Επιστροφή φόρου 2020 πληρωμή: Πότε μπαίνει – Γιατί καθυστερεί

Επιστροφή φόρου 2020 πληρωμή:  Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι θα δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς επιστροφή φόρου!

Υπολογίζεται πως 350 με 400 εκατ. ευρώ συνολικά θα επιστραφούν από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Η επιστροφή δεν αναμένεται να γίνει αυτόματα σε όλους τους φορολογούμενους, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν οφειλές προς το Δημόσιο, αυτές αναμένεται ακόμα και να συμψηφιστούν με την επιστροφή, ανάλογα με το ποσό..

Όσοι δεν έχουν οφειλές προς τα δημόσια ταμεία, ή την εφορία τότε αναμένεται να λάβουν αυτομάτως την επιστροφή φόρου, ενώ αν ανήκουν στα 4 από τα 9 εκατομμύρια φορολογουμένους που χρωστούν ποσά στο Δημόσιο.

Επιστροφή φόρου 2020 πληρωμή: Τι αναφέρει η εγκύκλιος

Συγκεκριμένα, με βάση όσα προκύπτουν ή περιέχονται στη νέα Εγκύκλιος της ΑΑΔΕ (Α.1153/2020 Επιστροφή φόρου Εισοδήματος):

  1. Εάν ο φορολογούμενος δικαιούται επιστροφή φόρου, η Φορολογική Διοίκηση, αφού συμψηφίσει τους οφειλόμενους από τον φορολογούμενο φόρο με το ποσό προς επιστροφή, προβαίνει στην επιστροφή της τυχόν προκύπτουσας διαφοράς (αρθ.42 ν.4174).
  2. Το επιστρεπτέο ποσό καταβάλλεται στον φορολογούμενο εντός ενενήντα (90) ημερών από την υποβολή έγγραφου αιτήματος του φορολογουμένου, εκτός εάν προβλέπεται μικρότερο χρονικό διάστημα από άλλη διάταξη της φορολογικής νομοθεσίας (αρθ.42 ν.4174).
  3. κατά την επιστροφή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων στους δικαιούχους, τυγχάνουν εφαρμογής μεταξύ άλλων, οι διατάξεις περί αποδεικτικού ενημερότητας και συμψηφισμού
  4. προβλέπεται (α) έλεγχος για τυχόν οφειλές, (β) συμψηφισμός αυτών με βεβαιωμένες στη Φορολογική Διοίκηση οφειλές, κατά τις διατάξεις του ν. 4174/2013 και του ν.δ. 356/1974 (Κ.Ε.Δ.Ε.) ή (γ) παρακράτηση αυτών κατά τις διατάξεις περί έκδοσης αποδεικτικού ενημερότητας ή βεβαίωσης οφειλής και (δ) συμψηφισμός αυτών με οφειλές σε Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ). Εν συνεχεία διενεργείται από τη Δ.Ο.Υ. η μεταφορά των προς επιστροφή ποσών, στους λογαριασμούς πληρωμών των δικαιούχων.
  5. εάν ο δικαιούχος της επιστροφής οφείλει στους Ο.Κ.Α. τότε αποστέλλεται στη Δ.Ο.Υ. φορολογίας του δικαιούχου επιστροφής ψηφιακά εκκαθαρισμένα Α.Φ.ΕΚ., προκειμένου να γίνει ο σχετικός έλεγχος και η απόδοση των παρακρατούμενων ποσών στους Ο.Κ.Α.. Εν συνεχεία διενεργείται από τη Δ.Ο.Υ. η μεταφορά των προς επιστροφή ποσών, στους λογαριασμούς πληρωμών των δικαιούχων.

Από όλες τις ως άνω διατάξεις και οδηγίες, πουθενά δεν προκύπτει ότι ο φόρος που συμψηφίζεται πρέπει να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμος. Αντιθέτως «βεβαιωμένη οφειλή» που υφίσταται ή θα προκύψει μετά την έκδοση του εκκαθαριστικού, μπορεί να εξοφλείται αυτόματα, αντί να εισπράξει τα λεφτά ο κάθε δικαιούχος.

Περιορισμός ημερών (90) για επιστροφή φόρου, όπως συνάγεται από τα παραπάνω, υφίσταται εάν έχει προηγηθεί αίτηση του οφειλέτη.

Επιστροφή φόρου 2020 πληρωμή: Μέχρι πότε θα υποβάλλονται ο φορολογικές δηλώσεις

Το υπουργείο Οικονομικών, έχοντας πλήρη επίγνωση των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, ανακοινώνει τη χρονική παράταση της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα έως και τις 29 Ιουλίου 2020.

Η παράταση κρίθηκε επιβεβλημένη, προκειμένου να διευκολυνθούν όλοι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να υποβάλουν τη φορολογική δήλωσή τους.

Επισημαίνεται ότι δεν αλλάζει η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος, η οποία είναι η 31η Ιουλίου 2020.

Η Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει και θα προχωρήσει και σε άλλα μέτρα διευκόλυνσης των φυσικών και νομικών προσώπων σε ό,τι αφορά στην εξόφληση των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι:

  • Παρέχεται έκπτωση σε ποσοστό 2% για την εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα.
  • Η εξόφληση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων θα γίνει σε 8 μηνιαίες δόσεις, αντί 3 διμηνιαίων δόσεων, που ίσχυε μέχρι σήμερα.
  • Η εξόφληση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων θα γίνει σε 8 μηνιαίες δόσεις, αντί των 6 μηνιαίων δόσεων, που ίσχυε μέχρι σήμερα.
  • Η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε 6 μηνιαίες δόσεις, αντί για 5 μηνιαίες δόσεις, που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Επιστροφή φόρου 2020 πληρωμή: Τι λένε οι λογιστές

Από την πλευρά τους, τα λογιστικά γραφεία καλούνται να ξεπεράσουν το… τέρας της γραφειοκρατίας αλλά και τα προβλήματα των ηλεκτρονικών πλατφορμών, την ώρα που παράλληλα «τρέχουν» οι φορολογικές δηλώσεις, που λήγουν στις 30 Ιουνίου, οι ρυθμισμένες οφειλές, η απόδοση του ΦΠΑ κι άλλες φορολογικές υποχρεώσεις.

Ο όγκος είναι τεράστιος κι όπως λένε χαρακτηριστικά δεν φτάνουν ούτε οι αργίες και τα Σαββατοκύριακα για να βγει η δουλειά. Μέχρι σήμερα, έχουν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις 1,5 εκατομμύριο φορολογούμενοι, ωστόσο, υπάρχουν άλλα 4 εκατομμύρια που περιμένουν την παράταση, που δίνεται κάθε χρόνο και λόγω των συνθηκών θα δοθεί και φέτος, όμως δύσκολα ο επιπλέον μήνας θα καταφέρει να σώσει την κατάσταση

Οι φοροτεχνικοί ζητούν να δοθεί παράταση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ τα δεκάδες προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τόσο με τις πλατφόρμες του υπουργείου Εργασίας και την ΕΡΓΑΝΗ για επιχειρήσεις κι εργαζόμενους που πλήττονται από τον κορονοϊό, όσο και με το επερχόμενο «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» στο οποίο ήδη έχουν εντοπιστεί προβλήματα, έχουν προκαλέσει «έμφραγμα» στα λογιστικά γραφεία.

Μέσα σ’ όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί και το αλαλούμ με το taxisnet, το οποίο εμφανίζει συνεπείς φορολογούμενους να χρωστούν, κάτι το οποίο οφείλεται σε αστοχία του συστήματος, που θα λυθεί άμεσα.

Επιστροφή φόρου 2020 πληρωμή: Πόσα θα πληρώσετε στην Εφορία

Κάθε φορολογούμενος θα πρέπει να γνωρίζει ότι ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων υπολογίζεται με ενιαία κλίμακα για εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις και επιχειρηματική δραστηριότητα.

Στην κλίμακα αυτή:

  • τα πρώτα 20.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος φορολογούνται με 22% ,
  • τα επόμενα 10.000 ευρώ (το τμήμα του ετησίου εισοδήματος από 20.001 έως 30.000 ευρώ) με 29%,
  • τα επόμενα 10.000 ευρώ (το τμήμα του ετησίου εισοδήματος από 30.001 έως 40.000 ευρώ) με 37% και το υπερβάλλον ποσό (το τμήμα του
  • ετησίου εισοδήματος πάνω από τα 40.000 ευρώ) με 45%.

Με την ίδια κλίμακα, αλλά αυτοτελώς, φορολογούνται τα εισοδήματα από αγροτικές δραστηριότητες.

Για τα εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις και αγροτικές δραστηριότητες ασκούμενες από κατ’επάγγελμα αγρότες ισχύει ετήσια έκπτωση φόρου που φθάνει μέχρι:

  • τα 1.900 ευρώ για φορολογούμενους χωρίς προστατευόμενα τέκνα,
  • τα 1.950 ευρώ για όσους έχουν ένα τέκνο,
  • τα 2.000 ευρώ για όσους έχουν δύο τέκνα και
  • τα 2.100 ευρώ για όσους έχουν τρία ή περισσότερα τέκνα.

Η έκπτωση αυτή κατοχυρώνεται πλέον μόνο εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί και δηλωθεί δαπάνες για αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών συνολικού ύψους 10% – 18,75% επί του ετησίου φορολογητέου εισοδήματος.

Η ισχύουσα κατά περίπτωση ανέρχεται στο ανώτατο ποσό της εφόσον το ετήσιο εισόδημα από μισθούς-συντάξεις ή κατ’ επάγγελμα ασκούμενες αγροτικές δραστηριότητες δεν υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ. Για εισοδήματα από μισθούς-συντάξεις ή κατ’ επάγγελμα ασκούμενες αγροτικές δραστηριότητες, τα οποία ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ, το ισχύον ποσό έκπτωσης μειώνεται κατά το 1% του ποσού κατά το οποίο το εισόδημα υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ.

Αυτοτελώς, φορολογούνται και τα εισοδήματα από ακίνητα. Για τα εισοδήματα αυτά, ισχύει φορολογική κλίμακα με συντελεστές 15% για τα πρώτα 12.000 ευρώ, 35% για τα επόμενα 23.000 ευρώ (από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ του συνολικού ετησίου εισοδήματος) και 45% για το υπερβάλλον ποσό (πάνω από τα 35.000 ευρώ).

Επιστροφή φόρου 2020 πληρωμή: Ποιοι είναι υπόχρεοι υποβολής φορολογικής δήλωσης

Από τη φορολογική νομοθεσία προκύπτει ότι υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης έχουν:

  • Κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον έχει την κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του και αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα, φορολογούμενο με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ., βάσει κλιμακίων ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενο, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι
  • Οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος σε κάθε περίπτωση.
  • Οι κάτοικοι εξωτερικού υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα μόνον όταν αποκτούν πραγματικό εισόδημα, φορολογούμενο με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλίμακας ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενο, από πηγές Ελλάδας (τόκοι, ενοίκια, μερίσματα κ.λπ.).

Αντίθετα, ένας κάτοικος εξωτερικού που διαθέτει,δευτερεύουσα κατοικία / επιβατικό αυτοκίνητο στην Ελλάδα ή προβαίνει σε αγορά ακινήτου/αυτοκινήτου στην Ελλάδα, εφόσον δεν αποκτά πραγματικό εισόδημα στη χώρα μας, δεν υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

  • Ενήλικα τέκνα (άνω των 18 ετών) που αποκτούν εισόδημα πραγματικό ή τεκμαρτό, φορολογούμενο με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλιμακίων ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενο, ακόμα και εάν αυτά αναγνωρίζονται ως εξαρτώμενα μέλη (π.χ. φοιτητές κ.λπ.). Συνεπώς, καμία πλέον εξαίρεση στην υποχρέωση για δήλωση εισοδήματος. Καθιερώνεται καθολικό ηλικιακό κριτήριο
  • Ο κηδεμόνας ή ο προσωρινός διαχειριστής ή ο σύνδικος πτώχευσης ή ο μεσεγγυούχος για περιπτώσεις σχολάζουσας κληρονομιάς ή επιδικίας ή πτώχευσης ή μεσεγγύησης, αντίστοιχα. Σε περίπτωση πτώχευσης υποβάλλονται δύο δηλώσεις, μία δήλωση από τον σύνδικο πτώχευσης για την πτωχευτική περιουσία σε χειρόγραφη μορφή στην αρμόδια ΔΟΥ και μία δήλωση από τον πτωχό για την τυχόν μη πτωχευτική περιουσία και εισοδήματα ηλεκτρονικά.
  • Ο επίτροπος ή ο κηδεμόνας ή ο δικαστικός συμπαραστάτης, στις περιπτώσεις, αντίστοιχα, ανηλίκων ή αυτών που έχουν υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.
  • Οι κληρονόμοι του φορολογουμένου για το συνολικό εισόδημά του μέχρι την ημέρα του θανάτου του.

Δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν φορολογική δήλωση:

  • Οι φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν αποκτούν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.
  • Οι κεκαρμένοι μοναχοί (εκτός μονών – ασκητές) για το καθαρό ποσό της σύνταξης που καταβάλλεται σε αυτούς κατά το χρονικό διάστημα που διατηρούν την ανωτέρω ιδιότητα, εφόσον αυτό δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ.

Επιστροφή φόρου 2020 πληρωμή: Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμο

Πρόστιμο επιβάλλεται μεταξύ άλλων περιπτώσεων, όταν:

  • ο υπόχρεος δεν υποβάλει ή υποβάλει εκπρόθεσμα δήλωση, ή υποβάλει ελλιπή δήλωση πληροφοριακού χαρακτήρα ή φορολογική δήλωση από την οποία δεν προκύπτει φορολογική υποχρέωση καταβολής φόρου και
  • όταν δεν υποβάλλει ή υποβάλλει εκπρόθεσμα φορολογική δήλωση.

Τα πρόστιμα για τις παραβάσεις αυτές καθορίζονται, μεταξύ άλλων, ως εξής:

  • εκατό (100) ευρώ, σε περίπτωση μη υποβολής ή εκπρόθεσμης υποβολής
  • εκατό (100) ευρώ, για κάθε παράβαση της περίπτωσης β’ της παραγράφου 1 που ο φορολογούμενος δεν είναι υπόχρεος τήρησης λογιστικών βιβλίων,
  • διακόσια πενήντα (250) ευρώ, για κάθε παράβαση της περίπτωσης β’ της παραγράφου 1, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων και στοιχείων με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα και
  • πεντακόσια (500) ευρώ, για κάθε παράβαση της περίπτωσης β’ της παραγράφου 1 σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων και στοιχείων με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.

Διευκρινίσεις σχετικά με τις ως άνω διαδικαστικές παραβάσεις του άρθρου 54 του ν.4174/2013 έχουν δοθεί με την ΠΟΛ.1252/2015 εγκύκλιο.

Διαβάστε όλα τα νέα στο topics.gr