Επιδότηση στεγαστικού δανείου: Πού θα κάνετε αίτηση – Ποιοι δικαιούνται

Στεγαστικό δάνειο: Έδωσε είδηση ο Χρήστος Σταϊκούρας. Ανοίγει η πλατφόρμα για αιτήσεις. Ποιοι δικαιούνται επιδότηση.

Μία από τις δύο νέες παρεμβάσεις για τα στεγαστικά δάνεια είναι και η επιδότηση της δόσης του δανείου. Σύμφωνα με τη νέα δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, τα ευάλωτα νοικοκυριά δανειοληπτών θα έχουν την ευκαιρία μέσα στις επόμενες δύο ή το ανώτερο τρεις εβδομάδες να κάνουν αίτηση για να ωφεληθούν από το πρόγραμμα.

Όπως ανακοίνωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών:

«Τις επόμενες 2 με 3 εβδομάδες θα ξεκινήσει η πλατφόρμα στο τραπεζικό σύστημα για να ενισχυθούν ευάλωτα ενήμερα νοικοκυριά με στεγαστικό δάνειο ή με ένα μικρό επιχειρηματικό δάνειο με υποθήκη την πρώτη κατοικία, έτσι ώστε, η Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους να επιβεβαιώσει ότι τα νοικοκυριά αυτά είναι ευάλωτα».

Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση στη δόση του στεγαστικού δανείου θα έχει χρονική διάρκεια ενός έτους -12 μηνών- και θα ξεκινήσει να χορηγείται από τον ερχόμενο Μάρτιο.

Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, η επιδότηση της αύξησης των δόσεων κατά 50% θα γίνει αποκλειστικά από το τραπεζικό σύστημα, χωρίς να επιβάρυνση του Έλληνα φορολογούμενου.

Επιδότηση στεγαστικού δανείου: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Οι οφειλέτες που μπορούν να πάρουν επιδότηση στεγαστικού δανείου είναι όσοι αποπληρώνουν στεγαστικά ή μικρά επιχειρηματικά δάνεια με εξασφάλιση πρώτη κατοικία, αλλά θα πρέπει τα δάνειά τους να είναι ενήμερα.

Με πιο απλά λόγια, δεν θα πρέπει να παρουσιάζουν καθυστέρηση πληρωμής για περισσότερες από 90 ημέρες.

Στον SSM η στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών με στεγαστικά δάνεια

Το σχέδιο προβλέπει την επιδότηση του 50% της αύξησης της δόσης που έφερε η άνοδος των επιτοκίων.

Στην κρίση του SSM βρίσκεται η πρόταση των τραπεζών για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών. Σύμφωνα με το moneyreview, η επιδότηση θα γίνει μέσω ενός κοινού ταμείου με τη μορφή «κουμπαρά», που θα δημιουργηθεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους και στον οποίο θα συνεισφέρουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, με στόχο την κάλυψη όσων νοικοκυριών πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που προβλέπει ο νόμος προκειμένου κάποιος να χαρακτηριστεί ευάλωτος.

Η πρόταση των τραπεζών προβλέπει την επιδότηση των ενήμερων δανειοληπτών, δηλαδή όσων δεν έχουν καθυστερήσει τη δόση του δανείου για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 3 μηνών, είτε τα δάνεια οφείλονται στις τράπεζες –συστημικές και μη– είτε οφείλονται στα funds. Η δυνατότητα αυτή προτάθηκε από τις τράπεζες προκειμένου να διασφαλιστεί η ίση μεταχείριση όλων των συνεπών δανειοληπτών και να μη δημιουργηθούν ωφελούμενοι δύο ταχυτήτων, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα εγκριθεί από τον επόπτη. Αυτό γιατί συνδέεται με την κεφαλαιακή ελάφρυνση (Significant Risk Transfer) που απέσπασαν οι τράπεζες όταν η ελληνική πολιτεία διαπραγματεύθηκε τον μηχανισμό του «Ηρακλή» και το λεγόμενο μηδενικό risk weight assets, δηλαδή την πλήρη αποαναγνώριση από τον ισολογισμό της τράπεζας των δανείων που τιτλοποιούσε.

Ο μηχανισμός για την έναρξη καταβολής της επιδότησης θα «πατήσει» στην πλατφόρμα του προγράμματος «Γέφυρα», που λειτουργεί στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Οι δανειολήπτες που πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ώστε να χαρακτηριστούν ευάλωτοι, θα μπαίνουν στην πλατφόρμα που θα ανοίξει για αυτόν τον σκοπό και θα κάνουν αίτηση για να λάβουν την επιδότηση. Το ποσό της επιδότησης θα πιστώνεται σε ειδικό λογαριασμό. Η δόση όμως που θα πληρώνουν στην τράπεζα θα είναι αυτή που προκύπτει με βάση τη δανειακή τους σύμβαση και δεν θα είναι μειωμένη. Αρα θα πρόκειται για επιδότηση με τη μορφή επιστροφής του ποσού στον λογαριασμό του δανειολήπτη. Αντίστοιχα το ποσό της επιδότησης θα συγκεντρωθεί από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες σε ένα κοινό ταμείο με τη μορφή ενός «κουμπαρά», μέσω του οποίου θα πιστώνονται από την ΕΓΔΙΧ τα ποσά στους δικαιούχους.

Ο λόγος για τον οποίο οι τράπεζες προτείνουν αυτό τον τρόπο της επιδότησης είναι γιατί κάτι τέτοιο δεν προϋποθέτει την αλλαγή της δανειακής σύμβασης με τον δανειολήπτη. Το μοντέλο αυτό κρίθηκε σε συνεργασία με την ΤΤΕ ότι μπορεί να υπερκεράσει τις επιφυλάξεις του επόπτη για το κατά πόσο τα δάνεια αυτά θα πρέπει να αλλάξουν κατηγορία και να χαρακτηριστούν από ενήμερα ως πιθανά για αθέτηση (unlikely to pay). Ανάλογα με το εάν η πρόταση αυτή γίνει αποδεκτή από τον SSM, θα αξιολογηθεί και το τελικό κόστος του μέτρου, που δεν συνίσταται μόνο στο ύψος της επιδότησης, αλλά και στο ύψος των προβλέψεων που θα κληθούν να πάρουν οι τράπεζες με βάση την κατηγοριοποίηση αυτών των δανείων.

Στεγαστικό δάνειο με επιδότηση: Τι καλύπτει

Ξεκαθαρίζεται βήμα – βήμα το «καθεστώς» για την απόκτηση πρώτης κατοικίας με κρατική επιδότηση μέσω του νέου προγράμματος «Σπίτι μου». Το επιτόκιο θα αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο των εμπορικών επιτοκίων και θα είναι μηδενικό για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Το κυριότερο, με την αποπληρωμή του δανείου θα αποκτήσουν την ιδιοκτησία του σπιτιού. Επιπλέον, το δάνειο θα καλύπτει υψηλότερο ποσοστό της εμπορικής αξίας του ακινήτου (90%) σε σχέση με τα στεγαστικά δάνεια των τραπεζών που καλύπτουν συνήθως έως το 80%.

Αυτό σημαίνει ότι η ιδιωτική συμμετοχή που πρέπει να συνεισφέρουν οι νέοι μειώνεται στο 10% της αξίας του σπιτιού αντί για  20% που προβλέπεται στις συμβάσεις των τραπεζικών στεγαστικών δανείων.

Έχουν προστεθεί σε σχέση με τις αρχικές ανακοινώσεις ορισμένα νέα στοιχεία που αποσκοπούν στην επιτάχυνση υλοποίησης της δράσης αλλά και τη θωράκιση από ενδεχόμενη απόπειρα κατάχρησης. Συγκεκριμένα:

  • Τέθηκε ανώτατο όριο 200.000 ευρώ στην αξία της κατοικίας που μπορούν να αγοράσουν οι δικαιούχοι. Έτσι αποτρέπεται το ενδεχόμενο αγοράς πολυτελών κατασκευών με το επιδοτούμενο δάνειο του προγράμματος.
  • Απαγορεύεται η αγορά του ακινήτου από συγγενή πρώτου βαθμού του δανειολήπτη.
  • Διευκρινίζεται πως δεν θα υπάρχει εγγυητής του δανείου.