Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Έρχεται η απόσυρση ηλεκτρικών συσκευών και φέρνει εκπτώσεις 50% σε νέες οικιακές συσκευές. Διαβάστε αναλυτικά στο xristika.gr

Η πλατφόρμα πρόκειται ανοίξει το επόμενο διάστημα και οι καταναλωτές με εκπτωτικό κουπόνι- voucher θα μπορούν να αγοράσουν νέες ηλεκτρικές συσκευές, όπως ψυγεία και κλιματιστικά.

Τα νοικοκυριά μπορούν να προχωρήσουν στην αντικατάσταση κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών, με στόχο να βγουν από την χρήση ενεργοβόρες συσκευές που επιβαρύνουν το δίκτυο, αλλά και την τσέπη των καταναλωτών.

Άτυχοι όσοι ήδη έχουν συσκευές νέας τεχνολογίας καθώς δεν θα δικαιούνται το voucher για την επιδότηση.

Η επιδότηση θα είναι από 30% έως 50% ανά νοικοκυριό, ενώ κριτήριο θα είναι το ετήσιο εισόδημα και προτεραιότητα θα δοθεί σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες και σε πολύτεκνους.

Κάθε νοικοκυριό, από τα συνολικά 200.000 του προγράμματος, θα μπορεί να αντικαταστήσει έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές. Για παράδειγμα, τρία κλματιστικά ή ένα ψυγείο και 2 κλιματιστικά.

Με τις νέες συσκευές η μείωση στο ρεύμα θα είναι από 150 έως 300 ευρώ τον χρόνο. Έτσι σε μερικά χρόνια θα μπορέσουν να κάνουν απόσβεση της αξίας των συσκευών.

To όφελος για την χώρα θα είναι από τη μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου από 15 έως 27 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών 2022: Η μελέτη του υπουργείου

Οπως προκύπτει από μελέτη του υπουργείου, οι ηλεκτρικές συσκευές παλαιότερης τεχνολογίας καταναλώνουν περισσότερο ρεύμα από ό,τι οι σύγχρονες, ενώ ταυτόχρονα δεν αποδίδουν, δημιουργώντας πρόβλημα στα νοικοκυριά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι παλιές κλιματιστικές μονάδες που χρησιμοποιούν διάφοροι πολίτες ειδικά κατά τη χειμερινή περίοδο, σε πολυκατοικίες μάλιστα που δεν βάζουν πια πετρέλαιο, έχοντας ως αποτέλεσμα οι λογαριασμοί ρεύματος να εκτοξεύονται στα ύψη. Μάλιστα, αρκετοί είναι εκείνοι που ενώ διατηρούν μια σταθερή θερμοκρασία ο πέλεκυς παραμένει μεγάλος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σύστημα βαθμολόγησης στις περισσότερες κατηγορίες συσκευών, εκτός από την ενεργειακή κλάση Α, υπάρχουν ακόμα οι B, C, D, E, F, G. Η πιο ενεργειακά αποδοτική συσκευή ανήκει στην υψηλότερη τάξη ενεργειακής απόδοσης (που είναι χρωματισμένη με έντονο πράσινο χρώμα/Α), ενώ η λιγότερο αποδοτική συσκευή ανήκει στη χαμηλότερη τάξη ενεργειακής απόδοσης (που είναι χρωματισμένη με έντονο κόκκινο χρώμα/G). Για μερικές συσκευές, οι κλάσεις Α+ εξακολουθούν να απεικονίζονται στην ετικέτα, αλλά θα αφαιρεθούν σύντομα για να υπάρχει μεγαλύτερη σαφήνεια.

Τι μπορούμε να κάνουμε, όμως, για να μην καίμε πολύ ρεύμα; Οπως προκύπτει από παλαιότερη έρευνα της ΕΚΠΟΙΖΩ, κατά τη χρήση της κουζίνας τα οικιακά σκεύη πρέπει να εφαρμόζουν ακριβώς στην επιφάνεια του ματιού.

Ειδικότερα:

  • Αν η βάση του σκεύους είναι μικρότερη, τότε σπαταλάτε περισσότερη ενέργεια από ό,τι χρειάζεται.
  • Χρησιμοποιώντας τη χύτρα ταχύτητας, εξοικονομείτε έως και 60% ρεύμα και χρόνο.
  • Ο καλύτερος τρόπος μαγειρέματος είναι το μαγείρεμα του φαγητού σε χαμηλή φωτιά.
  • Ρυθμίστε το φούρνο στη θερμοκρασία που χρειάζεστε και όχι μεγαλύτερη.
  • Συνιστάται ο φούρνος να λειτουργεί και με θερμό αέρα. Συνιστάται να μην ανοιγοκλείνετε συχνά την πόρτα του φούρνου, αφού κάθε φορά που το κάνετε, χάνεται το 20% της θερμότητας.
  • Χρησιμοποιείτε το αυτόματο σύστημα λειτουργίας αν ο ηλεκτρικός φούρνος το διαθέτει.

Οσον αφορά στο ψυγείο, θα πρέπει ο θερμοστάτης να έχει ρυθμιστεί σύμφωνα με τις προτεινόμενες τιμές του κατασκευαστή προκειμένου να αποφεύγεται η υπερβολική ψύξη (μπορεί να εξοικονομήσετε μέχρι και 15% από την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει το ψυγείο).

Επίσης, συνιστάται να γίνεται τακτική απόψυξη, αν το ψυγείο δεν έχει αυτόματη απόψυξη. Ενα στρώμα πάγου πάχους 5 χιλιοστών αυξάνει κατά 30% την κατανάλωση ρεύματος.

Σημαντικό, επίσης, είναι το λάστιχο της πόρτας να είναι καθαρό και να εφαρμόζει πολύ καλά, αλλά και να μην καλύπτετε τα κενά εξαερισμού του ψυγείου.

Τέλος, να ξεσκονίζετε καλά τις σωληνώσεις (πλέγμα) στην πίσω πλευρά του και να αφήνετε τουλάχιστον 5-10 εκατοστά απόσταση από τον τοίχο.

Για τα πλυντήρια ρούχων, η ΕΚΠΟΙΖΩ, μεταξύ άλλων, είχε σημειώσει ότι πρέπει να εφαρμόζονται οι οδηγίες του κατασκευαστή, προκειμένου να εξοικονομήσετε ηλεκτρική ενέργεια, νερό, απορρυπαντικό και να εξασφαλίσετε την καλή λειτουργία της συσκευής.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Φροντίστε να γεμίζει το πλυντήριο και να βάζετε όλη την ποσότητα που χωράει.
  • Οταν απουσιάζετε, κλείνετε την παροχή νερού του πλυντηρίου.
  • Καθαρίζετε τακτικά το φίλτρο του πλυντηρίου και ελέγχετε το σωλήνα παροχής νερού στο σημείο σύνδεσης.
  • Προτιμήστε το κλασικό πλυντήριο με την πόρτα μπροστά και όχι με την πόρτα από πάνω, αφού αυτά τα μοντέλα συνήθως καταναλώνουν διπλάσια ενέργεια και νερό.

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών 2022: Το… ψεύτικο επίδομα που έγινε viral

Πριν λίγες ημέρες ένα μήνυμα με «άγνωστο» επίδομα για ηλεκτρικές συσκευές έχει γίνει viral ωστόσο τα χαμόγελα δεν κρατάνε για πολύ…

Μεγάλη συζήτηση υπάρχει στα social media τις τελευταίες ώρες για το λεγόμενο… «επίδομα-κρατική χορηγία για αγορά ηλεκτρικών συσκευών».

Το ενδιαφέρον του κόσμου, που διάβασε και κοινοποίησε τη συγκεκριμένη πληροφορία, είναι τεράστιο.

Αρχικά, κάποιοι χαρακτήρισαν τη «διαρροή» ως fake news, καθώς -όπως είναι γεγονός- τέτοιο επίδομα δεν έχει βγει από κάποιο κρατικό φορέα!

Ωστόσο, το επίδομα αυτό στην πραγματικότητα υπάρχει!

Στην Κύπρο!

Προσφάτως μάλιστα, εγκρίθηκε και η καταβολή του:

«Την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021, το Υπουργικό Συμβούλιο (της Κύπρου), ενέκρινε πρόταση της Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κας Νατάσας Πηλείδου για προκήρυξη σχεδίου χορηγιών για αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών σε κατοικίες ευάλωτων καταναλωτών. Μέσω του σχεδίου θα παραχωρηθούν κίνητρα συνολικού ύψους €5 εκατ. για αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών με καινούργιες υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Η προκήρυξη του σχεδίου και η ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα από το Ταμείο ΑΠΕ και ΕΞΕ, που θα εφαρμόσει το Σχέδιο», αναφέρουν τα σχετικά δημοσιεύματα.

Και προσθέτουν: «Με βάση τις πρόνοιες του Σχεδίου επιλέξιμες συσκευές είναι ψυγεία/ψυγειοκαταψύκτες, πλυντήρια ρούχων και κλιματιστικά. Οι δικαιούχοι μπορούν να αντικαταστήσουν έως πέντε συσκευές και, συγκεκριμένα, έως τρία κλιματιστικά, ένα πλυντήριο και ένα ψυγείο».

Η είδηση αυτή «ακούστηκε δυνατά» και στην Ελλάδα και βεβαίως κάποιοι νόμιζαν ότι προέρχεται από κάποιο ελληνικό υπουργείο.«Με ενδιαφέρει», «Μακάρι να έρθει και εδώ κάτι τέτοιο», έγραψαν δεκάδες χρήστες των social media σε ομάδες επιδομάτων στο facebook, ενώ κάποιοι εξέφρασαν και την προθυμία να «πεταχτούν» ακόμη και μέχρι την Κύπρο να το ψάξουν!