Επιδοτήσεις 2022: Πάρτε άμεσα από 200.000 έως 2 εκατ. ευρώ – Κριτήρια, δικαιούχοι, αιτήσεις

Επιδοτήσεις 2022: Νέες ενισχύσεις προς φυσικά και νομικά πρόσωπα που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού, προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή. Πώς μπορείτε να πάρετε άμεσα έως 2. εκατ. ευρώ. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Με την εν λόγω διάταξη προβλέπεται η δυνατότητα ενίσχυσης φυσικών και νομικών προσώπων κάθε νομικής μορφής που επλήγησαν από την πανδημία και θεσπίζεται σχετικό καθεστώς ενίσχυσης τους.

Ειδικότερα, περιγράφονται οι προϋποθέσεις χορήγησης της ενίσχυσης, τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια ενισχύσεων, οι διατάξεις του εφαρμοστέου ενωσιακού θεσμικού πλαισίου, αλλά και η δυνατότητα συμψηφισμού των ενισχύσεων που θα λάβουν οι δικαιούχοι του καθεστώτος, με βέβαιες και εκκαθαρισμένες οφειλές τους προς το Ελληνικό Δημόσιο.

Κατά τη διάταξη, οι αρμόδιοι υπουργοί θα καθορίσουν το καθεστώς ενίσχυσης, τους προς ενίσχυση τομείς, τους δυνητικούς δικαιούχους της ενίσχυσης, το ύψος, τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης, το είδος των υποχρεώσεων και οφειλών, που δύναται να συμψηφιστούν με την ενίσχυση και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Η σχετική τροπολογία προβλέπει τα εξής:

«Άρθρο 3

Προσωρινό μέτρο ενίσχυσης λόγω των συνεπειών της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19

Σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα κάθε μορφής, τα οποία επλήγησαν οικονομικά λόγω της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, δύναται να χορηγούνται ενισχύσεις, σύμφωνα με το τμήμα 3.1 της υπό στοιχεία C (2020) 1863/19.3.2020 Ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ) «Προσωρινό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου COVID-19».

Οι ενισχύσεις χορηγούνται κατόπιν έγκρισης σχετικού καθεστώτος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το αργότερο έως την 30η.6.2022 ή έως την εκάστοτε ημερομηνία λήξης του Προσωρινού Πλαισίου σε συνέχεια παράτασής του, μεταγενέστερης της ενάρξεως ισχύος του παρόντος.

Η συνολική ενίσχυση συνυπολογιζόμενων και άλλων ενισχύσεων που έχει λάβει η επιχείρηση βάσει του τμήματος 3.1 του Προσωρινού Πλαισίου και με την επιφύλαξη μεταγενέστερης της έναρξης ισχύος του παρόντος αύξησης των προβλεπόμενων στο Τμήμα αυτό ανώτατων ορίων, δεν δύναται να υπερβαίνει, ανά ενιαία επιχείρηση

α) το ποσό των δύο εκατομμυρίων τριακοσίων χιλιάδων (2.300.000) ευρώ,

β) για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αλιείας καί υδατοκαλλιέργειας, το ποσό των τριακοσίων σαράντα πέντε χιλιάδων (345.000) ευρώ και

γ) για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων, το ποσό των διακοσίων ενενήντα χιλιάδων (290.000) ευρώ.

Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε περισσότερους του ενός τομείς, για τους οποίους προβλέπονται διαφορετικά ανώτατα όρια, υποχρεούνται να διασφαλίζουν, με την τήρηση χωριστών λογαριασμών, την τήρηση των ορίων, καθώς και ότι δεν υπάρχει υπέρβαση του ανώτατου ορίου εκ των προβλεπόμενων για τους επιμέρους τομείς.

Ενισχύσεις δεν χορηγούνται σε επιχειρήσεις που ήταν ήδη προβληματικές, σύμφωνα με τον ορισμό της παρ. 18 του άρθρου 2 του Κανονισμού 651/2014 (L 187), της παρ. 14 του άρθρου 2 του Κανονισμού 702/2014, (L 193) και της παρ. 5 του άρθρου 3 του Κανονισμού ΕΚ 1388/2014 (L 369).

Σε πολύ μικρές ή μικρές επιχειρήσεις, κατά την έννοια του παραρτήματος I των ανωτέρω Κανονισμών, που ήταν ήδη προβληματικές την 31η.12.2019, δύναται να χορηγούνται ενισχύσεις, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάγονται σε συλλογική διαδικασία αφερεγγυότητας βάσει του εθνικού δικαίου και δεν έχουν λάβει ενίσχυση διάσωσης ή ενίσχυση αναδιάρθρωσης ή, αν έχουν λάβει ενίσχυση διάσωσης ή αναδιάρθρωσης, έχουν, κατά τη στιγμή χορήγησης της ενίσχυσης του παρόντος, αποπληρώσει το δάνειο ή λύσει τη σύμβαση εγγύησης ή δεν υπάγονται πλέον σε σχέδιο αναδιάρθρωσης, αντίστοιχα.

Σε περίπτωση χορήγησης ενισχύσεων σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση και την εμπορία γεωργικών προϊόντων, όπως αυτές ορίζονται στις περ. 6 και 7 του άρθρου 2 του Κανονισμού (ΕΕ) 702/2014 (L 193), απαγορεύεται η μετακύλισή τους, εν μέρει ή εξ ολοκλήρου, σε πρωτογενείς παραγωγούς.

Οι ενισχύσεις του πρώτου εδαφίου της παρούσας δεν καθορίζονται με βάση την τιμή ή την ποσότητα των προϊόντων που διατίθενται στην αγορά από τις οικείες επιχειρήσεις ή αγοράζονται από τους πρωτογενείς παραγωγούς, εκτός εάν, στη δεύτερη περίπτωση, τα προϊόντα είτε δεν διατέθηκαν στην αγορά είτε χρησιμοποιήθηκαν για μη διατροφικούς σκοπούς, όπως η απόσταξη, η μεθανιοποίηση ή η λιπασματοποίηση από τις οικείες επιχειρήσεις.

Ενισχύσεις σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων, σύμφωνα με τους ορισμούς των περ. 4 και 5 του άρθρου 2 του Κανονισμού (ΕΕ) 702/2014, δεν καθορίζονται με βάση την τιμή ή την ποσότητα των προϊόντων που διατίθενται στην αγορά.

Ενισχύσεις σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, όπως αυτός ορίζεται στην περ. 1 του άρθρου 2 του Κανονισμού (ΕΕ) 717/2014 (L 190), δεν αφορούν σε καμία από τις κατηγορίες ενισχύσεων που αναφέρονται στα στοιχεία α) έως και ια) της παρ. 1 του άρθρου 1 του Κανονισμού (ΕΕ) 717/2014.

Οι ενισχύσεις του παρόντος δύνανται να συμψηφίζονται με βέβαιες και εκκαθαρισμένες απαιτήσεις του ελληνικού Δημοσίου που εκκρεμούν εις βάρος των δικαιούχων της ενίσχυσης του καθεστώτος της παρ. 2, το οποίο θεσπίζεται σύμφωνα με τις κατά περίπτωση κανονιστικές αποφάσεις της παρ. 9.

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών ή σε περίπτωση συναρμοδιότητας με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του κατά περίπτωση συναρμόδιου υπουργού και, μετά από εισήγηση της Αποκεντρωμένης Μονάδας Κρατικών Ενισχύσεων του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργείου, θεσπίζεται καθεστώς ενίσχυσης, καθορίζονται οι προς ενίσχυση τομείς, οι δυνητικοί δικαιούχοι της ενίσχυσης, το ύψος, οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης, το είδος των υποχρεώσεων και οφειλών που δύναται να συμψηφιστούν με την ενίσχυση και κάθε άλλη αναγκαία για την εφαρμογή του παρόντος λεπτομέρεια.

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών ή, σε περίπτωση συναρμοδιότητας, με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του κατά περίπτωση συναρμόδιου υπουργού, μετά την έκδοση της απόφασης της παρ. 9, οριστικοποιείται ο κατάλογος των δικαιούχων της ενίσχυσης της παρ. 9 και πραγματοποιείται συμψηφισμός σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παρ. 8.»

Επιδοτήσεις: Μεγάλη ευκαιρία

 

Με δυο οριζόντιες προσκλήσεις, συνολικού ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ με στόχο την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ), θα κάνει αυλαία το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027. Πώς μπορείτε να πάρετε το «πακέτο». Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Οι προκηρύξεις, όπως αναφέρει ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Τσακίρης, θα αφορούν στον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό των επιχειρήσεων της χώρας.

Κάθε πρόσκληση θα έχει δημόσια (κοινοτική και εθνική) συμμετοχή ύψους που ξεκινά με 500 εκατ. ευρώ και θα διευρύνεται, ανάλογα με τη ζήτηση και τα αποτελέσματα.

Στο ποσό της δημόσιας συμμετοχής θα προστεθεί και το ποσό της ιδιωτικής συμμετοχής. Επομένως η μόχλευση κεφαλαίων θα ξεκινά με 1 δισ. ευρώ, και το πιο πιθανό είναι στη συνέχεια να αυξηθεί.

Σημειώνεται ότι οι προσκλήσεις αυτές, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει μέχρι και σήμερα, θα είναι ανοιχτές για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα διάρκειας π.χ. 12 – 24 μήνες.

Επίσης θα χρηματοδοτηθούν από το τομεακό πρόγραμμα της «Ανταγωνιστικότητας», που είναι το διάδοχο πρόγραμμα του ΕΠΑνΕΚ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας, Έρευνας & Καινοτομίας).

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Τσακίρη, στόχος και των δύο προσκλήσεων, είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ΜμΕ της χώρας, στόχος ο οποίος συνάδει με την υλοποίηση του συνόλου του Προγράμματος της Ανταγωνιστικότητας του ΕΣΠΑ.

Η πρώτη πρόσκληση που θα βγει στον αέρα θα είναι η σχετική με το ψηφιακό μετασχηματισμό ΜμΕ. Επιδίωξη του υπουργείου είναι να βγει στον «αέρα» αμέσως μετά το Πάσχα.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η δεύτερη πρόσκληση, που θα αφορά στον πράσινο μετασχηματισμό των ΜμΕ.

Η δημοσιοποίηση των προσκλήσεων θα γίνει ακόμη και αν η Κομισιόν δεν έχει εγκρίνει μέχρι τότε το πρόγραμμα της «Ανταγωνιστικότητας».

Αν αυτό συμβεί, όπως επισημαίνει ο κ. Τσακίρης, η ελληνική πλευρά θα διασφαλίσει την επιλεξιμότητα των δαπανών.

«Η επιλέξιμη περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει και οποιαδήποτε δαπάνη γίνεται μπορεί να ενταχθεί εκ των υστέρων στο ΕΣΠΑ, αρκεί βεβαίως αυτή να είναι επιλέξιμη», λέει ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης.

Πάντως θεωρείται μάλλον απίθανο, με δεδομένες τις αναταράξεις που καταγράφονται στις ευρωπαϊκές οικονομίες τις τελευταίες εβδομάδες να καθυστερήσει τόσο πολύ η έγκριση των Τομεακών και των Περιφερειακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

Επίσης δεν είναι μόνον οι δύο οριζόντιες προσκλήσεις. Άλλο 1 δισ. ευρώ θα διοχετευθεί από το νέο ΕΣΠΑ και το πρόγραμμα της «Ανταγωνιστικότητας» στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (EATE) ως χρηματοδοτικό εργαλείο για την ενίσχυση κυρίως ΜμΕ.

Έτσι στόχος της κυβέρνησης και του υπουργείου Ανάπτυξης, είναι μέχρι το καλοκαίρι να έχει ανοίξει μια δύναμη πυρός ενισχύσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ύψους τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» έχει προϋπολογισμό 3,9 δισ. ευρώ, σε σύνολο 26,2 δισ. ευρώ που ανέρχεται το σύνολο του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027.