Επιδοτήσεις: Ένα μεγάλο μπάχαλο επικρατεί με το ηλεκτρικό ρεύμα και αν τελικά θα «περάσει» επιδότηση στους λογαριασμούς του Αυγούστου, την ώρα που αυξάνονται οι τιμές. Ο παράγοντας που ανατρέπει τα πάντα και όλες οι τελευταίες πληροφορίες στο xristika.gr.
Νέες ανακοινώσεις έγιναν από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, που αφορούσαν το νέο τέλος που θα μπει στους ηλεκτροπαραγωγούς, από το οποίο και θα προκύψουν τα ποσά που θα δοθούν ως επιδοτήσεις για το ρεύμα στους λογαριασμούς του Αυγούστου.
Ωστόσο, η είδηση ότι η σχετική ρύθμιση θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο και για τα υπόλοιπα, φαίνεται να επισκιάζεται από μία άλλη είδηση που «περνάει στα ψιλά».
Πιο αναλυτικά, η εν λόγω ρύθμιση θα πρέπει πρώτα να περάσει από τον νέο Επίτροπο Ενέργειας της Κομισιόν για έγκριση. Ωστόσο, από πέρσι η Κομισιόν έχει κάνει συστάσεις στα κράτη-μέλη να κόψουν τις επιδοτήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια.
Δεδομένου όμως ότι το συγκεκριμένο μέτρο κινείται «στα όρια» του τι μπορεί να γίνει, τότε αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον το τι θα γίνει από βδομάδα.
Υπενθυμίζεται ότι, τον Μάιο του 2023, στις βασικές συστάσεις πολιτικής από την Κομισιόν περιλαμβανόταν και η κατάργηση των μέτρων ενεργειακής στήριξης που ίσχυαν έως το τέλος της περσινής χρονιάς, χρησιμοποιώντας τις σχετικές εξοικονομήσεις για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Η Ε.Ε. τόνιζε δε πως, σε περίπτωση που οι νέες αυξήσεις των τιμών της ενέργειας απαιτήσουν μέτρα στήριξης, να διασφαλιστεί ότι αυτά στοχεύουν στην προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, είναι δημοσιονομικά οικονομικά προσιτά και ότι θα διατηρηθούν τα κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας.
Σκυλακάκης: Δεν γίνεται να αυξάνεται το ρεύμα και να μην έχουμε μέτρα
Ωστόσο όπως σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης δεν είναι αποδεκτό να επαναλαμβάνεται κάθε καλοκαίρι το φαινόμενο της εκτόξευσης των τιμών χωρίς να υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι συνθήκες είναι διαφορετικές στην Κεντρική Ευρώπη όπου οι διασυνοριακές διασυνδέσεις είναι πολύ πιο ισχυρές σε σχέση με την Ανατολική Ευρώπη και τη χώρα μας. «Όταν υπάρχουν ακραίες καταστάσεις πρέπει να υπάρχουν και εργαλεία παρέμβασης» είπε ο κ. Σκυλακάκης.
Η νομοθετική ρύθμιση θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα οπότε θα είμαστε πιο κοντά στο τέλος του μήνα και θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για τη μέση χονδρική τιμή του Ιουλίου στην οποία βασίζονται τα «πράσινα» τιμολόγια του Αυγούστου. Το ύψος της επιδότησης θα ανακοινωθεί στις 2 Αυγούστου, αφού γνωστοποιηθούν από τους προμηθευτές τα τιμολόγια του ερχόμενου μήνα.
Νέο Power Pass και το 2024 αποφάσισε εκτάκτως η κυβέρνηση, καθώς οι τιμές ρεύματος αυξάνονται ραγδαία και φέρνουν «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος μέσα στο καλοκαίρι και με ισχυρούς καύσωνες, που τα κλιματιστικά δουλεύουν ασταμάτητα.
Οι επίσημες ανακοινώσεις για τις λεπτομέρειες θα γίνουν σήμερα Τετάρτη 17 Ιουνίου, ωστόσο, ήδη γνωρίζουμε τις βασικές κινήσεις που θα γίνουν για να ανακουφίσουν τα νοικοκυριά από το κόστος στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Τα χρήματα θα προκύψουν από την έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη που έχουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο.
Τα υπερκέρδη αυτά θα καλύψουν τις επιβαρύνσεις στους καταναλωτές των πράσινων και πιθανώς και των κίτρινων τιμολογίων μέχρι ενός ορίου, για παράδειγμα, για τιμή άνω από τα 15 λεπτά η κιλοβατώρα.
Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα πληρώσουν μέχρι αυτή την τιμή και εφόσον το κόστος ανέβει πάνω από το συγκεκριμένο όριο, θα επιδοτηθούν από την πολιτεία μέσα από τον κουμπαρά των υπερκερδών.
Επιδότηση ρεύματος 2024: Σε ποια χρώματα θα μπει το νέο Power Pass
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ από την Καθημερινή, η επιδότηση θα ισχύει για τα πράσινα και ενδεχομένως για τα κίτρινα τιμολόγια. Τα τιμολόγια ρεύματος, δηλαδή, που είναι κυμαινόμενα – τα μπλε τιμολόγια έχουν «κλειδωμένη» την τιμή της κιλοβατώρας.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως θα επιδοτηθεί η τιμή ρεύματος πάνω από τα 15 λεπτά η κιλοβατώρα, δηλαδή, οι πολίτες θα πληρώσουν μέχρι 15 λεπτά την κιλοβατώρα και το επιπλέον ποσό θα το καλύψει το Δημόσιο μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και με τα έσοδα από το έκτακτο τέλος στα υπερκέρδη.
Για σήμερα, η μέση τιμή στη χονδρική διαμορφώθηκε σε τα 218 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ η μέγιστη έφτασε στα 712 ευρώ.
Η στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα είναι μόλις για έναν μήνα, τον Αύγουστο, ενώ οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος είναι ήδη υπέρογκες, με τον καύσωνα να επιμένει.
Ανακοινώσεις για το ύψος και τους δικαιούχους της επιδότησης θα γίνουν σήμερα από τον υπουργό Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη.
Ηλεκτρικό ρεύμα: Γιατί εκτινάχθηκαν ξανά οι τιμές
Σε τέσσερις βασικούς λόγους οφείλεται η εκτίναξη των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος κατά τον τρέχοντα και προηγούμενο μήνα.
Ο πρώτος είναι ο παρατεταμένος καύσωνας στη Νοτιανατολική Ευρώπη, ο δεύτερος λόγος είναι οι καθυστερημένες υποδομές ενέργειας στις χώρες της προαναφερθείσας περιοχής, ο τρίτος είναι η ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με τις χώρες αυτές και ο τέταρτος το πλεόνασμα παραγωγής ρεύματος το οποίο έχει η χώρα μας.
Ο συνδυασμός και των τεσσάρων παραπάνω παραγόντων έχει οδηγήσει στην αύξηση των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος, κάτι το οποίο θα πλήξει ξανά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της χώρας, τη στιγμή που μόλις άρχισαν να παίρνουν μία πρώτη, έστω και μικρή “ανάσα” από τον πληθωρισμό, ιδίως των τροφίμων.
Πιο αναλυτικά:
- Οι πρωτοφανείς υψηλές θερμοκρασίες φέτος τον Ιούνιο και τον Ιούλιο στις χώρες των Βαλκανίων (μαζί και της Ελλάδας), της Ιταλίας και της κεντροανατολικής Ευρώπης (πχ Ουγγαρία) έχουν αυξήσει θεαματικά τη ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος προκειμένου να ανακουφιστούν οι πληθυσμοί τους με τη χρήση κλιματιστικών κλπ.
- Ωστόσο, όλες οι παραπάνω χώρες -πλην της Ελλάδας – δεν έχουν διαθέσιμη αρκετή ηλεκτρική ενέργεια (λόγω και της καθυστερημένης ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας), ενώ παράλληλα έχουν προκύψει βλάβες στις (απαρχαιωμένες, στην περίπτωση των Βαλκανίων) υποδομών τους.
- Αντίθετα με τις άλλες χώρες της Βαλκανικής, η Ελλάδα έχει πλεόνασμα ενέργειας, το οποίο εξάγει με συνέπεια – σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση αλλά και τη μειωμένη προσφορά στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης- την αύξηση των τιμών ενέργειας και στην ίδια μας τη χώρα.
- Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να εξάγει το πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας της σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς έχει υπογράψει σχετικές συμβάσεις διασύνδεσης.