Επιδοτησεις 2023: Πάρε άμεσα 14.800 ευρώ – Αιτήσεις, κριτήρια, δικαιούχου

Επιδοτήσεις 2023: Αυξάνεται ο αριθμός των νέων επιχειρήσεων που θα λάβουν επιχορήγηση 14.800 ευρώ. Ο στόχος της 12μηνης δράσης είναι η προώθηση στην αυτοαπασχόληση 2.200 νέων ανέργων. Όλες οι λεπτομέρειες για τις Επιδοτήσεις 2023 στο xristika.gr.

Aναρτήθηκε σήμερα στον ιστότοπο της ΔΥΠΑ ο πίνακας με Επιδοτήσεις 2023 και των επιπλέον εγκεκριμένων έργων για τον Β΄ κύκλο του προγράμματος νεανικής επιχειρηματικότητας, με έμφαση στις γυναίκες.

Η αύξηση του αριθμού των νέων επιχειρήσεων που θα χρηματοδοτηθούν κατέστη δυνατή μετά την αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού της δράσης.

Ο στόχος της 12μηνης δράσης είναι η προώθηση στην αυτοαπασχόληση 2.200 νέων ανέργων μέσω της δημιουργίας βιώσιμων επιχειρήσεων, ενώ τουλάχιστον 60% των δικαιούχων θα είναι άνεργες γυναίκες.

Το ποσό ενίσχυσης των νέων επιχειρήσεων ανέρχεται σε 14.800 ευρώ και θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις ως εξής:

-1η δόση 4.000 ευρώ, μετά την έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ

-2η δόση 5.400 ευρώ, μετά τη λήξη του α’ εξαμήνου από την έναρξη της επιχείρησης

-3η δόση 5.400 ευρώ, μετά τη λήξη του β’ εξαμήνου από την έναρξη της επιχείρησης

Η δράση, συνολικού προϋπολογισμού 61.200.000 ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο/Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια βίου Μάθηση 2014 -2020».

Επιδοτήσεις 2023: Πώς θα λάβεις κρατική επιδότηση έως και 90%

Το νέο πρόγραμμα «Γέφυρα 2» αφορά στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού, δηλαδή έχουν υποστεί 20% μείωση κύκλου εργασιών κατά το 2020 συγκριτικά με το 2019. Παρέχει κρατική επιδότηση των επιχειρηματικών δανείων, για 8 μήνες, σε ποσοστό έως 90%.

Σύμφωνα με την παρουσίαση του προγράμματος από τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτη Κουρμούση, μία επιχείρηση, για να λάβει την επιδότηση, πρέπει να ακολουθήσει 5 απλά βήματα, καθώς η διαδικασία είναι γρήγορη και πλήρως ηλεκτρονική, χωρίς να απαιτούνται δικαιολογητικά, που είναι ήδη διαθέσιμα σε ηλεκτρονική μορφή στο Δημόσιο ή στις τράπεζες.

Στο 1ο Βήμα η επιχείρηση υποβάλλει αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία θα ενεργοποιηθεί εντός του Μαρτίου.

Στην ιστοσελίδα μας, www.keyd.gov.gr, θα αναρτηθεί ο οδηγός χρήσης της πλατφόρμας, καθώς και χρήσιμο ενημερωτικό υλικό, όπως συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις.

Στο 2ο Βήμα γίνεται ο έλεγχος επιλεξιμότητας, κατά τον οποίο διενεργούνται έλεγχοι και διασταυρώσεις στοιχείων, με σκοπό να διαπιστωθεί κατά πόσο πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας του οφειλέτη. Στο στάδιο αυτό αντλούνται αυτόματα στοιχεία από βάσεις δεδομένων του Δημοσίου και των τραπεζών ή των διαχειριστών δανείων.

Αναφέρω ενδεικτικά τα κριτήρια μιας ατομικής επιχείρησης ή ελεύθερου επαγγελματία και τα κριτήρια μιας μεσαίας επιχείρησης. Είναι στη διάθεσή σας ένας αναλυτικός πίνακας κριτηρίων, για όλες τις κατηγορίες επιχειρήσεων.

Για την ατομική επιχείρηση ή τον ελεύθερο επαγγελματία,

  • το 1ο κριτήριο είναι να μην απασχολεί προσωπικό,
  • το 2ο κριτήριο είναι να έχει ετήσιο κύκλο εργασιών έως 42.000 ευρώ,
  • το 3ο κριτήριο είναι να έχει καταθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έως 40.000 ευρώ,
  • το 4ο κριτήριο είναι να διαθέτει λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα – όπως μετοχές και ομόλογα – αξίας έως 40.000 ευρώ και
  • το 5ο και τελευταίο κριτήριο είναι να διαθέτει ακίνητη περιουσία – μη υποθηκευμένη – αξίας έως 600.000 ευρώ.

Εξυπακούεται ότι τα ανωτέρω όρια επιλεξιμότητας αυξάνουν όσο μεγαλώνει το μέγεθος της επιχείρησης.

Για τη μεσαία επιχείρηση,

  • το 1ο κριτήριο είναι να έχει έως 250 άτομα προσωπικό,
  • το 2ο κριτήριο είναι να έχει ετήσιο κύκλο εργασιών έως 50 εκατ. ευρώ,
  • το 3ο κριτήριο είναι να έχει καταθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έως 25 εκατ. ευρώ
  • το 4ο κριτήριο είναι να διαθέτει λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα – όπως μετοχές και ομόλογα – αξίας έως 3,75 εκατ. ευρώ και
  • το 5ο και τελευταίο κριτήριο είναι να διαθέτει ακίνητη περιουσία – μη υποθηκευμένη – αξίας έως 50 εκατ. ευρώ.

Στο 3ο Βήμα εγκρίνεται η κρατική επιδότηση ηλεκτρονικά. Δηλαδή, εκδίδουμε μια Απόφαση Έγκρισης Επιδότησης, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας και ο οφειλέτης ειδοποιείται με ηλεκτρονικό μήνυμα – email, ώστε να το γνωρίζει. Στην περίπτωση της ατομικής επιχείρησης ή του ελεύθερου επαγγελματία που σας είπα στο προηγούμενο Βήμα, το μέγιστο ποσό της μηνιαίας επιδότησης ανέρχεται στα 600 ευρώ. Στην περίπτωση της μεσαίας επιχείρησης, το μέγιστο ποσό της μηνιαίας επιδότησης ανέρχεται στις 50.000 ευρώ.

Στο 4ο Βήμα γίνεται η συνεννόηση του οφειλέτη με την τράπεζα ή τον διαχειριστή δανείων, με σκοπό να ρυθμίσει το μη εξυπηρετούμενο δάνειο.

Στο 5ο και τελευταίο Βήμα καταβάλλεται στον οφειλέτη η κρατική επιδότηση.

Εάν το επιχειρηματικό δάνειο είναι εξυπηρετούμενο, τότε η καταβολή της επιδότησης ξεκινά 1 μήνα μετά την έγκριση της επιδότησης. Η καταβολή της 1ης δόσης θα διενεργηθεί στις 31 Μαΐου και θα αφορά αναδρομικά και στη δόση δανείου του Απριλίου.

Εάν το επιχειρηματικό δάνειο είναι μη εξυπηρετούμενο, τότε ο οφειλέτης θα πρέπει πρώτα να ρυθμίσει το δάνειό του, το αργότερο έως τις 15 Ιουλίου, και εν συνεχεία θα γίνει η καταβολή της επιδότησης, η οποία ξεκινά 1 μήνα μετά τη σύναψη σύμβασης ρύθμισης δανείου με την τράπεζα ή τον διαχειριστή δανείου.

Η καταβολή της επιδότησης πραγματοποιείται κατά την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα. Από τη στιγμή που καταβληθεί η 1η δόση της επιδότησης, τότε το Κράτος καταβάλλει την επιδότηση για τους επόμενους μήνες, έτσι ώστε η συνολική επιδότηση να έχει διάρκεια 8 μηνών.

Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να λάβουν περισσότερη ενημέρωση για το θεσμικό πλαίσιο του προγράμματος και αν είναι δικαιούχοι, μπορούν να απευθυνθούν, μετά την ψήφιση του Νόμου, στα 50 Κέντρα και Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών της Ειδικής Γραμματείας που λειτουργούν πανελλαδικά, κατόπιν ραντεβού στο τηλέφωνο 213.212.5730.

Επιδοτήσεις 2023: Όλες οι πηγές χρηματοδότησης για εστίαση, λιανεμπόριο, τουρισμό

Απώλειες της τάξης του 1,5% στο ΑΕΠ της χώρας και ζημιά πάνω από 2 δισ. στον κρατικό προϋπολογισμό περιμένει το υπουργείο Οικονομικών στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί το απαισιόδοξο σενάριο για τον τουρισμό που κατεβάζει τον πήχη των εισπράξεων στο 40%, έναντι των 18,2 δισ. ευρώ που επράχθησαν το 2019.

Την ώρα που η πραγματική οικονομία δέχεται καθημερινό σφυροκόπημα από την παράταση του Lockdown το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει την αναθεώρηση του προϋπολογισμού λαμβάνοντας υπόψιν δυο εναλλακτικά σεναρίων για τις τουριστικές εισπράξεις.

Το βασικό σενάριο για το άνοιγμα του τουρισμού προβλέπει εισπράξεις που θα φτάσουν στο 60% των εσόδων του 2019 (που διαμορφώθηκαν στα 18,2 δισ.. ευρώ) δηλαδή περιμένει περίπου 11 δισ. ευρώ. Στο απαισιόδοξο σενάριο, οι εισπράξεις θα περιοριστούν στο 40% των εσόδων του 2019 – δηλαδή σε περίπου 7 δισ. ευρώ.

Σε αυτό το σενάριο το πρωτογενές πλεόνασμα μειώνεται κατά 1,2% και ο ρυθμός ανάπτυξης σημαντικά κατά 1,5%!

Η παράμετρος των τουριστικών εισπράξεων περιπλέκει ακόμα περισσότερο τη δύσκολη εξίσωση ανάκαμψης της οικονομίας που διαμορφώνεται από την άνοιγμα της εστίασης και του λιανεμπορίου. Στην εστίαση, με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η απώλεια του τζίρου το 2020 ήταν της τάξης 2,3 δισ. ευρώ. Επίσης, κάθε 15 μέρες που παραμένει κλειστό το λιανεμπόριο στις κόκκινες περιοχές ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας μειώνεται κατά 0,8% – 0,9 % και το πρωτογενές αποτέλεσμα μειώνεται κατά 0,7%.

Αυτά για το μέλλον! Όσον αφορά στο πρώτο δίμηνο του έτους οι 24 ημέρες του σκληρού lockdown (από τις 11 Φεβρουαρίου έως τις 5 Μαρτίου) αφαιρούν από την ανάπτυξη 1,2 ποσοστιαίες μονάδες, πράγμα που σε απόλυτα ποσά σημαίνει ότι η αιμορραγία στο ΑΕΠ ανέρχεται σε 2,140 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, η παράταση καταβολής των επιδομάτων των 534 ευρώ με ταυτόχρονη κάλυψη από το κράτος των ασφαλιστικών εισφορών, οι αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων για τα μηδενικά η τα «κουρεμένα ενοίκια», το πάγωμα των πληρωμών δόσεων ρυθμίσεων για οφειλές στο Δημόσιο και η υστέρηση στα έσοδα από φόρους και εισφορές διευρύνουν τη «μαύρη τρύπα» στον προϋπολογισμό κατά 1,869 δισ. ευρώ διογκώνοντας το έλλειμμα κατά 1,05% του ΑΕΠ.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών συνεχίζουν να θεωρούν ως πιθανό το εναλλακτικό σενάριο για ανάπτυξη 3,3% το 2021 (έναντι 4,8 που ήταν το βασικό σενάριο) και ξεκαθαρίζουν ότι η διασωλήνωση τη πραγματικής της οικονομίας με τον κρατικό προϋπολογισμό θα συνεχιστεί μέχρι να εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης!

Με ενέσεις ρευστότητας, μέσα από διάφορα προγράμματα, τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης θα ενισχύσουν το κεφάλαιο κίνησης (και όχι μόνο) των επαγγελματιών, τα στεγαστικά δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ενώ θα “καλυφθούν” και ορισμένες από τις πάγιες δαπάνες που δεν μπορούν να ενταχθούν στα προγράμματα που ήδη τρέχουν.

Ειδικότερα:

  • Επιστρεπτέα 6: Έχουν υποβληθεί ήδη 721. 395 αιτήσεις και το διαθέσιμο ποσό θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. Ευρώ
  • Επιστρεπτέα 7: Θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Απρίλιο και το ποσό που θα δοθεί να ανέχεται σε 1 δισ.. ευρώ.
  • “Γέφυρα 1 ”: Προβλέπεται η επιδότηση δόσεων των στεγαστικών δανείων για φυσικά πρόσωπα που πλήττονται από την πανδημία και για διάστημα 9 μηνών. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 380 εκατ. ευρώ
  • “Γέφυρα 2”: Πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα που θα επιδοτεί την δόση σε επιχειρηματικά δάνεια για διάστημα 8 μηνών και με προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ
  • Επιδότηση τόκων: Είναι ένα στοχευμένο πρόγραμμα επιδότησης των τόκων ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για τους μήνες Ιανουάριο έως και Μάρτιο του 2021, με προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ.
  • Επιδότηση Παγίων δαπανών: Με προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ σχεδιάζεται να επιδοτηθούν, για έξοδα λειτουργίας οι επιχειρήσεις που ανήκουν στους άμεσα πληττόμενους κλάδους της οικονομίας

Επιδοτήσεις 2023: Τα χρηματοδοτικά εργαλεία

Τραπεζικός Δανεισμός

Ο Τραπεζικός Δανεισμός είναι σήμερα ο πιο συνηθισμένος τρόπος χρηματοδότησης. Οι τράπεζες προσφέρουν δύο μεγάλες κατηγορίες δανείων προς τις επιχειρήσεις:

A. Τα δάνεια Κεφαλαίου Κίνησης, τα οποία είναι μικρής διάρκειας και έχουν σκοπό τη βελτίωση της ρευστότητας της επιχείρησης

B. Τα Μακροπρόθεσμα δάνεια που περιλαμβάνουν τα δάνεια εγκατάστασης και τα δάνεια επαγγελματικού εξοπλισμού.

Αναμένουμε τα εγγυημένα δάνεια για τις μικρές επιχειρήσεις τα οποία θα δώσουν μια ανάσα στην αγορά, αν είναι τόσο ευέλικτα όσο ακούγονται.

Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ)

Δάνεια τα οποία εγγυάται το δημόσιο από 30% έως 70%.

Επιχειρηματικά Κεφάλαια (Venture Capital)

Μεσο-μακροπρόθεσμες επενδύσεις υψηλής απόδοσης και υψηλού κινδύνου με συμμετοχή στα ίδια κεφάλαια νέων ή ταχέως αναπτυσσόμενων μη εισηγμένων επιχειρήσεων

Ιδιώτες Επενδυτές (Business Angels)

Οι επιχειρηματικοί άγγελοι είναι εξαιρετικά εύποροι ιδιώτες που επιθυμούν να επενδύσουν μέρος των πλεοναζόντων κεφαλαίων τους σε νέες επιχειρήσεις § Συχνά, οι εν λόγω ιδιώτες είναι εξαιρετικά δραστήριοι επιχειρηματίες με σημαντική εμπειρία από τη διαχείριση των δικών τους εταιρειών

Πρακτόρευση Απαιτήσεων (Factoring)

Η πρακτόρευση επιχειρηματικών απαιτήσεων εφαρμόζεται από τις τράπεζες και τις ανώνυμες εταιρείες που έχουν ως αποκλειστικό σκοπό αυτή τη δραστηριότητα § Το Factoring αποτελεί δέσμη χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, οι οποίες καλύπτουν τις ανάγκες των επιχειρήσεων που πωλούν προϊόντα ή παρέχουν υπηρεσίες με βραχυπρόθεσμη πίστωση στους οφειλέτες τους

Θερμοκοιτίδες Επιχειρήσεων (Business Incubators)

Οι Θερμοκοιτίδες είναι τυποποιημένοι χώροι οι οποίοι δημιουργούνται για να παρέχουν ένα περιβάλλον που προσφέρει κοινές υποδομές και ειδικές υπηρεσίες, για ένα χρονικό διάστημα ( 3 έως 5 ετών) διευκολύνοντας το ξεκίνημα και την ανάπτυξη νέων καινοτόμων επιχειρήσεων, οι οποίες στη συνέχεια μετακινούνται σε δικούς τους επαγγελματικούς χώρους και τη θέση τους στη Θερμοκοιτίδα καταλαμβάνουν άλλες νεώτερες επιχειρήσεις.

Ανάλογα με τον σκοπό και το χαρακτήρα τους, οι θερμοκοιτίδες χωρίζονται στις παρακάτω βασικές κατηγορίες :

  • Τεχνολογικές Θερμοκοιτίδες που στοχεύουν στην ανάπτυξη της τεχνολογίας και συνήθως βρίσκονται στο περιβάλλον Τεχνολογικών Επιστημονικών Πάρκων.
  • Εξειδικευμένες Θερμοκοιτίδες οι οποίες φιλοξενούν επιχειρήσεις ενός συγκεκριμένου αντικειμένου. Αναφέρεται ως παράδειγμα η Θερμοκοιτίδα Agripolis στην Πάντοβα της Ιταλίας που προωθεί την αγροτική ανάπτυξη.
  • Θερμοκοιτίδες που δημιουργούνται για τη διευκόλυνση μικρών νέων θυγατρικών ή για την εκκίνηση εμπορικών προσπαθειών από το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης (R & D) μιας μεγάλης εταιρείας.

Χρηματοδοτική Μίσθωση (Leasing)

Το leasing είναι μια σύγχρονη μέθοδος μεσο-μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης για την απόκτηση παγίων στοιχείων § H επιχείρηση επιλέγει τον εξοπλισμό ή το ακίνητο που θεωρεί κατάλληλο για τις ανάγκες του, η εταιρία leasing το αγοράζει και στη συνέχεια το μισθώνει για μια προσυμφωνημένη χρονική περίοδο

Επιδοτήσεις 2023: Κλειδί το business plan

Για να μπορέσει μια επιχείρηση να τα αντλήσει χρήματα με τους παραπάνω τρόπους χρειάζονται κάποιες αυστηρές προϋποθέσεις. Για παράδειγμα είδαμε για το εργαλείο του ΤΕΜΠΜΕ που το δημόσιο εγγυόταν ένα μεγάλο ποσοστό της χρηματοδότησης, οι τράπεζες εκτός από το κέρδος αναζητούσαν από τις επιχειρήσεις ένα πλάνο 5ετιας, ένα mini business plan. Αυτό είναι σε κάθε περίπτωση το… κλειδί.

Δυστυχώς στην ελληνική οικονομία ο όρος business plan είναι ακόμη άγνωστος, είτε λόγω κόστους, είτε λόγω ότι μέχρι πρότινος κανείς δεν το αναζητούσε.

Οι εταιρείες οι οποίες έχουν κέρδος, ή ισχυρό cash flow με ένα καλά δομημένο business plan μπορούν να αντλούν κεφάλαια (ΕΣΠΑ, τραπεζικός δανεισμός κτλ.) ώστε να μπορέσουν συνεχίσουν το επενδυτικό πλάνο τους και να ισχυροποιήσουν την θέση τους σε μια δύσκολη εποχή.

Γνωρίζοντας, ότι τα παραπάνω τα βρίσκουμε σε εταιρείες πολύ μεγάλες και οργανισμούς, θα πρέπει να αναλογιστούμε αν για το εάν η ελληνική οικονομία θα βγει συντεταγμένα από την υγειονομική κρίση με εταιρίες μόνο μεγάλου μεγέθους ή αν και οι μικρές επιχειρήσεις θα προσαρμοστούν στα νέα επιχειρηματικά μοντέλα και θα βγουν και εκείνες πιο δυνατές.

Δεδομένα δεν είναι εύκολο, αλλά αν δεν υπάρξει «μετάλλαξη» τόσο δεν θα είναι εύκολο για καμία επιχείρηση να βγάλει το κεφάλι της πάνω από το κύμα και να μην πνιγεί.