Επιστρεπτέα προκαταβολή 7: Μεγάλες αλλαγές! Πάρε τώρα έμμεσο κρατικό δάνειο 35%

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Σε σημαντικές ευκολίες προχωρά το υπουργείο Οικονομικών. Τι ισχύει για την έκπτωση 15% και το κρατικό δάνειο. Όσα πρέπει να ξέρετε στο xristika.gr.

Μία σειρά από ευελιξίες που οδηγούν σε αύξηση του ποσοστού της επιδότησης από 15% έως 57,5% δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε όσους εντάχθηκαν ή θα ενταχθούν στο σχήμα των Επιστρεπτέων Προκαταβολών. Κάποιες επιλογές είναι οριζόντιες όπως η αναδρομική θέσπιση μη επιστρεπτέου ποσού για τους πρώτους 3 κύκλους και μόνο για όσους έχουν συγκεκριμένη πτώση τζίρου το 2020.

Κάποιες άλλες επιλογές είναι στοχευμένες: είτε για επιχειρηματίες και επαγγελματίες που πριμοδοτούνται αν καταβάλουν εφάπαξ στο σκέλος του δανείου με έκπτωση 15% είτε για περίπου 25.000 επιχειρήσεις που εκτιμάται ότι θα έχουν μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας και θα μπορούν να πάρουν «μπροστά» τον Μάιο ως πίστωση το 35% του ποσού αντί για δικαίωμα μετατροπής του 50% σε επιδότηση (δηλαδή την μη καταβολή του στο μέλλον). Για να πληρώσουν με αυτό νέες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις του 2021. Ειδικά σε αυτή την περίπτωση, το κέρδος είναι διπλό σε ένα βαθμό, επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, καθώς στην περίπτωση εξόφλησης εφάπαξ φορολογικών υποχρεώσεων θα τύχουν της επιπλέον έκπτωσης 15% που ισχύει.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών χθες στο πλαίσιο του πακέτου μέτρων στήριξης 2,5 δισ. ευρώ που εξειδίκευσε, περιέγραψε αναλυτικά τους όρους διανομής της Επιστρεπτέας 7 τον Απρίλιο, αλλά και το πώς θα υλοποιηθεί το σχήμα της Γέφυρας 2 τον Απρίλιο και το νέο μέτρο πίστωσης για εταιρείες με μεγάλες δαπάνες που αναμένεται να ενεργοποιηθεί στο τέλος Μαΐου με στόχο – και αυτό – να χρηματοδοτήσει την πληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Η έκπτωση 15%

Το υπουργείο Οικονομικών εξήγγειλε την αναδρομική μετατροπή – υπό όρους – της Επιστρεπτέας 1 2 και 3 σε επιδότηση: σε ποσοστό 30% για όσους έχουν πτώση τζίρου από τουλάχιστον 15% το 2020 και σε ποσοστό 50% για όσους έχουν μείωση 30% και άνω το 2020.

Και οι πληττόμενοι που τα πήγαν καλύτερα φέτος αλλά και αυτοί που δεν ανήκουν σε καμία από τις παραπάνω κατηγορίες (δηλαδή αυτοί που είχαν είτε μικρότερη πτώση τζίρου είτε άνοδο) έχουν και μία άλλη επιλογή: όταν λήξει η περίοδος χάριτος και αρχίσει η αποπληρωμή του δανείου (που έχει επιτόκιο γύρω στο 0,7% και καταβάλλεται σε 60 δόσεις), να επιλέξουν την εφάπαξ καταβολή του ποσού με έκπτωση. Αν γίνει σε μία δόση στο τέλος του 2021 το κίνητρο είναι έκπτωση 15%.

Δηλαδή αν είχαν πάρει 100.000 πόσο δανείου μέσω των 3 πρώτων κύκλων της Επιστρεπτέας και δεν έχουν πτώση τζίρου τέτοια ώστε να δικαιούνται την οριζόντια έκπτωση, μπορούν να το επιστρέψουν άμεσα και να πληρώσουν 85.000 ευρώ. Για έναν δικαιούχο του 50% αναδρομικής μετατροπής για επιδότηση, η εφάπαξ πληρωμή οδηγεί σε συνολικό «κούρεμα» του ποσού κατά 57,5%.

Αυτή η κίνηση βοηθά τα κρατικά ταμεία να τονώσουν τη ρευστότητά τους και να ισορροπήσουν καλύτερα τα δημοσιονομικά στο πιο δύσκολο έτος που αναμένεται να είναι το φετινό. Αφού στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι αν ξεκινήσει το επόμενο διάστημα – όπως προβλέπει το βασικό σενάριο – η άρση των περιορισμών, τότε η υστέρηση στα ταμεία λόγω της αναβολής πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων θα διαρκέσει έως τον Ιούνιο…

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Το κρατικό δάνειο μέσω πίστωσης στο 35%

Υπάρχει και η άλλη κατηγορία: των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών που αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας και δυσκολεύονται πολύ να βρουν επίσημη οδό χρηματοδότησης (μέσω δανεισμού) ή καλούνται να πληρώσουν πολύ υψηλό τόκο. Αυτοί έχουν υποστεί πτώση τζίρου πάνω από 30% και (προφανώς) θα είναι δικαιούχοι για το νέο μέτρο πάγιων δαπανών.

Στο πλαίσιο της Επιστρεπτέας εμπίπτουν στην κατηγορία των εταιρειών για τις όποιες αναδρομικά θα γίνει το 50% του ποσού που είχαν λάβει επιδότηση. Δηλαδή αν είχαν πάρει συνολικά 100.000 ευρώ πλέον θα πρέπει να επιστρέψουν από το 2022 σε 60 δόσεις τις 50.000 ευρώ με επιτόκιο κοντά στο 0,7%.

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Πως θα λειτουργήσει το πιστωτικό του 35%

Πλέον τους δίνεται μία εναλλακτική επιλογή: αν είχαν πάρει 100.000 ευρώ να λάβουν άμεσα ένα πιστωτικό ποσό (το ΥΠΟΙΚ το σχεδιάζει για τον Μάιο) της τάξης των 35.000 ευρώ (ίσο με το 35% του ποσού). Με το οποίο θα μπορούν να εξοφλήσουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που θα δημιουργηθούν έως το τέλος του έτους.

Σε αυτή την περίπτωση όμως δεν θα έχουν και το δικαίωμα επιδότησης κατά 50%, αφού ουσιαστικά το προεξοφλούν λαμβάνοντας ένα έμμεσο κρατικό δάνειο με ιδιαίτερα χαμηλό επιτόκιο της τάξης του 0,7%. Δηλαδή θα κληθούν από το 2022 και σε 60 δόσεις να πληρώσουν 100.000 ευρώ (το σύνολο του ποσού) και όχι 50.0000 ευρώ (το 50% του επιτρεπτέου σκέλους).

Το δικαίωμα αυτό αφορά σε όσες δεν έχουν ρευστότητα και θα πρέπει να δανειστούν με υψηλό κόστος για να διευθετήσουν τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο. Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει ένα επιπλέον κέρδος από την εφάπαξ εξόφληση των φορολογικών υποχρεώσεων με επιπλέον έκπτωση 15%.

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Οι ανακοινώσεις του ΥΠΟΙΚ

Σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών για την αναδρομική αλλαγή στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 1, 2, 3 οι εκτιμήσεις για το πως μέρος του ποσού δεν θα επιστραφεί, θα γίνουν τον Μάιο. Ειδικά για νέες επιχειρήσεις (έναρξη μετά την 1η Ιανουαρίου 2018), δεν επιστρέφεται το 50%. Τον μάιο θα γίνει και το νέο μέτρο του πιστωτικού του 35%.

Το ΥΠΟΙΚ εξηγεί πως το μέτρο αυτό αφορά οριακές θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν να χαθούν, καθώς δίνει στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με εργαζομένους, που είναι σε δυσκολία και δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό, πρόσθετη ρευστότητα άμεσα, με τη μορφή του πιστωτικού που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για τις άμεσες φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Έχει μεγάλη σημασία για επιχειρήσεις που έχουν μείνει χωρίς ρευστό μετά τη μακρά κρίση και ενώ είναι βιώσιμες έχουν δυσκολία στη φάση της επανεκκίνησης.

Για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 το ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε πως θα απαιτεί πτώση τζίρου 20% κατά το 1ο τρίμηνο του έτους. Αναζητείται λύση για τον τζίρο του Μαρτίου του 2020 που είχε υποστεί πλήγμα λόγω πανδημίας με μία λύση τον υπολογισμό μόνο βάση πρώτου 2μήνου ή εναλλακτικά με την «ελευθερία» στις εταιρείες να επιλέξουν ποιοι μήνες τις «βολεύουν» (σ.σ. μία εποχική εταιρεία που άνοιξε ρον Μάρτιο πιθανίον να το προτιμήσει αν δεν είχε περιορισμούς). Οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

Θα δοθεί τον μήνα Απρίλιο. Θα συνυπολογιστεί και πάλι ο Ιανουάριος (με βάση τον οποίον δόθηκε η Επιστρεπτέα 6), αντισταθμίζοντας στον μαθηματικό τύπο το αντίστοιχο ποσό για όσους έλαβαν ενίσχυση για τον Ιανουάριο.

Ο όρος να μην έχουν αύξηση τζίρου το 2020 σε σχέση με το 2019 δεν θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις στις οποίες έχουν υποβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα, βάσει ΚΑΔ (σε αυτές συμπεριλαμβάνεται το λιανεμπόριο, η εστίαση, ο τουρισμός, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, οι μεταφορές, τα γυμναστήρια, τα κομμωτήρια, τα καταστήματα ΟΠΑΠ, οι σχολές οδηγών και λοιποί κλάδοι για τους οποίους ισχύουν περιοριστικά μέτρα σήμερα).

Το 50% της ενίσχυσης δεν θα επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως το τέλος Αυγούστου 2021 (αντί για Ιούνιο που ίσχυε στην Επιστρεπτέα 6). Επιπλέον, το υπόλοιπο 50% θα επιστραφεί σε 60 δόσεις από το 2022 (αντί για 48).