Επιδόματα ΟΠΕΚΑ Δεκεμβρίου 2020: Αγωνία για χιλιάδες δικαιούχους των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ καθώς η χρονιά φτάνει προς το τέλος της, ωστόσο δεν έχουν μπει χρήματα στους λογαριασμούς! Διαβάστε στο xristika.gr πότε θα γίνουν οι πληρωμές.
Την τελευταία εργάσιμη ημέρα του χρόνου, δηλαδή στις 31 Δεκεμβρίου, ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλει στους δικαιούχους 12 επιδόματα, μεταξύ των οποίων η έκτη και τελευταία δόση για το Επίδομα Παιδιού.
Όσον αφορά το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα – πρώην ΚΕΑ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΑ, για το μήνα Δεκέμβριο του 2020 θα δοθεί στους δικαιούχους εις διπλούν.
Αναλυτικά τα επιδόματα που πληρώνονται:
- Επίδομα παιδιού (Α21, πρόκειται για την έκτη και τελευταία δόση του επιδόματος για το 2020)
- Επίδομα γέννησης
- Επίδομα στέγασης
- Επίδομα στεγαστικής συνδρομής ανασφάλιστων υπερηλίκων
- Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΑ, σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης στην προσπάθεια στήριξης των ασθενέστερων συμπολιτών μας, το συγκεκριμένο επίδομα για το μήνα Δεκέμβριο του 2020 θα δοθεί στους δικαιούχους εις διπλούν.
- Προνοιακά αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα
- Επίδομα ομογενών
- Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων
- Σύνταξη Υπερηλίκων του ν. 1296/1982
- Επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών για τα έτη 2019 και 2020
- Συνεισφορά Δημοσίου του ν. 4605/2019
- Συνεισφορά δημοσίου για δανειολήπτες που έχουν πληγεί από τις συνέπειες του κορονοϊού Ν. 4714/2020 (Πρόγραμμα Γέφυρα).
Επιδόματα ΟΠΕΚΑ Δεκεμβρίου 2020: Τι θα γίνει με την ΣΤ’ Δόση του επιδόματος παιδιού
Χιλιάδες γονείς περιμένουν εν μέσω πανδημίας την πληρωμή της ΣΤ’ Δόσης από τον ΟΠΕΚΑ για το επίδομα παιδιού. Διαβάστε στο xristika.gr τις ημερομηνίες.
Η πληρωμή της τελευταίας δόσης του Επιδόματος Παιδιού αφορά στο δίμηνο Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Ωστόσο, η πληρωμή της τελευταίας δόσης καταβάλλεται στο τέλος Δεκεμβρίου και όχι Ιανουαρίου.
Ο ΟΠΕΚΑ υπενθυμίζει σε όλους τους ενδιαφερόμενους ότι για να χορηγηθεί το Επίδομα Παιδιού θα πρέπει η αίτηση να έχει υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Αίτηση, η οποία αποθηκεύτηκε προσωρινά, θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη. Σημειώνεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21, στην οποία οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για το Επίδομα Παιδιού έχει προσωρινά κλείσει από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου.
Η εκκαθάριση των αιτήσεων θα γίνει, σύμφωνα με την τελευταία φορολογική δήλωση, που σημαίνει ότι θα πληρωθούν μόνο όσοι υπέβαλαν τη φετινή φορολογική δήλωση, καθώς η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έληξε.
Σε περίπτωση που δεν έχει υποβληθεί φετινή φορολογική δήλωση, πρέπει να υποβληθεί, προκειμένου να χορηγηθεί το επίδομα παιδιού έτους 2020.
Διευκρινίζεται ότι, για να χορηγηθεί το επίδομα παιδιού, θα πρέπει η αίτηση να έχει υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί.
Αίτηση η οποία αποθηκεύτηκε προσωρινά, θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.
Για να χορηγηθεί το επίδομα η αίτηση πρέπει να υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Επισημαίνεται ότι αίτηση που έχει αποθηκευτεί προσωρινά θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.
Το επίδομα παιδιού χορηγείται στις ακόλουθες κατηγορίες προσώπων εφόσον διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία 5 έτη πριν από το έτος υποβολής της αίτησης, όπως αυτό προκύπτει από την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των ιδίων ή των συζύγων τους ή των γονέων τους εφόσον οι ίδιοι δεν ήταν υπόχρεοι φορολογικής δήλωσης και τα εξαρτώμενα τέκνα τους βρίσκονται στην Ελλάδα:
- Έλληνες πολίτες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα,
- ομογενείς αλλοδαποί που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα και διαθέτουν δελτίο ομογενούς,
- πολίτες κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα,
- πολίτες των χωρών που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν) και Ελβετούς πολίτες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα,
- αναγνωρισμένους πρόσφυγες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα
- ανιθαγενείς
- δικαιούχους του ανθρωπιστικού καθεστώτος,
- πολίτες άλλων κρατών που διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα.
Το επίδομα παιδιού απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και δεν προσμετράται στο συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, οικογενειακό εισόδημα παρά μόνον εάν ρητά προβλέπεται από το νομοθετικό πλαίσιο οικονομικών ενισχύσεων κοινωνικής προστασίας.
Επιδόματα ΟΠΕΚΑ Δεκεμβρίου 2020: Η μεγάλη αλλαγή που έρχεται
Σε νέα, ψηφιακή εποχή, περνάει και ο ΟΠΕΚΑ καθώς στόχος είναι να υπάρξει μέσα στους επόμενους μήνες μια ενιαία πλατφόρμα για τις αιτήσεις. Διαβάστε στο xristika.gr το σχέδιο…
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, προτείνεται η ενοποίηση των αιτήσεων για τα επιδόματα Παιδιού, επίδομα ενοικίου, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, Αναπηρικά, Επίδομα Γέννας, Ομογενών, Ορεινών και Μειονεκτικών, Θέρμανσης, ΚΟΤ Α και Β, Στεγαστικό Φοιτητών και, συνολικά, για οποιαδήποτε παροχή κοινωνικής φύσεως που χορηγείται από την κεντρική διοίκηση.
Η δράση περιλαμβάνει τη μετεξέλιξη της πλατφόρμας του Εθνικού Μηχανισμού, με την ενσωμάτωση όλων των πληροφοριακών συστημάτων, μέσω των οποίων υποβάλλονται οι αιτήσεις για τα εθνικά κοινωνικά επιδόματα και καταχωρούνται οι παρεχόμενες υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας από ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς (ΤΕΒΑ, Κοινωνικές Υπηρεσίες Δήμων, Δομές Φτώχειας, ΚΔΗΦ, ΣΥΔ, δομές κλειστής φροντίδας, όπως κέντρα χρονίως πασχόντων, γηροκομεία, δομές παιδικής προστασίας κ.ά.).
Ειδικότερα, η Ενιαία Ψηφιακή Πύλη θα περιλαμβάνει:
- Μητρώο Ωφελουμένων, στο οποίο θα γίνεται καταχώρηση του Ατομικού Ιστορικού Ωφελούμενων.
Το Ατομικό Ιστορικό Ωφελούμενων θα καθοριστεί από το ΥΠΕΚΥ και θα περιλαμβάνει υποχρεωτικά και ενιαία πεδία καταχώρισης για κάθε πρόσωπο, ανεξαρτήτως της παρεχόμενης υπηρεσίας.
Για το σύνολο των αιτούντων ανεξαρτήτως προγράμματος, πραγματοποιείται η καταχώριση:
- Των γενικών Στοιχείων των ωφελούμενων, δηλαδή των στοιχείων ταυτοποίησής τους, όπως ΑΜΚΑ/ΑΦΜ, επώνυμο, όνομα, δ/νση, στοιχεία επικοινωνίας, καθώς και των Δημογραφικών και Κοινωνικών – των χαρακτηριστικών των ωφελουμένων, όπως ημερομηνία γέννησης, φύλο, οικογενειακή κατάσταση, συσχετίσεις με άλλα πρόσωπα, νομικό καθεστώς, στεγαστική κατάσταση, εκπαίδευση, εργασία (εγγραφή ή μη στον ΟΑΕΔ), ασφάλιση, πληροφορίες ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (π.χ. αναπηρία, αυτισμός κ.ά.).
- Ενιαία φόρμα αίτησης για το σύνολο των εθνικών προγραμμάτων.
Ειδικώς για τα επιδόματα, για την εφαρμογή των ανωτέρω, προτείνεται η ενοποίηση των αιτήσεων για τα επιδόματα Παιδιού, Στέγασης, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, Αναπηρικά, Επίδομα Γέννας, Ομογενών (αν διατηρηθεί), Ορεινών και Μειονεκτικών, Θέρμανσης, ΚΟΤ Α και Β, Στεγαστικό Φοιτητών και, συνολικά, για οποιαδήποτε παροχή κοινωνικής φύσεως που χορηγείται από την κεντρική διοίκηση (και όχι σε επίπεδο Δήμων).
- Διασυνδέσεις και διασταυρώσεις για το σύνολο των προγραμμάτων/ υπηρεσιών.
Για την υποβολή αίτησης για οποιοδήποτε πρόγραμμα θα πρέπει να καταχωρηθούν/ διασταυρωθούν ηλεκτρονικά τα στοιχεία σχετικά με το αν πληρούνται τα κριτήρια ένταξης για κάθε πρόγραμμα.
Σκοποί της δράσης είναι η απλοποίηση της πρόσβασης των πολιτών στις κοινωνικές παροχές, η πληρέστερη ενημέρωση για τις πολιτικές που εφαρμόζονται σε εθνικό επίπεδο, η αυτόματη διασταύρωση των στοιχείων σε όλα τα προγράμματα (χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα προσαρμογής συμπεριφορών ανάλογα με τα κριτήρια του κάθε προγράμματος, π.χ. σύνθεση νοικοκυριού), η εξοικονόμηση χρόνου και πόρων από τη συντήρηση διαφορετικών πληροφοριακών συστημάτων (ενδεικτικά αναφέρεται ότι σήμερα λειτουργεί μια πλατφόρμα για κάθε επίδομα ενώ σπάνια διαλειτουργούν σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφορίας), η τήρηση ιστορικού όλων των παροχών που λαμβάνει κάθε ωφελούμενος, καθώς και η δημιουργία εργαλείου παρακολούθησης και σχεδιασμού των κοινωνικών πολιτικών με κοινωνικά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά.
Διαβάστε όλα τα νέα στο topics.gr