Επίδομα θέρμανσης: Εν αναμονή της ΚΥΑ που θα ορίσει δικαιούχους, κριτήρια και χορήγηση για επίδομα θέρμανσης. Πόσα λεφτά θα πάρετε.
Καθώς πλησιάζει ο δύσκολος χειμώνας, ολοένα και περισσότεροι αναμένουν τις λεπτομέρειες για το επίδομα θέρμανσης και τα χρήματα που θα μοιράσει, προκειμένου να μπορέσουν να ζεσταθούν.
Υπενθυμίζεται ότι και οι δικαιούχοι έχουν αυξηθεί αλλά και το κονδύλι που θα διαθέσει η κυβέρνηση.
Δείτε παρακάτω, παραδείγματα, για το πόσα λεφτά ακριβώς θα πάρουν οι δικαιούχοι:
Επίδομα θέρμανσης: Πόσα χρήματα δικαιούστε στην Αθήνα
- Άγαμος – έγγαμος χωρίς παιδιά: Επίδομα 150 ευρώ (δωρεάν 110 λίτρα)
- Έγγαμος με δύο παιδιά: Επίδομα 211 ευρώ (δωρεάν 156 λίτρα)
- Νέος δικαιούχος: Επίδομα 422 ευρώ (Δωρεάν 312 λίτρα)
Επίδομα θέρμανσης: Πόσα λεφτά θα πάρετε στη Θεσσαλονίκη
- Άγαμος – έγγαμος χωρίς παιδιά: Επίδομα 249 ευρώ (δωρεάν 184 λίτρα)
- Έγγαμος με δύο παιδιά: Επίδομα 348 ευρώ (δωρεάν 258 λίτρα)
- Νέος δικαιούχος: Επίδομα 696 ευρώ (Δωρεάν 516 λίτρα)
«Ψίχουλα» για πετρέλαιο θέρμανσης στον Πειραιά
- Άγαμος – έγγαμος χωρίς παιδιά: Επίδομα 115,50 ευρώ (δωρεάν 85,5 λίτρα)
- Έγγαμος με δύο παιδιά: Επίδομα 168 ευρώ (δωρεάν 124,5 λίτρα)
- Νέος δικαιούχος: Επίδομα 336 ευρώ (Δωρεάν 249 λίτρα)
Νέος δικαιούχος ορίζεται όποιος πέρυσι δεν είχε κάνει αίτηση ή δεν είχε λάβει επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης γιατί δεν τηρούσε τα κριτήρια, ή είχε λάβει επίδομα για άλλη μορφή θέρμανσης, δηλαδή π.χ. για φυσικό αέριο ή καυσόξυλα.
Επίδομα θέρμανσης: Τα κριτήρια
Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, επίδομα θέρμανσης θα λάβουν φέτος 1,3 εκατομμύρια πολίτες. Το ποσό από τα 300 ευρώ πέρυσι αυξάνεται σε 350 ευρώ. Ωστόσο, ανάλογα με τον συντελεστή που έχει οριστεί στον τόπο διαμονής αλλάζουν και τα ποσά. Π.χ άλλο είναι το επίδομα που θα λάβει κάποιος στη Φλώρινα και άλλο κάποιος που μένει στον Πειραιά.
Αυξήθηκαν την ίδια στιγμή και τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος. Τα νέα όρια είναι τα εξής:
- 16.000 ευρώ για άγαμο
- 24.000 ευρώ για παντρεμένο
Τα παραπάνω ποσά είναι προσαυξημένα κατά 3.000 για κάθε παιδί
Τα περιουσιακά στοιχεία ορίζονται ως εξής:
- Άγαμοι: 180.000 ευρώ
- Έγγαμοι: 300.000 ευρώ
Εδώ η αίτηση για το επίδομα θέρμανσης
Η πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ θα δεχτεί και φέτος την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους.
Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε είναι τα εξής:
- Είσοδος στην πλατφόρμα
- Εκδήλωση ενδιαφέροντος
- Επιλέγω αν διαμένω σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία
- Επιλέγω αν είμαι ιδιοκτήτης ή ένοικος οπότε συμπληρώνω τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη
- Επιλέγω είδος καυσίμου
- Συμπληρώνω τον Αριθμό παροχής ρεύματος
- Επιλέγω οικισμό
- Συμπληρώνω τα τ.μ. της κατοικίας
- Συμπληρώνω τον IBAN στο myAADE
Φυσικό αέριο: Η επιδότηση
Η παρέμβαση για τη στήριξη των 700.000 νοικοκυριών που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο ανακοινώθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου 2022 από τον υπουργό Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.
Πιο αναλυτικά, τον Οκτώβριο υπάρχει οριζόντια επιδότηση 90 ευρώ ανα μεγαβατώρα για όλους τους οικιακούς καταναλωτές. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, πως για το σύνολο της κατανάλωσης, θα απορροφηθεί το 50% της αύξησης. Η επιδότηση δίνεται ανεξαρτήτως κριτηρίων, είτε εισοδηματικών, είτε αν πρόκειται για κύρια κατοικία ή όχι.
Για τα επαγγελματικά τιμολόγια, η επιδότηση θα είναι 40 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.
Ο υπουργός είπε επίσης, ότι θα υπάρχει ένα τέλος ύψους 10 ευρώ ανά θερμική mwh που θα επιβληθεί στις εταιρείες Ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες του Φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Τα έσοδα από το ειδικό τέλος θα κατευθύνονται στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης και θα έχουν ως στόχο την:
- Υποστήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών του φυσικού αερίου
- Υποστήριξη επενδύσεων σε εναλλακτικά καύσιμα, όπως το βιομεθάνιο και το πράσινο υδρογόνο
- Υποστήριξη τροποποιήσεων και επεκτάσεων υποδομής του συστήματος φυσικού αερίου που είναι απαραίτητες για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου και την ενίσχυση της δυνατότητας εισαγωγών από άλλες πηγές.
Ηλεκτρικό ρεύμα: Οι 3 κλίμακες επιδότησης
Για τα οικιακά τιμολόγια, οι κλίμακες διαμορφώνονται ως εξής:
- 1η κλίμακα: Για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, απορροφάται το 90% της αύξησης, δηλαδή η επιδότηση θα είναι 436 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η επιδότηση αφορά στο 90% των νοικοκυριών.
- 2η κλίμακα: Για κατανάλωση από 501 έως 1.000 μεγαβατώρες, απορροφάται το 80% της αύξησης, δηλαδή η επιδότηση θα είναι 386 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αν μειωθεί η κατανάλωση στο 15% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, τότε η επιδότηση θα αυξηθεί 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
- 3η κλίμακα: Για κατανάλωση από 1.000 μεγαβατώρες και πάνω (που αφορά μόλις στο 2% των νοικοκυριών), απορροφάται το 70% της αύξησης, δηλαδή η επιδότηση θα είναι 336 ευρώ ανα μεγαβατωρα και ισχύει και σε αυτή την περίπτωση η έξτρα επιδότηση των 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα για μείωση της κατανάλωσης 15% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Πετρέλαιο κίνησης: Επιστρέφει η επιδότηση στην αντλία;
Πιο ακριβά από τη βενζίνη μπορεί να πληρώσουν σε λίγες μέρες το πετρέλαιο κίνησης οι κάτοχοι ΙΧ πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων, καθώς η επιδότηση των 15 λεπτών στην αντλία αποτελεί πια παρελθόν.
Οι προβλέψεις για την τιμή τoυ diesel είναι τρομακτικές, με τους κατόχους ΙΧ που κινούνται με πετρέλαιο, να μετανιώνουν για την… αγορά τους.
Η πρόεδρος των βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα μίλησε σήμερα στο ΣΚΑΪ και έκανε τις εκτιμήσεις της για το πού θα κινηθεί η τιμή του πετρελαίου κίνησης το επόμενο διάστημα.
Όπως είπε, η τιμή θα εκτοξευτεί κι αναμένεται να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 2 ευρώ το λίτρο στην Αττική. Η κατάσταση για τα νησιά θα είναι ακόμα χειρότερο, καθώς αν υπολογίσει κανείς το κόστος της μεταφοράς, το πετρέλαιο μπορεί να ξεπεράσει και τα 2,20 ευρώ το λίτρο.
Πρόσθεσε πως ζητούν από την κυβέρνηση να επαναφέρει την επιδότηση στην αντλία, ενώ δεν γνωρίζει για ποιο λόγο ελήφθη αυτή η απόφαση.
Για το εν λόγω θέμα μίλησε στον ΑΝΤ1 και ο υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Απαντώντας σε για τη διακοπή της επιδότησης είπε ότι, «το πετρέλαιο κίνησης, χωρίς την επιδότηση, είναι χαμηλότερα σε σχέση με τον Μάιο και τον Ιούνιο. Κρίθηκε από το ΥΠΟΙΚ ότι δεν υπάρχει περιθώριο επιδότησης». Πρόσθεσε, ωστόσο, πως «αν δούμε ότι ανεβαίνουν τα καύσιμα, θα το ξαναδούμε».