Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: 35-50% η επιδότηση για το «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή». Πότε ανοίγει η πλατφόρμα. Τι είπε ο αρμόδιος υπουργός κ. Κώστας Σκρέκας. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την επιδότηση για αντικατάσταση παλιών και ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών αποκάλυψε στο OPEN και στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.
«Θέλουμε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου να ανοίξει η πλατφόρμα. Άρα τις επόμενες εβδομάδες. Εκεί θα έχουμε 35 έως 50% επιδότηση.
Ανεξαρτήτως εισοδήματος. Όλοι μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα με μία διαφορά ότι θα υπάρχει αντικειμενική κατάταξη βάσει κοινωνικών κριτηρίων (μέλος με αναπηρία, πολύτεκνη οικογένεια, χαμηλό εισόδημα ). Άτομα που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες έχουν περισσότερα μόρια, επομένως θα είναι οι πρώτοι οι οποίοι θα επιλεγούν να αντικαταστήσουν τη συσκευή τους», ανέφερε.
Όπως είπε ο κ. Σκρέκας όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα τα νοικοκυριά θα έχουν μειώσει κατά 30% την κατανάλωση ρεύματος.
Πρόσθεσε επίσης πως αν υπάρχει ενδιαφέρον για το πρόγραμμα «θα βρούμε τρόπο να το παρατείνουμε».
Σε άλλο σημείο ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος τόνισε πως «στόχος μας το 70% της ενέργειας να παράγεται από ανανεώσιμες πηγές. Έτσι θα γλιτώσουμε 1 δισ. από εισαγωγή αερίου».
Συνοπτικά το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»:
- 300.000 voucher βάσει εισοδήματος
- Κλιματιστικά/Ψυγεία/Καταψύκτης: 150-600 ευρώ
- Όχι πλυντήρια ρούχων/πιάτων/κουζίνες
- 30% μείωση σε κατανάλωση και λογαριασμό
- Αίτηση με κωδικούς Taxisnet
- Ελεύθερη επιλογή βάσει απόδοσης
- Παραδίδεται η παλιά συσκευή (εν λειτουργία)
Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα στις αρχές Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα για τη ρήτρα και τους λογαριασμούς ρεύματος. Οι πολίτες θα μπαίνουν με τον αριθμό παροχής τους.
Στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα στον Ιούνιο να μπουν τα λεφτά στους λογαριασμούς.
«Το αυξημένο κόστος θα επιδοτείται μέχρι 60%», είπε ο κ. Σκρέκας.
Σε σχέση με την πλατφόρμα για το ρεύμα ο κ. Σκρέκας τόνισε πως δεν έχει σημασία αν υπάρχει οφειλή. Όλοι οι δικαιούχοι θα πάρουν τα λεφτά.
Διευκρίνισε ωστόσο πως η επιστροφή χρημάτων αφορά μόνο κύρια κατοικία και ότι οι πολίτες μπορούν να αλλάζουν τον αριθμό παροχής εφόσον χρειάζεται.
Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Διαδικασία
Πώς, όμως, θα λειτουργεί; Τις επόμενες ημέρες, και ηλεκτρονικά, θα μπορούν οι πολίτες να αιτηθούν την ένταξή τους στο πρόγραμμα, ενώ προβλέπεται τα ωφελούμενα νοικοκυριά να έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν έως και 3 ηλεκτρικές συσκευές.
Τα ποσοστά επιδότησης θα κυμανθούν από 30% έως 50% ανά νοικοκυριό, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα.
Για την αξιολόγηση των αιτήσεων θα ισχύσουν κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια, με το ετήσιο εισόδημα να αποτελεί μάλιστα το σημαντικότερο από αυτά.
Προτεραιότητα πρόκειται να δοθεί σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες και σε πολύτεκνους.
Στο διαδικαστικό κομμάτι, η αίτηση υπαγωγής θα γίνεται εύκολα και γρήγορα, ηλεκτρονικά, στο πληροφοριακό σύστημα του προγράμματος, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση και απευθείας στα καταστήματα λιανικής.
Η επιδότηση θα χορηγείται στους ωφελούμενους με εκπτωτικό κουπόνι, το οποίο θα αφαιρείται από την τιμή των νέων ηλεκτρικών συσκευών.
Το πληροφοριακό σύστημα θα αξιολογεί αυτόματα τις αιτήσεις των πολιτών με βάση τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια και θα τους κατατάσσει στην αντίστοιχη κλίμακα επιδότησης.
Η παράδοση και τοποθέτηση των νέων συσκευών θα γίνεται παράλληλα με τη συλλογή των παλιών για ανακύκλωση. Τα στάδια υλοποίησης της διαδικασίας θα ελέγχονται αυτόματα από την ψηφιακή πλατφόρμα.
Σε περίπτωση εξάντλησης της διαθέσιμης χρηματοδότησης, προβλέπεται η δημιουργία λίστας επιλαχόντων, οι οποίοι θα μπορούν να επωφεληθούν με την εξασφάλιση επιπλέον πόρων.
Εκτιμάται ότι θα αντικατασταθούν και θα ανακυκλωθούν περισσότερες από 380.000 ενεργοβόρες συσκευές.
Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Εξοικονόμηση ενέργειας
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση εξοικονόμηση ενέργειας που θα έχει το κάθε νοικοκυριό εκτιμάται στις 1.000 kWh το χρόνο. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ένα νοικοκυριό με μεσαία κατανάλωση, έως και 5.000 kWh το χρόνο, αναμένεται να πετύχει έως και 25% εξοικονόμηση ενέργειας. Στις περιπτώσεις μεγαλύτερης χρήσης, το ποσοστό μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 40%.
Από την εξοικονόμηση αυτή υπολογίζεται ότι οι πολίτες θα δουν μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών τους από 150 έως 300 ευρώ το χρόνο.
Η συνολική εξοικονόμηση ηλεκτροπαραγωγής που θα πετύχει η χώρα μας με την εφαρμογή του προγράμματος εκτιμάται ότι θα φτάσει τις 209.000 MWh το χρόνο.
Οπως έχει τονίσει το ΥΠΕΝ, η χώρα θα πετύχει σημαντική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 126.000 τόνους ανά έτος.
Στο ίδιο πλαίσιο, το όφελος της ελληνικής οικονομίας από τη μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου, λόγω της εγκατάστασης νέων συσκευών, υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 15 έως 27 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Ποιες, όμως, συσκευές… καίνε; Σόμπα, κλιματιστικό, θερμοσίφωνας και ψυγείο είναι μόνο μερικές από τις οικιακές ηλεκτρικές συσκευές που εκτοξεύουν τους λογαριασμούς ρεύματος στα ύψη.
Ενδεικτικά, το ψυγείο αποτελεί μία οικιακή συσκευή που καίει επίσης πολύ ρεύμα. Ειδικότερα, τα παλιά μοντέλα και όσα δεν ανήκουν στην κατηγορία Α+++ καίνε σχεδόν το 30% του ρεύματος.
Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Μήπως είναι φιάσκο;
Μέσα στον Απρίλιο και πριν το Πάσχα 2022 είχε γίνει γνωστό ότι θα ανοίξει η πλατφόρμα για αίτηση για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών, που αναμένουν χιλιάδες πολίτες για να αντικαταστήσουν τις κοστοβόρες συσκευές τους.
Ωστόσο, εδώ και κάποιο καιρό, το ζήτημα είναι σαν να έχει «παγώσει», αφού ούτε σχετική αναφορά έχει γίνει, αλλά και ούτε ακόμα έχουν ξεκινήσει οι αιτήσεις.
Δεν είναι απίθανο, τελικά, το πρόγραμμα να ξεκινήσει τον Μάιο.
Οι κατηγορίες συσκευών που επιδοτούνται είναι: Ψυγεία, Καταψύκτες, Κλιματιστικά.
Η επιδότηση θα αφορά 200.000 νοικοκυριά ενώ θα υπάρχουν οικονομικά κριτήρια. Ανάλογα με το εισόδημα θα υπάρχει και ανάλογη επιδότηση.
Εκτός από τα εισοδηματικά κριτήρια στα οποία θα μπει «κόφτης» εφόσον ξεπεράσουν τις 200.000 οι αιτήσεις, θα υπάρχουν και συσκευές που δεν θα γίνονται δεκτές.
Συγκεκριμένα, όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός, η παλιά συσκευή θα πρέπει και να λειτουργεί.
«Θα ανοίξει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα και εκεί θα δηλώνει με τους κωδικούς taxisnet ο ενδιαφερόμενος είτε μόνος του, είτε μέσα από τον λογιστή, είτε και από το κατάστημα που μπορεί να πάει, θα δηλώνει τι συσκευές θέλει να αντικαταστήσει και το ΑΦΜ του και έναν λογαριασμό. Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα θα γίνεται κατάταξη των ενδιαφερομένων που θα κάνουν αίτηση. Ο στόχος του υπουργείου είναι 200.000 νοικοκυριά, αν όμως γίνουν 300.000 αιτήσεις, τότε θα ισχύουν οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. Θα οριστούν επιλαχόντες και εφόσον βρεθούν τα χρήματα και αυξηθεί ο προϋπολογισμός της επιδότησης, τότε θα μπορούν και εκείνοι να αντικαταστήσουν τις συσκευές τους. Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της πλατφόρμας επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών. Οι δικαιούχοι θα μπορούν να αντικαταστήστουν μέχρι και τρεις παλιές συσκευές τους με καινούργιες».
Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Οι δικαιούχοι
Αξίζει να σημειωθεί πως όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα τόσο μικρότερη θα είναι και η επιδότηση που θα δικαιούνται οι ωφελούμενοι. Αίτηση για το πρόγραμμα θα μπορούν να κάνουν όλοι, όμως σύμφωνα με τις πληροφορίες, προτεραιότητα θα έχουν τα ευάλωτα νοικοκυριά, οι οικογένειες με ΑμΕΑ, οι μονογονεϊκές και οι πολύτεκνες οικογένειες.
Ο Κώστας Σκρέκας διευκρίνισε πως αν γίνουν 300.000 αιτήσεις, τότε θα ισχύσουν οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, θα οριστούν επιλαχόντες και εφόσον βρεθούν τα χρήματα και αυξηθεί ο προϋπολογισμός της επιδότησης, τότε θα μπορούν και εκείνοι να αντικαταστήσουν τις συσκευές τους.
Μόλις ανοίξει η σχετική πλατφόρμα, οι πολίτες θα μπορούν με τους κωδικούς του taxisnet, είτε μόνοι τους, είτε μέσω του λογιστή τους, είτε και από το κατάστημα λιανικής, να δηλώνει τι συσκευές θέλει να αντικαταστήσει, το ΑΦΜ του και έναν λογαριασμό.
Με την υποβολή αίτησης, ο ενδιαφερόμενος θα λαμβάνει αυτόματα το κουπόνι και θα δει να αφαιρείται το ποσό απευθείας από την τιμή των νέων ηλεκτρικών συσκευών που θα αγοράσει.