Η συζήτηση για την επαναφορά του 13ου μισθού στο Δημόσιο έχει ξανανοίξει, με την κυβέρνηση να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο.
Παρά την πολιτική επικαιρότητα που κυριαρχείται από άλλα ζητήματα, κυβερνητικοί κύκλοι φαίνεται να επεξεργάζονται σενάρια για την εφαρμογή του, ειδικά ενόψει των εκλογών του 2027.
Η αντιπολίτευση πιέζει έντονα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέτει πρόταση νόμου για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, ενώ και το ΠΑΣΟΚ δηλώνει τη στήριξή του. Ωστόσο, και η κυβέρνηση βλέπει το θέμα ως πιθανή κίνηση ενίσχυσης των εισοδημάτων, ειδικά σε συνδυασμό με την επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.
Το οικονομικό επιτελείο, ωστόσο, θέτει ως βασική προϋπόθεση την ύπαρξη δημοσιονομικού χώρου. Οι αποφάσεις αναμένονται μέσα στο καλοκαίρι, όταν θα ξεκινήσουν οι σχετικές συζητήσεις στις Βρυξέλλες.
Κρίσιμη είναι η στάση της Ε.Ε., καθώς η κυβέρνηση αναζητά ευελιξία στη δημοσιονομική πολιτική, ιδίως όσον αφορά τις στρατιωτικές δαπάνες. Αν αυτές εξαιρεθούν από τον συνολικό προϋπολογισμό, ενδέχεται να δημιουργηθεί ο απαιτούμενος χώρος για την επαναφορά του 13ου μισθού.
Παράλληλα, παράγοντες όπως η επιβράδυνση της ευρωπαϊκής ανάπτυξης, οι αμερικανικοί δασμοί και η τουριστική αβεβαιότητα μπορεί να επηρεάσουν τις αποφάσεις. Η κυβέρνηση γνωρίζει πως η οικονομική σταθερότητα είναι βασική προϋπόθεση για τέτοιου είδους παροχές.
Το ερώτημα, λοιπόν, παραμένει: Θα επανέλθει ο 13ος μισθός ή είναι απλώς ένα ακόμα προεκλογικό σενάριο; Οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί.
Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για την εφαρμογή του νέου επιδόματος ανεργίας, το οποίο θα είναι αυξημένο σε σχέση με το υφιστάμενο, φτάνοντας έως και τα 1.296 ευρώ. Ωστόσο, η καταβολή του θα γίνεται κλιμακωτά και θα μειώνεται όσο καθυστερεί ο δικαιούχος να βρει εργασία.
Το νέο μοντέλο επιδότησης θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 14.000 ανέργους για διάστημα 16 μηνών, πριν από την πλήρη ενεργοποίησή του για όλους από το 2027. Η επιλογή των δικαιούχων θα γίνει μέσω αυτοματοποιημένου συστήματος που βασίζεται σε τεχνολογία RCT, το οποίο αυτή την περίοδο βρίσκεται σε φάση δοκιμών. Μόλις ολοκληρωθούν οι έλεγχοι, το νέο σύστημα θα τεθεί σε λειτουργία έως τις αρχές Μαρτίου.
Ένα από τα βασικά κριτήρια αποκλεισμού είναι ότι όσοι επιλεγούν για το νέο επίδομα δεν θα πρέπει να έχουν λάβει τακτική επιδότηση ανεργίας τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια πριν από τη λήξη της εργασιακής τους σχέσης.
Το ύψος του επιδόματος θα ξεκινά από το 70% του κατώτατου ημερομίσθιου, δηλαδή 648,72 ευρώ για το πρώτο τρίμηνο ανεργίας. Στη συνέχεια, το ποσό θα μειώνεται σταδιακά ως εξής:
Το νέο σύστημα προβλέπει προσαυξήσεις για όσους έχουν από 4 έως 20 χρόνια ασφάλισης και είχαν αποδοχές μεγαλύτερες από τον κατώτατο μισθό πριν την ανεργία.
Οι προϋποθέσεις για να λάβει κάποιος το επιπλέον ποσό είναι:
Τουλάχιστον 900 ημέρες ασφάλισης στους 50 μήνες πριν από την ένταξη στο πρόγραμμα.
Οι αποδοχές του κατά τους 14 μήνες πριν από την ανεργία να είναι ίσες ή μεγαλύτερες από τον κατώτατο μισθό.
Επιπλέον, το νέο επίδομα θα περιλαμβάνει επιδόματα όπως δώρο Χριστουγέννων, δώρο Πάσχα και προσαυξήσεις για προστατευόμενα μέλη ή μονογονεϊκές οικογένειες.
Με όλες τις προσαυξήσεις, το μέγιστο ποσό μπορεί να φτάσει έως και 1.296 ευρώ τον μήνα. Ωστόσο, το επίδομα αφορά λίγους και εκλεκτούς, καθώς το μπόνους δεν θα δίνεται σε όλους.
Το νέο μοντέλο επιδότησης φέρνει μεγάλες αλλαγές και δημιουργεί νέα δεδομένα για τους ανέργους, με την επιδότηση να διαρκεί περισσότερο, αλλά να μειώνεται σταδιακά. Οι αλλαγές αναμένεται να επηρεάσουν χιλιάδες.
κραία κίνηση από τράπεζα για τις καταθέσεις. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;
Η Κεντρική Τράπεζα της Τσεχίας ετοιμάζεται να γράψει ιστορία, εξετάζοντας μια τολμηρή επενδυτική στρατηγική που θα μπορούσε να την καταστήσει την πρώτη δυτική κεντρική τράπεζα με άμεση έκθεση στο Bitcoin. Ο διοικητής της, Aleš Michl, αποκάλυψε στους Financial Times ότι σχεδιάζει να προτείνει τη διοχέτευση έως και 5% των αποθεματικών της τράπεζας – που ανέρχονται σε περίπου 140 δισ. ευρώ – σε Bitcoin, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας διαφοροποίησης των επενδύσεων. Αν αυτή η πρωτοβουλία εγκριθεί, θα αποτελέσει σημείο καμπής στη στάση των κεντρικών τραπεζών απέναντι στα κρυπτονομίσματα.
Παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζει τη μεταβλητότητα του Bitcoin και τις αβεβαιότητες που το συνοδεύουν, ο Michl θεωρεί πως η αυξανόμενη θεσμική αποδοχή – με κολοσσούς όπως η BlackRock να λανσάρουν Bitcoin ETFs – καθιστά το ψηφιακό νόμισμα μια ελκυστική επιλογή. Αναφέρθηκε, επίσης, στις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, όπου ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει εκφράσει την πρόθεσή του να χαλαρώσει τους περιορισμούς γύρω από τα κρυπτονομίσματα και να διερευνήσει τη δημιουργία εθνικών αποθεμάτων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.
Η πρόταση του Michl έρχεται σε αντίθεση με την άποψη πολλών κορυφαίων κεντρικών τραπεζιτών, οι οποίοι παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στο Bitcoin. Ο επικεφαλής της Bundesbank, Joachim Nagel, το έχει συγκρίνει με τη «φούσκα της τουλίπας» του 17ου αιώνα, ενώ αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν δηλώσει ότι η πραγματική του αξία είναι μηδενική. Ο πρώην αξιωματούχος της ΕΚΤ, Benoît Cœuré, το είχε χαρακτηρίσει ως «παρακαταθήκη της οικονομικής κρίσης».
Σε αντίθεση με τις περισσότερες κεντρικές τράπεζες, που προτιμούν ασφαλή περιουσιακά στοιχεία όπως κρατικά ομόλογα υψηλής αξιολόγησης, η Τσεχία φαίνεται να υιοθετεί μια πιο ριψοκίνδυνη προσέγγιση, που θυμίζει το παράδειγμα του Ελ Σαλβαδόρ. Το 2021, η λατινοαμερικανική χώρα έγινε η πρώτη που αναγνώρισε το Bitcoin ως νόμιμο χρήμα, αν και αργότερα μείωσε τις φιλοδοξίες της λόγω πιέσεων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ο Michl πιστεύει ότι περισσότερες κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να ακολουθήσουν αυτή τη στρατηγική μέσα στα επόμενα χρόνια, όπως έχουν ήδη κάνει διάφορα επενδυτικά και συνταξιοδοτικά ταμεία που εντάσσουν τα κρυπτονομίσματα στα χαρτοφυλάκιά τους. Ωστόσο, παραδέχεται ότι η απόφαση αυτή ενέχει σοβαρό ρίσκο. «Έχουμε δει εταιρείες όπως η Enron και η Wirecard να καταρρέουν. Οπότε, έχουμε εμπειρία με αποτυχημένες επενδύσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Το ζητούμενο είναι η διαφοροποίηση. Αν το Bitcoin μπορεί να παίξει αυτόν τον ρόλο, γιατί να το αγνοήσουμε;».
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…
Ποινική δίωξη για τα πλημμελήματα της εξύβρισης, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης και της απείθειας ασκήθηκε…
Νευρικό κλονισμό έχουν προκαλέσει στους οδηγούς τα έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ στο…
Η εφαρμογή των συνταγματικών αλλαγών στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) σε φάσεις, με…
Θα είναι εθνική ήττα για την Ελλάδα αν αλλάξει μόνο το όνομα FYROM χωρίς αλλαγές…
Η κυβέρνηση αναμένει καθαρή έξοδο από το μνημόνιο μετά τον Αύγουστο, οπότε λήγει το τρέχον…