Επιδόματα 2023: Aνοίγει πλατφόρμα για «επίδομα δανείου» ύψους 400-500 ευρώ. Κυβέρνηση και τράπεζες συμφώνησαν πως τα επιδόματα 2023 θα πρέπει να στηρίζουν έμπρακτα τους πολίτες. Ρυθμίσεις μόνο για συνεπείς. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Ποδαρικό με αιτήσεις για επιδότηση και επιμήκυνση δανείου αναμένεται να κάνουν το 2023 περίπου 40.000-50.000 δανειολήπτες στην ειδική εφαρμογή που θα ανοίξει μετά την Πρωτοχρονιά στην πλατφόρμα του Εξωδικαστικού.
Ως αποτέλεσμα των παροτρύνσεων της κυβέρνησης, οι τράπεζες θα διαθέσουν 12-15 εκατ. ευρώ για να επιδοτήσουν άμεσα και επί έναν χρόνο τις δόσεις περίπου 30.000 δανειοληπτών.
Αυτοί θα λάβουν επιδότηση από 400-500 ευρώ μεσοσταθμικά ο καθένας, η οποία θα καλύψει το 50% της αύξησης στις δόσεις που πληρώνουν, από τον Ιούλιο και μετά.
Σε αυτή την κατηγορία δικαιούχων, την έκτακτη επιδότηση θα λάβουν οι πλέον ευάλωτοι «πράσινοι» δανειολήπτες, με δάνειο α’ κατοικίας, οι οποίοι θα υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα με βάση συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια:
(α) ετήσιο εισόδημα έως 7.000 ευρώ για άγαμο (βάσει του εκκαθαριστικού του 2022) προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού ή έως 21.000 ευρώ για πολύτεκνους, και
(β) ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρώ.
Στους παραπάνω θα προστεθούν και «πράσινοι» δανειολήπτες των οποίων τα δάνεια έχουν εκχωρηθεί από τις τράπεζες σε funds.
Επιδόματα 2023: Ρυθμίσεις… μόνο για συνεπείς
Εκτός από τους δικαιούχους που θα επιλεγούν με βάση τα στενά αυτά εισοδηματικά κριτήρια, άλλη μια κατηγορία ωφελουμένων αποτελούν και πολλές χιλιάδες άλλοι δανειολήπτες οι οποίοι, παρά τις δυσκολίες, «τα φέρνουν βόλτα» ακόμα και τώρα με τις πληρωμές των δόσεών τους.
Οι τράπεζες ανοίγουν παράθυρο και για επιμήκυνση χρέους με περισσότερες (έως 240) αλλά αισθητά χαμηλότερες μηνιαίες δόσεις -κοντά στο ισπανικό μοντέλο- ακόμα και σε όσους έχουν ήδη πετύχει άλλη ρύθμιση δανείου μέσω του Εξωδικαστικού, πριν αρχίσει το «ράλι» ανόδου στα επιτόκια.
Για πρώτη φορά έτσι οι τράπεζες προσφέρουν στήριξη και λύσεις σε δανειολήπτες που δεν έχουν αφήσει τα δάνειά τους να «κοκκινίσουν».
Απαράβατος κανόνας γι’ αυτά τα μέτρα στήριξης θα είναι να μην έχει καθυστερήσει καμία δόση πάνω από 90 ημέρες, το πολύ.
Το ίδιο θα ισχύσει και για ρυθμίσεις που οι τράπεζες θα αρχίσουν πλέον όλο και περισσότερες να προσφέρουν, σε δάνεια με ελβετικό φράγκο.
Επιδόματα 2023: Πώς θα λειτουργήσει
Το σχέδιο των τραπεζών προβλέπει την επιδότηση του 50% της επιβάρυνσης της μηνιαίας δόσης από την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ.
Ο υπολογισμός της επιβάρυνσης θα γίνει με ημερομηνία αναφοράς την 1η Ιουλίου 2022 και οι δικαιούχοι θα επιδοτούνται με το 50% της διαφοράς κάθε τρέχουσας δόσης.
Για παράδειγμα, σε στεγαστικό δάνειο ύψους 70.000 ευρώ, με αρχικό επιτόκιο 3% και διάρκεια αποπληρωμής τα 15 έτη, η δόση άγγιζε τον περασμένο Ιούλιο τα 487 ευρώ.
Μετά και την αύξηση επιτοκίων που ανακοίνωσε ήδη την Πέμπτη η ΕΚΤ, αλλά και την επικείμενη στις αρχές του 2023 η δόση θα φτάνει πλέον στα 567 ευρώ/μήνα.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση προκύπτει επιβάρυνση 80 ευρώ τον μήνα ή 960 ευρώ τον χρόνο, η οποία καλύπτεται κατά 50% από τις τράπεζες, με την επιδότηση εκ μέρους τους να φτάνει στα 480 ευρώ/μήνα.
Για δάνειο σε μικρότερα ποσά ή μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής η επιδότηση μπορεί να κυμαίνεται από 360-400 ευρώ τον χρόνο, ενώ για δάνεια 100.000 ευρώ και άνω η επιδότηση φτάνει (ή ξεπερνά) στα 550 ή και 600 ευρώ.
Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται πάντως:
■ οι κόκκινοι δανειολήπτες,
■ συνεπείς δανειολήπτες με εισόδημα που ξεπερνά τα 600 ευρώ τον μήνα,
■ πράσινα δάνεια σταθερού επιτοκίου που, κατά τεκμήριο, είναι και πιο «αλμυρά» από τα κυμαινόμενα, αλλά και δεν επωφελήθηκαν ποτέ από τις μειώσεις των επιτοκίων όλα τα προηγούμενα χρόνια
Επιδόματα 2023: Μάχη για επιτόκια και χρεώσεις
Αν και αυτά ήταν μόνο τα άμεσα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, δυσκολότερα φαίνεται πως είναι τα πράγματα στα άλλα μέτωπα που άνοιξε η κυβέρνηση με τους τραπεζίτες.
Εκεί φαίνεται πως κρατούν πολύ μεγάλες αντιστάσεις, φτάνοντας μάλιστα κάποιοι στο σημείο, να πουν στον υπουργό (και όχι μόνο μία φορά μάλιστα) «καλύτερα να μας βάλετε έκτακτο φόρο στα κέρδη»!
Ειδικά για την αύξηση στα επιτόκια καταθέσεων και το «κούρεμα» στις προμήθειες επί των τραπεζικών συναλλαγών φαίνεται πως θα χρειαστεί δρόμος πολύς και θα περάσουν ακόμα και μήνες ίσως, για να φανεί κάποια αισθητή πρόοδος.
Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων και παλιών καταθέσεων κινείται στο 1/20 του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό 9%-10% που «τρώει» το κεφάλαιο, τα επιτόκια απέχουν παρασάγγας από εκείνα που προσφέρουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες.
Και στις χρεώσεις όμως οι ελληνικές τράπεζες απέχουν πολύ από τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό. Ενδεικτικά, για μεταφορά 4.000 ευρώ σε ξένη τράπεζα, μια ελληνική χρεώνει 29 ευρώ. Αλλά για να επιστρέψει το ίδιο ποσό στην ελληνική, η ξένη τράπεζα δεν χρεώνει απολύτως τίποτα!
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν κρατήσει μηδενικές προμήθειες για πληρωμές μέσω IRIS, ωστόσο συνολικά από τις υπόλοιπες προμήθειες βγάζουν μεσοσταθμικά 1,3 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, κυρίως από τις χρεώσεις στα εμβάσματα.
Χρεώσεις ισχύουν, επίσης, και για συναλλαγές σε ΑΤΜ άλλης τράπεζας έως και 2,5 ευρώ, για πληρωμή λογαριασμών ενέργειας ή τηλεφωνίας έως 50 λεπτά ή και 1 ευρώ, για ανανέωση χρεωστικής κάρτας κάθε φορά που λήγει, ύψους 5 ή 6 ευρώ κ.λπ.
Επιδόματα 2023: Επίδομα 400 ευρώ σε εργαζόμενους με σειρά προτεραιότητας
Ένα νέο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ δίνει τη δυνατότητα σε εργαζόμενους, να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Πάω Μπροστά» και να πάρουν επίδομα 400 ευρώ για να ενισχύσουν το εισόδημά τους σε δύσκολους καιρούς.
Τα χρήματα θα δοθούν μέσω voucher, αφού ωστόσο ολοκληρωθεί ένα σχετικά σύντομο πρόγραμμα κατάρτισης.
Πέραν όμως από τα χρήματα, δίνεται η ευκαιρία και στους εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων να εμπλουτίσουν και να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους με το νέο πρόγραμμα.
Σημειώνεται πως φορέας υλοποίησης του προγράμματος είναι η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και η χρηματοδότηση προέρχεται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 154,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Επιδόματα 2023: Εδώ η αίτηση για επίδομα 400 ευρώ σε εργαζόμενους
Από την Πέμπτη (22/12) οι ενδιαφερόμενοι, μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα μέσω της ιστοσελίδας (ΕΔΩ), πατώντας στον σύνδεσμο «Εγγραφή στο Μητρώο Ωφελούμενων Εργαζομένων για κατάρτιση» (ΕΔΩ).
Αφού οριστικοποιηθεί η πρώτη φάση του Μητρώου Ωφελούμενων, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να επιλέξουν το πρόγραμμα κατάρτισης που επιθυμούν να παρακολουθήσουν, από τη λίστα των προσφερόμενων που θα εμφανίζεται στην προαναφερόμενη ιστοσελίδα.
Η επιλογή των ωφελουμένων θα γίνεται κατά σειρά προτεραιότητας υποβολής της αίτησης και μέχρι εξαντλήσεως των προσφερόμενων θέσεων.
Ο κάθε ωφελούμενος θα παρακολουθήσει ένα πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης συνολικής διάρκειας 80 ωρών (διά ζώσης και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης).
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος και την επιτυχία της πιστοποίησης των γνώσεων ο καταρτιζόμενος θα λάβει εκπαιδευτικό επίδομα που ανέρχεται σε 5 ευρώ/ώρα κατάρτισης. Οι ωφελούμενοι που θα ολοκληρώσουν την κατάρτιση υποχρεούνται να συμμετάσχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης και με την επιτυχή εξέτασή τους θα λάβουν από τον φορέα πιστοποίησης που έχουν επιλέξει «Πιστοποιητικό γνώσεων και δεξιοτήτων».
Συνεπώς, αν κάποιος ολοκληρώσει το πρόγραμμα 80 ωρών και πετύχει στις εξετάσεις πιστοποίησης, θα λάβει εκπαιδευτικό επίδομα ύψους 400 ευρώ.
Επιδόματα 2023: Οι δικαιούχοι του εκπαιδευτικού επιδόματος 400 ευρώ
Αναλυτικά, ο οδηγός του προγράμματος «Πάω Μπροστά» για το εκαπιδευτικό επίδομα 400 ευρώ από τον ΟΑΕΔ:
Τα βασικά βήματα και οι προϋποθέσεις για την υποβολή αίτησης στο νέο πρόγραμμα:
1. Δικαίωμα υποβολής αίτησης συμμετοχής για εγγραφή στο Μητρώο Ωφελουμένων Εργαζομένων για κατάρτιση μέσω των ΚΕΔιΒιΜ των Α.Ε.Ι. και των αδειοδοτημένων ΚΔΒΜ έχουν εργαζόμενοι οι οποίοι πληρούν τουλάχιστον τις εξής προϋποθέσεις:
- Είναι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα.
- Έχουν ηλικία άνω των 18 ετών.
- Είναι απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
Κάθε ενδιαφερόμενος έχει δικαίωμα να υποβάλει μία αίτηση συμμετοχής και να παρακολουθήσει ένα μόνο πρόγραμμα κατάρτισης.
2. Η υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής των εργαζομένων στο έργο γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά. Ειδικότερα, κάθε ενδιαφερόμενος για να εγγραφεί στο Μητρώο Ωφελούμενων θα πρέπει:
- Να συμπληρώσει και να υποβάλει μέσω της σελίδας (πατήστε ΕΔΩ) εισερχόμενος, με κωδικούς TAXISnet, τη φόρμα «Αίτηση Συμμετοχής».
- Να επισυνάψει τα παρακάτω δικαιολογητικά για την τεκμηρίωση των στοιχείων που δήλωσε στην «Αίτηση Συμμετοχής» του και τα οποία ο ωφελούμενος θα πρέπει να προσκομίσει, μετά την επιλογή του προγράμματος, στον πάροχο κατάρτισης της επιλογής του.
Τα δικαιολογητικά είναι:
- Αντίγραφο Δελτίου Ταυτότητας/Διαβατηρίου σε ισχύ.
- Αντίγραφο απολυτηρίου, τουλάχιστον, Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης ή ανώτερου τίτλου σπουδών.
- Υπεύθυνη Δήλωση μέσω gov.gr, στην οποία θα δηλώνει ότι:
α. Δεν παρακολουθεί ή/και δεν έχει παρακολουθήσει άλλο πρόγραμμα κατάρτισης που υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Next Generation EU, της δράσης 16913 Νέα στρατηγική για τη διά βίου μάθηση & το εθνικό σύστημα αναβάθμισης δεξιοτήτων.
β. Δεν έχει παρακολουθήσει πρόγραμμα κατάρτισης στο ίδιο αντικείμενο κατά τα τελευταία δύο (2) έτη πριν από τη δημοσίευση της παρούσας πρόσκλησης.
- Κάθε πρόσθετο δικαιολογητικό (π.χ. πτυχίο γνώσης αγγλικής γλώσσας) που τυχόν απαιτεί το πρόγραμμα που θα επιλέξει σε δεύτερη φάση ο ωφελούμενος.
- Επιπλέον Υπεύθυνες Δηλώσεις όπως αναφέρονται στη σχετική Πρόσκληση.
Όλα τα παραπάνω δικαιολογητικά αναρτώνται στην ιστοσελίδα voucher.gov.gr από τον ωφελούμενο.
Να «διαφυλάξει» την αίτησή του σε ηλεκτρονικό μέσο, όπως επίσης και το αποδεικτικό της υποβολής της αίτησής του, το οποίο αναγράφει τον «Κωδικό Αριθμό Υποβολής Αίτησης Συμμετοχής» (ΚΑΥΑΣ), καθώς και την ακριβή ημερομηνία και ώρα υποβολής της. Ο κωδικός ΚΑΥΑΣ είναι αυστηρά προσωπικός και μοναδικός για κάθε αίτηση συμμετοχής, χορηγείται αυτόματα από το οικείο μηχανογραφικό σύστημα με την υποβολή της, αποτελεί το αποδεικτικό της υποβολής της και χρησιμοποιείται αντί για το ονοματεπώνυμο του αιτούντος σε όλα τα έγγραφα (Μητρώα, επιταγή κατάρτισης κ.ά.).
3. Μετά την υποβολή της αίτησης και εφόσον πληρούνται οι βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής, θα συγκροτηθεί, με απόφαση Διοικητή της ΔΥΠΑ, το Μητρώο Ωφελουμένων, το οποίο θα δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα voucher.gov.gr.
4. Στη συνέχεια οι ωφελούμενοι επιλέγουν το πρόγραμμα κατάρτισης που επιθυμούν να παρακολουθήσουν, από τη λίστα των προσφερόμενων προγραμμάτων κατάρτισης που έχουν αξιολογηθεί και εμφανίζονται στο voucher.gov.gr. Τα προγράμματα κατάρτισης εμφανίζονται στον ωφελούμενο σύμφωνα με το εκπαιδευτικό επίπεδο (απόφοιτος υποχρεωτικής εκπαίδευσης, δευτεροβάθμιας, τριτοβάθμιας κ.λπ.), καθώς και τα λοιπά ακαδημαϊκά προσόντα τα οποία ο ίδιος έχει δηλώσει στην αίτησή του.
5. Οι πάροχοι κατάρτισης επαληθεύουν τα δικαιολογητικά των ωφελουμένων και, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας, προχωρούν στην ενεργοποίηση της επιταγής κατάρτισης (Training Voucher), μέσω της σύναψης της διμερούς σύμβασης μεταξύ παρόχου και ωφελουμένου.
6. Η επιλογή των ωφελουμένων θα γίνεται κατά σειρά προτεραιότητας υποβολής της αίτησης, εφόσον πληρούνται οι επιμέρους προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα κατάρτισης που θα επιλέξουν (όπως εκπαιδευτικό επίπεδο, γνώση ξένης γλώσσας, όπου απαιτείται κ.λπ.) και μέχρι εξαντλήσεως των προσφερόμενων θέσεων.
7. Ο κάθε καταρτιζόμενος θα παρακολουθήσει πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης που αφορά την ανάπτυξη ψηφιακών ή «πράσινων» γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων, συνολικής διάρκειας 80 ωρών.
Η υλοποίηση των προγραμμάτων θα πραγματοποιηθεί με 12 ώρες διά ζώσης εκπαίδευση και με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (τηλεκατάρτιση), η οποία θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 48 ώρες σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και έως 20 ώρες ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
Η ημερήσια διάρκεια της διά ζώσης εκπαίδευσης και της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τέσσερις (4) ώρες. Το κάθε πρόγραμμα κατάρτισης, διάρκειας έως 80 ωρών, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο σε διάστημα 2 μηνών.
8. Οι ωφελούμενοι που ολοκλήρωσαν την κατάρτιση υποχρεούνται να συμμετάσχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης. Σε κάθε ωφελούμενο που θα ολοκληρώσει επιτυχώς τις εξετάσεις χορηγείται από τον φορέα πιστοποίησης που έχει επιλέξει «Πιστοποιητικό γνώσεων και δεξιοτήτων». Σε περίπτωση αποτυχίας χορηγείται από το φορέα πιστοποίησης «Βεβαίωση συμμετοχής» του στις εξετάσεις πιστοποίησης.
9. Κάθε ωφελούμενος που ολοκλήρωσε το πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης και Πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων δικαιούται να λάβει εκπαιδευτικό επίδομα, που ανέρχεται σε 5 ευρώ/ώρα κατάρτισης, άρα για 80 ώρες κατάρτισης θα λάβει 400 ευρώ. Ο ωφελούμενος απαιτείται να ολοκληρώσει την κατάρτιση και να επιτύχει στις εξετάσεις πιστοποίησης, προκειμένου να λάβει το σύνολο του εκπαιδευτικού επιδόματος, αφαιρουμένων τυχόν απουσιών.
Ο ωφελούμενος απαιτείται να ολοκληρώσει την κατάρτιση και να επιτύχει στις εξετάσεις πιστοποίησης για να λάβει το σύνολο του επιδόματος.
Ειδικότερα, η καταβολή του εκπαιδευτικού επιδόματος στους ωφελούμενους γίνεται ως εξής: Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της κατάρτισης και τη συμμετοχή του ωφελούμενου σε εξετάσεις πιστοποίησης (ανεξαρτήτως του αποτελέσματος), ο ωφελούμενος δικαιούται ποσό που αντιστοιχεί στο 70% του συνολικά δικαιούμενου ποσού για το σύνολο των ωρών κατάρτισης του προγράμματος, αφαιρουμένων των απουσιών. Εφόσον επιτύχει στις εξετάσεις πιστοποίησης δικαιούται το 100% του συνολικά δικαιούμενου ποσού για το σύνολο των ωρών κατάρτισης του προγράμματος, αφαιρουμένων των απουσιών.
10. Ο ωφελούμενος διαγράφεται από το Μητρώο Ωφελουμένων και η επιταγή κατάρτισης που δικαιούται ακυρώνεται αν το voucher δεν ενεργοποιηθεί εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, αν ο ωφελούμενος υπερβεί το επιτρεπόμενο όριο απουσιών, αν δεν πληροί τα κριτήρια συμμετοχής στη δράση, αν διακόψει αναιτιολόγητα την κατάρτιση και αν υποβάλει δικαιολογητικά που δεν είναι σύμφωνα με τα ορ