Επιστρέφει η επιταγή ακρίβειας το 2023: Λιγότεροι δικαιούχοι – Τι ξέρουμε

Επιταγή ακρίβειας: Πληροφορίες για νέο έκτακτο επίδομα μέσα στο 2023 αλλά σε λιγότερους δικαιούχους. Άρχισαν οι διαρροές από το ΥΠΟΙΚ, οι νέες πληροφορίες.

Το επιτυχημένο και δημοφιλές μέτρο οικονομικής ενίσχυσης που δόθηκε τις περασμένες χρονιές, φαίνεται ότι επιστρέφει όμως θα δοθεί σε λιγότερους δικαιούχους και πιθανότατα χωρίς αίτηση. Η επιταγή ακρίβειας εξετάζεται από το νέο οικονομικό επιτελείο ως ένα από τα μέτρα στήριξης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την πρώτη επίσκεψή του ως πρωθυπουργός μετά την επανεκλογή του, στο υπουργείο Οικονομικών, και σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη συζητηθεί η κατάρτιση σχεδίου για την κάλυψη έκτακτων κοινωνικών αναγκών.

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», όμως, εξετάζεται ένα ακόμα έκτακτο επίδομα σε ευάλωτους, ενώ φαίνεται να «κλειδώνει» και μια ακόμα επιταγή ακρίβειας σε συνταξιούχους. Τελευταία φορά, οι συνταξιούχοι πήραν ένα έκτακτο, εφάπαξ επίδομα από 200 μέχρι 300 ευρώ πριν το περασμένο Πάσχα.

Οι αποφάσεις έχουν χρονικό ορόσημο τη ΔΕΘ, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Εάν αποφασιστεί επιταγή ακρίβειας, τότε αυτή θα δοθεί τα Χριστούγεννα, όπως έγινε και την τελευταία φορά.

Όμως, αυτή τη φορά θα δοθεί μόνο σε συνταξιούχους και όχι στις υπόλοιπες κατηγορίες που είχε μοιραστεί, δηλαδή στους δικαιούχους στους οποίους περιλαμβάνονταν οι: ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΠΕΚΑ, δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, δικαιούχοι επιδόματος ΑμεΑ, δικαιούχοι επιδόματος παιδιών ΟΠΕΚΑ, μακροχρόνια άνεργοι. Αυτός είναι και ο λόγος που εξετάζεται ένα ακόμα έκτακτο επίδομα σε ευάλωτους.

Νέα επιταγή ακρίβειας: Δικαιούχοι και κριτήρια

Οι προϋποθέσεις για το επίδομα ακρίβειας θα είναι οι εξής:

  • Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημά τους για το φορολογικό έτος 2022 δεν υπερβαίνει τις 9.600 ευρώ.
  • Το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημά τους για το φορολογικό έτος 2021 δεν υπερβαίνει τις 16.800 ευρώ. Διευκρινίζεται πως ως φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης που προκύπτει από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2022.
  • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίστηκε για τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.), η οποία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2023, του υπόχρεου, του/ της συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και των εξαρτώμενων, κατά τον ν. 4172/2013 (Α΄ 167), τέκνων που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2022, να μην υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ.
  • Είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στο μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) και έχουν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2022 ως φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

Σε περίπτωση που ο δικαιούχος λαμβάνει σύνταξη και από τον e-Ε.Φ.Κ.Α. και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Γ.Λ.Κ.), η ενίσχυση καταβάλλεται από τον e-Ε.Φ.Κ.Α. Όσον αφορά στη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης προς τους 174.000 περίπου δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, θα προβλέπεται ότι για τον Δεκέμβριο οι προνοιακές παροχές σε χρήμα προσαυξάνονται κατά 250 ευρώ.

Θα προβλέπεται επίσης ότι η μηνιαία σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων και το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερήλικων χορηγούνται προσαυξημένα κατά 250 ευρώ στους 36.000 περίπου δικαιούχους. Διευκρινίζεται ότι αν ένας χαμηλοσυνταξιούχος του ΕΦΚΑ είναι ταυτόχρονα δικαιούχος αναπηρικού ή άλλου επιδόματος του ΟΠΕΚΑ θα λάβει μόνο την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.

Τι ξέρουμε για την παράταση του Market Pass

Σύμφωνα με τα όσα ξέρουμε μέχρι σήμερα, δικαιούχοι του Market Pass είναι φυσικά πρόσωπα, άγαμα, έγγαμα, μέρη συμφώνου συμβίωσης, εν διαστάσει, διαζευγμένα ή σε κατάσταση χηρείας, τα οποία είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και πληρούν τα κριτήρια εισοδήματος και αξίας ακίνητης περιουσίας που προβλέπει ο νόμος.

Προς το παρόν δεν αναμένονται αλλαγές ως προς αυτό, ενώ ακόμα δεν γνωρίζουμε πότε θα γίνουν οι ανακοινώσεις. Αρχικά, οι διαρροές έκαναν λόγο για ανακοινώσεις από το υπουργικό συμβούλιο, έπειτα από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Οικονομικών, όμως στη συνέχεια όλα αυτά ανατράπηκαν και παραμένει άγνωστο το τι ακριβώς θα γίνει.

Επιπλέον, η άλλη αλλαγή είναι ότι τελικά φαίνεται πως η παράταση δεν θα είναι ούτε τρίμηνη, ούτε εξάμηνη, αλλά πάει για πεντάμηνη κάλυψη. Το βασικό σενάριο θέλει το Market Pass να παραταθεί έως τις 31/12/2023, από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023. Η επιδότηση θα κυμαίνεται από 22 ευρώ έως 100 ευρώ.

Επίσης, δεν υπάρχει καμία πληροφορία που να αναφέρει εάν θα χρειάζεται να γίνει ή όχι ξανά αίτηση στο gov.gr, όπως είχε γίνει με το Fuel Pass, ή εάν απλά θα συνεχιστεί η επιδότηση στους ήδη δικαιούχους, αυτόματα. Σε αυτή την περίπτωση, οι δικαιούχοι δεν θα μπορούν να αλλάξουν την επιλογή που είχαν κάνει μεταξύ άυλης κάρτας ή πίστωσης απευθείας στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Στον πρώτο γύρο του Market Pass είχε ληφθεί υπόψη το ετήσιο εισόδημα του 2021, ενώ δεν αποκλείεται για τις νέες αιτήσεις να ληφθεί υπόψη το ετήσιο εισόδημα του 2022 – αναλόγως με το πότε θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις.

Τα εισοδηματικά κριτήρια που ίσχυαν στον πρώτο γύρο ήταν τα εξής:

  • Άγαμοι: Έως 16.000 ευρώ
  • Έγγαμοι – Μονογονεϊκές οικογένειες: Έως 24.000 ευρώ
  • Για κάθε παιδί ή επιπλέον μέλος: Συν 5.000 ευρώ

Σχετικά με την αντικειμενική αξία των ακινήτων, ισχύουν τα εξής:

  • Άγαμοι: Έως 250.000 ευρώ
  • Έγγαμοι – Μονογονεϊκές οικογένειες: Έως 400.000 ευρώ

Πώς κάνετε αίτηση για Market Pass στο gov.gr

Η λειτουργία της πλατφόρμας vouchers.gov.gr είναι ιδιαίτερα απλή. Ο πολίτης εισέρχεται στο Market Pass (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ) χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet είτε απευθείας μέσω του vouchers.gov.gr, είτε από το gov.gr, στην ενότητα «Περιουσία και φορολογία» και την υποενότητα «Επιδοτήσεις πολιτών».

Μετά την είσοδο στην εφαρμογή, ο δικαιούχος συμπληρώνει και επιβεβαιώνει τα στοιχεία επικοινωνίας του, δηλαδή τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου και τη διεύθυνση e-mail.

Έπειτα, επιλέγει τον τρόπο πίστωσης, δηλαδή είτε την έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας είτε την κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, καθώς και το πιστωτικό ίδρυμα με το οποίο επιθυμεί να συνεργαστεί.

Εάν επιλέξετε τα μετρητά στην τράπεζα, τότε θα πρέπει να έχετε διαθέσιμο το IBAN ενεργού τραπεζικού λογαριασμού, στον οποίο είστε τουλάχιστον συνδικαιούχος.

Στη συνέχεια, η πλατφόρμα θα επιβεβαιώσει τα στοιχεία επικοινωνίας. Για το κινητό θα σας έρθει ένας κωδικός με SMS, ενώ για το e-mail θα λάβετε ένα μήνυμα με ενεργό link.

Πριν κάνετε την αίτηση, καλό θα είναι να ελέγξετε αν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την άυλη ψηφιακή κάρτα σε POS. Εάν δεν έχετε εναλλακτικές, τότε θα πρέπει να προσέξετε να μην επιλέξετε την ψηφιακή κάρτα για να μην έχετε καθυστερήσεις και λάθη για την πληρωμή σας.