρτας εργασίας από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως και την κύρωση της ευρωπαϊκής οδηγίας η οποία προβλέπει την υποχρέωση των εργοδοτών να ενημερώνουν τους εργαζόμενους σε έγκαιρο χρόνο εγγράφως για κάθε αλλαγή της εργασιακής σύμβασης.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο νομοσχέδιο θα συμπεριληφθεί και το θέμα της αλλαγής του επιδόματος ανεργίας, ώστε να συνδεθεί με τον εργασιακό και ασφαλιστικό βίο του άνεργου.
Στις προτάσεις που εξετάζει να συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο το υπουργείο Εργασίας είναι και η αύξηση του ποσού του επιδόματος ανεργίας, το οποίο θα συνδεθεί με το ύψος του μέσου μισθού του ανέργου τα τελευταία χρόνια, πριν την έξοδό του στην ανεργία.
Αυτό θα ισχύει για ορισμένο χρονικό διάστημα.
Δηλαδή κατά τους πρώτους έξι μήνες της ανεργίας, το επίδομα να είναι κοντά στον μέσο μισθό. Ακολούθως, θα μειώνεται σταδιακά και μέχρι το τέλος του χρόνου της επιδότησης, θα φτάνει τα σημερινά επίπεδα (στα 479 ευρώ).
Βασική διαφοροποίηση της νέας διαδικασίας είναι ότι το ποσό του επιδόματος που θα χορηγείται θα συνδέεται με τον μισθό που λάμβανε ο άνεργος όταν εργαζόταν.
Ουσιαστικά, θα προκύπτει ένας μέσος μισθός των τελευταίων χρόνων πριν ο άνεργος χάσει την εργασία του. Ποσοστό αυτού θα είναι το επίδομα ανεργίας που θα λαμβάνει.
Του πρώτους έξι μήνες θα χορηγείται επίδομα ανεργίας περίπου 60% του μέσου μισθού των τελευταίων ετών.
Τους υπόλοιπους μήνες το επίδομα ανεργίας θα επανέρχεται στη σημερινή βάση δηλαδή θα είναι ποσοστού του κατώτατου μισθού. στη βάση που ήδη υπάρχει, δηλαδή ως ποσοστό του κατώτατου μισθού.
Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Απριλίου το επίδομα ανεργίας έχει διαμορφωθεί στα 479 ευρώ. Αυτό θα είναι και το κατώτατο όριο που θα θεσμοθετηθεί για τη χορήγηση της συγκεκριμένης παροχής, κάτω από το οποίο δεν θα «πέφτει» κανείς άνεργος.
Σήμερα το επίδομα ανεργίας χορηγείται για 5 έως 12 μήνες, ανάλογα με τις ημέρες εργασίας που έχουν πραγματοποιήσει οι δικαιούχοι.
Το ποσό της επιδότησης είναι σταθερό για όλους (479 ευρώ) και συναρτάται με τον κατώτατο μισθό.
Το επίδομα λαμβάνει μόνο μια μικρή μερίδα ανέργων, που φτάνει μόλις το 10% των εγγεγραμμένων ανέργων.
Δείτε στο xristika.gr όλες τις παροχές που εξασφαλίζει η Κάρτα Ανεργίας.
Το βασικό μηνιαίο επίδομα ανεργίας ανέρχεται στα 399,25 ευρώ για διάστημα από 80 έως 300 μέρες, συν τις ενισχύσεις εορτών.
Για κάθε προστατευόμενο μέλος της οικογένειας προσαυξάνεται κατά 10%.
Δικαιούχοι είναι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ που είτε 1) έχουν απολυθεί, 2) έχουν λήξει οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ή 3) βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, και πληρούν τις προϋποθέσεις των ημερών ασφάλισης. Επιδοτούμενοι άνεργοι της ΕΕ μπορούν να μεταφέρουν στην Ελλάδα το επίδομα τους για διάστημα έως 3 μήνες.
Επίδομα Μακροχρόνιας Ανεργίας
Όσοι έχουν εξαντλήσει το 12μηνο επίδομα ανεργίας, δικαιούνται για άλλους 12 μήνες το μηνιαίο επίδομα μακροχρόνια ανέργων που ανέρχεται στα 200 ευρώ. Ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια.
Βοήθημα Ανεργίας Ελεύθερων Επαγγελματιών Ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ (τ.ΟΑΕΕ, τ. ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, τ. ΕΤΑΑ)
Το βοήθημα είναι 360 ευρώ τον μήνα, για 3 έως 9μήνες ανάλογα με τα έτη ασφάλισης. Ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια.
Ειδικό Εποχικό Βοήθημα
Το ύψος του ειδικού εποχικού βοηθήματος κυμαίνεται από508 έως 1.016 ευρώ και καταβάλλεται εφάπαξ στο τρίμηνο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου κάθε έτους. Δικαιούχοι είναι εργαζόμενοι ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ που ασκούν ένα από τα 23 επαγγέλματα που συμπεριλαμβάνονται στη σχετική λίστα (βλ. πληροφορίες στον ιστότοπο oaed.gr).
Ειδικό Βοήθημα Τρίμηνης Παραμονής στο Μητρώο Ανέργων, Επίσχεσης Εργασίας, και Αποφυλακισμένων
Όσοι συμπληρώσουν 3 μήνες εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ και έχουν δουλέψει τουλάχιστον 60 μέρες το προηγούμενο έτος δικαιούνται 239,55 ευρώ. Δικαιούχοι είναι επίσης όσοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας και το βοήθημα ανέρχεται σε 319,40 ευρώ. Για αυτές τις δυο κατηγορίες δικαιούχων το βοήθημα δίνεται 3 φορές στο ίδιο ημερολογιακό έτος ανά τρίμηνο. Οι αποφυλακισμένοι δικαιούνται βοήθημα έως 239,55 ευρώ, αλλά δίνεται 3 φορές στο ίδιο ημερολογιακό έτος ανά μήνα. Για όλους τους παραπάνω δικαιούχους, το βοήθημα προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος της οικογένειας. Ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια.
Ειδικό Βοήθημα μετά τη Λήξη του Επιδόματος Ανεργίας
Εάν για ένα μήνα μετά τη λήξη του επιδόματος ανεργίας ο δικαιούχος παραμένει εγγεγραμμένος άνεργος, λαμβάνει εφάπαξ 207,61 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος της οικογένειας. Ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια. Εξαιρούνται όσοι δικαιούνται το ειδικό εποχικό βοήθημα.
Παροχή λόγω Αφερεγγυότητας Εργοδότη
Όσοι εργάζονται σε επιχείρηση που πτωχεύει, λαμβάνουν εφάπαξ παροχή που αντιστοιχεί σε ανεξόφλητες αποδοχές έως 3μήνες και ασφαλίζονται σε όλους τους κλάδους.
Ειδική Παροχή Προστασίας Μητρότητας
Οι εργαζόμενες του ιδιωτικού τομέα μετά τη λήξη της λοχείας δικαιούνται ειδική παροχή για 6 μήνες ίση με το κατώτατο μισθό και ασφαλίζονται στους κλάδους κύριας και επικουρικής ασφάλισης και ασθένειας.
Συμπληρωματική Παροχή Μητρότητας
Οι εργαζόμενες με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου κατά τη διάρκεια της κυοφορίας και λοχείας δικαιούνται συμπληρωματική παροχή για διάστημα έως 4 μήνες που καλύπτει την διαφορά μεταξύ των αποδοχών που θα λάμβαναν και του επιδόματος μητρότητας του ΕΦΚΑ που λαμβάνουν, και επίσης ασφαλίζονται στον κλάδο κύριας ασφάλισης.
Προαιρετική Ασφάλιση Μακροχρόνια Ανέργων για Θεμελίωση Συνταξιοδοτικού Δικαιώματος
Δικαιούχοι είναι οι μακροχρόνια άνεργοι (εγγεγραμμένοι πάνω από 12μήνες) που τους υπολείπονται έως 1.500 μέρες ασφάλισης για την συμπλήρωση της ελάχιστης προϋπόθεσης θεμελίωσης πλήρους σύνταξης στον ΕΦΚΑ. Ο ΟΑΕΔ καταβάλει τις εισφορές κύριας και επικουρικής ασφάλισης.
Επίδομα Διαμονής σε Τουριστικά Καταλύματα (κοινωνικός τουρισμός)
Δικαιούχοι είναι εργαζόμενοι, επιδοτούμενοι άνεργοι, και εργαζόμενες που λαμβάνουν την παροχή προστασίας μητρότητας, με τουλάχιστον 50 μέρες εργασίας, επιδόματος, ή παροχής αντίστοιχα κατά το προηγούμενο έτος. Επίσης, εγγεγραμμένοι άνεργοι ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω είναι δικαιούχοι χωρίς άλλες προϋποθέσεις. Η διάρκεια διαμονής είναι έως 5 μέρες, και διπλασιάζεται στην Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο. Ισχύουν εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Ωφελούμενοι είναι και τα προστατευόμενα μέλη των δικαιούχων.
Επίδομα Διαμονής σε Παιδικές Κατασκηνώσεις
Δικαιούχοι είναι τα παιδιά ηλικίας 6-12 ετών των εργαζόμενων, των επιδοτουμένων ανέργων, και εργαζόμενες που λαμβάνουν την παροχή προστασίας μητρότητας, με τουλάχιστον 50 μέρες εργασίας, επιδόματος, ή παροχής αντίστοιχα κατά το προηγούμενο έτος. Επίσης, οι άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι για διάστημα τουλάχιστον 4 μηνών στο μητρώο του ΟΑΕΔ είναι δικαιούχοι. Το επίδομα δίνεται για διαμονή κατά την περίοδο 15/6-10/9 και για διάστημα έως 15 μέρες. Ισχύουν εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια.
Επιταγή Αγοράς Βιβλίων
Δικαιούχοι είναι εργαζόμενοι, επιδοτούμενοι άνεργοι, και εργαζόμενες που λαμβάνουν την παροχή προστασίας μητρότητας, με τουλάχιστον 50μέρες εργασίας, επιδόματος, ή παροχής αντίστοιχα κατά το προηγούμενο έτος. Επίσης, οι άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι για διάστημα τουλάχιστον 4 μηνών στο μητρώο του ΟΑΕΔ είναι δικαιούχοι. Η επιταγή είναι αξίας 20 ευρώ και εξαιρούνται τα σχολικά βιβλία. Ισχύουν εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Ωφελούμενοι είναι και τα προστατευόμενα μέλη των δικαιούχων.
Επιταγή Θεάματος
Δικαιούχοι είναι εργαζόμενοι, επιδοτούμενοι άνεργοι, και εργαζόμενες που λαμβάνουν την παροχή προστασίας μητρότητας, με τουλάχιστον 50μέρες εργασίας, επιδόματος, ή παροχής αντίστοιχα κατά το προηγούμενο έτος. Επίσης, οι άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι για διάστημα τουλάχιστον 4 μηνών στο μητρώο του ΟΑΕΔ είναι δικαιούχοι. Η επιταγή είναι αξίας 15 ευρώ για θεση πλατείας για την παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων και παιδικής σκηνής κατά την χειμερινή θεατρική περίοδο (Οκτώβριος-Μάιος). Ισχύουν εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Ωφελούμενοι είναι και τα προστατευόμενα μέλη των δικαιούχων.
Δωρεάν Φιλοξενία Βρεφών και Νηπίων
Δικαιούχοι είναι τα βρέφη από οκτώ μηνών έως 2,5 ετών και νήπια από 2,5 ετών έως την εγγραφή τους στο νηπιαγωγείο των εργαζόμενων, επιδοτουμένων ανέργων, και εργαζόμενων που λαμβάνουν την παροχή προστασίας μητρότητας, με τουλάχιστον 50 μέρες εργασίας, επιδόματος, ή παροχής αντίστοιχα κατά το προηγούμενο έτος. Η φιλοξενία ισχύει στους 25 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς.