Επιδότηση ρεύματος: 200 ευρώ για όλους χωρίς εισοδηματικά κριτήρια

Επιδότηση ρεύματος: Έμπρακτη στήριξη όχι μόνο προς τους ευάλωτους, αλλά προς όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως, παρέχει η κυβέρνηση. Την διεύρυνση της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα τον μήνα Ιούλιο ανακοίνωσε ο Κώστας Σκρέκας. Πώς θα πάρουν όλοι 200 ευρώ και ποιοι 240. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Διεύρυνση της επιδότησης ηλεκτρικού ρεύματος για τον μήνα Ιούλιο ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Όπως είπε η κυβέρνηση από τον Ιούλιο προχωρά σε οριζόντια κάλυψη όλων, χωρίς εξαιρέσεις, για όλες τις κατοικίες, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και χωρίς όριο κατανάλωσης απορροφώντας το 84% της κατανάλωσης

Όπως είπε ο Κώστας Σκρέκας το κόστος της επιδότησης για τον Ιούλιο ανέρχεται στα 722 εκατομμύρια ευρώ, 300 εκατομμύρια περισσότερα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα

Συγκεκριμένα η επιδότηση θα είναι:

  • 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα για όλους τους οικιακούς καταναλωτές
  • 240 ευρώ τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου απορροφώντας το 100% της αύξησης
  • Για τα αγροτικά τιμολόγια στα 213 ευρώ απορροφώντας έως και 90% της αύξησης
  • Για το φυσικό αέριο για τον Ιούλιο ανέρχεται στα 30 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα

«Ζούμε μια πρωτοφανή ενεργειακή κρίση» είπε ο Κώστας Σκρέκας κάνοντας λόγο για «απολύτως αρνητική εξέλιξη» όσον αφορά τη διακοπή φυσικού αερίου από τη Ρωσία και έχει εκτοξεύσει τις τιμές του.

Όπως είπε «ανησυχούν βαθιά οι ευρωπαίοι ηγέτες» και γι’ αυτό «η ΕΕ οφείλει να απαντήσει έγκαιρα και αποτελεσματικά».

Ο υπουργός Ενέργειας υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση «σε αυτό το τοπίο έχει εκπονήσει ειδικό σχέδιο για ενεργειακή ασφάλεια ώστε να ανταποκριθεί ακόμα και στα πιο δυσμενή σενάρια ολικής διακοπής παροχής φυσικού αερίου».

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό το οποίο συζήτηθηκε σε σύσκεψη της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Ενέργειας:

-Η χωρητικότητα του τερματικού σταθμού στη Ρεβυθούσα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Κατέπλευσε, σε χρόνο ρεκόρ, το ειδικό δεξαμενόπλοιο που αυξάνει την αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού κατά 145.000 κυβικά μέτρα.

-Η ΔΕΠΑ Εμπορίας και οι υπόλοιπες εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο, βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους προμηθευτές τους προκειμένου να εξασφαλίσουν επιπλέον φορτία LNG, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

-Οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ συνεχίζουν να λειτουργούν με τη σημερινή τους παραγωγική δυναμικότητα και δεν παρουσιάζουν ελλείψεις.

-Η χώρα μας, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συνεργασίας, καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να παράσχει ποσότητες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, υπό την προϋπόθεση κάλυψης της εγχώριας κατανάλωσης φυσικού αερίου.

-Σε ετοιμότητα είναι οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν τώρα με καύσιμο φυσικό αέριο και, σε περίπτωση που χρειαστεί τον χειμώνα, θα έχουν τη δυνατότητα εναλλαγής καυσίμου και λειτουργίας με diesel.

-Τα αποθέματα νερού για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων είναι ικανοποιητικά.

Επιδότηση ρεύματος: Το τέλος της ρήτρας και η παγίδα με τα νέα τιμολόγια

Η10η Ιουλίου δεν θα είναι μια συνηθισμένη Κυριακή του φετινού καλοκαιριού: Οι καταναλωτές ρεύματος καλούνται να αφήσουν για λίγο τα μπάνια τους και να τσεκάρουν προσεκτικά τις νέες χρεώσεις από τον προμηθευτή ρεύματος με τον οποίο συνεργάζονται, αλλά και συνολικότερα τις νέες χρεώσεις στην αγορά, αν θέλουν να αποφύγουν επιβαρύνσεις, που θα μετριάσουν τα οφέλη τους από την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και η εφαρμογή ενός νέου καθεστώτος αυξημένης επιδότησης από το κράτος, το οποίο θα συλλέγει στην πηγή τα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας για να τα μετατρέπει σε επιδότηση των καταναλωτών, είναι μια μεταρρύθμιση που φέρνει πολλούς κραδασμούς στην αγορά και κρύβει παγίδες για τους καταναλωτές που δεν θα έχουν ενημερωθεί σωστά για τις αλλαγές και δεν θα έχουν προσαρμόσει ανάλογα τη δική τους συμπεριφορά.

Η «διπλή» τιμολόγηση του ρεύματος, με μία τιμή για την κιλοβατώρα, στην οποία προστίθεται και η χρέωση από τη ρήτρα αναπροσαρμογής καταργείται και πλέον οι προμηθευτές θα είναι υποχρεωμένοι να παρουσιάζουν στον καταναλωτή μία ενιαία χρέωση της κιλοβατώρας, που θα αποτελεί και τη βάση σύγκρισης για τον ανταγωνισμό μεταξύ των προμηθευτών.

Οι προμηθευτές έχουν, βάσει του νόμου, την υποχρέωση να παρουσιάζουν κάθε μήνα μέσα από τις ιστοσελίδες τους την ενιαία χρέωση κιλοβατώρας που θα εφαρμόζουν για τον επόμενο μήνα.

Για την πρώτη εφαρμογή του νέου συστήματος, έχει δοθεί προθεσμία στις εταιρείες έως την Κυριακή, 10 Ιουλίου, για να παρουσιάσουν τις νέες χρεώσεις τους.

Ο νέος τρόπος λειτουργίας της αγοράς με βεβαιότητα οδηγεί σε αυξήσεις χρεώσεων από τους προμηθευτές και μένει να αποδειχθεί σε ποιο βαθμό αυτές οι αυξήσεις θα εξισορροπηθούν από τις αυξημένες επιδοτήσεις.

Για παράδειγμα, η διοίκηση της ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι θα καταργηθεί η έκπτωση 30% που εφάρμοζε σε όλα τα τιμολόγια, μεταφέροντας ένα μέρος των κερδών της από την παραγωγή, αφού πλέον αυτά θα παρακρατούνται εξαρχής από το κράτος.

«Με το νέο μοντέλο τιμολόγησης από την 1η Ιουλίου, δεν τίθεται θέμα διατήρησης ή όχι της έκπτωσης 30%, θα ανακοινώνουμε όπως όλες οι εταιρείες τις δικές μας ταρίφες», ανέφερε πριν λίγες ημέρες στη συνέλευση των μετόχων ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Γ. Στάσσης.

Οι εναλλακτικοί πάροχοι (Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας – ΕΣΠΕΝ) έχουν εκφράσει ανοικτά τη διαφωνία τους με το νέο μοντέλο, τονίζοντας ότι οι ίδιοι θα παραμείνουν εκτεθειμένοι στις διακυμάνσεις της τιμής χονδρικής, ενώ θα καλούνται εκ των προτέρων να προσδιορίζουν τα τιμολόγιά τους, κάτι που θα οδηγήσει σε αυξήσεις, προκειμένου να καλυφθεί αυτός ο κίνδυνος.

«Είναι κατανοητή η καλή πρόθεση του Υπουργείου να λάβει μέτρα υπέρ των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας», τονίζει η ΕΣΠΕΝ, «είναι ωστόσο απαραίτητο να επισημανθεί ότι οι προτεινόμενες διατάξεις παρουσιάζουν σημαντικά ζητήματα ως προς την εφαρμογή τους, και δεν περιλαμβάνουν οποιαδήποτε μέριμνα για την αντιστάθμιση του κινδύνου που αναλαμβάνουν οι προμηθευτές, οι οποίοι συνεχίζουν να είναι απολύτως εκτεθειμένοι στις διακυμάνσεις της “οριακής τιμής” του συστήματος.

Οι διατάξεις αυτές αναμένεται συνεπώς να οδηγήσουν σε αυξήσεις στις τελικές χρεώσεις των καταναλωτών, εφόσον επιβάλλεται η ενσωμάτωση του κινδύνου των αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού στα προσφερόμενα τιμολόγια».