Επιδοτήσεις 2023: Πώς μπορείς να παίρνεις κάθε μήνα από 70 έως 210 ευρώ

Επιδοτήσεις 2023: Ενίσχυση από 70 – 210 ευρώ μηνιαίως για την επιδότηση δανείου. Για ποιους παγώνουν οι πλειστηριασμοί. Έρχεται και νέο πρόγραμμα επιδότησης συνεπών δανειοληπτών. Όλες οι εξελίξεις για τις επίδοτήσεις 2023 στο xristika.gr.

Κρατική επιδότηση έως 80% της δόσης του στεγαστικού δανείου της κύριας κατοικίας και αναστολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης (π.χ. κατασχέσεις, πλειστηριασμοί και εξώσεις) προβλέπει το ειδικό πρόγραμμα προστασίας των ευάλωτων δανειοληπτών.

Ένα πρόγραμμα, που μπορεί να βοηθήσει ένα σημαντικό χρονικό διάστημα όσους έχουν πρόβλημα με τα τραπεζικά δάνειά τους.

Ουσιαστικά, πρόκειται για δράσεις της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους που μπορούν να βοηθήσουν πολλούς από τους δανειολήπτες που «παλεύουν με τις τράπεζες» για μια ρύθμιση.

Είναι ένα μεταβατικό πλαίσιο προστασίας έως ότου συσταθεί και λειτουργήσει ο ειδικός Φορέας, που προβλέπει το πλαίσιο της «2ης ευκαιρίας».

Η πληροφόρηση γίνεται από την Ειδική Γραμματεία με βιντεοκλήση ή τηλεφωνικώς ή μέσω του myEGDIX.live.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι:

• Κρατική επιδότηση της δόσης του στεγαστικού δανείου
• Κρατική επιδότηση από 70 έως 210 ευρώ μηνιαίως
• Κρατική επιδότηση μηνιαίας δόσης δανείων για 15 μήνες
• Αναστολή μέτρων των πιστωτών (π.χ. κατασχέσεις, πλειστηριασμοί και εξώσεις)

Επιδοτήσεις 2023: Οι προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα

Προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα και την παροχή κρατικής επιδότησης είναι η πλήρωση των κριτηρίων επιλεξιμότητας, σύμφωνα με τα οποία:

α) Το συνολικό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού και έως του ποσού των 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

β) Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.

Η υποβολή αίτησης υπαγωγής στο ενδιάμεσο πρόγραμμα πρέπει να γίνει εντός 60 ημερολογιακών ημερών από την επόμενη ημέρα της επιβολής κατάσχεσης ή πτώχευσης.

Από τον επόμενο μήνα αναμένεται να ενεργοποιηθεί και το νέο πρόγραμμα επιδότησης συνεπών δανειοληπτών από τις τράπεζες για 12 μήνες.

Δικαιούχοι είναι περίπου 30.000 δανειολήπτες με στεγαστικό δάνειο ή και δάνειο μικρών επιχειρήσεων, που εξασφαλίζεται με εμπράγματη ασφάλεια στην 1η κατοικία.

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια είναι ακριβώς τα ίδια που ισχύουν για το πρόγραμμα των ευάλωτων.

Υπαγόμενες οφειλές είναι οι υφιστάμενες ενήμερες οφειλές, δηλαδή δάνεια σε καθυστέρηση μέχρι 90 ημέρες, με σημείο αναφοράς (για το ενήμερο ή μη) την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος από τον πιστούχο. Δεν είναι επιλέξιμες οφειλές που θα προέρχονται από νέα δάνεια, τα οποία χορηγήθηκαν μετά τις 15 Δεκεμβρίου.

Το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται στο 50% της αύξησης του επιτοκίου (με ημερομηνία υπολογισμού της αύξησης την 30ή/6/2022).

Η επιδότηση θα διακόπτεται εάν ο οφειλέτης καταστεί υπερήμερος στην εξυπηρέτηση της δόσης του για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.

Επιδοτήσεις 2023: Έχετε δάνειο; Δικαιούστε επιδότηση 3.150 ευρώ

Στον προθάλαμο της βουλής προς κατάθεση και ψήφιση βρίσκεται η διάταξη του προγράμματος επιδότησης στεγαστικού δανείου του υπουργείου Οικονομικών για την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών από τον πλειστηριασμό της πρώτης τους κατοικίας βάσει οικονομικής και περιουσιακής κατάστασης

H επιδότηση ξεκινά από 70 κα φτάνει έως 210 ευρώ τον μήνα ανάλογα με την οικονομική και την περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη.

Το πρόγραμμα επιδότησης στεγαστικού δανείου στοχεύει να γεφυρώσει το κενό που υπάρχει σήμερα για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών που έχουν οφειλές από στεγαστικό δάνειο σε τράπεζες ή funds και εταιρείες διαχείρισης, έως τη δημιουργία του φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, που δεν αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία πριν από τα τέλη του 2022.

Βάσει των προγραμματισμών του σχεδίου, η επιδότηση θα ισχύσει για 15 μήνες , κάτι το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να φτάσει έως του ποσού των 3.150 ευρώ, παρέχοντας πλήρη κάλυψη έως τη λειτουργία του φορέα, με την προϋπόθεση όμως ότι τα νοικοκυριά αυτά θα χάσουν την κυριότητα της πρώτης τους κατοικία όταν ο φορέας ενεργοποιηθεί.

Η μηνιαία δόση που θα πληρώνει ο δανειολήπτης έως την ενεργοποίηση του φορέα, αλλά και στη συνέχεια, θα προκύπτει με βάση την εμπορική αξία του ακινήτου.

Αντίστοιχα, το επίδομα του Δημοσίου θα διαμορφώνεται από τα 70 έως τα 210 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του νοικοκυριού και τη προϋπόθεση ότι το συγκεκριμένο νοικοκυριό έχει χαρακτηριστεί ευάλωτο, υποβάλλοντας αίτηση στη σχετική πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους.

Σε διαφορετική περίπτωση η πρώτη κατοικία δεν προστατεύεται και εκποιείται είτε μέσω αναγκαστικών μέτρων που παίρνει η τράπεζα είτε μέσω δικαστικής πτώχευσης.

Οι όροι του συγκεκριμένου προγράμματος θα ρυθμιστούν σε συνεργασία με τις τράπεζες και τις εταιρείες που διαχειρίζονται τα χρέη των πολιτών από τα στεγαστικά δάνεια με υποθήκη την πρώτη τους κατοικία καθώς αυτές είναι που επί της ουσίας θα αναστείλουν τη διαδικασία πλειστηριασμού για τα σπίτια των οφειλετών που ανήκουν σε ευάλωτη οικονομική ομάδα.

Από τη πλευρά των τραπεζικών ιδρυμάτων έχει επισημανθεί ότι η υποβολή αίτησης στη πλατφόρμα δεν μπορεί να γίνει λίγο πριν πραγματοποιηθεί ο πλειστηριασμός του ακινήτου.

Ταυτόχρονα προβλέπεται ότι σε περίπτωση που ο οφειλέτης παραλείψει έστω και μία πληρωμή, θα πρέπει να επιστραφούν όλα τα ποσά επιδότησης και επιπλέον ο οφειλέτης θα χάσει το δικαίωμα να ενταχθεί στον φορέα και να προστατεύσει την πρώτη κατοικία του.

Επιδοτήσεις 2023: Εισοδηματικά κριτήρια

  • Το συνολικό εισόδημα ενός μονοπρόσωπου νοικοκυριού δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ και προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.
  • Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ.
  • Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Περιουσιακά κριτήρια

  • Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού να μην υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως τις 180.000 ευρώ.
  • Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ. να μην υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενα κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.
  • Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ.
  • Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.

Επιδοτήσεις 2023: Ποιοι θα δουν τις δόσεις τους να αυξάνονται στο στεγαστικό δάνειο

Ψυχρολουσία για χιλιάδες δανειολήπτες καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες θα δουν τις δόσεις τους να αυξάνονται κατακόρυφα!

Αντιμέτωποι με αυξήσεις στις δόσεις των δανείων τους είναι οι Έλληνες δανειολήπτες το επόμενο διάστημα και έτσι εκτός από το υψηλό κόστος ενέργειας αλλά και διαβίωσης καλούνται να εκτιμήσουν και την ενδεχόμενη αύξηση τους κόστους του δανείου τους.

Η άνοδος των επιτοκίων στην ευρωζώνη έχει ήδη προεξοφληθεί και ανεξάρτητα από το πότε θα γίνει αυτό αν δηλαδή θα είναι το καλοκαίρι το φθινόπωρο ή στα τέλη του χρόνου θα πρόκειται για μία νέα πραγματικότητα με την οποία θα πρέπει να συμβιβαστούν όλοι οι δανειολήπτες που έβλεπαν τα τελευταία χρόνια την δόση του δανείου τους να μειώνεται λόγω των χαμηλών επιτοκίων και τις υποχωρήσεις του Euribor σε αρνητικό έδαφος.

Τα κυμαινόμενα επιτόκια αποτέλεσαν σύμμαχο των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στην εξυπηρέτηση του χρέους περιορίζοντας την πίεση που δέχτηκαν την προηγούμενη δεκαετία της βαθιάς κρίσης.

Την προοπτική να περάσουμε σε θετικά επιτόκια προεξόφλησε ο επικεφαλής του SSM την περασμένη βδομάδα κάτι το οποίο μπορεί να είναι καλό νέο για τις τράπεζες όχι τόσο για τον ιδιωτικό τομέα που μπορεί να αντιμετωπίσει δυσκολίες στην αποπληρωμή των δανείων κάτι που πρέπει να προσέξουν οι τράπεζες.

Η αναμενόμενη άνοδος σε αυτή τη φάση λένε στελέχη στην Καθημερινή δεν θα πρέπει να αποτελεί λόγο ανησυχίας για δανειολήπτες στεγαστικών δανείων ακόμα και αν αυτά συνδέονται απευθείας με το euribor καθώς μεγάλο μέρος των δανείων έχει ήδη καλύψει την τοκοφόρο περίοδο και είναι σε κατάσταση αποπληρωμής.

Δεν ισχύει ωστόσο, κάτι τέτοιο για τα επιχειρηματικά δάνεια η πλειοψηφία των οποίων είναι συνδεδεμένη με το Euribor. Πρόκειται για τα δάνεια που θα επηρεαστούν άμεσα ακόμη και από την μικρή άνοδο των επιτοκίων που θα επηρεάσει αυτόματα και θα αυξήσει ανάλογα με το ύψος της πίστωσης και τη μηνιαία δόση του δανείου.

Ως αντίδοτο βέβαια οι τράπεζες το τελευταίο διάστημα δίνουν μαζικά δάνεια σταθερού επιτοκίου όχι μόνο για αγορά και επισκευή κατοικίας αλλά και για επιχειρηματικούς σκοπούς.