ΕΣΠΑ 2021: Κίνητρο για να συνεχίσουν δίνει σε χιλιάδες ανθρώπους της αγοράς το ΕΣΠΑ. Ποιοι δικαιούνται τα χρήματα και πώς θα τα λάβουν. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Την επιδότηση νεοφυών επιχειρήσεων με ετήσιες δαπάνες κεφαλαίου κίνησης άνω των 10.000 ευρώ, που έχουν κάνει έναρξη δραστηριότητας πριν την 01/01/2020, προβλέπει δράση του ΕΣΠΑ που αναμένεται ν’ ανοίξει τις επόμενες μέρες για την υποβολή των αιτήσεων.
Στόχος είναι να στηριχθεί η οικονομίακατά τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου COVID-19.Το μέτρο υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) και αφορά επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες στην ψηφιακή πύλη elevate Greece (περίπου 90 επιχειρήσεις έχουν κάνει εγγραφή).
Το συνολικό ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης φτάνει τα 60 εκατ. ευρώ. Η επιδότηση ανέρχεται τουλάχιστον στο 50% των εξόδων της επιχείρησης κατά το 2019.
Τα ποσά επί των οποίων θα υπολογιστεί το παραπάνω ποσοστό προκύπτουν από το άθροισμα:
• των αγορών εμπορευμάτων χρήσης
• των αγορών πρώτων υλών και υλικών χρήσης
• του συνόλου των παροχών σε εργαζομένους
• διαφόρων λειτουργικών εξόδων
Για να είναι επιλέξιμη μία επιχείρηση θα πρέπει να έχει ελάχιστο ετήσιο κύκλο δαπανών 10.000 ευρώ, που σημαίνει ότι η επιδότηση ξεκινά κατ’ ελάχιστο από τις 5.000 ευρώ.
Το ανώτατο όριο επιδότησης που μπορεί να εγκριθεί είναι οι 100.000 ευρώ.
Το καταβληθέν ποσό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κεφάλαιο κίνησης και θα πρέπει να αναλωθεί εντός του 2021.Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων ένταξης στο συγκεκριμένο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, εκπνέει στις 30 Ιουνίου 2021.
Η αίτηση θα υποβάλλεται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) στην ιστοσελίδα http://www.ependyseis.gr/mis. Βασικές προϋποθέσεις είναι οι επιχειρήσεις αυτές
• να λειτουργούν νόμιμα στη Ελληνική Επικράτεια
• να έχουν κάνει έναρξη δραστηριότητας πριν την 1/1/2020
• να είναι πολύ μικρές, μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις
• να είναι συμβατές με τη λίστα πληττόμενων ΚΑΔ όπως θα ορίζεται στο σχετικό Παράρτημα
• να μην χαρακτηρίζονται «προβληματικές» σύμφωνα τον ορισμό του προσωρινού πλαισίου στήριξης
• ο τομέας καινοτομίας της είναι συμβατός με την Εθνική Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης RIS3
Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα στοιχεία του elevate greece, πάνω από 300 νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν λάβει χρηματοδότηση από διάφορα προγράμματα ενίσχυσης. Το συνολικό ποσό αγγίζει τα 2,4 δισ. ευρώ.
ΕΣΠΑ 2021: Δείτε εδώ αν δικαιούστε bonus έως 1.800 ευρώ
Bonus από 1.000 έως 1.800 ευρώ θα λάβουν οι επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας που θα ενταχθούν σε νέα δράση του ΕΣΠΑ. Η συγκεκριμένη δράση, η οποία θα δέχεται αιτήσεις από τις 27 Ιανουαρίου, αφορά την ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι στην αγορά θα υπάρξει επαρκής ρευστότητα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της νόσου COVID-19 και τη διασφάλιση της βιωσιμότητά των επιχειρήσεων.
Η δημόσια χρηματοδότηση καλύπτει κεφάλαιο κίνησης ίσο με το 50% των εξόδων της επιχείρησης που έγιναν το 2019 και έως του ποσού των 1.800 ευρώ όπως αυτά αποτυπώθηκαν στο Ε3 της επιχείρησης, με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης τα 1.000 ευρώ και μέγιστο τα 1.800 ευρώ.
Τα ποσά επί των οποίων θα υπολογιστεί το παραπάνω ποσοστό (50%) προκύπτουν από το άθροισμα:
• των Αγορών Εμπορευμάτων Χρήσης
• του συνόλου των Ενοικίων που καταβλήθηκαν στην χρήση από την επιχείρηση(πλην αυτών που καταβλήθηκαν για Αγροτικές-Βιολογικές δραστηριότητες)
• των Αγορών Α’ Υλών και Υλικών Χρήσης
• του συνόλου των Δαπανών για Παροχή Υπηρεσιών
• του συνόλου των Παροχών σε εργαζομένους (πλην αυτών που απασχολήθηκαν σε Αγροτικές-Βιολογικές δραστηριότητες)
• των Διαφόρων Λειτουργικών Εξόδων (πλην αυτών που αφορούν Αγροτικές-Βιολογικές δραστηριότητες)
Σε περίπτωση που το άθροισμα των εξόδων είναι μικρότερο των 10.000 ευρώ και μεγαλύτερο των 3.600 ευρώ, η αναλογούσα δημόσια χρηματοδότηση διαμορφώνεται στα 1.800 ευρώ, σε περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι μικρότερο ή ίσο των 3.600 ευρώ και μεγαλύτερο ή ίσο των 2.000 ευρώ η αναλογούσα δημόσια χρηματοδότηση προκύπτει από το άθροισμα των εξόδων πολλαπλασιαζόμενο με 50%.
Δυνατότητα ένταξης στη δράση, η οποία είναι συνολικού προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ, έχουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και να έχουν κάνει έναρξη πριν την 1/1/2019.
ΕΣΠΑ 2021: Πρόγραμμα με 100% επιδότηση – Πώς θα πάρεις 5.000 ευρώ
Προδημοσιεύτηκε η Δράση «e-λιανικό», που πρόκειται να προκηρυχθεί εντός του Ιανουαρίου, και έχει στόχο την επιχορήγηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τη δημιουργία ή την αναβάθμιση ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop).
Προδημοσιεύτηκε η Δράση «e-λιανικό» που έχει ως στόχο την επιχορήγηση ΜμΕ επιχειρήσεων για την δημιουργία ή την αναβάθμιση ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop) – προκειμένου να στηριχθεί η λειτουργία τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας κορονοϊού.
Η Δράση απευθύνεται σε μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του λιανεμπορίου, διατηρούν φυσικό κατάστημα και η λειτουργία τους έχει ανασταλεί για τουλάχιστον μία ημέρα από την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020 και μετά, ενώ επιδοτούνται αιτήσεις μέχρι 5.000 ευρώ για κάθε επιχείρηση με διακριτό ΑΦΜ.
Οι επιχειρήσεις διακρίνονται σε:
- Υφιστάμενες, οι οποίες έχουν συσταθεί έως και την 30/09/2019
- Νεοσύστατες, οι οποίες έχουν συσταθεί από 01/10/2019 και μετά, μέχρι τις 07/11/2020.
Ως έναρξη επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η 18η Μαρτίου 2020.
Η περίοδος υποβολής των αιτήσεων θα ανακοινωθεί στην Πρόσκληση και θα έχει διάρκεια τουλάχιστον τριάντα (30) ημέρες.
Για τη χρηματοδότηση από την Δράση, απαιτείται η υποβολή Αίτησης Χρηματοδότησης σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα ανακοινωθεί με τη δημοσίευση της Αναλυτικής Πρόσκλησης της Δράσης, στην οποία θα επισυνάπτονται, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:
- Κατάσταση ενεργών δραστηριοτήτων (ΚΑΔ) της επιχείρησης μέσω της ιστοσελίδας gsis.gr
- Παραστατικά προμήθειας εξοπλισμού και υπηρεσιών για την δημιουργία ή την αναβάθμιση του ηλεκτρονικού καταστήματος της επιχείρησης
- Αποδεικτικά στοιχεία της δημιουργίας/αναβάθμισης του ηλεκτρονικού καταστήματος (πχ ηλεκτρονική διεύθυνση)
- Φωτογραφίες του Φυσικού Καταστήματος με εμφανή τα στοιχεία ταυτοποίησης και χωροθέτησης αυτού.
- Είδος ενίσχυσης
- Επιχορήγηση / Επιδότηση
- Περιοχή εφαρμογής.
ΕΣΠΑ 2021: O τεράστιος κίνδυνος για χιλιάδες ψηφιακά καταστήματα στην Ελλάδα
Μπροστά σε έναν μεγάλο κίνδυνο που απειλεί να φέρει… εγκεφαλικό στις ηλεκτρονικές αγορές είναι από την 1 Ιανουαρίου του 2021 χιλιάδες e-shops!
Σύμφωνα με το imerisia.gr, πηγές του τραπεζικού κλάδου που εξηγούν ότι οι έμποροι που δέχονται πληρωμές ηλεκτρονικά στα e-shops υποχρεούνται από το νέο έτος να εφαρμόζουν τη μέθοδο «Strong Customer Authentication (SCA)».
Η απαίτηση SCA περιλαμβάνει τρεις δικλείδες ασφαλείας για την ταυτοποίηση του χρήστη στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, ήτοι γνώση, κατοχή και κάποιο μοναδικό φυσικό χαρακτηριστικό του χρήστη βάσει των οποίων δημιουργείται ένας μοναδικός αναγνωριστικός αριθμός.
Ένα παράδειγμα τέτοιας συναλλαγής είναι όταν καταχωρούμε σε ένα e-shop τον αριθμό κάρτας, τον τριψήφιο κωδικό CVV/CVC και λαμβάνουμε push-up notification μέσω του mobile app της τράπεζάς μας στο κινητό όπου κάνουμε αποδοχή της συναλλαγής. Με αυτόν τον τρόπο, η πληρωμή διασφαλίζεται σε τρία επίπεδα.
Η υποχρέωση αυτή, η οποία προβλέπεται στην ευρωπαϊκή οδηγία 2015/2366/ΕΕ για τις υπηρεσίες πληρωμών (PSD2) η οποία εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 2017, προέβλεπε αρχικά προθεσμία συμμόρφωσης την 14η Σεπτεμβρίου 2019.
Η διαπίστωση, ωστόσο, ότι μεγάλο μέρος των εμπόρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πληρούν τα παραπάνω κριτήρια ανάγκασε την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΒΑ) να εισηγηθεί τον Ιούνιο 2019 την παράταση της προθεσμίας έως τις 31/12/2020.
Ούτε, όμως, αυτός ο χρόνος αποδείχθηκε επαρκείς για τα ηλεκτρονικά καταστήματα με αποτέλεσμα λίγες ημέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας οι τράπεζες να εκπέμπουν «SOS» στις κεντρικές τράπεζες για νέα παράταση.
Ο λόγος είναι ότι, εάν δεν δοθεί παράταση, την Πρωτοχρονιά οι καταναλωτές θα έρθουν αντιμέτωποι με μια δυσάρεστη έκπληξη: μόλις καταχωρίσουν τα στοιχεία της κάρτας τους στο ηλεκτρονικό κατάστημα, θα λαμβάνουν το μήνυμα «η συναλλαγή απορρίπτεται». Όπως είναι αντιληπτό, το πρόβλημα αυτό θα «χτυπήσει» στα πιστωτικά ιδρύματα, με τους πελάτες τους να ζητούν να μάθουν γιατί η συναλλαγή τους απορρίφθηκε τη στιγμή που υπάρχει επαρκές υπόλοιπο στον λογαριασμό τους.
Προκειμένου να αποφευχθεί το «φιάσκο» που λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες προεκτάσεις εν μέσω πανδημίας, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών απέστειλε επιστολή στην Τράπεζα της Ελλάδος ζητώντας μεταβατική περίοδο εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Η εισήγηση των τραπεζών προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, την παροχή περιόδου «χάριτος» δύο εβδομάδων χωρίς αλλαγή στο υφιστάμενο καθεστώς και διαχωρισμό των συναλλαγών με βάση το ποσό, δηλαδή να «κόβονται» οι συναλλαγές άνω των 750 ευρώ και οι υπόλοιπες να γίνονται δεκτές έως τις 31 Μαρτίου 2021. Ούτε όμως αυτός ο χρόνος αποδείχθηκε επαρκής.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ΤτΕ δεν έχει προς το παρόν απαντήσει στα πιστωτικά ιδρύματα. Σύμφωνα με πηγές με γνώση των διαδικασιών, το αδιέξοδο μπορεί να ξεπεραστεί με τρείς τρόπους:
Να εκδώσει η ΕΒΑ πανευρωπαϊκή οδηγία που θα προβλέπει νέα παράταση.
Να δοθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος παράταση σε εθνικό επίπεδο, όπως έχει ήδη συμβεί σε άλλα κράτη μέλη συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Γαλλίας.
Να δοθεί «σιωπηρή» παράταση από τον επόπτη για ένα μεταβατικό διάστημα τριών μηνών (έως 31 Μαρτίου 2021) ώστε να δοθεί στους εμπόρους το περιθώριο να συμμορφωθούν με την οδηγία. Καταλυτικό ρόλο σε αυτό διαδραματίζουν οι τράπεζες οι οποίες οφείλουν να εκπαιδεύσουν τους πελάτες τους ώστε να μην έρθουν αντιμέτωποι με μαζικές απορρίψεις συναλλαγών από την 1η Απριλίου 2021.
Στελέχη του τραπεζικού κλάδου και πηγές με γνώση των εποπτικών διαδικασιών εκτιμούν ότι η τρίτη είναι η πιο πιθανή λύση. Αυτό που μένει να αποδειχθεί είναι κατά πόσο το μεταβατικό διάστημα τριών μηνών θα αποδειχθεί αρκετό για να εναρμονιστούν όλα τα e-shops στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.
Σημειώνεται ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές κυμαίνονται κατά μέσο όρο μεταξύ 30 και 50 ευρώ συνεπώς το προσωρινό μπλόκο άνω των 500 ευρώ – όπου φαίνεται να καταλήγει η ΤτΕ – δεν αναμένεται να δημιουργήσει αναταραχή στην αγορά.