Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7: Πότε αρχίζουν οι αιτήσεις – Ποιοι δεν θα τη λάβουν

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7: Συνεχίζεται το πρόγραμμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, με την Κυβέρνηση να ετοιμάζει τον 7ο κύκλο της. Δείτε ποιο θα μείνουν (πιθανότατα) εκτός…

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ανακοίνωσε τις λεπτομέρειες του 7ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ύψους 1 δισ. ευρώ. με το νέο αυτό κύκλο, το μέτρο αυτό θα ξεπεράσει τα 8,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα μισά, πλέον, αποτελούν μη επιστρεπτέα επιχορήγηση.

Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 θα δοθεί τον μήνα Απρίλιο, με βάση την πτώση τζίρου την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2021. Θα συνυπολογιστεί, επομένως, και πάλι ο Ιανουάριος, με βάση τον οποίον δόθηκε η Επιστρεπτέα 6, αντισταθμίζοντας στον μαθηματικό τύπο το αντίστοιχο ποσό για όσους έλαβαν ενίσχυση για τον Ιανουάριο. Στόχος είναι να καλυφθούν συνολικά για το τρίμηνο και όσοι δεν κατάφεραν να μπουν στην Επιστρεπτέα 6, επειδή ενδεχομένως δεν παρουσίαζαν επαρκή μείωση εσόδων τον συγκεκριμένο μήνα, καθώς θυμίζουμε ότι το λιανεμπόριο ήταν για μέρος του Ιανουαρίου ανοικτό.

Το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως το τέλος Αυγούστου 2021, ενώ το υπόλοιπο 50% θα επιστραφεί σε 60 δόσεις από το 2022.

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7: Ποιες επιχειρήσεις έχουν δικαίωμα συμμετοχής

  • Παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% την περίοδο Ιανουάριος-Μάρτιος 2021, σε σχέση με την περίοδο αναφοράς. Η περίοδος αναφοράς θα είναι το πρώτο τρίμηνο του 2020 με την κατάλληλη προσαρμογή, ώστε να ληφθεί υπόψη ότι μέρος του μηνός Μαρτίου 2020 υπήρχαν περιοριστικά μέτρα.
  • Έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 600 ευρώ (που αντιστοιχεί σε 3 μήνες).
  • Οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη πριν την 1η Ιανουαρίου 2018 και δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, θα πρέπει να μην έχουν αύξηση τζίρου το 2020 σε σχέση με το 2019. Ο συγκεκριμένος όρος, που εισήχθη για πρώτη φορά στην Επιστρεπτέα 6, είναι απαραίτητος, ώστε να διανεμηθούν οι πεπερασμένοι πόροι δίκαια και στοχευμένα σε όσους πλήττονται περισσότερο και για μεγαλύτερη διάρκεια. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος όρος δεν θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις στις οποίες έχουν υποβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα, βάσει ΚΑΔ (σε αυτές συμπεριλαμβάνεται το λιανεμπόριο, η εστίαση, ο τουρισμός, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, οι μεταφορές, τα γυμναστήρια, τα κομμωτήρια, τα καταστήματα ΟΠΑΠ, οι σχολές οδηγών και λοιποί κλάδοι για τους οποίους ισχύουν περιοριστικά μέτρα σήμερα).
  • Το μέτρο της Επιστρεπτέας διευρύνεται, ώστε να συμπεριληφθούν οι νέες επιχειρήσεις στους άμεσα πληττόμενους κλάδους που έκαναν έναρξη εργασιών από τον Δεκέμβριο 2019 έως και τον Ιανουάριο 2021 και οι οποίες έχουν αποκλειστεί σε κάποιον από τους δύο προηγούμενους κύκλους της Επιστρεπτέας. Αυτές οι επιχειρήσεις θα είναι επιλέξιμες, ανεξαρτήτως τζίρου.
  • Το ύψος της ενίσχυσης για τις ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή που πληρούν τα κριτήρια θα είναι ίσο με 1.000 ευρώ.
  • Το ύψος ενίσχυσης για τα νομικά πρόσωπα και τις λοιπές ατομικές επιχειρήσεις, θα είναι κατ’ ελάχιστο 1.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως τις 100.000 ευρώ, ανάλογα με το ποσό που προκύπτει από τον μαθηματικό τύπο.
  • Θα υπάρχουν αυξημένα κατώτατα όρια για επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα (οι οποίες αναφέρθηκαν ανωτέρω, συμπεριλαμβανομένου του λιανεμπορίου), 1.000 ευρώ χωρίς εργαζομένους, 2.000 ευρώ με έως 5 εργαζόμενους, 4.000 ευρώ με έως 20 εργαζόμενους και 8.000 ευρώ για άνω των 20 εργαζομένων.

Οι ωφελούμενοι αναμένεται να ξεπεράσουν τις 300.000 επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 600.000 εργαζομένους.

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7: Πάρε και εσύ από το πακέτο των 60 εκατ. ευρώ – Δεν είναι δάνειο!

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι. Πότε και πώς θα δοθούν τα χρήματα. Η δράση θα υλοποιηθεί από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να ενεργοποιηθεί το νέο ειδικό ταμείο επιχειρηματικών συμμετοχών (Accelerate TT), για την χρηματοδοτική στήριξη νεοφυών καινοτόμων επιχειρήσεων με 60 εκατ. ευρώ.

Ουσιαστικά πρόκειται για επένδυση του Ταμείου στις συγκεκριμένες εταιρίες, μέσω της παρουσίας του στο μετοχικό τους κεφάλαιο.

Η παροχή κεφαλαίων για την έναρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, δεν θα είναι δάνειο, αλλά θα αντιστοιχεί σε ποσοστό επί της νεοφυούς εταιρίας.Όπως προβλέπεται στην απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης, η δράση θα υλοποιηθεί από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (πρώην ΤΑΝΕΟ).

Ο αρχικός προϋπολογισμός θα είναι 60 εκατ. ευρώ και στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η γρήγορη ανάπτυξη τέτοιων επιχειρήσεων, η σύνδεση της έρευνας με την πραγματική οικονομία αλλά και η ευκαιρία κάποιες από αυτές να διαπρέψουν στην παγκόσμια αγορά. Το συγκριμένο ταμείο αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου ενίσχυσης της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότηταςΤην ερχόμενη Παρασκευή 12 Μαρτίου, εκπνέει η προθεσμία για υποβολή αίτησης υπαγωγής στη δράση ενίσχυσης των Συνεργατικών Σχηματισμών Καινοτομίας (ΣΣΚ), προϋπολογισμού περίπου 35 εκατ. ευρώ, στην οποία δύνανται να συμμετάσχουν ως δυνητικοί δικαιούχοι, υφιστάμενες επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους και ημερομηνίας ίδρυσης, οι οποίες προτίθενται να υλοποιήσουν, σε συνεργατικά σχήματα, επιχειρηματικά σχέδια με έμφαση στην διάσταση της καινοτομίας, για την ανάπτυξή τους, καθώς και για την ανάπτυξη συνεργασιών.

Δικαιούχοι της 2ης Πρόσκλησης είναι υφιστάμενες επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους και ημερομηνίας ίδρυσης, που είναι μέλη ή εν δυνάμει μέλη των εγκεκριμένων ΣΣΚ της 1ης Πρόσκλησης. Στην παρούσα πρόσκληση δεν παρέχεται η δυνατότητα συμμετοχής προς χρηματοδότηση ατομικών επιχειρήσεων, νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που συστήθηκαν στην ημεδαπή ή στην αλλοδαπή, καθώς και κάθε είδους σωματείων και ιδρυμάτων. Επιλέξιμοι Θεματικοί Τομείς είναι:

  • Αγροδιατροφή,
  • Βιοεπιστήμες & Υγεία/Φάρμακα,
  • Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΤΠΕ),
  • Ενέργεια,
  • Περιβάλλον & Βιώσιμη Ανάπτυξη – Κλιματική Αλλαγή,
  • Μεταφορές & Εφοδιαστική Αλυσίδα (Logistics),
  • Υλικά – Κατασκευές,
  • Πολιτισμός – Τουρισμός – Πολιτιστικές & Δημιουργικές Βιομηχανίες.

Από τους ανωτέρω τομείς λόγω ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του κλάδου και λόγω των σημαντικών επιπτώσεων στην απασχόληση και στην κοινωνία, θα υλοποιηθεί με διακριτό προϋπολογισμό και όρους ο τομέας της Αγροδιατροφής.

Η μέγιστη Δημόσια Δαπάνη της παρούσας 2ης Πρόσκλησης ανέρχεται συνολικά σε 34,68 εκατ. ευρώ και κατανέμεται ως εξής:

  • 4,54 εκατ. ευρώ στον τομέα της Αγροδιατροφής
  • 30,14 εκατ. ευρώ για τους υπόλοιπους θεματικούς τομείς

Ο συνολικός προϋπολογισμός, (Δημόσια Δαπάνη και Ιδιωτική Συμμετοχή) κάθε ΣΣΚ στο θεματικό τομέα της Αγροδιατροφής δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 0,7 εκ. ευρώ ενώ στους υπόλοιπους θεματικούς τομείς τα 3 εκατ. ευρώ.

Επισημαίνεται ότι:

  • ο συνολικός προϋπολογισμός, (Δημόσια Δαπάνη και Ιδιωτική Συμμετοχή), των επιχορηγουμένων ενεργειών στο θεματικό τομέα της Αγροδιατροφής για κάθε επιχείρηση-μέλος του ΣΣΚ δεν μπορεί να υπολείπεται των 20.000 ευρώ και να υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ
  • ο συνολικός προϋπολογισμός, (Δημόσια Δαπάνη και Ιδιωτική Συμμετοχή), των επιχορηγουμένων ενεργειών στους υπόλοιπους θεματικούς τομείς για κάθε επιχείρηση-μέλος του ΣΣΚ δεν μπορεί να υπολείπεται των 50.000 ευρώ και να υπερβαίνει τις 450.000 ευρώ

Επιλέξιμες δαπάνες είναι:

  • Δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης
  • Ενισχύσεις Καινοτομίας για ΜΜΕ
  • Ενισχύσεις για διαδικαστική και οργανωτική καινοτομία
  • Ενισχύσεις για συμμετοχή ΜΜΕ σε εκθέσεις
  • Ο χρόνος υλοποίησης ορίζεται σε 18 μήνες με δυνατότητα 6μηνης παράτασης.