Επίδομα παιδιού 2022: Πότε καταβάλλεται η έξτρα ενίσχυση για όλους – Αναλυτικά τα ποσά

Επίδομα παιδιού 2022: Ενάμισι επίδομα επιπλέον θα πάρουν όλοι οι γονείς που θα είναι δικαιούχοι του επιδόματος τέκνων για το 2022, με προϋπόθεση να υποβάλουν αίτηση Α21 και φορολογική δήλωση στο επόμενο διάστημα. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Τη Μ. Πέμπτη η έκτακτη αυτή ενίσχυση θα πληρωθεί σε 577.105 γονείς που είχαν υποβάλει την αίτηση Α21 τον Μάρτιο, ενώ όπως ξεκαθαρίστηκε εκ νέου χθες από τον ΟΠΕΚΑ, το ενάμισι επίδομα θα το πάρουν και όσοι υποβάλουν αιτήσεις Α21 στο επόμενο διάστημα και εγκριθούν για τη λήψη του επιδόματος τέκνου έτους 2022.

Εκτιμάται ότι θα πάρουν το ενάμιση επίδομα περίπου 300.000 επιπλέον δικαιούχοι, ανεβάζοντας το σύνολο των ωφελουμένων στους 880.000.

Επίδομα παιδιού 2022: Τα ποσά

Η επιπλέον οικονομική ενίσχυση τέκνου ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος ανέρχεται σε 105 ευρώ ή 63 ευρώ ή 42 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι το δεύτερο, και σε 210 ευρώ ή 126 ευρώ ή 84 ευρώ από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί. Για παράδειγμα:

* Γονείς με ένα τέκνο και εισόδημα ως 10.500 ευρώ δικαιούνται μηνιαίο επίδομα 70 ευρώ και έκτακτη ενίσχυση 105 ευρώ (ενάμισι επίδομα).

* Γονείς με ένα παιδί και εισόδημα από 10.501 ευρώ ως 16.750 ευρώ δικαιούνται μηνιαίο επίδομα 84 ευρώ και έκτακτη ενίσχυση 63 ευρώ.

* Γονείς με ένα παιδί και εισόδημα από 16.751 ευρώ ως 26.250 ευρώ δικαιούνται μηνιαίο επίδομα 56 ευρώ και έκτακτη ενίσχυση 42 ευρώ.

* Γονείς με δύο παιδιά και εισόδημα ως 10.500 ευρώ δικαιούνται μηνιαίο επίδομα 140 ευρώ και έκτακτη ενίσχυση 105 ευρώ.

* Γονείς με τρία παιδιά και εισόδημα ως 13.500 ευρώ δικαιούνται μηνιαίο επίδομα 280 ευρώ και έκτακτη ενίσχυση 210 ευρώ.

* Γονείς με τρία παιδιά και εισόδημα από 13.501 ευρώ ως 20.250 ευρώ δικαιούνται μηνιαίο επίδομα 168 ευρώ και έκτακτη ενίσχυση 126 ευρώ.

Επίδομα παιδιού 2022: Καταβολές

Οι 300.000 που έμειναν εκτός πληρωμής για τώρα θα πάρουν την έκτακτη ενίσχυση μαζί με το επίδομα. Η επόμενη πληρωμή είναι για τέλος Μαΐου, ενώ η καταληκτική προθεσμία για λήψη επιδόματος και ενίσχυσης είναι τα μέσα Ιανουαρίου του 2023.

Ο ΟΠΕΚΑ διευκρινίζει ότι η προσαύξηση στο επίδομα τέκνου θα καταβληθεί στους δικαιούχους του επιδόματος μετά την έγκριση της αίτησής τους και πάντως οποτεδήποτε έως τα μέσα Ιανουαρίου 2023 αυτή υποβληθεί και εγκριθεί.

Επίδομα παιδιού 2022: Το 200άρι

Η έκτακτη ενίσχυση Πάσχα των 200 ευρώ καταβάλλεται αύριο (Μ. Τετάρτη) σε 634.000 χαμηλοσυνταξιούχους του ΕΦΚΑ, και ως τη Μεγάλη Πέμπτη θα την πάρουν 138.515 δικαιούχοι αναπηρικών προνοιακών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και 32.719 ανασφάλιστοι υπερήλικες, ενώ για 223.529 δικαιούχους θα καταβληθεί ως τη Μ. Πέμπτη διπλό εγγυημένο εισόδημα.

Συνολικά, θα πάρουν έκτακτες ενισχύσεις λόγω Πάσχα 971.938 δικαιούχοι επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και 634.000 χαμηλοσυνταξιούχοι του ΕΦΚΑ, δηλαδή 1.605.938 δικαιούχοι, και με τους 300.000 δικαιούχους που θα λάβουν προσεχώς το ενάμισι επίδομα τέκνου, το πλήθος των δικαιούχων των επιταγών του Πάσχα αγγίζει τα 2 εκατ. πολίτες.

Διευκρινίζεται ότι όλες οι έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις είναι αφορολόγητες και ακατάσχετες στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη προς την εφορία και το υπόλοιπο Δημόσιο, ασφαλιστικά Ταμεία ή πιστωτικά ιδρύματα, όπως και δεν υπολογίζονται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Επίδομα παιδιού 2022: Ανακοινώνεται ο νέος κατώτατος μισθός – Ποιοι θα πάρουν πάνω από 1.000 ευρώ

Mετά τις εορτές του Πάσχα, την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου o υπουργός εργασίας Κωστής Χατζηδάκης θα εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο το νέο κατώτατο μισθό με βάση το πόρισμα του ΚΕΠΕ.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η κυβερνητική εισήγηση να κινηθεί μεταξύ 6% και 7%, πέραν του 2% που δόθηκε κατά την 1η.1.2022.

Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ο κατώτατος μισθός από 663 ευρώ που είναι σήμερα θα διαμορφωθεί στα 703 έως 710 ευρώ.

Μάλιστα αν προστεθεί και το επίδομα προϋπηρεσίας για όσους το δικαιούνται καθώς και το επίδομα γάμου ο μισθός θα ξεπεράσει μετά από πολλά χρόνια τα 1000 ευρώ και θα φτάσει τα 1039.5 ευρώ.

Αναλυτικά με βάση την αύξηση 6%-7% , από την 1η Μαΐου ο αμειβόμενος με τον κατώτατο μισθό αν είχε συμπληρώσει το 2012 0 έως 3 χρόνια προϋπηρεσίας θα λάβει 703 ευρώ έως 710 ευρώ .

Για το μισθωτό με προϋπηρεσία από 3 έως 6 χρόνια ο μισθός διαμορφώνεται από 773 έως 781 ευρώ.

Για τον μισθωτό με προϋπηρεσία από 6 έως 9 χρόνια ο μισθός διαμορφώνεται σε 850 έως 859 ευρώ.

Για το μισθωτό με προϋπηρεσία άνω των 9 ετών ο μισθός διαμορφώνεται 935 έως 945 ευρώ ενώ αν προστεθεί και το 10% του επιδόματος γάμου για τους έγγαμους ο μισθός φτάνει τα 1039 .5 ευρώ.

Ποιοι δικαιούνται το επίδομα προϋπηρεσίας: Υπενθυμίζουμε ότι με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου του 2012 ( δεύτερο μνημόνιο) πάγωσαν οι τριετίες με αποτέλεσμα να σταματήσει η εξέλιξή τους το Φεβρουάριο του εν λόγω έτους.

Αυτό σημαίνει ότι αν ο αμειβόμενος με τον κατώτατο μισθό ( που τότε είχε μειωθεί στα 586 ευρώ) είχε προλάβει να κατοχυρώσει την πρώτη τριετία, εξακολουθούσε να παίρνει την ανάλογη προσαύξηση 10%. Ωστόσο δε μπορούσε να διεκδικήσει προσαύξηση για τη δεύτερη και την τρίτη τριετία.

Αντίθετα οι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν μετά την εφαρμογή του νόμου έχασαν το δικαίωμα της προσαύξησης του μισθού τους λόγω προϋπηρεσίας με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα να αρκούνται στον κατώτατο μισθό ο οποίος σύμφωνα με τους δανειστές έπρεπε να καταβάλλεται ως «μοναδιαία αξία», χωρίς να προσμετρώνται σε αυτόν τα χρόνια προϋπηρεσίας ή το έτος πρόσληψης.

Αυτή εξάλλου ( η καταβολή του μισθού ως μοναδιαία αξία) είναι και η διαφορά «ερμηνείας» της νομοθεσίας, που οδήγησε τον ΣΕΒ να προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωση της υποχρέωσης καταβολής των τριετιών.

Το ΣτΕ απέρριψε τελικά την αίτηση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) για τυπικούς λόγους, τονίζοντας ότι η εγκύκλιος του 2019 της τότε υπουργού Εφης Αχτσιόγλου είναι καθαρά ερμηνευτική και δεν μπορεί να προσβληθεί στο ΣτΕ. Δηλαδή απάντησε ότι δεν μπορεί να κρίνει νομικά την εγκύκλιο Αχτσιόγλου.

Ωστόσο ουσιαστικά δεν τάχθηκε υπέρ της κατάργησης των τριετιών, γεγονός που στην πράξη οδηγεί στη διάσωσή τους.

Αλλά και το υπουργείο Εργασίας έχει ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της διατήρησης των τριετιών, διατυπώνοντας τη θέση του ενώ επισημαίνει ότι δεν απαιτείται νέα νομοθετική παρέμβαση, καθώς οι τριετίες σχετίζονται με το νόμο που τις θέσπισε και όχι με τον κατώτατο μισθό.

Επομένως οι μισθωτοί που αμείβονται με τα κατώτατα όριο και πρόλαβαν να κατοχυρώσουν τις τριετίες έως το 2012 θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το επίδομα προϋπηρεσίας που ισούται με 10% επί του κατώτατου μισθού το οποίο μπορεί να καταβληθεί έως τρεις τριετίες κατ’ ανώτατο όριο.

Επίδομα παιδιού 2022: Οι μέσοι μισθοί

Ο νέος κατώτατος μισθός που θα ξεπεράσει το επίπεδο των 700 ευρώ από την 1η Μαΐου 2022 θα συμπαρασύρει σε ανοδική πορεία και τους υψηλότερους μισθούς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, για κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης του κατώτατου μισθού, ο μέσος μισθός ανά εργαζόμενο αυξάνεται κατά 0,44 της ποσοστιαίας μονάδας.

Στην πράξη, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ο μέσος μισθός θα «καρπωθεί» το 50% του ποσοστού αύξησης του κατώτερου μισθού. Αυτό σημαίνει ότι αν το υπουργικό συμβούλιο της 22ας Απριλίου δώσει το πράσινο φως για αύξηση 7%, ο μέσος μισθός θα αυξηθεί κατά 3,5%.

Η αύξηση των αμοιβών των εργαζομένων που βρίσκονται σε υψηλότερα μισθολογικά επίπεδα κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να διατηρηθούν οι μισθολογικές διαφορές σε σχέση με τον κατώτατο μισθό ως κίνητρο παραγωγικότητας. Παράλληλα, οι εργοδότες σε δυναμικούς κλάδους της οικονομίας χρειάζεται να πληρώσουν υψηλότερους μισθούς για να προσελκύσουν εργαζομένους.

H ΤτΕ στην πρόσφατη έκθεσή της έχει προτείνει μια λελογισμένη αύξηση των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων προκειμένου ο μέσος μισθός ανά εργαζόμενο να μην αυξηθεί πάνω από 1,2%-1,5%.

Επίδομα παιδιού 2022: Ποια επιδόματα θα αυξηθούν

Εκπνέει η προθεσμία για τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης για την ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων.

Το τελικό σχέδιο θα παρουσιαστεί από τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, σε υπουργικό συμβούλιο στις 29 Απριλίου.

Ύστερα από τον πρώτο γύρο των διαβουλεύσεων οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι κυμαίνονται από αυξήσεις 2,7%-3,4% που προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι 18% που προτείνει η ΓΣΕΕ με τους εργοδότες να φαίνεται να καταλήγουν σε μια πρόταση αύξησης κατά 3%-5% μετά και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Κύκλοι της κυβέρνησης αναφέρουν ως ιδανική εξέλιξη η αύξηση να οδηγήσει σε ένα κατώτατο μισθό που θα έχει μπροστά του το 7, να αγγίξει, δηλαδή, ή να ξεπεράσει τα 700 ευρώ, ποσό που θα αντιστοιχεί σε μια αύξηση της τάξης του 5,6%-6%.

Ποια επιδόματα επηρεάζονται
Πάντως, η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει και μια σειρά από επιδόματα που συνδέονται με τις κατώτατες αποδοχές.

Το επίδομα ανεργίας, το οποίο έφτασε στα 407 ευρώ από 399,25 ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο, θα δει νέα αυξηθεί, μετά τη νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού τον Μάιο.

Μικρές αυξήσεις λόγω της αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού θα προκύψουν και για:

  • Το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας το οποίο ισούται με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας
  • Το ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα των ανέργων: Ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας
  • Το ειδικό Βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας
  • Το ειδικό Βοήθημα λόγω Επίσχεσης Εργασίας ή Διακοπής Εργασιών: ισούται με 20 ημερήσια επιδόματα ανεργίας
  • Το ειδικό εποχικό βοήθημα: Το ύψος του προκειμένου για οικοδόμους ορίζεται στο 70% του 37πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, ενώ για τα επαγγέλματα των μουσικών – τραγουδιστών, ηθοποιών κλπ στο 70% του 25πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη
  • Το βοήθημα Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων – Ασφαλισμένων.

Αμετάβλητο θα παραμείνει το επίδομα μακροχρόνια ανέργου, το οποίο ανέρχεται σε 200 ευρώ και είναι σταθερό ποσό.