Επίδομα παιδιού: Πότε μπαίνει η επιταγή ακρίβειας τα Χριστούγεννα

Επίδομα παιδιού: Οι δικαιούχοι θα πάρουν χριστουγεννιάτικο επίδομα που διαμορφώνεται ανάλογα με το ποσό που τους αναλογεί και όχι 250 ευρώ.

Η ημερομηνία πληρωμής για το επίδομα παιδιού τα Χριστούγεννα αποκαλύπτεται στη διάταξη του υπουργείου Εργασίας. Η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση των οικογενειών αντιστοιχεί σε μιάμιση δόση του επιδόματος Α21.

Επίδομα παιδιού: Πόσα χρήματα είναι η έξτρα δόση

Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται:

  • Σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και το δεύτερο παιδί. Το ποσό διαμορφώνεται ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος
  • Σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί

Επίδομα παιδιού: Πότε πληρώνεται η επιταγή ακρίβειας

Η έκτακτη δόση καταβάλλεται μέχρι 31 Δεκεμβρίου στους δικαιούχους του επιδόματος κατά το πέμπτο δίμηνο του 2022. Αντίστοιχη έκτακτη δόση καταβάλλεται στους λοιπούς νέους δικαιούχους του επιδόματος του 2022, μετά την έγκριση της αίτησής τους.

Πώς κάνετε αίτηση για το επίδομα παιδιού

Για την πέμπτη δόση του επιδόματος, οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν την αίτηση στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ (idika.gr) ή μέσω του διαδικτυακού τόπου www.opeka.gr, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο TAXISnet.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής της αίτησης Α21 επιτρέπει, μέσω εκτεταμένων ηλεκτρονικών διασταυρώσεων με διαθέσιμες βάσεις δεδομένων άλλων φορέων και υπηρεσιών, τον έλεγχο της ακρίβειας και της ορθότητας των δηλούμενων στοιχείων και πληροφοριών κατά το στάδιο υποβολής της αίτησης.

Για να χορηγηθεί το επίδομα, η αίτηση πρέπει να υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Αίτηση που έχει αποθηκευτεί προσωρινά, θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

Επιταγή ακρίβειας: Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι είναι 2,3 εκατομμύρια ευάλωτοι πολίτες, από τις εξής κατηγορίες:

  • ευάλωτοι συνταξιούχοι
  • δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος
  • ανασφάλιστοι υπερήλικες
  • δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
  • δικαιούχοι Επιδόματος Παιδιού έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022

Η κύρια διαφορά σε σχέση με το έκτακτο επίδομα που δόθηκε το Πάσχα, και συγκεκριμένα πληρώθηκε τον Απρίλιο του 2022, είναι ότι το ποσό είναι αυξημένο στα 250 ευρώ -από 200 που ήταν προηγουμένως- ενώ περισσότεροι είναι αυτή τη φορά και οι δικαιούχοι, καθώς έχουν διευρυνθεί τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Καλύπτονται έτσι πιο πολλοί συνταξιούχοι.

Ειδικότερα για τους συνταξιούχους, δικαιούχοι είναι όσοι λαμβάνουν και τον Νοέμβριο του 2021:

  • Οριστική ή προσωρινή κύρια σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου
  • Προσυνταξιοδοτική παροχή
  • Αναπηρικά επιδόματα (όσα καταβάλλονται από τον e-ΕΦΚΑ)

Επιταγή ακρίβειας: Τα κριτήρια για τους συνταξιούχους

Πέρα από τα παραπάνω για τους συνταξιούχους, θα εξεταστεί ότι πληρούν και αυτές τις προϋποθέσεις:

  • Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα για το φορολογικό έτος 2022 δεν υπερβαίνει τις 9.600 ευρώ (από 7.200 προηγουμένως)
  • Το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημά τους (το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου/μέρους συμφώνου συμβίωσης) δεν υπερβαίνει τις 16.800 ευρώ (από 14.400 προηγουμένως)
  • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού που προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ έτους 2022 (φορολογικού έτους 2021), δεν υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ (από 200.000 προηγουμένως)
  • Είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και έχουν υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021.
  • Σε περίπτωση που και οι δυο σύζυγοι είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, τότε η ενίσχυση καταβάλλεται και στους δυο. Εάν ο δικαιούχος λαμβάνει σύνταξη και από τον e-ΕΦΚΑ και το ΓΛΚ, η ενίσχυση καταβάλλεται από τον e-ΕΦΚΑ.

250 ευρώ και σε δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος

Όσον αφορά στη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης προς τους 174.000 περίπου δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, το υπουργείο Εργασίας ορίζει πως προβλέπεται ότι για τον Δεκέμβριο οι προνοιακές παροχές σε χρήμα προσαυξάνονται κατά 250 ευρώ.

Ανασφάλιστοι υπερήλικες

Προβλέπεται επίσης ότι η μηνιαία σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων και το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερήλικων χορηγούνται προσαυξημένα κατά 250 ευρώ στους 36.000 περίπου δικαιούχους.

Διευκρινίζεται ότι αν ένας χαμηλοσυνταξιούχος του ΕΦΚΑ είναι ταυτόχρονα δικαιούχος αναπηρικού ή άλλου επιδόματος του ΟΠΕΚΑ θα λάβει μόνο την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Με στόχο τη στήριξη των ωφελούμενων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, δηλαδή των νοικοκυριών που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, το Δεκέμβριο θα χορηγηθεί διπλή δόση στους περίπου 225.000 δικαιούχους του.

Τι προβλέπει το νέο μίνι ασφαλιστικό

Σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων το νομοσχέδιο «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις». Με το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων:

Εξειδικεύονται οι ρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την εφαρμογή μεγάλου μέρους του «κοινωνικού πακέτου» που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Συγκεκριμένα, εισάγεται η ρύθμιση για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση (επίδομα ακρίβειας), ύψους 250 ευρώ, προς χαμηλοσυνταξιούχους και ανασφάλιστους υπερήλικες, καθώς και τους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος, Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και επιδόματος παιδιού. Επίσης, ρυθμίζονται η επέκταση της άδειας μητρότητας σε εννέα μήνες (από έξι) και τα κίνητρα μετατροπής συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.

Αντιμετωπίζονται ζητήματα ίσης μεταχείρισης, όπως σχετικά με τις διακρίσεις σε βάρος οροθετικών στον HIV στον χώρο εργασίας.

Περιλαμβάνεται σειρά ρυθμίσεων, οι βασικοί άξονες των οποίων έχουν ήδη παρουσιαστεί από το Υπουργείο Εργασίας, όπως, ενδεικτικά, η μείωση του χρόνου παραγραφής μη βεβαιωμένων οφειλών στον e-ΕΦΚΑ σε 10 χρόνια (από 20), ο διπλασιασμός των δόσεων για πάγια ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών σε 24 δόσεις (από 12), η κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% των ασφαλισμένων του τ. Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) και η επέκταση της «μάχιμης πενταετίας» σε όλους τους ένστολους.

Οι βασικές κατευθύνσεις των προτεινόμενων ρυθμίσεων, που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, εστιάζουν σε τρεις βασικούς άξονες: Πρώτον, στην προώθηση προστατευτικών διατάξεων για ευάλωτες ομάδες. Δεύτερον, στον εξορθολογισμό ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών διατάξεων και, τρίτον, στην προστασία της μητρότητας και την προώθηση της ισότητας και της κατάργησης των διακρίσεων στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων.

O υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε:

«Παρουσιάζουμε την τέταρτη νομοθετική μας παρέμβαση με επίκεντρο το ασφαλιστικό σύστημα. Η αρχή έγινε με τον νόμο 4670 του 2020, που διόρθωσε αδικίες του «νόμου Κατρούγκαλου». Ακολούθησε η «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά», που εισήγαγε τους «ατομικούς κουμπαράδες» για τις επικουρικές συντάξεις των νέων ασφαλισμένων και, στη συνέχεια, ο νόμος για τον εκσυγχρονισμό του e-ΕΦΚΑ.