Επιδότηση 50% για ηλιακό: Στο gov.gr η αίτηση με σειρά ΑΦΜ

Ηλιακός θερμοσίφωνας: Αντίστροφη μέτρηση για τη νέα επιδότηση συσκευών. Το «Αλλάζω συσκευή» δείχνει κριτήρια και δικαιούχους. Πώς διαμορφώνεται η έκπτωση. Όλες οι λεπτομέρειες.

Στην τελική ευθεία είναι πλέον η επιδότηση αντικατάστασης του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με ηλιακό θερμοσίφωνα. Τα νοικοκυριά θα έχουν μια ακόμα ευκαιρία να εξοικονομήσουν ενέργεια, επενδύοντας σε μία σημαντική αλλαγή στην κατοικία τους, που θα τους αποσβέσει χρήματα και εν μέσω ενεργειακής κρίσης, αλλά και διαχρονικά.

Ήδη, οι αποφάσεις του Ecofin άνοιξαν τον δρόμο μετά την ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού προγράμματος REPowerEU και με την «σφραγίδα» της ευρωπαϊκής έγκρισης πια, προχωρά και η κυβέρνηση στην υλοποίησή του.

Προς το παρόν, παραμένει ανοιχτό το ζήτημα των κριτηρίων, όμως ο οδικός χάρτης που έχει δώσει μέχρι στιγμής ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δείχνει τον δρόμο για το ποιοι τελικά θα μπορέσουν να «ξεφορτωθούν» τον -εξαιρετικά ενεργοβόρο- θερμοσίφωνα ρεύματος που διαθέτουν συνολικά σχεδόν 3,5 νοικοκυριά στην Ελλάδα.

Το βέβαιο είναι ότι τα κριτήρια θα «πατήσουν» πάνω στην επιδότηση συσκευών για ψυγεία, κλιματιστικά και καταψύκτες, ενώ τα χρήματα της επιδότησης θα είναι από 800 μέχρι και 1.000 ευρώ.

Επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα: Οι δικαιούχοι

Περίπου 3,5 εκατομμύρια κατοικίες έχουν θερμοσίφωνες ρεύματος και δυνητικά μπορούν να είναι δικαιούχοι και να τους αντικαταστήσουν.

Το πρόγραμμα αναμένεται να «τρέξει» με οδηγό το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα επιδοτήσει την αντικατάσταση θερμοσιφώνων ρεύματος με ηλιακούς, με το μέσο κόστος αγοράς τους να κυμαίνεται στα 800 με 1.000 ευρώ.

Σύμφωνα με όσα ισχύουν για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών, οι δικαιούχοι θα χωριστούν σε τέσσερις εισοδηματικές κατηγορίες και η έκπτωση θα διαμορφωθεί αναλογικά:

  • 1η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας κάτω των 5.000 ευρώ – Θα λάβουν το 50% της αξίας της συσκευής
  • 2η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα 5.000 έως 10.000 ευρώ – Θα λάβουν το 45% της αξίας
  • 3η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ – Θα λάβουν κουπόνι 35%
  • 4η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ – Θα λάβουν το 30%

Θα πρέπει επίσης ο ενδιαφερόμενος να είναι κάτοικος Ελλάδας, να έχει υποβάλλει φορολογική δήλωση για το 2021. Άγνωστο παραμένει αν θα μπορεί κανείς να κάνει αίτηση για πάνω από μία κατοικία.

Ηλιακός θερμοσίφωνας: Σε πόσο καιρό κάνετε απόσβεση

Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας ευθύνεται για το 35-40% κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε ένα νοικοκυριό. Με την αντικατάσταση του με ηλιακό θερμοσίφωνα οι καταναλωτές θα έχουν εξοικονόμηση τουλάχιστον 60% στο ρεύμα που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μια χρονιά που η ακρίβεια στο ρεύμα χτυπά κόκκινο και Κυβέρνηση και πολίτες ψάχνουν εναλλακτικούς τρόπους για εξοικονόμηση ενέργειας.

Αυτός είναι και ένας από τους σημαντικούς λόγους που το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα «τρέξει» το νέο πρόγραμμα επιδότησης για την αντικατάσταση του παλαιού τύπου ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με σύγχρονους ηλιακούς.

Είτε με επιδότηση, είτε χωρίς, ο ηλιακός θερμοσίφωνας συμφέρει και αυτό γιατί με την αγορά ενός ηλιακού θερμοσίφωνα γλιτώνετε 370 με 450 ευρώ τον χρόνο.

Ηλιακός θερμοσίφωνας: Τα υπέρ και τα κατά

Τα υπέρ του ηλιακού θερμοσίφωνα

  • Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι ενεργειακά αποδοτικοί και προσφέρουν οικονομία.
  • Άφθονη χρήση του ζεστού νερού με χαμηλότερους λογαριασμούς και κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Είναι φιλικοί προς το περιβάλλον μιας και χρησιμοποιούν την ηλιακή ενέργεια που είναι ΑΠΕ.
  • Η σχέση του αρχικού ποσού επένδυσης σε σχέση με τον χρόνο αποπληρωμής είναι άριστη. Ένας καλός ηλιακός θερμοσίφωνας με την εγκατάσταση κοστίζει 1000€, ενώ η απόσβεση του γίνεται μέσα σε 5-6 χρόνια.
  • Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι αξιόπιστα μηχανήματα με διάρκεια ζωής που φτάνει το 30 χρόνια.
  • Τέλος υπάρχει και επιδότηση κρατική από το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ’ οίκον που μπορεί να φτάσει και το 70%.

Τα κατά του ηλιακού θερμοσίφωνα

  • Μέχρι πρότινος χρειαζόταν άδεια από την πολεοδομία για την εγκατάσταση του ηλιακού θερμοσίφωνα. Τώρα η 48ωρη άδεια έχει αντικατασταθεί με την άδεια μικρής κλίμακας, που όμως δεν είναι απαραίτητη για την εγκατάσταση ενός απλού ηλιακού.
  • Πολλές φορές μπορεί να μην υπάρχει ο χώρος να γίνει η εγκατάσταση.
  • Οι ηλιακοί δεν είναι τόσο αποτελεσματικοί αν υπάρχει μεγάλη απόσταση από την κατανάλωση. Για παράδειγμα ηλιακός σε επταώροφη πολυκατοικία με χρήση σε διαμέρισμα του πρώτου ορόφου.
  • Απαιτείται η έγκριση και σύμφωνη γνώμη της πολυκατοικίας για την εγκατάσταση του ηλιακού.
  • Σε κεκλιμένες στέγες με κεραμίδια απαιτείται ειδική εγκατάσταση που έχει αυξημένο κόστος.
  • Χρειάζονται συντήρηση τουλάχιστον κάθε 2 χρόνια.
  • Σε μέρες χωρίς ηλιοφάνεια θα πρέπει να υπάρχει εναλλακτικός τρόπος παραγωγής ζεστού νερού.

Φωτοβολταϊκά στο σπίτι με επιδότηση και άλλα προγράμματα

Άλλα προγράμματα του υπουργείου προβλέπουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, την αγορά οικιακών συσκευών καθώς και την εξοικονόμηση ενέργειας από μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ειδικότερα:

  • Το πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ θα προβλέπει επιδότηση για εγκατάσταση συστημάτων παραγωγής ρεύματος από τον ήλιο από νοικοκυριά, επαγγελματίες και αγρότες. Ήδη έχει ψηφιστεί η νομοθετική ρύθμιση που διασφαλίζει τον απαιτούμενο «ηλεκτρικό χώρο» στο δίκτυο διανομής ενώ είναι έτοιμη η πλατφόρμα υποδοχής των αιτημάτων του ΔΕΔΔΗΕ. Στόχος είναι η προκήρυξη έως τον Ιανουάριο.
  • Για το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή» αναμένεται έγκριση από τις Βρυξέλλες προκειμένου να ενταχθούν περισσότεροι επιλαχόντες, πέρα από εκείνους που έχουν ήδη ανακοινωθεί. «Όσο υπάρχουν επιλαχόντες θα προσπαθούμε να βρίσκουμε κονδύλια», ανέφερε ο κ. Σκρέκας.

Ηλιακός θερμοσίφωνας: Νέες διευκρινίσεις Σκρέκα

Διευκρινίσεις για το πρόγραμμα των ηλιακών θερμοσιφώνων έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας μιλώντας πρόσφατα σε τηλεοπτική εκπομπή.

«Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες ήταν ήδη μια επιλέξιμη δαπάνη στο νέο Εξοικονομώ. Περίπου 60 χιλ . νοικοκυριά είχαν ενταχθεί στο νέο Εξοικονομώ. Ετοιμάζουμε ένα πρόγραμμα το οποίο θα είναι εξειδικευμένο και εστιασμένο μόνο στην αντικατάσταση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα, του συμβατικού θερμοσίφωνα με έναν ηλιακό θερμοσίφωνα » τόνισε ο κ. Σκρέκας και πρόσθεσε πως με αυτό τον τρόπο μειώνεται έως και 30% και πολλές φορές παραπάνω από το ποσοστό αυτό η κατανάλωση ενέργειας και ανάλογα και ο λογαριασμός ηλεκτρικής ενέργειας.

Και συνέχισε λέγοντας ότι θα είναι «ένα πρόγραμμα το οποίο θα είναι ανοιχτό σε όλους πάντα με κριτήρια αξιολόγησης, όπως έχουμε αποδείξει τα τελευταία χρόνια ώστε να υπάρχει ιεράρχηση εάν υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση»

Μέχρι τώρα υπήρχαν πληροφορίες ότι το πρόγραμμα αυτό θα αφορούσε στην αντικατάσταση θερμοσιφώνων ρεύματος αλλά και της αγοράς νέων ηλιακών. Ωστόσο με τις διευκρινίσεις που παραχώρησε ο κ. Σκρέκας για το πρόγραμμα είναι ότι αυτό θα αφορά μόνο την αντικατάσταση ενός ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με έναν ηλιακό θερμοσίφωνα. Επίσης προβλέπεται πως το μέσος κόστος αγοράς τους θα είναι από 800 έως και 1.000 ευρώ, ενώ έως το τέλος του έτους αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η σχετική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων.

Σημειώνεται πως στο πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών πάνω στο οποίο θα «τρέξει» και αυτό για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες, δικαιούχοι ήταν τα φυσικά πρόσωπα, με ΑΦΜ και κωδικούς Taxisnet και υπέβαλαν φορολογική δήλωση για το 2020. Κάθε ενδιαφερόμενος υπέβαλε μία αίτηση για μία και μόνο κατοικία, η οποία είτε είναι η κύρια είτε η δευτερεύουσα (ιδιόκτητη, ενοικιασμένη ή παραχωρημένη) και με ενεργή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.