Επιταγή ακρίβειας – επιδόματα: Όλες οι ημερομηνίες πληρωμών – Οι δικαιούχοι

Επιταγή ακρίβειας – επιδόματα: Εκατομμύρια συνταξιούχοι, άνεργοι, δικαιούχοι επιδομάτων ΟΠΕΚΑ και ευάλωτα νοικοκυριά θα λάβουν πριν από τα Χριστούγεννα το έκτακτο επίδομα των 250 ευρώ ή διπλά επιδόματα. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Aντίστροφα μετρά ο χρόνος για την καταβολή της επιταγής ακρίβειας, η οποία σημειωτέον θα πιστωθεί από το απόγευμα της Δευτέρας 19 Δεκεμβρίου στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Εκατομμύρια συνταξιούχοι, άνεργοι, δικαιούχοι επιδομάτων ΟΠΕΚΑ και ευάλωτα νοικοκυριά θα λάβουν πριν από τα Χριστούγεννα το έκτακτο επίδομα των 250 ευρώ ή διπλά επιδόματα προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο κύμα ακρίβειας.

Επιταγή ακρίβειας – επιδόματα: Οι ημερομηνίες πληρωμών

Ειδικότερα, το απόγευμα της 19ης Δεκεμβρίου θα καταβληθεί η εφάπαξ ενίσχυση των 250 ευρώ σε 1.194.806 συνταξιούχους.

Τα εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή της λεγόμενης επιταγής ακρίβειας στους οικονομικά ασθενέστερους συνταξιούχους είναι το μηνιαίο εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 800 ευρώ και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα τα 16.200 ευρώ.

Την ίδια μέρα περίπου 174.000 δικαιούχοι του αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ θα δουν τις προνοιακές παροχές σε χρήμα να προσαυξάνονται κατά 250 ευρώ.

Επίσης στις 19 Δεκεμβρίου περίπου 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες θα λάβουν το έκτακτο επίδομα των 250 ευρώ. Διευκρινίζεται ότι αν ένας χαμηλοσυνταξιούχος του ΕΦΚΑ είναι ταυτόχρονα δικαιούχος αναπηρικού ή άλλου επιδόματος του ΟΠΕΚΑ θα λάβει μόνο την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.

Την ίδια ημέρα, διπλή δόση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα λάβουν περίπου 225.000 νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Υπενθυμίζεται πως το εγγυημένο ποσό ανέρχεται σε έως 200 ευρώ τον μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό που πληροί τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και σε έως 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος .

Για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 50 ευρώ.

Παράλληλα μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει και τα τακτικά επιδόματα στο σύνολο των δικαιούχων, που κατά κανόνα πληρώνονται την τελευταία εργάσιμη κάθε μήνα.

Ακόμη στις 19 Δεκεμβρίου 735.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού θα λάβουν μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση, αρκεί να έχουν υποβάλλει εγκαίρως την αίτηση Α21 και να είναι δικαιούχοι του Επιδόματος Παιδιού για το πέμπτο δίμηνο του 2022.

Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και το δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί. Για παράδειγμα, οικογένεια με 3 παιδιά και ετήσιο εισόδημα έως 13.500 ευρώ θα λάβει συνολικά 420 ευρώ.

Επιταγή ακρίβειας – επιδόματα: Μακροχρόνια άνεργοι

Μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου περίπου 100.000 μη επιδοτούμενοι μακροχρόνια άνεργοι που έχουν συμπληρώσει 12-24 μήνες συνεχόμενης ανεργίας θα λάβουν την έκτακτη ενίσχυση των 250 ευρώ.

Δικαιούχοι είναι οι μακροχρόνια άνεργοι που πληρούν όλες τις εξής προϋποθέσεις:

Ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ για διάστημα πάνω από 12 και έως 24 μήνες στις 30.11.2022.

Δεν είναι δικαιούχοι άλλης παροχής, επιδόματος, βοηθήματος ή ενίσχυσης της ΔΥΠΑ, του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, των οικονομικών παροχών που χορηγούνται σε άτομα με αναπηρία ή του Επιδόματος Παιδιού.

Πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια του Επιδόματος Θέρμανσης 2021, κατά το φορολογικό έτος 2021, δηλαδή έως 14.000 ευρώ για άγαμους, 20.000 ευρώ για έγγαμους προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, ή 23.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Για να πάρουν το επίδομα των 250 ευρώ οι μακροχρόνια άνεργοι πρέπει να καταχωρίσουν τα στοιχεία τους στην ειδική πλατφόρμα της ΔΥΠΑ που έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία.

Η διαδικασία για την καταβολή της ενίσχυσης έχει ως εξής:

Οι δυνητικά δικαιούχοι εισέρχονται στην πλατφόρμα με τους κωδικούς TaxisNet στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/ektakte-oikonomike-eniskhuse-se-makrokhronia-anergous, ως εξής:

Καταχωρούν ή επικαιροποιούν τα στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) για την καταβολή της ενίσχυσης, καθώς και την οικογενειακή κατάσταση

Η ΔΥΠΑ ελέγχει την πλήρωση των προϋποθέσεων μέσω διασταύρωσης με τα στοιχεία αρμόδιων φορέων (ΑΑΔΕ, ΗΔΙΚΑ, ΓΓΠΣΔΔ)

Η καταβολή της ενίσχυσης γίνεται αυτόματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων, οι οποίοι πιστώνονται εντός 3 εργάσιμων ημερών.

Η πλατφόρμα θα είναι προσβάσιμη με βάση το τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ ως εξής:

Τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ 0, 1: Τετάρτη 14/12 και ώρα 17:00 έως Πέμπτη 15/12 και ώρα 23:59

Τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ 2, 3, 4, 5: Παρασκευή 16/12 (ώρα 00:00 έως 23:59)

Τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ 6, 7, 8, 9: Σάββατο 17/12 (ώρα 00:00 έως 23:59)

Όλα τα ΑΦΜ: Κυριακή 18/12 και ώρα 00:00 έως Δευτέρα 19/12 και ώρα 07:00

Επισημαίνεται ότι μόνο όσοι ήταν μακροχρόνια άνεργοι πάνω από 12 και έως 24 μήνες στις 30.11.2022 μπορούν να εισέλθουν στην πλατφόρμα και να καταχωρίσουν ΙΒΑΝ. Δεν απαιτείται η υποβολή δικαιολογητικών και δεν υπάρχει κανένας λόγος προσέλευσης στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) της ΔΥΠΑ.

Επιταγή ακρίβειας – επιδόματα: Το μπόνους 800 ευρώ

Καλάθι του νοικοκυριού: Στα 796,74 ευρώ τον χρόνο το κέρδος για τον καταναλωτή από το καλάθι του νοικοκυριού. «Είναι σχεδόν 1,5 βασικός μισθός», σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Ακόμη μία αλυσίδα σούπερ μάρκετ στο μέτρο. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Σημαντική αποκλιμάκωση τιμών στα προϊόντα του «καλαθιού του νοικοκυριού» δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, έπειτα απ’ την ολοκλήρωση έξι εβδομάδων του μέτρου.

Η μέση σταθμισμένη τιμή από το καλάθι του νοικοκυριού σε σχέση με την πρώτη εβδομάδα ισχύος του μέτρου έχει υποχωρήσει κατά 12,47%, στα 109,08 ευρώ από 124,62 ευρώ.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου το κέρδος για τον καταναλωτή από το καλάθι του νοικοκυριού είναι 15,32 ευρώ ανά εβδομάδα, 66,4 ευρώ ανά μήνα και 796,74 ευρώ τον χρόνο.

«Είναι σχεδόν 1,5 βασικός μισθός. Για κάποιους είναι πολύ σημαντικό νούμερο αυτό», υπογράμμισε ο υπ. Ανάπτυξης κ. Αδ. Γεωργιάδης ευχαριστώντας δημόσια τους καταναλωτές που συμμετέχουν ενεργά βοηθώντας στην ενίσχυση του ανταγωνισμού.

«Το μέτρο αποδίδει, ο ανταγωνισμός αυξάνεται και η εφαρμογή eκαταναλωτής αποτελεί πλέον όπλο για τον καταναλωτή πιέζοντας τις αλυσίδες να μειώσουν τις τιμές», σημείωσε.

«Ποτέ δεν είπαμε ότι ρίξουμε τον πληθωρισμό με το ”καλάθι”». Είναι ένα μέτρο συγκεκριμένο. Αυτό που θέλαμε να φτιάξουμε είναι ένα υπόστεγο γι αυτούς που είναι εκτεθειμένοι στην καταιγίδα.

Οι τιμές σε κάθε καλάθι όχι μόνο κατάφερε να συγκρατήσει τις τιμές, όπως ήταν ο στόχος, τελικά μειώνονται. Κι αυτό την ώρα που ο πληθωρισμός στα υπόλοιπα προϊόντα αυξάνονται», συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Μάλιστα ο ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή κ. Σωτήρης Αναγνωστόπουλος παρουσίασε αναλυτικά τα στοιχεία.

Ο υπουργός Ανάπτυξης επίσης ανακοίνωσε τη συμμετοχή ακόμη μία αλυσίδας σούπερ μάρκετ στο μέτρο εθελοντικά. Πρόκειται για την αλυσίδα Κάντζας με 22 καταστήματα σε Καβάλα και Σέρρες. Πλέον συνολικά συμμετέχουν 13 αλυσίδες ‘φυσικών’ σούπερ μάρκετς και 3 online σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σήμερα απ’ τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Warply που έφτιαξε και διαχειρίζεται την  εφαρμογή eκαταναλωτής, οι μοναδικοί επισκέπτες της εφαρμογής κάθε Τετάρτη φθάνει τις 231.000. Τα δε προίόντα που δηλώνουν οι αλυσίδες φθάνουν τους 1.000 κωδικούς.

Σύμφωνα με τον υπ. Ανάπτυξης ακόμα δεν έχει αποφασιστεί ακόμη η επέκταση του μέτρου πέραν του Μαρτίου. «Θα το δούμε τότε», υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας ότι για το μέτρο λόγο έχει και η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Επιταγή ακρίβειας – επιδόματα: Τις 20 θα φθάσουν οι αλυσίδες με καλάθι του Άη Βασίλη

Τις 20 αναμένεται να φτάσουν ως το τέλος της ημέρας οι αλυσίδες παιχνιδιών που συμμετέχουν στο «καλάθι του Άη Βασίλη», όπως έκανε γνωστό ο υπ. Ανάπτυξης κ. Αδ. Γεωργιάδης.

Το μέτρο ενεργοποιήθηκε σήμερα και αναμένεται να ισχύσει ως τις 11 Ιανουαρίου.

«Όταν σκεφτήκαμε το μέτρο θεωρούσαμε ότι θα είχαμε συμμετοχές 4-5 αλυσίδων.

Τελικά η συμμετοχή είναι σαφώς μεγαλύτερη ενώ και από τον κατάλογο των προϊόντων που έχουν αναρτηθεί θα δείτε ότι το μέτρο έχει μεγάλη αποδοχή απ’ τον επιχειρηματικό κόσμο.

Σκεφτείτε ότι ορίσαμε 10 κατηγορίες προϊόντων, στις οποίες κάθε αλυσίδα θα μπορούσε να βάλει από ένα προϊόν. Κι όμως έχουν αναρτηθεί ήδη 700 κωδικοί προϊόντων», σημείωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ανάπτυξης. «Κάτι που σημαίνει ότι οι αλυσίδες μπήκαν δυναμικά στο καλάθι», πρόσθεσε.

Εκτίμησε δε πως τις επόμενες μέρες θα υπάρξει συμμετοχή και άλλων εταιρειών.

Υπενθυμίζεται ότι οι εταιρειες που συμμετέχουν δεν μπορούν να πωλούν τα παιχνίδια που δηλώνουν με περιθώριο κέρδους μεγαλύτερο απ’ αυτό που είχαν το Δεκέμβριο του 2021.

Ο κ. Γεωργιάδης διαβεβαίωσε ότι οι έλεγχοι στις αλυσίδες παιχνιδιών θα γίνονται κανονικά απ’ τη ΔΙΜΕΑ ενώ το μέτρο θα λειτουργήσει περίπου όπως το «καλάθι του νοικοκυριού».

«Περιμένουμε οι εταιρείες να έχουν απόθεμα των προϊόντων που θα δηλώνουν κάθε εβδομάδα», σημείωσε σχετικά ο υπουργός.

Επιταγή ακρίβειας – επιδόματα: Ποια παιχνίδια μπαίνουν

Στην ενημέρωση αναφέρθηκε και το καλάθι του Άη Βασίλη για τα μικρά παιδιά.

Το καλάθι αυτό που θα περιλαμβάνει παιχνίδια θα ισχύσει από τις 14 Δεκεμβρίου και έως τις 11 Ιανουαρίου οπότε όλα τα καταστήματα παιχνιδιών θα φτιάξουν το δικό τους καλάθι με 10 κατηγορίες:

  • επιτραπέζια παζλ,
  • παιχνίδια κούκλες και άλλα αξεσουάρ
  • βρεφικά παιχνίδια,
  • φιγούρες δράσης,
  • παιχνίδια κατασκευών με τουβλάκια,
  • αθλητικά παιχνίδια μπάλες κτλ.,
  • λούτρινα παιχνίδια,
  • μουσικά παιχνίδια,
  • τηλεκατευθυνόμενα,
  • ηλεκτρικά παιχνίδια

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη «οι περισσότερες αλυσίδες μας έχουν πει ότι θα συμπεριλάβουν περισσότερα από ένα και θα είναι πλούσιο».

Όπως διευκρίνισε «με το καλάθι αυτό τα παιχνίδια θα ελέγχονται ως προς το περιθώριου του κέρδους».

Τα παιχνίδια που θα συμμετέχουν στο «καλάθι του Αι Βασίλη» θα έχουν χαμηλότερες τιμές. Ο έλεγχος θα γίνεται σε εβδομαδιαία βάση από το υπουργείο.

Ο μαγαζάτορας κάθε Τετάρτη θα πρέπει να υποβάλει λίστα στο υπουργείο Ανάπτυξης με το τι παιχνίδια θα συμμετέχουν στο καλάθι και τις τιμές που θα τα βάλει. Το «Καλάθι του παιδιού με τα παιχνίδια» θα ξεκινήσει στις 14 του μήνα και θα διαρκέσει έως τις 11 Ιανουαρίου, σημείωσε.

Θα υπάρχει ένα ειδικό σήμα με την μορφή του Άη Βασίλη κι ένα καλάθι σουπερμάρκετ και θα βρίσκεται σε κάθε ράφι, σε κάθε κατάστημα, εφόσον αυτό θέλει να συμμετέχει, αλλά και σχετικός κατάλογος αναρτημένος στην είσοδο του καταστήματος.

Επιταγή ακρίβειας – επιδόματα: Τι περιλαμβάνει το εορταστικό καλάθι του νοικοκυριού

Το εορταστικό καλάθι του νοικοκυριού θα περιλαμβάνει γαλοπούλα, μοσχάρι, τσουρέκι, βασιλόπιτα και σοκολάτα, αλλά όχι μελομακάρονα και κουραμπιέδες.

Τα γλυκά των Χριστουγέννων έμειναν εκτός εορταστικού καλαθιού με απόφαση του Άδωνι Γεωργιάδη. Όπως είπε, πήρε ο ίδιος την απόφαση αυτή για να μη δημιουργηθεί αθέμιτος ανταγωνισμός με τους φούρνους και τα ζαχαροπλαστεία, που παραδοσιακά τις γιορτές πωλούν τα γλυκά των Χριστουγέννων.