Επίσημο: Τέλος τα αυτοκίνητα με βενζίνη, diesel και υβριδικά – Δυσάρεστα νέα

Αυτοκίνητα: Όσοι έχουν ΙΧ με βενζίνη και diesel θα πρέπει σε λίγα χρόνια να τα αποχαιρετήσουν. «Κλείδωσε» η ευρωπαϊκή οδηγία που είχε μπει στον «πάγο» από το 2019.

Βγαίνουν σε μερικά χρόνια από την κυκλοφορία τα αυτοκίνητα που κινούνται με αμόλυβδη βενζίνη και diesel. Η Ευρώπη αλλάζει τους κανονισμούς της και από τη χρονιά που ξεκινά να τίθεται σε εφαρμογή το μέτρο, δεν θα πωλούνται πια αυτοκίνητα με τα δύο αυτά καύσιμα.

Η μεγάλη στροφή στην ηλεκτροκίνηση, εξάλλου, έχει ήδη ξεκινήσει, όμως εν μέσω ενεργειακής κρίσης και τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα που προκαλούν «ηλεκτροσόκ», προκαλεί εντύπωση η απόφαση. Επειδή όμως αργεί ακόμα να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη οδηγία, η Ε.Ε. εμφανίζεται σίγουρη πως, μέχρι τότε, θα έχει επιλυθεί το πρόβλημα.

Μάλιστα, δεν θα αφορά μόνο τα ΙΧ αυτοκίνητα, αλλά και τα επαγγελματικά, δηλαδή φορτηγά και άλλα ελαφρά οχήματα.

Πότε σταματούν οι πωλήσεις ΙΧ με diesel και βενζίνη

Τα αυτοκίνητα που θα πωλούνται στην Ευρώπη από το 2035 και μετά θα είναι κλιματικά ουδέτερα, σύμφωνα με όσα προβλέπει η πρόταση της Κομισιόν, που εγκρίθηκε από τους υπουργούς Περιβάλλοντος των «27». Στόχος είναι η μείωση στο μηδέν των εκπομπών CO2 των νέων οχημάτων.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα απαγορευτούν οι πωλήσεις οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης, ώστε να αντικατασταθούν ως τότε με 100% ηλεκτρικά. Για το μέτρο αυτό, που πρότεινε η Κομισιόν τον Ιούλιο του 2021, μένει να υπάρξει οριστικός συμβιβασμός στη διαπραγμάτευση με το Ευρωκοινοβούλιο.

Τέλος diesel και βενζίνη στην Ε.Ε. – Ποιοι αντιδρούν

Η απόφαση σηματοδοτεί το τέλος των αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης, των φορτηγών και άλλων ελαφρών οχημάτων έργου που κινούνται με βενζίνη ή πετρέλαιο ντίζελ στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2035, όπως και των υβριδικών (βενζίνη ή πετρέλαιο συν ηλεκτρικές μπαταρίες). Πρόκειται για καίριο μέρος του πακέτου οδηγιών και νόμων που θα πρέπει να εφαρμοστούν στην Ε.Ε. προκειμένου να επιτευχθεί ο διακηρυγμένος στόχος της να φτάσει στην κλιματική ουδετερότητα περί το 2050.

Μετά τις αντιδράσεις ορισμένων χωρών, ιδίως της Γερμανίας και της Ιταλίας, οι «27» δέχτηκαν να εξετάσουν το να δώσουν πιθανόν στο μέλλον πράσινο φως σε εναλλακτικές τεχνολογίες, όπως η χρήση συνθετικών καυσίμων, ή σε υβριδικά επαναφορτιζόμενα οχήματα. Οι υπουργοί Περιβάλλοντος, που συνεδρίασαν στο Λουξεμβούργο, ενέκριναν επίσης την παράταση για ακόμη πέντε χρόνια της εξαίρεσης από τις υποχρεώσεις ως προς τις εκπομπές CO2 η οποία έχει χορηγηθεί σε αυτοκινητοβιομηχανίες που χαρακτηρίζονται «niche» (καλύπτουν εξειδικευμένο, μικρό τομέα της αγοράς) και σε όσες παράγουν λιγότερα από 10.000 αυτοκίνητα τον χρόνο, ως τα τέλη του 2035.

Επίδομα 9.500 ευρώ για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Οι καταβολές των χρημάτων για την επιδότηση ηλεκτρικού αυτοκινήτου ξεκίνησαν. Πρόκειται για τη δράση «Κινούμαι Ηλεκτρικά Β’ κύκλος», με απόφαση που υπέγραψε ο υπηρεσιακός Γραμματέας του ΥΠΕΝ, κ. Ν. Μιχαλόπουλος.

Πιο αναλυτικά, η απόφαση του κ. Μιχαλόπουλου αφορά την έγκριση για να μεταφερθεί πίστωση συνολικής δαπάνης για καταβολή ενίσχυσης ύψους 376.704,68 ευρώ σε 175 ωφελούμενους, του προγράμματος.

Εξ αυτών, τα 337.704,68 ευρώ αφορούν 170 ωφελούμενους που είναι Φυσικά Πρόσωπα και 39.000 ευρώ αφορούν 5 ωφελούμενους που είναι Νομικά Πρόσωπα.

Το ποσοστό επιδότησης για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου για τα φυσικά πρόσωπα είναι 30% επί της λιανικής τιμής προ φόρων, με μέγιστο ποσό επιδότησης τις 8.000 ευρώ ενώ παρέχεται επιπλέον επιδότηση 1.000 ευρώ αν η αγορά συνοδεύεται με απόσυρση και άλλα 500 ευρώ για αγορά έξυπνου φορτιστή.

Το μέγιστο ποσό της επιδότησης για φυσικά πρόσωπα μπορεί να φθάσει μέχρι 9.500 ευρώ.

Οι επιδοτήσεις για τα φυσικά πρόσωπα είναι:

  • έως 40% και με μέγιστο ποσό τις 3.000 ευρώ για την αγορά δικύκλων και τρικύκλων κατηγορίας L5e έως L7e (επαγγελματικά ηλεκτρικά τρίκυκλα και τα μικροαυτοκίνητα), έως 30% και με μέγιστο ποσό επιδότησης 800 ευρώ για την αγορά ηλεκτρικών δικύκλων κατηγορίας L1e έως L4e και 40% για τα ηλεκτρικά ποδήλατα, με μέγιστο ποσό επιδότησης 800 ευρώ.

Για τα νομικά πρόσωπα προβλέπεται:

  • επιδότηση 30% για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου με μέγιστο ποσό τις 8.000 ευρώ από 1 έως 20 οχήματα και 20% επιδότηση με μέγιστο ποσό τις 6.000 ευρώ από 21 οχήματα και πάνω
  • επιβράβευση απόσυρσης με 1.000 ευρώ ανά όχημα και επιδότηση αγοράς έξυπνου φορτιστή 400 ευρώ ανά σημείο επαναφόρτισης
  • επιδότηση σε εταιρείες ταχυμεταφορών, διανομών και τουριστικές εταιρείες για την αγορά έως και 10 ηλεκτρικών ποδηλάτων
  • επιδότηση 30% και έως 8.000 ευρώ για μακροχρόνιες μισθώσεις, χωρίς υποχρέωση εξαγοράς για 1 έως 20 οχήματα και 20% επιδότηση και έως 6.000 ευρώ για 21 οχήματα και πάνω αντίστοιχα
  • επιπλέον 4.000 ευρώ ανά αυτοκίνητο για εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε νησιά και επιδότηση 30% και με μέγιστο ποσό τις 8.000 ευρώ ανά αυτοκίνητο για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων επίδειξης (test drive) από 1 μέχρι 20 οχήματα και 20% επιδότηση με μέγιστο ποσό τις 6.000 ευρώ για 21 οχήματα και άνω αντίστοιχα.

Επιδότηση ηλεκτρικό αυτοκίνητο: Πώς κάνετε αίτηση

Η πλατφόρμα (kinoumeilektrika2.gov.gr) για την έναρξη υποβολής των αιτήσεων έχει ανοίξει από τον Ιούλιο του 2022.

Για την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης απαιτούνται τα δικαιολογητικά που προβλέπονται στην ΚΥΑ του προγράμματος, και τα οποία έχουν επίσης αναρτηθεί στην ιστοσελίδα kinoumeilektrika2.gov.gr.

Το φυσικό πρόσωπο ή η επιχείρηση, θα εισέρχεται στην ιστοσελίδα και θα συνδέεται με τους κωδικούς taxisnet που διαθέτει.

Θα συμπληρώνει τα στοιχεία της αίτησης, θα επιλέγει τον τύπο και την κατηγορία οχήματος σύμφωνα με την προσφορά που θα επισυνάπτει στην αίτηση, θα αναρτά τα δικαιολογητικά και θα υποβάλλει την αίτηση.

Δεν υπάρχουν κριτήρια για την κατάταξη των αιτήσεων, μοναδικό κριτήριο είναι η χρονική προτεραιότητα υποβολής των αιτήσεων βάσει του οποίου θα αξιολογούνται και οι αιτήσεις.

Μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών και της αίτησης, ο δικαιούχος θα λαμβάνει μήνυμα για την πορεία της αίτησης του.

Για τις λεπτομέρειες της υποβολής έχουν αναρτηθεί σχετικές αναλυτικές οδηγίες στην ιστοσελίδα του Προγράμματος, όπως επίσης και μια σειρά ερωτήσεων-απαντήσεων  προς διευκόλυνση των πολιτών. Επιπλέον έχει αναρτηθεί τεχνικό εγχειρίδιο με αναλυτικές οδηγίες για την χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Για την διευκόλυνση των πολιτών θα λειτουργεί καθημερινά, εκτός Σαββάτου και Κυριακής, τηλεφωνικό κέντρο ενώ  παρέχεται και η δυνατότητα υποβολής γραπτών ερωτημάτων μέσω του email: support.kinoumeilektrika2@prv.ypeka.gr

Το Helpdesk θα είναι διαθέσιμο και προσβάσιμο σε όλους τους ενδιαφερόμενους  για επίλυση αποριών και παροχή διευκρινίσεων καθ’ όλη την περίοδο υποβολής αιτήσεων.