Επιδότηση στο λογαριασμό της ΔΕΗ: Το ποσό Απριλίου 2022 – Ποιοι θα λάβουν αναδρομικά

Λογαριασμοί ρεύματος: Το πακέτο των ενισχύσεων για τους λογαριασμούς ενέργειας του Απριλίου θα είναι αυξημένο, με τη μέση μηνιαία επιχορήγηση των νοικοκυριών να φτάνει και ίσως να ξεπερνά τα 50 ευρώ. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Tο μείγμα των μέτρων ανακούφισης από το υψηλό ενεργειακό κόστος επεξεργάζεται η κυβέρνηση και τις επόμενες μέρες πρόκειται να ανακοινωθούν για το μήνα Μάρτιο.

Μάλιστα όπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας η Κυβέρνηση «εξετάζει σενάρια ώστε να στηριχθούν οι αδύναμοι και στα καύσιμα κίνησης».

Οι νέες επιχορηγήσεις θα αφορούν όπως και τους προηγούμενους έξι μήνες τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου που καταναλώνουν οικιακοί καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, το ποσό της επιδότησης για το μήνα Μάρτιο θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα με εκείνα του Φεβρουαρίου, δηλαδή στα 350 εκ. ευρώ. Και αυτό καθώς η μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος του προηγούμενου μήνα έκλεισε στα 221,71 ευρώ/Mwh, χαμηλότερα από εκείνη του Ιανουαρίου (235 ευρώ/MWh).

Η μέση μηνιαία επιχορήγηση για τους οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας κατά πληροφορίες, θα είναι στα 40 ευρώ, καθώς ο Μάρτιος έχει 31 ημέρες και όχι 28 όπως ο Φεβρουάριος.

Επίσης θα δοθούν και επιχορηγήσεις ρεύματος για τις επιχειρήσεις, δηλαδή στα 65 ευρώ/MWh, ενώ στα ίδια επίπεδα με το Φεβρουάριο θα είναι και οι επιδοτήσεις του φυσικού αερίου.

Ο επόμενος μήνας, ωστόσο αναμένεται να…. κοστίσει ακριβότερα στην κυβέρνησης, καθώς τα τιμολόγια ρεύματος τον Απρίλιο αναμένονται σημαντικά υψηλότερα, λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας το μήνα που διανύουμε.

Ήδη το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου η μέση τιμή χονδρεμπορικής ρεύματος ξεπερνά τα 322 ευρώ/MWh, δηλαδή 50% υψηλότερη σε σχέση με εκείνη του Φεβρουαρίου.

Το πακέτο των ενισχύσεων για τους λογαριασμούς ενέργειας του Απριλίου, θα είναι αυξημένο, και σημειώνουν πηγές ότι τον Απρίλιο η μέση μηνιαία επιχορήγηση των νοικοκυριών θα φτάσει και ίσως ξεπεράσει τα 50 ευρώ, ενώ μεγαλύτερη θα είναι κι εκείνη για τις επιχειρήσεις και τους αγρότες.

Λογαριασμοί ρεύματος: Ανησυχία για το ολοένα αυξανόμενο κόστος

Ωστόσο, είναι έντονος ο προβληματισμός για την επάρκεια των κεφαλαίων του Ταμείου Μετάβασης, καθώς ακόμη υψηλότερα από τον Απρίλιο θα κινηθεί ο Μάιος, αφού στη χονδρεμπορική τιμή τον επόμενο μήνα θα μετακυληθεί το κόστος του φυσικού αερίου, που τον Μάρτιο ήταν στην περιοχή των 200 ευρώ από 80 ευρώ τον Φεβρουάριο.

Σημειώνεται ότι το κόστος του φυσικού αερίου για τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, τιμολογείται στη μέση τιμή του προηγούμενου μήνα. Οπότε με βάση τις υψηλές τιμές αερίου τον Μάρτιο αναμένεται τον Απρίλιο οι τιμές χονδρεμπορικής ρεύματος να είναι υψηλότερες και ακόμη υψηλότερα τα τιμολόγια καταναλωτών και επιχειρήσεων το Μάιο.

Λογαριασμοί ρεύματος: Ελπίδες για περιορισμό των τιμών με τα πλαφόν

Καθώς η κατάσταση κάθε μήνα είναι ολοένα και χειρότερη, προτεραιότητα της Κομισιόν και της κυβέρνησης είναι να υπάρξουν παρεμβάσεις ώστε να περιοριστεί η ενδεχόμενη κερδοσκοπία.

«Θα εξειδικεύσουμε τα μέτρα αφού ανακοινώσει ο πρωθυπουργός αυτό το οποίο θα πράξουμε τις επόμενες μέρες» είπε. Όπως είπε γίνονται ενέργειες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από την οποία ζητήθηκε η δημιουργία ενός Ταμείου με φτηνή χρηματοδότηση για να προσφεύγουν οι κυβερνήσεις ώστε να επιδοτούν τους καταναλωτές όσο διαρκεί η κρίση.

Επίσης ζητήθηκε η δημιουργία ενός μηχανισμού για την μείωση της της τιμής του φυσικού αερίου, η οποία θα συμπαρασύρει προς τα κάτω και τις τιμές του ρεύματος.

Ο υπουργός υπογράμμισε πως η επιδότηση της κυβέρνησης για τους λογαριασμούς ενέργειας είναι ακόμη μεγαλύτερη για τις ευπαθείς ομάδες μέσα από το κοινωνικό τιμολόγιο και τόνισε πως «δεν θα αφήσουμε κανέναν απροστάτευτο».

Όπως είπε ο κ. Σκρέκας 8 στα 10 νοικοκυριά βλέπουν μικρές αυξήσεις λόγω της επιδότησης των νοικοκυριών και μόνο 2 στα 10 που έχουν μεγάλες καταναλώσεις που δεν καλύπτονται από την επιδότησή της Κυβέρνησης βλέπουν υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς.

Λογαριασμοί ρεύματος: Οργή από τους καταναλωτές για το ρεύμα

Την ώρα που εκατομμύρια Έλληνες περίμεναν την επιδότηση που διαφήμιζε η κυβέρνηση για το ρεύμα, ξαφνικά την είδαν να μειώνεται, με την οργή πλέον να ξεχειλίζει!

Ακόμη πιο δύσκολα αναμένονται τα πράγματα στο ενεργειακό για τους πολίτες, αφού μειώθηκε η επιδότηση του ρεύματος.

Περισσότερα χρήματα θα πληρώσουν για τον Φεβρουάριο τα νοικοκυριά, καθώς ψαλιδίζεται η επιδότηση του Ιανουαρίου.

Σε σχέση δε με τον Δεκέμβριο η επιδότηση για το μήνα που διανύουμε θα είναι 10 ευρώ μικρότερη.

Μπορεί η ακρίβεια να καλπάζει και οι λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου να έχουν διπλασιασθεί σε σχέση με προ εξαμήνου, ωστόσο η κυβέρνηση προχώρησε το Φεβρουάριο σε μείωση της επιδότησης ρεύματος.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε ελαφρώς μικρότερες επιδοτήσεις στους οικιακούς λογαριασμούς ρεύματος. Για τις πρώτες 150 kWh η επιδότηση θα είναι στα 0,15 ευρώ ανά kWh έναντι 0,16 ευρώ τον Ιανουάριο. Για τις επόμενες 150 έως 300 kWh το ύψος της ενίσχυσης θα είναι στα 0,11 ευρώ/kWh έναντι 0,12 τον Ιανουάριο.

Η μέση μηνιαία επιδότηση για λογαριασμό 300 kWh θα διαμορφωθεί στα 39 ευρώ το Φεβρουάριο, αντί για 42 ευρώ τον περασμένο μήνα και 49 ευρώ το Δεκέμβριο. Και για τον Φεβρουάριο οι επιχορηγήσεις θα ισχύουν για την κύρια κατοικία των οικιακών καταναλωτών και κλιμακωτά με βάση την κατανάλωση.

Σε σχέση με τους λογαριασμούς φυσικού αερίου, το ύψος της κρατικής επιχορήγησης δεν αλλάζει τον Φεβρουάριο. Θα είναι στα 20 ευρώ ανά MWh, όπως και η έκπτωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας στα 20 ευρώ ανά MWh.

Το μέτρο θα αφορά σε 540.000 οικιακούς καταναλωτές. Η ΔΕΠΑ θα προσφέρει 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για όλη την μηνιαία κατανάλωση. Το όφελος είναι 40 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα. Παράλληλα ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι η πλατφόρμα του «Εξοικονομώ» θα είναι ανοικτή έως τις 15 Μαρτίου.

Μερικά παραδείγματα:

Για μηνιαία κατανάλωση 375 κιλοβατωρών (1500 κιλοβατώρες στο τετράμηνο) η επιδότηση Φεβρουαρίου θα καλύπτει τις πρώτες 300 κιλοβατώρες με το ποσό των 39 ευρώ. Έτσι, αντί για 116 ευρώ, ο καταναλωτής θα πληρώσει 77 ευρώ.

Τον Ιανουάριο πλήρωσε 74 ευρώ. Για μηνιαία κατανάλωση 500 κιλοβατωρών (2000 κιλοβατώρες στο τετράμηνο), επίσης η επιδότηση καλύπτει τις πρώτες 300 κιλοβατώρες με το ποσό των 39 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι αντί για 155 ευρώ ο καταναλωτής θα πληρώσει 116 ευρώ. Τον Ιανουάριο πλήρωσε 113 ευρώ.

Να σημειωθεί πως οι σημερινές εξαγγελίες Σκρέκα θα αποτυπωθούν στους λογαριασμούς ρεύματος του επόμενου μήνα. Αυτή την εβδομάδα οι ιδιώτες πάροχοι ξεκίνησαν να περνούν την επιδότηση του Ιανουαρίου στις καταναλώσεις και όσοι δεν πρόλαβαν να προσαρμόσουν τα συστήματά τους με τα νέα δεδομένα της κλιμακωτής χρέωσης (160 ευρώ/μεγαβατώρα για τις πρώτες 150 KWh και 120 ευρώ/MWh για μηνιαία κατανάλωση από 151 έως 300 KWh) θα περάσουν την επιδότηση μία εβδομάδα αργότερα.

Για τους καταναλωτές που έχουν ήδη τιμολογηθεί, η επιδότηση θα δοθεί αναδρομικά στους επόμενους λογαριασμούς.