Επίδομα θέρμανσης σε πολυκατοικία: Πώς θα το πάρετε – Ο «κόφτης» στα κοινόχρηστα

Επίδομα θέρμανσης: Ξεκίνησε η διαδικασία και οι αιτήσεις στο myθέρμανση. Τι πρέπει να ξέρουν ένοικοι και διαχειριστές πολυκατοικίας. Ποια δικαιολογητικά χρειάζονται, πού τα δηλώνετε. Διαβάστε αναλυτικά τις οδηγίες της ΑΑΔΕ στο xristika.gr.

Λίγο πιο σύνθετα είναι τα πράγματα για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές που μένουν σε πολυκατοικία και πληρώνουν την θέρμανση μέσω κοινοχρήστων, πιο απλά είναι όταν πρόκειται για έναν καυστήρα ανά διαμέρισμα.

Οι οδηγίες για το επίδομα θέρμανσης βγήκαν στη δημοσιότητα με το άνοιγμα της πλατφόρμας myθέρμανση για την περίοδο 2023-2024, περιέχοντας ημερομηνίες, σαφείς κατευθυντήριες για τα παραστατικά που πρέπει να δηλωθούν αλλά και τι πρέπει να κάνει ο διαχειριστής και τι ο ένοικος σε πολυκατοικία.

Υπογραμμίζεται ότι σε περίπτωση που οι δικαιούχοι καταβάλλουν τη δαπάνη θέρμανσης μέσω κοινοχρήστων, τότε πρέπει να καταχωρίσετε και τον αριθμό της απόδειξης εξόφλησης κοινοχρήστων ή, εναλλακτικά, τον αριθμό που φέρει το ειδοποιητήριο πληρωμής αυτών.

Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι η αγορά καυσίμων έχει άλλες προθεσμίες για το πετρέλαιο θέρμανσης και άλλες για το φυσικό αέριο και τα υπόλοιπα καύσιμα.

Πάντως, για όλους ισχύει ότι οι αιτήσεις πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα κυμαίνεται από 100 μέχρι 1.000 ευρώ, ανάλογα με τις βαθμοημέρες κάθε περιοχής της χώρας, ενώ έχει «κοπεί» το διπλό μπόνους σε όσους πήγαν πέρσι από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Επίδομα θέρμανσης: δικαιολογητικά για πολυκατοικία – Προσοχή στις ημερομηνίες

Για το πετρέλαιο θέρμανσης:

Θα πρέπει να δώσετε στον προμηθευτή πετρελαίου θέρμανσης τα σωστά στοιχεία, ΑΦΜ και ΑΡΙΘΜΟ ΠΑΡΟΧΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ, για να εκδώσει το παραστατικό αγοράς. Το παραστατικό αγοράς πετρελαίου θέρμανσης θα πρέπει να εκδοθεί στον ΑΦΜ του αιτούντος, δηλαδή στον ΑΦΜ που αντιστοιχεί στους TAXISnet κωδικούς με τους οποίους υποβλήθηκε ή θα υποβληθεί η ηλεκτρονική αίτηση.

Στην περίπτωση πολυκατοικίας, το παραστατικό αγοράς πετρελαίου θέρμανσης θα πρέπει να εκδοθεί είτε στον ΑΦΜ διαχειριστή/εκπροσώπου που αντιστοιχεί στους TAXISnet κωδικούς με τους οποίους δημιουργήθηκε ή θα δημιουργηθεί το προφίλ της πολυκατοικίας, είτε στον ΑΦΜ πολυκατοικίας, εφόσον έχει εκδοθεί τέτοιος και έχει καταχωρισθεί από τον διαχειριστή/εκπρόσωπο της πολυκατοικίας στο σχετικό προφίλ.

Το παραστατικό αγοράς πετρελαίου θέρμανσης θα πρέπει να αναγράφει τον σωστό αριθμό παροχής ρεύματος της μονοκατοικίας και στην περίπτωση πολυκατοικίας τον σωστό αριθμό παροχής ρεύματος που δηλώθηκε ως κοινόχρηστος στο προφίλ.

Για φυσικό αέριο και λοιπά καύσιμα:

Θα πρέπει απλά να καταχωρίσετε στην εφαρμογή ΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΜΟΥ τις αγορές σας. Τα στοιχεία που απαιτούνται είναι:

 • ο αριθμός της απόδειξης αγοράς ειδών καυσίμων
 • το ποσό/αξία της συναλλαγής
 • ο ΑΦΜ της επιχείρησης-πωλήτριας των ειδών καυσίμων θέρμανσης
 • η επωνυμία της επιχείρησης-πωλήτριας των ειδών καυσίμων θέρμανσης.

Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι καταβάλλουν τη δαπάνη θέρμανσης μέσω κοινοχρήστων, τότε καταχωρούνται, επιπρόσθετα των ανωτέρω και τα εξής:

 • ο αριθμός της απόδειξης εξόφλησης κοινοχρήστων ή εναλλακτικά ο αριθμός που φέρει το ειδοποιητήριο πληρωμής αυτών (αν δεν έχει ήδη εκδοθεί κατά την υποβολή της αίτησης απόδειξη εξόφλησης)
 • ο ΑΦΜ του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας
 • το ποσό που αναλογεί στον δικαιούχο.

Σε αντίθεση με τις αγορές πετρελαίου θέρμανσης, στα λοιπά είδη καυσίμων δεν έχει σημασία ο ΑΦΜ και ο αριθμός παροχής ρεύματος.

Οι προθεσμίες καταχώρισης των παραστατικών είναι:

Για αγορές από 1η Οκτωβρίου 2023 έως και 31η Μαρτίου 2024 η προθεσμία καταχώρισης είναι έως 15 Απριλίου 2024. Ειδικά για το φυσικό αέριο και την κατανάλωση θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης η προθεσμία καταχώρησης είναι έως την 15η Ιουλίου 2024 για παραστατικά με ημερομηνία έκδοσης έως την 30η Ιουνίου 2024.

Επίδομα θέρμανσης: Τι πρέπει να κάνει ο διαχειριστής

Τι ισχύει γενικά για επίδομα θέρμανσης σε πολυκατοικία

Ο διαχειριστής της πολυκατοικίας πρέπει να δημιουργήσει προφίλ πολυκατοικίας εκτός αν η θέρμανση στην πολυκατοικία γίνεται με φυσικό αέριο.

Από εκεί και πέρα, ο διαχειριστής/εκπρόσωπος εισάγει τα στοιχεία των διαμερισμάτων της πολυκατοικίας/ολιγοκατοικίας, καθώς και τα χιλιοστά συμμετοχής κάθε ενός από αυτά στις δαπάνες θέρμανσης (χιλιοστά θέρμανσης). Αλλαγές στα παραπάνω στοιχεία μπορεί ο διαχειριστής να πραγματοποιήσει μόνο πριν ενεργοποιήσει τη δυνατότητα πληρωμής. Είναι υποχρεωτικό να δηλωθούν τα χιλιοστά συμμετοχής σε δαπάνες θέρμανσης για όλα τα διαμερίσματα μιας πολυκατοικίας για να δημιουργηθεί η συνολική εικόνα της (ανοικτά/κλειστά – τα οποία ανήκουν σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα).

Θα πρέπει να συμφωνήσετε σε μία κατανομή που θα ισχύει για όλο το χρόνο. Το σύνολο των χιλιοστών των διαμερισμάτων πρέπει να είναι 1000, ώστε να μπορέσετε να ενεργοποιήσετε και την δυνατότητα πληρωμής. Μπορείτε να ενεργοποιήσετε τη δυνατότητα πληρωμής όταν θα έχει υποβληθεί έστω και μία αίτηση δικαιούχου. Αυτό το διαπιστώνετε από την ένδειξη «Υπάρχει αίτηση» στα δεξιά των στοιχείων του διαμερίσματος.

Εάν δεν υπάρχει διαχειριστής στην πολυκατοικία ή δεν υπάρχει αριθμός κοινόχρηστης παροχής ρεύματος (μετρητής) στην πολυκατοικία, θα πρέπει να συμφωνηθεί με όλους τους ενοίκους/ιδιοκτήτες ποιος θα «αναλάβει» το ρόλο του διαχειριστή ώστε να δημιουργήσει μέσω της πλατφόρμας myΘέρμανση, το προφίλ της πολυκατοικίας με τα διαμερίσματα, τα χιλιοστά θέρμανσης κ.λπ.. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει κοινόχρηστη παροχή ρεύματος, θα πρέπει να συμφωνηθεί με όλους τους ενοίκους/ιδιοκτήτες, ποιού ο αριθμός παροχής ρεύματος (συνήθως του διαχειριστή/εκπροσώπου) θα «παίξει» τον ρόλο της κοινόχρηστης παροχής ώστε να δηλωθεί στο προφίλ της πολυκατοικίας.

Τέλος, εάν στην πολυκατοικία, το κάθε διαμέρισμα έχει δικό του καυστήρα, τότε πρέπει να κάνετε χωριστές αιτήσεις ο καθένας, ως κάτοικοι μονοκατοικίας και θα πρέπει να προμηθευτείτε το είδος καυσίμου θέρμανσης με διαφορετικά παραστατικά αγοράς.

Επίδομα θέρμανσης: Πού και πότε κάνετε αίτηση

Για να κάνετε αίτηση, μπαίνετε στο myθερμανση (ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ) μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου 2023. Στη συνέχεια ακολουθείτε τα παρακάτω βήματα:

 • Επιλέγω αν διαμένω σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία
 • Επιλέγω αν είμαι ιδιοκτήτης ή ένοικος οπότε συμπληρώνω τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη
 • Επιλέγω είδος καυσίμου
 • Συμπληρώνω τον Αριθμό παροχής ρεύματος
 • Επιλέγω οικισμό
 • Συμπληρώνω τα τ.μ. της κατοικίας
 • Συμπληρώνω τον IBAN στο myAADE