Επιδότηση ρεύματος: Νέα ανακοίνωση – Περισσότερα χρήματα

Επιδότηση ρεύματος: Γενναίες επιδοτήσεις στα νοικοκυριά, πλέγμα προστασίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μπαίνουν και τα φοιτητικά σπίτια στις παροχές που θα επιδοτούνται. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Την μεγαλύτερη κρατική στήριξη που έχει παράσχει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις φέρνουν τα μέτρα του Απριλίου ως αποτέλεσμα της έκρηξης των τιμών του φυσικού αερίου που πυροδότησε η ουκρανική κρίση.

Οι οριζόντιες ρυθμίσεις που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας προβλέπουν γενναία επιδότηση στα ελληνικά νοικοκυριά με αύξηση της επιδότησης κατά 80% σε σχέση με το Φεβρουάριο από τα 40 ευρώ στα 72 ευρώ. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η αύξηση της αντίστοιχης ενίσχυσης για το Κοινωνικό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) που διαμορφώνεται από 53 ευρώ τον Μάρτιο στα 87 ευρώ τον Απρίλιο.

Για πρώτη φορά υπάρχει ειδική και διπλή στόχευση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χαμηλής τάσης και διπλασιασμός των εκπτώσεων για τους επαγγελματικούς καταναλωτές από τα 65 ευρώ/MWh τον Μάρτιο στα 130 ευρώ/ΜWh τον Απρίλιο.

Το δίχτυ προστασίας απλώνεται σε 1.160.000 επαγγελματικές παροχές όπως εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιία.

Για όλους αυτούς η πρόσθετη επιδότηση θα είναι 100 ευρώ/MWh, η οποία θα χορηγηθεί και σε επαγγελματίες με παροχή ισχύος μέχρι 25Kva ανεβάζοντας το ύψος της κρατικής στήριξης στα 230 ευρώ/MWh.

Παράλληλα στις επιχειρήσεις αυτές θα χορηγηθεί επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 75 εκατ. ευρώ για την αναδρομική επιδότηση του συνόλου της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από αρχές του χρόνου μέχρι και το Μάρτιο, με στόχο να απορροφηθεί αναδρομικά το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Η στήριξη αυτή θα χορηγηθεί σε τρεις μηνιαίες δόσεις ξεκινώντας από τον Απρίλιο. Αμετάβλητες θα παραμείνουν οι επιδοτήσεις στο φυσικό αέριο, οι οποίες για τα οικιακά τιμολόγια θα διατηρηθούν στα 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα συν επιπλέον 20 ευρώ που προσφέρει στους δικούς της πελάτες η ΔΕΠΑ Εμπορίας. To ίδιο και για τους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές.

Ειδική μέριμνα θα υπάρξει και για τα φοιτητικά σπίτια, τα οποία επειδή δεν αποτελούν κύρια κατοικία είχαν εξαιρεθεί από τα μέτρα των επιδοτήσεων.

Ο κ. Σκρέκας δήλωσε χθες ότι σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ στις νέες φορολογικές δηλώσεις δημιουργείται πεδίο για την συμπλήρωση αριθμού παροχής φοιτητικής κατοικίας. Σε αυτές τις παροχές που θα δηλωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, η επιδότηση που τους αναλογεί θα δοθεί αναδρομικά από τον Ιανουάριο.

Επιπλέον για τους πολίτες που στην περυσινή δήλωση εισοδήματος δεν είχαν δηλώσει αριθμό παροχής κύριας κατοικίας, στην νέα υποβολή δήλωσης θα πρέπει να συμπληρώσουν τον αριθμό, και σε αυτούς θα δοθεί αναδρομικά από τον Ιανουάριο η επιδότηση που τους αναλογεί.

Τα συνολικά μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων μαζί με τις επιδοτήσεις Απριλίου ανέρχονται σε 2,3 δισ. ευρώ, από τα οποία 900 εκ. ευρώ αφορούν το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου.

Μαζί με τις πρόσθετες ενισχύσεις και εκπτώσεις από την ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας που υπολογίζονται σε 1,261 δισ. ευρώ, φτάνουν συνολικά σχεδόν τα 3,5 δισ. ευρώ.

Επιδότηση ρεύματος: Αύξηση 80% ανεξαρτήτως εισοδήματος

Η πρώτη παρέμβαση της κυβέρνησης όπως ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας, αυξάνεται σημαντικά η επιδότηση ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και συνεχίζεται η επιδότηση φυσικού αερίου και δίνεται έκτακτη επιδότηση ρεύματος για τις μικρές επιχειρήσεις.

Το συνολικό κόστος αυτών των παρεμβάσεων εκτιμάται στα 640 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών.

Στη συνέχεια ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μίλησε για μία πρωτόγνωρή ενεργειακή κρίση.

«Η επιδότηση θα αφορά όλες τις κύριες κατοικίες όπως δηλώνονται στο Ε1 ανεξαρτήτου εισοδήματος, ανεξαρτήτως τετραγωνικών και παρόχου. Η μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει μέχρι 300 κιλοβατώρες το μήνα, αυξάνεται από τα 40 ευρώ τον μήνα Μάρτιο στα 72 ευρώ τον Απρίλιο.

Συγκεκριμένα τον Απρίλιο για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες κατανάλωσης επιδοτούμε με 270 ευρώ τη μεγαβατώρα από 150 ευρώ τον Μάρτιο. Για τη μηνιαία κατανάλωση από 151 έως και 300 κιλοβατώρες επιδοτούμε 210 τη μεγαβατώρα από 110 ευρώ τον Μάρτιο.

Η μέση μηνιαία ενίσχυση για τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου και τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, αυξάνεται στα 87 ευρώ τον Απρίλιο από 53 ευρώ τον Μάρτιο», ανέφερε αρχικά ο υπουργός.

Για τις επιχειρήσεις η επιδότηση τον Απρίλιο φτάνει τα 130 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αρτοποιεία θα δοθεί πρόσθετη επιδότηση 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και μέχρι 25 κιλοβατώρες.

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο η επιδότηση συνεχίζεται στα 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για το σύνολο της κατανάλωσης και αφορά 550.000 καταναλωτές

Για τις επιχειρήσεις, η επιδότηση για φυσικό αέριο θα είναι 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

Τα μέτρα αντιμετώπισης της κλιμάκωσης της τιμής της ενέργειας και των καυσίμων:

Η επιδότηση ρεύματος στα φυσικά πρόσωπα αυξάνεται από το 70% στο 80% μεσο-σταθμικά της αύξησης για τις πρώτες 310 Kwh (90% για τις πρώτες 155 Kwh και 70% για 156-310 Kwh) για τον Απρίλιο με κόστος 218 εκατ. ευρώ.

Η επιδότηση ρεύματος για τις επιχειρήσεις διπλασιάζεται ώστε να καλύπτει περίπου το 50% της αύξησης για τον Απρίλιο, με κόστος 278 εκατ. ευρώ.

Δίνεται έκτακτη επιδότηση ρεύματος ύψους 110 εκατ. ώστε να καλυφθεί το μεγαλύτερο ποσοστό των αυξήσεων ρεύματος της περιόδου Ιανουαρίου-Απριλίου στις μικρές επιχειρήσεις.

Συνεχίζεται η επιδότηση φυσικού αερίου και τον Απρίλιο με 40 €/Kwh για τα νοικοκυριά και 20 €/Kwh για τις επιχειρήσεις, με κόστος 30 εκατ. ευρώ.

Επιδότηση ρεύματος: Για την επιδότηση σε μη οικιακά τιμολόγια

Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, η μοναδιαία τιμή της επιδότησης διπλασιάζεται από τα 65 ευρώ/MWh τον Μάρτιο στα 130 ευρώ/ΜWh τον Απρίλιο.

Επιπλέον για τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 25kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής ενισχύεται με πρόσθετη επιδότηση 100 ευρώ/MWh το σύνολο της κατανάλωσης. Άρα η συνολική μοναδιαία επιδότηση ανέρχεται στα 230 ευρώ/MWh.

Το μέτρο αυτό αφορά 1.160.000 επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων όπως εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιία και υπολογίζεται στα 35 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο.

Επιπροσθέτως για όλες αυτές τις επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 25 kva θα διατεθεί επιπλέον 75 εκατ. ευρώ για την αναδρομική επιδότησή του συνόλου της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο με στόχο να απορροφήσουμε αναδρομικά το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Η αναδρομική επιδότηση θα δοθεί σε τρεις μηνιαίες δόσεις ξεκινώντας από τον Απρίλιο.

Συνολικά για το μήνα Απρίλιο το σύνολο της επιδότησης για τα επαγγελματικά τιμολόγια ανέρχεται στα 313 εκατ. ευρώ από 132 εκατ. τον Μάρτιο αύξηση 137%.

Επιδότηση ρεύματος: Φυσικό Αέριο – Επιδότηση σε Οικιακά Τιμολόγια – Νοικοκυριά

Η κρατική επιδότηση θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh τον Μάρτιο για όλα τα νοικοκυριά και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

Αφορά σε 540.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

Παράλληλα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας προσφέρει έκπτωση για τον Μάρτιο ύψους 20 ευρώ ανά θερμική MWh.

Συνολικά, το όφελος για τα νοικοκυριά ανέρχεται σε 40 ευρώ ανά θερμική MWh, ενώ το συνολικό ύψος της επιδότησης από την κυβέρνηση για τους μη οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου θα ανέλθει σε 43 εκατ. ευρώ για τον Μάρτιο.

Για τον μήνα Απρίλιο οι επιδοτήσεις θα ανακοινωθούν στο τέλος Μαρτίου λόγω της έντονης μεταβλητότητας που παρατηρείται στις τιμές του Φυσικού Αερίου τις τελευταίες εβδομάδες.

Επιδότηση ρεύματος: Φυσικό Αέριο – Επιδότηση σε ΜΗ Οικιακά (Εμπορικά-Βιομηχανικά) Τιμολόγια

Συνεχίζεται η επιδότηση των λογαριασμών Φυσικού Αερίου και τον Μάρτιο και σε όλους τους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων.

Η επιδότηση θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

Το συνολικό ύψος της επιδότησης από την κυβέρνηση για τους μη οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου θα ανέλθει σε 20 εκατ. ευρώ για τον Μάρτιο

Με τα μέτρα του Μαρτίου και του Απριλίου, η κυβέρνηση θα έχει διαθέσει πάνω από 2,3 δισ. ευρώ ενώ οι συνολικές ενισχύσεις και εκπτώσεις από ΔΕΗ και ΔΕΠΑ Εμπορίας αγγίζουν το 1,261 δισ. ευρώ. Συνολικά σχεδόν 3,5 δισ. ευρώ.

«Καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει λάβει τόσο δραστικά μέτρα προστασίας των καταναλωτών αναλογικά με τον πληθυσμό και τα μεγέθη της οικονομίας», ανέφερε ο κύριος Κώστας Σκρέκας.