Επίδομα παιδιού Α21 – Αίτηση: Ποιοι πρέπει να την υποβάλουν ξανά στον ΟΠΕΚΑ

Επίδομα παιδιού Α21 – Αίτηση: Σημαντική ανακοίνωση από τον ΟΠΕΚΑ για το επίδομα παιδιού Α21. Τι πρέπει να προσέξετε στην αίτηση και το λάθος που δεν πρέπει να γίνει. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Για το εκ νέου άνοιγμα της πλατφόρμας σύντομα θα υπάρξει νέα ανακοίνωση

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αίτησης για το επίδομα παιδιού έτους 2021 (Α21) θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και την 15η Ιανουαρίου 2022, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Οι δικαιούχοι για το επίδομα παιδιού μπορούν να υποβάλουν την αίτηση Α21 (στον σύνδεσμο εδώ), μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2022.

Για να χορηγηθεί το επίδομα παιδιού, η αίτηση θα πρέπει να έχει υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Αίτηση η οποία έχει αποθηκευτεί προσωρινά, θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

«Αν κάποιοι πολίτες ενδεχομένως εκ παραδρομής προέβησαν σε ακύρωση ήδη εγκεκριμένης αίτησής τους για το έτος 2021, θα πρέπει να την επανυποβάλουν.

Για το εκ νέου άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που αφορά την επιδότηση του 2022, σύντομα θα υπάρξει νέα ανακοίνωση εκ μέρους της διοίκησης του Οργανισμού» επισημαίνει ο ΟΠΕΚΑ.

Μετά τις 15 Ιανουαρίου 2022, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αίτησης Α21 θα κλείσει οριστικά και δεν θα είναι πλέον δυνατή η υποβολή αίτησης για το έτος 2021.

Επίδομα παιδιού Α21 – Αίτηση : Μήπως δεν πήρατε το επίδομα 250 ευρώ; Τι πρέπει να κάνετε

Τι ισχύει για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση με το επίδομα 250 ευρώ. Όσα πρέπει να γνωρίζεται. Ως τις 20 Ιανουαρίου η δυνατότητα υποβολής ένστασης, μέσω e-mail. Όλες οι διευκρινίσεις στο xristika.gr.

Διευκρινίσεις σχετικά με το έκτακτο επίδομα 250 ευρώ παρέχει ο Ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ).

Συγκεκριμένα, αναφορικά με τους δικαιούχους της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, το επίδομα 250 ευρώ, που καταβλήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2021, η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ υπενθυμίζει πως τα κριτήρια από τα οποία προκύπτουν οι τελικοί δικαιούχοι έχουν ανακοινωθεί από την 1η Δεκεμβρίου, είναι συγκεκριμένα και είναι τα εξής, βάσει του αρ. 25 του ν. 4865/2021:

1. Δυνητικοί δικαιούχοι του βοηθήματος είναι όσοι κατά τον Νοέμβριο 2021 έλαβαν:

– οριστική ή προσωρινή σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου

– προσυνταξιοδοτική παροχή

– αναπηρικά συνταξιοδοτικά επιδόματα, (όσα καταβάλλονται από τον e-ΕΦΚΑ)

– Καταλαμβάνονται επίσης και οι συνταξιούχοι εκείνοι που λαμβάνουν σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016 (ανάπηροι πολέμου, καλλιτέχνες, κλπ).

2. Για την εξαγωγή των τελικών δικαιούχων εξετάστηκαν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις, βάσει των φορολογικών στοιχείων που έχουν δηλώσει οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι:

– Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα για το φορολογικό έτος 2021 δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 7.200 ευρώ.

– Το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημά τους (το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου/μέρους συμφώνου συμβίωσης) δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 14.400 ευρώ.

– Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, η οποία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ έτους 2021 (φορολογικού έτους 2020), δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ.

– Είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και έχουν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2020.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ, όσοι συνταξιούχοι θεωρούν ότι θα έπρεπε να τους καταβληθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ και αυτό δεν έγινε, θα πρέπει αρχικά να ανατρέξουν στα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεών τους, προκειμένου να διαπιστώσουν, αν πληρούν σωρευτικά τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις, που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Οδηγίες εξακρίβωσης του δηλωθέντος φορολογητέου εισοδήματος στην ψηφιακή πύλη myAADE
Α) Οι φορολογούμενοι, μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE, επιλέγοντας Εφαρμογές και Δημοφιλείς Εφαρμογές, οδηγούνται στη Δήλωση ΦΕΦΠ και Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ.

Μέσω των δηλώσεων αυτών, εκτυπώνονται οι πράξεις προσδιορισμού φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2020 και φόρου ΕΝΦΙΑ για το έτος 2021.

Το φορολογητέο εισόδημα μπορεί να αναζητηθεί στον πίνακα Γ1 της πράξης προσδιορισμού φόρου εισοδήματος αντίστοιχα για κάθε σύζυγο/ΜΣΣ. Υπενθυμίζεται ότι το ατομικό εισόδημα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 7.200 ευρώ, ενώ στην περίπτωση έγγαμων φορολογούμενων το οικογενειακό εισόδημα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 14.400 ευρώ.

Η αξία της ακίνητης περιουσίας μπορεί να αναζητηθεί στον πίνακα Γ της πράξης προσδιορισμού φόρου ΕΝΦΙΑ. Για την αξία της ακίνητης περιουσίας, τονίζεται ότι λαμβάνεται υπόψη η πράξη που αναφέρεται σε Διοικητικό Προσδιορισμό Φόρου και όχι οι τυχόν μετέπειτα πράξεις οι οποίες αναφέρονται σε Διορθωτικό Προσδιορισμό και οι οποίες προκύπτουν από τις δηλώσεις Ε9 που υποβάλλονται, μετά την έκδοση της Πράξης Διοικητικού Προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α..

Η συνολική αξία των ακινήτων του υπόχρεου, του/της συζύγου/ΜΣΣ και των εξαρτώμενων τέκνων, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.

Η ένδειξη για τον φορολογικό κάτοικο αλλοδαπής τηρείται στο μητρώο της ΑΑΔΕ και εμφανίζεται στη στήλη της πράξης προσδιορισμού φόρου εισοδήματος στην ανάλυση των κωδικών -ποσών με τον κωδικό 319 για τον υπόχρεο και/ή 320 για τη σύζυγο/ΜΣΣ.

Επιπλέον, στην ίδια στήλη με τους κωδικούς 003 και 004 αναγράφεται το πλήθος των εξαρτώμενων τέκνων.

Τα εξαρτώμενα μέλη στο σύνολό τους (εξαρτώμενα τέκνα και λοιπά εξαρτώμενα μέλη) εμφανίζονται στον πίνακα 8 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020.

Όσοι συνταξιούχοι, ακόμα και μετά τον έλεγχο των προϋποθέσεων και της εξακρίβωσης των στοιχείων τους, που προαναφέρθηκαν, θεωρούν ότι θα έπρεπε να τους καταβληθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση, μπορούν να υποβάλουν ένσταση, στέλνοντας e-mail στο bonus2021@efka.gov.gr, όπου θα αναγράφουν:

Α) το ονοματεπώνυμο

Β) τον ΑΦΜ

Γ) τον ΑΜΚΑ τους

Η δυνατότητα υποβολής ένστασης, μέσω e-mail, ξεκινά σήμερα 5 Ιανουαρίου 2022 και λήγει στις 20 Ιανουαρίου 2022.

Επίδομα παιδιού Α21 – Αίτηση Η απόλυτη κοροϊδία με το κοινωνικό μέρισμα – Εκτός 200.000 δικαιούχοι

Το κοινωνικό μέρισμα των 250 ευρώ καταβλήθηκε στους συνταξιούχους, όμως η πληρωμή έκρυβε μια δυσάρεστη έκπληξη.

Όλες οι πληροφορίες  έκαναν λόγο για 800.000 δικαιούχους συνταξιούχους.

Όμως η επίσημη ανακοίνωση αποκάλυψε ότι τα 250 ευρώ θα πάρουν 634.000 συνταξιούχοι. Οι υπόλοιποι έμειναν εκτός, προφανώς από τους κόφτες.

Το κοινωνικό μέρισμα δίνεται φέτος ως επίδομα ύψους 250 ευρώ και κατηγορίες δικαιούχων έκτακτης ενίσχυσης, όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι ανασφάλιστοι υπερήλικες και οι ΑμεΑ που λαμβάνουν επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ.

Για τους χαμηλοσυνταξιούχους, το εισοδηματικό κριτήριο των 7.200 ευρώ ανά έτος αφορά στο καθαρό ποσό που λαμβάνουν της σύνταξής τους, εφόσον δεν έχουν άλλα εισοδήματα.

Η ΕΝΥΠΕΚΚ τονίζει ότι χάνουν το κοινωνικό μέρισμα 200.000 συνταξιούχοι.

«Οι δικαιούχοι τού έκτακτου επιδόματος των 250 ευρώ είναι 634.028 και όχι 800.000-830.000, όπως είχε αρχικά ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Οι τρεις σκληρές προϋποθέσεις για σύνταξη (ατομικό και οικογενειακό εισόδημα, που πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά) απέκλεισαν 200.000 χαμηλοσυνταξιούχους από το μικρό έκτακτο επίδομα.

Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά την έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς τους χαμηλοσυνταξιούχους προβλέπεται ότι:

Δυνητικοί δικαιούχοι του βοηθήματος είναι όσοι κατά τον Νοέμβριο 2021 έλαβαν:

Οριστική ή προσωρινή σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου.

Προσυνταξιοδοτική παροχή.

Αναπηρικά συνταξιοδοτικά επιδόματα (όσα καταβάλλονται από τον e-ΕΦΚΑ).

Περιλαμβάνονται επίσης και οι συνταξιούχοι εκείνοι που λαμβάνουν σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4387/2016 (ανάπηροι πολέμου, καλλιτέχνες κ.λπ.).

Προκειμένου να προσδιοριστούν οι τελικοί δικαιούχοι θα εξεταστεί ότι συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα για το φορολογικό έτος 2021 δεν υπερβαίνει τις 7.200 ευρώ

Το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημά τους (το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου/μέρους συμφώνου συμβίωσης) δεν υπερβαίνει τις 14.400 ευρώ.

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, η οποία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ έτους 2021 (φορολογικού έτους 2020), δεν υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ.

Είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και έχουν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2020.

Το ύψος της ενίσχυσης ανά δικαιούχο είναι 250 ευρώ, προσαυξημένο κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος του φορολογουμένου σύμφωνα με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, φορολογικού έτους 2020. Εάν σε ένα νοικοκυριό είναι και οι δύο συνταξιούχοι και δικαιούχοι της ενίσχυσης, τότε η προσαύξηση για τα εξαρτώμενα μέλη μοιράζεται ισόποσα.

Η ανακοίνωση:

Η προκαταβολή σύνταξης για τον Ιανουάριο, η καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος ΟΠΕΚΑ και ανασφάλιστους υπερήλικες καθώς και η πληρωμή των τακτικών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ για το Δεκέμβριο περιλαμβάνεται -μεταξύ άλλων- στον προγραμματισμό των καταβολών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και των εποπτευόμενων Οργανισμών για την εβδομάδα 27-31 Δεκεμβρίου. Συνολικά υπολογίζεται ότι θα καταβληθούν περί τα 645,4 εκατ. ευρώ σε 2,6 εκατ. δικαιούχους.

Πιο αναλυτικά:

1.Από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

Τακτικές πληρωμές

18,9 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 620 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

51.500 ευρώ θα καταβληθούν σε 80 δικαιούχους για κληρονομικές παροχές επικουρικής σύνταξης

Έκτακτες Πληρωμές

Την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν 10,6 εκατ. ευρώ σε 26.051 δικαιούχους για προκαταβολές συντάξεων μηνός Δεκεμβρίου, στη βάση του ν. 4778/2021

Την ίδια ημέρα (Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου) προβλέπεται η καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ σε 634.027 χαμηλοσυνταξιούχους. Το συνολικό ποσό προσεγγίζει τα 160 εκατ. ευρώ.