Επιδόματα: Η μισή Ελλάδα θα πάρει λεφτά το 2024 – Δείτε αναλυτικά τα ποσά για όλους

Επιδόματα: Θα γεμίσουν οι τσέπες των νοικοκυριών, σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων, μέσα στο 2024.

Μέτρα δυο δισεκατομμυρίων ευρώ με αυξήσεις μισθών, συντάξεων, επιδομάτων και φορολογικές ελαφρύνσεις για 4.800.000 νοικοκυριά προβλέπει ο προϋπολογισμός του 204 που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.

Σύμφωνα με το τελικό κείμενο, κερδισμένοι είναι 1.340.000 μισθωτοί και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες με παιδιά λόγω της αύξησης του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ, 1.800.000 συνταξιούχοι που θα λάβουν αυξήσεις 3% πάνω από 1.000.000 ιδιοκτήτες κατοικιών με ασφαλιστήρια συμβόλαια για φυσικές καταστροφές λόγω της μείωσης κατά 10% του ΕΝΦΙΑ και 663.000 δημόσιοι υπάλληλοι για την αναπροσαρμογή μισθών.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η «Απογευματινή» ο νέος προϋπολογισμός φέρνει αυξήσεις των κονδυλίων για την Υγεία και την Παιδεία λόγω της ενίσχυσης των εισπράξεων κατά 600.000.000 ευρώ από το νέο καθεστώς φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών, ενώ μονιμοποιούνται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς και τον τουρισμό και παρατείνονται για έξη μήνες έως τον Ιούνιο του 2024, στον καφέ και τα ταξί.

Αντίθετα, επανέρχεται στο 24% ο ΦΠΑ στα αναψυκτικά που παρέχονται από καταστήματα εστίασης.

Αναλυτικότερα, ο χάρτης με τους κερδισμένους των παροχών έχει ως εξής:

  • Δημόσιοι υπάλληλοι: Από την 1η Ιανουαρίου 2024 εφαρμόζεται νέο μισθολόγιο στον δημόσιο τομέα και 663.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα λάβουν κατά μέσο όρο αυξήσεις 6,5%. Το μέσο ετήσιο όφελος ανά υπάλληλο να ανέρχεται σε 2.084 ευρώ μεικτά ή 1.476 ευρώ καθαρά. Το δημοσιονομικό κόστος υπολογίζεται σε 906.000.000 ευρώ, το οποίο ωστόσο περιορίζεται στα 570.000.000 ευρώ, λόγω των εσόδων που θα εισπραχθούν από ασφαλιστικές εισφορές και φόρο εισοδήματος στις αυξημένες αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων. Οι βασικές παρεμβάσεις αφορούν την οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ στον βασικό μισθό, την αύξηση της οικογενειακής παροχής από 20 έως 50 ευρώ μηνιαίως, την αύξηση των επιδομάτων θέσης ευθύνης κατά 30% και την αύξηση του επιδόματος παραμεθορίου και ειδικών συνθηκών εργασίας στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων των Σωμάτων Ασφαλείας.
  • Συνταξιούχοι: Αυξάνονται στα επίπεδα του 3% οι συντάξεις από το νέο έτος για περίπου 1.800.000 συνταξιούχους χωρίς προσωπική διαφορά ή προσωπική διαφορά έως 10 ευρώ. Περίπου 750.000 συνταξιούχοι με συντάξεις έως 1.600 ευρώ που έχουν προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ και δεν θα δουν πραγματική αλλά λογιστική αύξηση στις αποδοχές τους, θα λάβουν τον Δεκέμβριο του 2023 έκτακτη ενίσχυση από 100 έως 200 ευρώ. Παράλληλα, μονιμοποιείται η πλήρης απαλλαγή περίπου 200.000 πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη.
  • Φορολογούμενοι με παιδιά: Από τον Ιανουάριο του 2024 οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με παιδιά θα έχουν αύξηση καθαρών αποδοχών από 6,4 ευρώ έως 18,3 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών και το αν εργάζονται στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα. Και αυτό, γιατί με την αύξηση του αφορολόγητου θα μειωθεί το ποσό του φόρου που παρακρατείται κάθε μήνα. Το ετήσιο όφελος φτάνει τα 90 ευρώ για τους φορολογούμενους με 1 παιδί και τα 220 ευρώ για τους φορολογούμενους που έχουν δυο ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα.
  • Ιδιοκτήτες ακινήτων. Μειώνεται κατά 10% ο ΕΝΦΙΑ για κατοικίες που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές με το μέτρο να πιάνει πάνω από 1.000.000 ιδιοκτήτες.
  • Δικαιούχοι επιδομάτων: Μέσα στη χρονιά αυξάνονται επίσης τα επιδόματα ΟΠΕΚΑ και ΔΥΠΑ/ΟΑΕΔ και το επίδομα μητρότητας για επαγγελματίες και αγρότισσες (έως 630 ευρώ τον μήνα).

Επιδόματα: Τι αλλάζει με το επίδομα ανεργίας

Αύξηση και μάλιστα… ραγδαία σε μερικές περιπτώσεις, έρχεται στο επίδομα ανεργίας.

Αύξηση του επιδόματος ανεργίας και σύνδεσή του με τον μισθό που ελάμβανε ο άνεργος τα τελευταία χρόνια της απασχόλησής του πριν την έξοδό του στην ανεργία, θα περιλαμβάνει το εργασιακό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο θα βγει τις επόμενες εβδομάδες σε δημόσια διαβούλευση.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει τις αλλαγές στην εφαρμογή της κάρτας εργασίας από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως και την κύρωση της ευρωπαϊκής οδηγίας η οποία προβλέπει την υποχρέωση των εργοδοτών να ενημερώνουν τους εργαζόμενους σε έγκαιρο χρόνο εγγράφως για κάθε αλλαγή της εργασιακής σύμβασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο νομοσχέδιο θα συμπεριληφθεί και το θέμα της αλλαγής του επιδόματος ανεργίας, ώστε να συνδεθεί με τον εργασιακό και ασφαλιστικό βίο του άνεργου.

Στις προτάσεις που εξετάζει να συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο το υπουργείο Εργασίας είναι και η αύξηση του ποσού του επιδόματος ανεργίας, το οποίο θα συνδεθεί με το ύψος του μέσου μισθού του ανέργου τα τελευταία χρόνια, πριν την έξοδό του στην ανεργία.

Αυτό θα ισχύει για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Δηλαδή κατά τους πρώτους έξι μήνες της ανεργίας, το επίδομα να είναι κοντά στον μέσο μισθό. Ακολούθως, θα μειώνεται σταδιακά και μέχρι το τέλος του χρόνου της επιδότησης, θα φτάνει τα σημερινά επίπεδα (στα 479 ευρώ).

Βασική διαφοροποίηση της νέας διαδικασίας είναι ότι το ποσό του επιδόματος που θα χορηγείται θα συνδέεται με τον μισθό που λάμβανε ο άνεργος όταν εργαζόταν.

Ουσιαστικά, θα προκύπτει ένας μέσος μισθός των τελευταίων χρόνων πριν ο άνεργος χάσει την εργασία του. Ποσοστό αυτού θα είναι το επίδομα ανεργίας που θα λαμβάνει.

Του πρώτους έξι μήνες θα χορηγείται επίδομα ανεργίας περίπου 60% του μέσου μισθού των τελευταίων ετών.

Τους υπόλοιπους μήνες το επίδομα ανεργίας θα επανέρχεται στη σημερινή βάση δηλαδή θα είναι ποσοστού του κατώτατου μισθού. στη βάση που ήδη υπάρχει, δηλαδή ως ποσοστό του κατώτατου μισθού.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Απριλίου το επίδομα ανεργίας έχει διαμορφωθεί στα 479 ευρώ. Αυτό θα είναι και το κατώτατο όριο που θα θεσμοθετηθεί για τη χορήγηση της συγκεκριμένης παροχής, κάτω από το οποίο δεν θα «πέφτει» κανείς άνεργος.

Σήμερα το επίδομα ανεργίας χορηγείται για 5 έως 12 μήνες, ανάλογα με τις ημέρες εργασίας που έχουν πραγματοποιήσει οι δικαιούχοι.

Το ποσό της επιδότησης είναι σταθερό για όλους (479 ευρώ) και συναρτάται με τον κατώτατο μισθό.

Το επίδομα λαμβάνει μόνο μια μικρή μερίδα ανέργων, που φτάνει μόλις το 10% των εγγεγραμμένων ανέργων.