Επίδομα θέρμανσης 2021: Χαμόγελα για χιλιάδες φορολογούμενους καθώς αλλάζουν τα εισοδηματικά κριτήρια του επιδόματος θέρμανσης. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr
Γενναία αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων στο επίδομα θέρμανσης προωθεί η κυβέρνηση με στόχο να δημιουργήσει ασπίδα προστασίας για το 85% των νοικοκυριών της χώρας, που βάλλονται από το ράλι στις τιμές της ενέργειας.
Όπως αποκαλύφθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, τα νέα εισοδηματικά κριτήρια,σύμφωνα με πληροφορίες ,θα είναι αυξημένα κατά 20% έως 30% σε σχέση με πέρυσι.
Έτσι, άγαμος φορολογούμενος θα δικαιούται επιδότηση θέρμανσης εφόσον το εισόδημά του δεν ξεπερνά τα 15.000-16.000 ευρώ (από 12.000 πέρυσι ).
Για τον έγγαμο το εισοδηματικό όριο ανεβαίνει στη ζώνη των 24.000-26.000 ευρώ (από 20.000 ευρώ) και για τη μονογονεϊκή οικογένεια στα 26.000-28.000 ευρώ ( από 22.000).
Γενναία προβλέπεται η αύξηση και των εισοδηματικών κριτηρίων και για όσους έχουν παιδιά. Από τα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί, η προσαύξηση ανεβαίνει τώρα στα 3.000 ή και 4.000 ευρώ.
Για τα μέτρα στήριξης μίλησε στον ΣΚΑΪ 100,3 , ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας:
«Οι καταναλωτές φυσικού αερίου μέχρι και πέρυσι δεν ήταν δικαιούχοι για να λάβουν επίδομα θέρμανσης το οποίο ξεκινά για μια τετραμελή οικογένεια στην Αθήνα στα 250 ευρώ και φτάνει στα 600-700 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια στη Βόρεια Ελλάδα, καταλαβαίνετε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι…Έχει να κάνει με την αξιοποίηση πόρων της τάξης των 8δις € για να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός hedging, ένας μόνιμος αποσβεστικός μηχανισμός ο οποίος όταν έχουμε τέτοιες εξαιρετικές συνθήκες, πολύ αυξημένων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας να έρχεται αυτός ο μηχανισμός και να απαλύνει αυτές τις αυξήσεις».
Δικαιούχοι επιδότησης θα είναι και φέτος όλοι όσοι πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια (130.000 για τον άγαμο -250.000 για τον έγγαμο) ανεξάρτητα από το εάν καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, ξύλα ή πέλετ.
Το συνολικό ποσό της επιδότησης δεν αποκλείεται να διπλασιαστεί, ξεπερνώντας τα 150 εκατ. ευρώ καθώς ήδη η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει αύξηση από τα 80 στα 100 εκατ. ευρώ.
Με τα σημερινά δεδομένα, η τιμή του φυσικού αερίου για τους καταναλωτές από 0,027 ευρώ η κιλοβατώρα έχει ήδη υπερδιπλασιαστεί στα 0,059 ευρώ.
Η υψηλή πτήση των τιμών αναμένεται να κρατήσει μήνες όπως εκτίμησε και ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100,3 : «Δεν θα είναι αυτό που έλεγα πριν, ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα κρατήσει η αύξηση στις πρώτες ύλες και μετά θα πέσει γιατί θα υποχωρήσει η ζήτηση. Φαίνεται ότι έχει πιο διαρκή χαρακτηριστικά η κρίση στην ενέργεια».
Το προσχέδιο προϋπολογισμού το οποίο κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή προβλέπει πως η μέση τιμή του πετρελαίου από τα 43,4 δολάρια το βαρέλι πέρυσι θα κυμανθεί μεταξύ 68,3 και 68,7 δολάρια φέτος και του χρόνου.
Οι επίσημες ανακοινώσεις από την κυβέρνηση αναμένεται να πραγματοποιηθούν άμεσα.
Επίδομα θέρμανσης 2021: Τι θα πάρουμε
- νοικοκυριό που από τις 15 Οκτωβρίου –και ανάλογα και με τη γεωγραφική περιοχή όπου ανήκει- θα κληθεί να αγοράζει πετρέλαιο θέρμανσης με τιμή 1,06-1,2 ευρώ το λίτρο (ή 20% ακριβότερο από πέρυσι) φέτος, θα εισπράξει επίδομα που κυμαίνεται από 96 ως 780 ευρώ, αντί 80-650 που ίσχυε πέρυσι.
- ζευγάρι που ζεσταίνεται με φυσικό αέριο, η τιμή του οποίου έχει σημειώσει αύξηση σχεδόν 100% εν σχέσει με πέρυσι, θα λάβει 20% υψηλότερο επίδομα από πέρυσι –ενώ πρόπερσι δεν ελάμβανε απολύτως τίποτε.
Η αλλαγή αυτή οφείλεται στην αύξηση από 220 σε 264 ευρώ του βασικού ποσού επιδόματος. Το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να μην αλλάξει τα εισοδηματικά κριτήρια που ισχύουν, εξέλιξη που μπορεί να ευνοήσει να ενταχθούν περισσότερα νοικοκυριά ως δικαιούχοι, εφόσον το φορολογητέο εισόδημά τους μειώθηκε λόγω πανδημίας το 2020 –αν πχ ζούσαν με τα 534 ευρώ το μήνα ή ήταν “κορωνόπληκτοι” και δεν φορολογήθηκαν με τεκμαρτά υψηλότερα εισοδήματα. Σε τέτοια περίπτωση ο αριθμός των δικαιούχων μπορεί να αυξηθεί από 700 σε 750 χιλιάδες ή και περισσότερους.
Ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση, δικαιούχοι καθίστανται:
- μονοπρόσωπα νοικοκυριά (άγαμοι, χήροι) που φέτος δήλωσαν ότι είχαν το 2020 συνολικό φορολογητέο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και εφόσον η ακίνητη περιουσία τους δεν ξεπερνά σε αντικειμενική αξία τα 100.000 ευρώ.
- Έγγαμοι και μέρη συμβίωσης με συνολικό οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ (+2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο) και ακίνητη περιουσία μέχρι 200.000 ευρώ.
- Μόνοι γονείς με 1 παιδί και συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ (+2.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο) εφόσον και η ακίνητη περιουσία τους δε υπεβαίνει τις 200.000 ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως για να πάρει κάποιος το επίδομα θέρμανσης, θα πρέπει να βάλει το διπλάσιο ποσό από αυτό που θα λάβει.
Δικαιούχοι είναι τα νοικοκυριά (φυσικά πρόσωπα) τα οποία χρησιμοποιούν πετρέλαιο, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα ή pellet για τη θέρμανση της κύριας κατοικίας τους, είτε αυτή μισθώνεται, είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενη ή ιδιοκατοικείται.
Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, με τα σημερινά δεδομένα, αναμένεται να ξεκινήσει στις 15 Οκτωβρίου με παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν ότι οι αυξήσεις που παρατηρούνται διεθνώς θα φέρουν αύξηση στην τιμή κατά περίπου 20%. Η τιμή εκκίνησης για το πετρέλαιο θέρμανσης υπολογίζεται γύρω στο 1,06 ευρώ/λίτρο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από 0,80 πέρυσι, ενώ στην υπόλοιπη χώρα περίπου 1,10 (από 0,90 λεπτά) με εξαίρεση τα νησιά, όπου η τιμή μπορεί να είναι και 1,20 με 1,25 ανά λίτρο από 1 ευρώ πέρυσι.
Επίδομα θέρμανσης 2021: Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης
- Χορηγείται επίδομα θέρμανσης σε φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) και πληρούν τα κριτήρια του άρθρου 2 της παρούσας. Ειδικά, για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.
- Το επίδομα χορηγείται στα ως άνω φυσικά πρόσωπα, για την κατανάλωση των επιδοτούμενων με την παρούσα ειδών καυσίμων θέρμανσης, για τα ακίνητα τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται. Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 2.500 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.
Επίδομα θέρμανσης 2021: Τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης
- Εισοδηματικά:
Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους που λαμβάνεται υπόψη για την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης , ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, ανέρχεται έως 12.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση, ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση βάσει της περ. β’ της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν. 4172/2013 ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται σε 22.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.
Για τον προσδιορισμό της οικογενειακής κατάστασης, του αριθμού των τέκνων καθώς και των εισοδηματικών κριτηρίων, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του φορολογικού έτους 2019. Αν οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστή δήλωση λαμβάνεται ο μεγαλύτερος εκ του αριθμού τέκνων που έχει δηλωθεί σε μια εκ των δύο δηλώσεων.
Τα δεδομένα της ίδιας ως άνω δήλωσης χρησιμοποιούνται και στις περιπτώσεις των εν διαστάσει ή διαζευγμένων συζύγων ή των φυσικών προσώπων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης καθώς και των έγγαμων ή μερών συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους εγγάμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση βάσει της περ. β’ της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν. 4172/2013.
- Ακίνητης Περιουσίας:
Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α., η οποία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2020, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων, κατά τον Κ.Φ.Ε, τέκνων, που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2019, να μην υπερβαίνει το ποσό των 130.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 250.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
Επίδομα θέρμανσης 2021: Ενεργειακό πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη
Παράλληλα, σε ενεργειακό πρόβλημα βρίσκεται όλη η Ευρώπη.
Οι τιμές χονδρικής της ενέργειας στη Γερμανία έχουν αυξηθεί κατά 60% φέτος, οδηγώντας τον Basel Hamzeh σε αύξηση των τιμών των προϊόντων του “Frau Honig Cafe”: «Οι υψηλές τιμές ενέργειας αποτελούν νέο, μεγάλο εμπόδιο μετά από τα lockdown που μας κράτησαν κλειστούς εδώ και μήνες. Δυστυχώς, οι καταναλωτές θα χρειαστεί να επωμιστούν τις αυξήσεις αυτές», ανέφερε ο Hamzeh.
Οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, προκαλώντας φόβο για πληθωριστική αύξηση, λόγω της έλλειψης φυσικού αερίου και της παράλληλης αύξησης της ζήτησης. Στην Ευρώπη, σημαντικό ρόλο παίζουν και οι νέοι ευρωπαϊκοί περιβαλλοντικοί στόχοι βάσει των οποίων έχει αυξηθεί η φορολογία της παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα. Τα αυξημένα κόστη θα αποτελέσουν και κύριο μέλημα της συνάντησης COP26 των ηγετών του ΟΗΕ στην Σκωτία το Νοέμβριο.
Οι κυβερνήσεις φοβούνται το πολιτικό κόστος των τιμολογικών αυξήσεων. Οι Ελβετοί πολίτες, μάλιστα, έδωσαν ένα ηχηρό παράδειγμα μετά από το «Όχι» σε πρόσφατο δημοψήφισμα για νέο, προτεινόμενο περιβαλλοντικό φόρο στη χώρα.
Το υψηλό κόστος της ενέργειας φαίνεται πως θα συνεχιστεί. Η Ρωσία έχει μειώσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ενώ η Ασία περιορίζει τις εξαγωγές λόγω προσπάθειας ενίσχυσης των αποθεμάτων της. Παρ’ όλα αυτά, κερδισμένες από την αύξηση των τιμών φυσικού αερίου στην Ευρώπη βγαίνουν εταιρείες παραγωγής ενέργειας όπως η γερμανική RWE AG και η γαλλική Engie SA.
H αύξηση του κόστους θα οδηγήσει πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε «λουκέτο». Σύμφωνα με την Kate Nicholls, CEO της UKHospitality, «μια αύξηση των τιμών ενέργειας θα είναι καταστροφική για την ξενοδοχειακή βιομηχανία. Πολλά ξενοδοχεία βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού. Μπορεί να χρειαστεί νέα παρέμβαση από τις αρχές εάν υπάρξει αύξηση στο κόστος λειτουργίας τους».
Η αύξηση του πληθωρισμού αποτελεί άλλο ένα πρόβλημα για τις ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες ανακάμπτουν από την πανδημία. Τα καταναλωτικά έξοδα στην Ευρωζώνη επέδειξαν αύξηση της τάξης του 2,2% τον Ιούλιο.
Αν και η Ευρώπη έχει το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής στον κόσμο, πολλές χώρες έχουν αρχίσει να αμφισβητούν συγκεκριμένες προτάσεις του.
Η Γαλλία προσπαθεί να καθυστερήσει ή να υποσκάψει τη νέα πρόταση για τη φορολόγηση των εκπομπών άνθρακα που αφορούν τη θέρμανση και τις μεταφορές. Επιπροσθέτως αρκετές χώρες, όπως η Ολλανδία και η Ουγγαρία, ανησυχούν για τις κοινωνικές επιπτώσεις των προτάσεων για αύξηση της φορολογίας των υδρογονανθράκων.
Στη Βρετανία δεν είναι ακόμη ξεκάθαρος ο τρόπος επίτευξης των στόχων μηδενικών εκπομπών. «Η γενιά μας θα επωμιστεί το κόστος της μείωσης των εκπομπών άνθρακα. Τι θα μας πουν σε πέντε χρόνια όταν καταλάβουν πως οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού δεν πρόκειται να επιτευχθούν;» αναρωτήθηκε ο Jonathan Stern, ερευνητής του Oxford Institute for Energy Studies.
Προς το παρόν, η Ισπανία είναι αυτή που υποφέρει περισσότερο. Λόγω της απουσίας ενεργειακών διασυνδέσεων με τη Γαλλία, οι τιμές του ηλεκτρικού έχουν ξεπεράσει τα 100 ευρώ / Μεγαβατώρα, υπερδιπλασιασμένες σε σχέση με τα προ-πανδημίας επίπεδα.
«Προφανώς αποτελεί τεράστιο πλήγμα για την Σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας η οποία είχε βασίσει την προεκλογική της καμπάνια στη μείωση του ενεργειακού κόστους», ανέφερε ο Javier Tobias Gonzalez, στέλεχος της συμβουλευτικής εταιρείας βιώσιμης ανάπτυξης ECODES.
Στην Βρετανία, η Ofgem αναμένεται να αυξήσει τις τιμές κατά 125 στερλίνες / Μεγαβατώρα.
Όσο για τον Basel Hamzeh στο Βερολίνο, «το καφέ μας τα βγάζει πέρα χάρη στην υποστήριξη της γειτονιάς. Χωρίς αυτούς, δε θα τα καταφέρναμε».