Σημαντική αλλαγή στις συναλλαγές μας, ακόμα και στις αναλήψεις μετρητών από το ΑΤΜ. Διαβάστε περισσότερα στο xristika.gr για το νέο χαράτσι.
Από την 1η Δεκεμβρίου, το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής ανατρέπει τα δεδομένα στις οικονομικές συναλλαγές, αντικαθιστώντας το χαρτόσημο που εφαρμοζόταν για σχεδόν έναν αιώνα. Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, το τέλος αυτό θα αφορά, μεταξύ άλλων, ενοίκια ακινήτων, αποζημιώσεις, νόμιμους τόκους, συμβάσεις μεταξύ ιδιωτών, καθώς και σε καταθέσεις ή αναλήψεις από τα χρηματικά διαθέσιμα νομικών προσώπων και οντοτήτων.
Παρότι καταργούνται σημαντικές επιβαρύνσεις, όπως το χαρτόσημο σε δάνεια, ασφαλιστικές συναλλαγές και αυξήσεις κεφαλαίου μη κερδοσκοπικών οντοτήτων, το νέο μέτρο περιλαμβάνει περιορισμένο αριθμό συναλλαγών σε σχέση με το χαρτόσημο, με 600 κατηγορίες να απαλλάσσονται πλήρως.
Συναλλαγές που επηρεάζονται περιλαμβάνουν όσες πραγματοποιούνται από την 1η Δεκεμβρίου 2024, με τη δήλωση και απόδοση του τέλους να γίνεται ψηφιακά, μέσω νέας πλατφόρμας της ΑΑΔΕ. Εξαιρέσεις προβλέπονται για συναλλαγές που ήδη υπάγονται σε άλλους φορολογικούς κώδικες, όπως ο ΦΠΑ και οι φόροι εισοδήματος.
Το νέο μέτρο έρχεται με την υπόσχεση να απλοποιήσει τη διαδικασία και να καταργήσει παλιές γραφειοκρατικές επιβαρύνσεις, φέρνοντας μια νέα εποχή στις οικονομικές συναλλαγές.
Διευκρινίζεται, ότι για λόγους πλήρους νομικής ασφάλειας, προβλέπεται ρητώς ότι δεν επιβάλλεται Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής σε συμβάσεις, συναλλαγές και πράξεις που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, του Κώδικα Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών και Κερδών από Τυχερά Παίγνια (ν. 2961/2001), του φόρου μεταβίβασης ακινήτων, του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου, του φόρου τραπεζικών εργασιών και του φόρου μεταβίβασης αυτοκινήτων.
Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση εφαρμογής (Α.1149/2024) που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, η υποχρέωση υποβολής της δήλωσης αφορά πράξεις, συμβάσεις και συναλλαγές που πραγματοποιούνται από την 1η Δεκεμβρίου 2024 κι εφεξής.
Το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής για συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών θα βεβαιώνεται αφού υποβληθεί ηλεκτρονική δήλωση μέσω νέας ψηφιακής πλατφόρμας που θα τεθεί σε λειτουργία από την ΑΑΔΕ. Η δήλωση και απόδοση του Τέλους γίνεται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από εκείνον της συναλλαγής.
Εξαιρούνται οι περιπτώσεις όπου υπάρχει υποχρέωση παρακράτησης φόρου εισοδήματος (η βεβαίωση και απόδοση του γίνεται με βάση τις προθεσμίες των παρακρατούμενων φόρων), τα μισθώματα (η απόδοσή του γίνεται μέσω της υποβολής της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος) και η περίπτωση τρεχούμενου δοσοληπτικού λογαριασμού (η δήλωση και η απόδοση γίνεται εντός του πρώτου μήνα του επόμενου φορολογικού έτους). Για συναλλαγές με το Δημόσιο, το Τέλος Συναλλαγής καταβάλλεται ηλεκτρονικά πριν την κατάρτιση ή έκδοση της οικείας πράξης.
Ποιοι είναι 4 οι συντελεστές
Οι συντελεστές του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής για συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών είναι οι ακόλουθοι:
- 3,60% στα μισθώματα ακινήτων, στα τιμολόγια είσπραξης αποζημιώσεων νόμιμων τόκων και τόκων υπερημερίας και στις συναλλαγές ή συμβάσεις μεταξύ φυσικών προσώπων που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και προσώπων που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και συμβάλλονται για πράξεις που δεν αφορούν αυτήν καθώς και στις περιπτώσεις όπου ο ένας συμβαλλόμενος είναι Δημόσιο, Δήμος, ΝΠΔΔ. Σε ό,τι αφορά τα ενοίκια διευκρινίζεται ότι: δεν επιβάλλεται το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής σε μισθώσεις που υπάγονται σε Φ.Π.Α. και σε συμβάσεις μίσθωσης κατοικίας. Υπόχρεος για τη δήλωση και την απόδοση του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής είναι ο εκμισθωτής. Αν ο εκμισθωτής δεν έχει υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, τότε υπόχρεος για τη δήλωση και την απόδοση καθίσταται ο μισθωτής.
- 2,40% εφόσον όλοι οι συμβαλλόμενοι ή συναλλασσόμενοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, ή τουλάχιστον ένας έχει τη νομική μορφή της ΑΕ, ΕΠΕ και ΙΚΕ.
- 1,20% εφόσον πρόκειται για καταβολή αμοιβής σε φυσικά πρόσωπα ή μέλη διοίκησης και για κατάθεση ή ανάληψη από τα χρηματικά διαθέσιμα νομικών προσώπων και οντοτήτων.
- 0,30% επί των προσκομιζόμενων επιταγών (πινάκια) σε πιστωτικά ιδρύματα.
Συναγερμός για το νέο νόμισμα: Φθάνουν 200 φορτηγά γεμάτα κέρματα και χαρτονομίσματα
Άπειρα φορτηγά και νταλίκες με τα νέα νομίσματα. Διαβάστε περισσότερα στο xristika.gr.
Η μετάβαση σε ένα νέο νόμισμα είναι ένα τεράστιο εγχείρημα που απαιτεί προετοιμασία, οργάνωση και τεράστιους πόρους.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Βουλγαρίας, για την ένταξή της στη ζώνη του ευρώ, θα χρειαστεί περίπου 520 τόνους χαρτονομισμάτων, δηλαδή φορτίο ισοδύναμο με 25 νταλίκες, για την κυκλοφορία τους στην εγχώρια αγορά.
Παράλληλα, η ποσότητα των απαραίτητων κερμάτων εκτιμάται στους 3.600 τόνους, ή αλλιώς σε 181 φορτηγά γεμάτα με τα νέα νομίσματα.
Τις εντυπωσιακές αυτές πληροφορίες αποκάλυψε ο Αρχιταμίας της Εθνικής Τράπεζας, Στέφαν Τζβέτκοφ, κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας του Ευρώ και του 10ου Ετήσιου Συνεδρίου Νομισματικής και Οικονομικής Επιστήμης, που διοργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο Εθνικής και Παγκόσμιας Οικονομίας (UNWE). Σύμφωνα με τον ίδιο, η μετάβαση στο ευρώ συνεπάγεται την απόσυρση όλων των εγχώριων χαρτονομισμάτων και κερμάτων που βρίσκονται ήδη σε κυκλοφορία.
Απόσυρση και αντικατάσταση με τεράστιες ποσότητες
Τα χαρτονομίσματα της Βουλγαρίας που θα αποσυρθούν ανέρχονται σε συνολικό βάρος 642 τόνων, το οποίο αντιστοιχεί σε 32 φορτηγά. Αν τα φορτηγά αυτά τοποθετούνταν σε σειρά, θα κάλυπταν μήκος πέντε γηπέδων ποδοσφαίρου. Όσον αφορά τα κέρματα, οι ποσότητες είναι ακόμη μεγαλύτερες, με τον συνολικό όγκο τους να φτάνει τα 378 φορτηγά, τα οποία, παραταγμένα το ένα πίσω από το άλλο, θα σχημάτιζαν μια εντυπωσιακή αλυσίδα μήκους 6,8 χιλιομέτρων.
«Η Εθνική Τράπεζα είναι η μοναδική υπεύθυνη αρχή για την έκδοση, τη φύλαξη, την κυκλοφορία και την απόσυρση των χαρτονομισμάτων. Η καταστροφή τους, επίσης, αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητά της», ανέφερε ο Τζβέτκοφ, υπογραμμίζοντας το κολοσσιαίο έργο που βρίσκεται μπροστά στην Εθνική Τράπεζα.
Τρέχουσες ποσότητες νομισμάτων και νέα σχέδια
Σήμερα, κυκλοφορούν 604 εκατομμύρια χαρτονομίσματα με συνολική αξία 29,7 δισεκατομμυρίων λέβα, ενώ τα εγχώρια κέρματα φτάνουν τα 3,3 δισεκατομμύρια με αξία 615 εκατομμυρίων λέβα.
Με τη μετάβαση στο ευρώ, τα νέα κέρματα θα περιλαμβάνουν εθνικά σύμβολα:
- Ο Ιππέας της Μαντάρα, ένα μεσαιωνικό ανάγλυφο, θα εμφανίζεται στα κέρματα από 1 έως 50 λεπτά.
- Ο Άγιος Ιωάννης της Ρίλα, προστάτης του λαού, θα κοσμεί το κέρμα του 1 ευρώ.
- Ο Παΐσιος του Χιλανδαρίου, μια σημαντική μορφή της Βουλγαρικής Εθνικής Αναγέννησης, θα βρίσκεται στο κέρμα των 2 ευρώ.
Αυτή η μετάβαση δεν είναι μόνο μια λογιστική και οργανωτική πρόκληση