Επιταγή ακρίβειας: Περίπου 930.000 χαμηλοσυνταξιούχοι με εισόδημα έως 700 ευρώ θα μείνουν το 2025 χωρίς την επιταγή ακρίβειας, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.
Η συγκεκριμένη παροχή, ύψους 150 ευρώ ανά δικαιούχο το 2024, δεν θα καταβληθεί για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, αφήνοντας ένα σημαντικό κενό στην οικονομική στήριξη αυτών των ευάλωτων ομάδων.
Οι χαμηλοσυνταξιούχοι, που συχνά αδυνατούν να καλύψουν βασικές ανάγκες όπως στέγαση, τροφή και φάρμακα, θα βρεθούν σε ακόμη δυσχερέστερη θέση, καθώς η ακρίβεια και ο πληθωρισμός συνεχίζουν να επιβαρύνουν το κόστος ζωής. Η απώλεια αυτής της μικρής αλλά κρίσιμης ενίσχυσης θα επιδεινώσει την οικονομική τους κατάσταση, ενισχύοντας τις κοινωνικές ανισότητες.
Η επιταγή ακρίβειας για το 2024 θα καταβληθεί πριν τις 20 Δεκεμβρίου, αφορά περίπου 1.900.000 πολίτες. Η λίστα περιλαμβάνει συνταξιούχους με προσωπική διαφορά που αποκλείονται από τις αυξήσεις συντάξεων, οικογένειες με παιδιά, άτομα με αναπηρία, ανασφάλιστους υπερηλίκους και άλλους ευάλωτους πολίτες. Η οικονομική ενίσχυση κυμαίνεται από 100 έως 200 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία των δικαιούχων.
Ειδικότερα, οι 767.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ θα λάβουν επιπλέον μία δόση, ενώ 220.000 άτομα με αναπηρία θα λάβουν ενίσχυση 200 ευρώ. Αντίστοιχο ποσό θα λάβουν και οι 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικοι, ενώ οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα λάβουν επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος για τον Δεκέμβριο.
Τέλος, περίπου 700.000 συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση από 100 έως 200 ευρώ.
Επιδόματα: Ποια κατάργησε η ΔΥΠΑ
Στην κατάργηση τριών εφάπαξ επιδομάτων που παρέχει η ΔΥΠΑ προχώρησε το υπουργείο Εργασίας.
Πρόκειται για παροχές που λαμβάνουν ειδικές κατηγορίες ανέργων και ορισμένα από αυτά καταβάλλονται μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης της ανεργίας.
Συγκεκριμένα αφορά: πρώτον, το ειδικό επίδομα που χορηγείται μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας.
Το ειδικό βοήθημα μετά την τρίμηνη παραμονή στο μητρώο ανέργων.
Και το ειδικό επίδομα επίσχεσης που αφορά στη διακοπή της λειτουργίας μιας επιχείρησης.
Τα επιδόματα που καταργήθηκαν
- Το ειδικό επίδομα που δίδεται μετά τη λήξη της επιδότησης ανεργίας δικαιούνταν οι ασφαλισμένοι πολίτες που διατηρούσαν την ιδιότητα του ανέργου κατά την ημερομηνία καταβολής του βοηθήματος, εφόσον παρέμεναν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων επί ένα μήνα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας. Το ύψος του ήταν ίσο προς δεκατρία (13) ημερήσια επιδόματα ανεργίας, δηλαδή 249,08 ευρώ.
- Το επίδομα τρίμηνης παραμονής στο μητρώο ανέργων, ελάμβαναν ορισμένες κατηγορίες ανέργων – μέχρι και τρεις φορές – μέσα στο ημερολογιακό έτος. Το ποσό του βοηθήματος ήταν 287,4 ευρώ.
- Το επίδομα επίσχεσης εργασίας, δικαιούνταν οι ασφαλισμένοι που δεν συγκεντρώνουν προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης, κατά την περίπτωση διακοπής των εργασιών μιας επιχείρησης και αδυναμίας για οποιοδήποτε λόγο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας από τον εργοδότη.
Αμέσως μετά την δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ, με εσωτερικό έγγραφο που διανεμήθηκε στις υπηρεσίες της ΔΥΠΑ από τη διοίκηση του Οργανισμού σημειώνεται ότι «στο πλαίσιο εφαρμογής των ανωτέρω που είναι σε ισχύ από 29.12.2023: οι αιτήσεις των καταργηθέντων επιδομάτων δεν είναι πλέον διαθέσιμες στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, τυχόν δε αιτήσεις που υπεβλήθησαν από την 29.12.2023 και εξής είναι απορριπτέες.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον διοικητή της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης πρόκειται για επιδόματα που υπήρχαν αλλά οι δικαιούχοι ήταν ελάχιστοι.