Επίδομα θέρμανσης: Λήγει η προθεσμία για να πληρωθείτε Φεβρουάριο

Επίδομα θέρμανσης: Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η διαδικασία και η πληρωμή. Προσοχή για τη δεύτερη δόση. Τι πρέπει να κάνετε για να πληρωθείτε και τι προθεσμία έχετε!

Μόνο λίγα 24ωρα μένουν στους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης για να μπορέσουν να πάρουν τα χρήματα στην τράπεζα και να μη χάσουν τη δεύτερη δόση. Η προθεσμία αφορά όσους έχουν κάνει αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «MyΘέρμανση» αλλά δεν έχουν ακόμα τιμολόγια αγοράς να προσκομίσουν, ακριβώς επειδή δεν έχουν προμηθευτεί πετρέλαιο θέρμανσης.

Υπενθυμίζεται ότι η δεύτερη δόση είναι προγραμματισμένη για να πληρωθεί στο τέλος του επόμενου μήνα, του Φλεβάρη του 2023, όμως με μία και μόνο προϋπόθεση: Να έχει προχωρήσει ο εκάστοτε δικαιούχος κάνει αγορά μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2023 αλλά και να έχει μπει στην πλατφόρμα να προσθέσει τα απαραίτητα στοιχεία μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.

Πέρα από αυτό όμως, αντιμετωπίζουν δυσκολίες και δεν έχουν πληρωθεί ακόμα, κάποιοι που δεν έγραψαν σωστά το IBAN του τραπεζικού τους λογαριασμού ή δεν έβαλαν σωστά τον αριθμό παροχής του σπιτιού τους. Σε αυτή την περίπτωση όμως, δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία, αφού, πλέον, η πλατφόρμα δεν δέχεται διορθώσεις λαθών!

Επίδομα θέρμανσης: Οι πληρωμής για πετρέλαιο, φυσικό αέριο, τηλεθέρμανση

Οι τελικοί δικαιούχοι θα μπορέσουν να επιδοτηθούν με τις επόμενες πληρωμές που θα γίνουν εντός του 2023. Και συγκεκριμένα, για πετρέλαιο θέρμανσης:

  • έως την 28η Φεβρουαρίου 2023 θα επιδοτηθούν όλοι για τις αγορές που έκαναν μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2023, εφόσον έχουν προβεί σε καταχώριση των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2023.
  • έως 28 Απριλίου 2023 θα επιδοτηθούν και όλες τις αγορές που θα έχουν τιμολογηθεί μέχρι την 31η Μαρτίου 2023 , εφόσον προβούν σε καταχώριση των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2023.

Για λογαριασμούς φυσικού αερίου, έως την 31η Μαΐου 2023 θα καταχωρούνται τα παραστατικά πληρωμών της περιόδου 1.10.2022 έως 31.3.2023 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 16η Μαΐου 2023 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως την 15η Ιουνίου 2023.

Για όσους χρησιμοποιούν τηλεθέρμανση, παραστατικά πληρωμών θα καταχωρούνται έως την 15η Ιουλίου 2023 λογαριασμοί της περιόδου 1.10.2022 έως 31.03.2023 (με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 30ή Ιουνίου 2023) και θα εισπράξουν το αντίστοιχο ποσό επιδόματος έως την 10η Αυγούστου 2023.

Επίδομα θέρμανσης: Το «μοιραίο» κλικ που κοστίζει τα λεφτά

Μετά τη λήξη της παράτασης, από μεθαύριο Σάββατο κανείς δεν θα μπορεί πλέον να ζητήσει να επιδοτηθεί για να μπορέσει να ζεσταθεί φέτος το χειμώνα. Πάνω από 1,2 εκατομμύρια νοικοκυριά (σχεδόν 40% περισσότεροι από πέρυσι) υπέβαλαν αίτηση μέχρι σήμερα στην εφαρμογή MyΘέρμανση, ζητώντας να λάβουν το επίδομα, εξέλιξη που δείχνει την ανάγκη του κόσμου στη δύσκολη συγκυρία.

Λογιστές και απλοί πολίτες διαπιστώνουν ότι επειδή πατήθηκε ένα λάθος πλήκτρο στην πληκτρολόγηση του αριθμού ΙΒΑΝ ή παροχής ρεύματος της κατοικίας που θα επιδοτηθεί, χιλιάδες δικαιούχοι χάνουν το επίδομα και απορρίπτονται, αφού  το My Θέρμανση δέχεται μεν μέχρι και αύριο αιτήσεις, αλλά όχι διορθώσεις λαθών που έγιναν  κατά τη συμπλήρωση των αιτήσεων που έχουν ήδη υποβληθεί.

Στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει φτάσει το αίτημα για να ανοίξει ξανά η πλατφόρμα για τέτοιες περιπτώσεις καθώς μάλιστα, σε αντίθεση με άλλες πλατφόρμες αιτήσεων επιδότησης, η εφαρμογή My Θέρμανση δεν έκανε αυτόματη επιβεβαίωση στοιχείων και δεν έβγαζε μήνυμα λάθους αν κάποιος δεν συμπλήρωνε σωστά πχ 1 από τα 25 ψηφία του αριθμού-σιδηρόδρομου του τραπεζικού λογαριασμό, στον οποίο θα πληρωθεί.

Σε τέτοια περίπτωση, φτωχά νοικοκυριά –αλλά ακόμα και ηλικιωμένοι ή ΑμΕΑ- που πληρούν όλα τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια βάσει της φορολογικής δήλωσης, κινδυνεύουν να αποκλειστούν από το διευρυμένο επίδομα θέρμανσης, επειδή δεν είχαν την άνεση να μπορούν να χειριστούν αλάνθαστα τον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Αν τελικά κλείσει η πλατφόρμα χωρίς να γίνυον δεκτές διορθώσεις, η άλλη λύση που έχουν όσοι δικαιούνται να λάβουν επίδομα είναι να η Επανεξέταση αιτήσεων χορήγησης επιδόματος.

Συγκεκριμένα, σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης του ενδιαφερόμενου ή χορήγησης επιδόματος μικρότερου του αιτούμενου ή αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων της επεξεργασίας, ο δικαιούχος θα μπορεί να υποβάλει αίτηση επανεξέτασης προς τη Διεύθυνση Επιχειρησιακών Διαδικασιών (ΔΙ.ΕΠΙ.ΔΙ.) της ΑΑΔΕ. Αυτό γίνεται  μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE “Μητρώο και Επικοινωνία”,  “Ερωτήματα προς Α.Α.Δ.Ε.” επιλέγοντας ως  θεματική κατηγορία «Επίδομα Θέρμανσης».

Εκεί θα τεκμηριώνει τους λόγους ένστασης. Ο έλεγχος μεταφέρεται μετά στις αρμόδιες ΔΟΥ. Μετά τον έλεγχο και σε περίπτωση αποδοχής μέρους ή του συνόλου του αιτήματος, οι ΔΟΥ  προβαίνουν αυτοδίκαια ή υποδεικνύουν στον ενδιαφερόμενο τις αναγκαίες διορθωτικές ενέργειες και η Διεύθυνση Ανάπτυξης Τελωνειακών, Ελεγκτικών και Επιχειρησιακών Εφαρμογών (Δ.Α.Τ.Ε.) επανεκκαθαρίζει την αίτηση και καταβάλλει τυχόν δικαιούμενο ποσό επιδόματος έως την 30ή Σεπτεμβρίου 2023.

Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι θα πάρουν 1.600 ευρώ

Διπλάσιο επίδομα που μπορεί να φτάσει έως και τα 1.600 ευρώ δικαιούνται οι νέοι δικαιούχοι και όσοι άλλαξαν πηγή ενέργειας. Από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο.

Υπενθυμίζεται πως το επίδομα θέρμανσης κυμαίνεται 100 ευρώ έως 800 ευρώ με προσαύξηση στα 1.000 ευρώ ειδικά για κατοίκους περιοχών με πολύ κρύο.

Πιο αναλυτικά, περιοχές με πολύ κρύο θεωρούνται οικισμοί των οποίων ο συντελεστής επιδότησης, είναι μεγαλύτερος ή ίσος της μονάδας (1), όπως η Φλώρινα, η Κοζάνη, και το Καρπενήσι μεταξύ άλλων.