Επίδομα φυσικού αερίου: Με το επίδομα φυσικού αερίου στόχος της κυβέρνησης είναι να καλύψει τουλάχιστον το 50% της αύξησης. Τα νέα μέτρα θα περιλαμβάνουν και κίνητρα εξοικονόμησης, ώστε να μειωθεί όσο γίνεται η κατανάλωση φυσικού αερίου. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Οι τιμές του φυσικού αερίου και τα υψηλά τιμολόγια που θα κληθούν να πληρώσουν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για τη θέρμανσή τους, είναι το πρόβλημα που θα κληθεί να λύσει αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση.
Με τα νέα κεφάλαια που αναμένεται να συγκεντρωθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης από τη φορολόγηση των πετρελαϊκών εταιρειών, αλλά και με τη συνεισφορά του προϋπολογισμού η κυβέρνηση στοχεύει να καλύψει τουλάχιστον το 50% της αύξησης και οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται μέσα στην εβδομάδα που έρχεται.
Εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν λόγο για πενταπλάσιες τιμές στο φυσικό αέριο φέτος, αν η τιμή του TTF κινείται κοντά στα 200 ευρώ η μεγαβατώρα.
Από 1000 ευρώ που ήταν το μέσο ετήσιο κόστος για το φυσικό αέριο αναμένεται να φτάσει τα 4-5.000 ευρώ.
Με το επίδομα για το φυσικό αέριο στόχος της κυβέρνησης είναι να μειώσει το εύρος των αυξήσεων και να κάνει δυνατή την αποπληρωμή των λογαριασμών.
Ταυτόχρονα, αναφέρουν πληροφορίες, τα νέα μέτρα θα περιλαμβάνουν και κίνητρα εξοικονόμησης, ώστε να μειωθεί όσο γίνεται η κατανάλωση φυσικού αερίου.
Σημειώνεται ότι από την πλευρά των εταιρειών προμήθειας φυσικού αερίου, εκφράζεται αγωνία για το αν θα μπορέσουν οι καταναλωτές να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς τους, τονίζοντας τον κίνδυνο να αυξηθούν τα ληξιπρόθεσμα αυξάνοντας το ρίσκο για την επιβίωση των εταιρειών.
Και μέσω του επιδόματος θέρμανσης επιχειρείται από την κυβέρνηση μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου.
Όπως ήδη ανακοινώθηκε, για φέτος προβλέπεται αύξηση του κονδυλίου για το επίδομα θέρμανσης κατά 70%, με ταυτόχρονη διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων και «μπόνους» για όσους δικαιούχους καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος, πετρέλαιο ή άλλες μορφές καυσίμου, πλην φυσικού αερίου.
Το επίδομα θέρμανσης χορηγείται για αγορές πετρελαίου ή φυσικού αερίου ή άλλων καυσίμων θέρμανσης από τους δικαιούχους, καθώς και για αγορές καυσόξυλων ή πέλλετ από δικαιούχους που διαμένουν μόνιμα σε ορεινές περιοχές με πληθυσμό μέχρι 3.500 κατοίκους.
Ομως, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, όποιος δικαιούχος δεν χρησιμοποιήσει φυσικό αέριο και αλλάξει τρόπο θέρμανσης θα λάβει διπλό επίδομα.
Το νέο και ενισχυμένο επίδομα θέρμανσης που θα δοθεί φέτος θα στοχεύει στην ενίσχυση 1,3 εκατ. νοικοκυριών, κυρίως όσων διαμένουν σε «ψυχρές» περιοχές της χώρας και την χορήγηση του επιδόματος σε περισσότερους.
Πέρυσι το επίδομα θέρμανσης έλαβαν 827.575 δικαιούχοι, στους οποίους καταβλήθηκαν 166 εκατ. ευρώ περίπου (περίπου 2 εκατ. ευρώ έμειναν αδιάθετα) με τη μέση επιδότηση να ανέρχεται στα 200 ευρώ.
Φέτος ο προϋπολογισμός αυξάνεται στα 300 εκατ ευρώ και το βασικό επίδομα θα είναι 350 ευρώ.
Συμφέρει το καυσόξυλο, θα έλεγαν ορισμένοι, όμως οι τιμές του τόνου έχουν εκτοξευτεί. Απελπιστικά υψηλές οι τιμές στο πετρέλαιο, απογορευτική και η αγορά σόμπας για θέρμανση. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Τους πρώτους μνημονιακούς χειμώνες της αιθαλομίχλης είναι πιθανό να ξαναζήσουμε φέτος, καθώς οι εξελίξεις στις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας ωθούν πολλούς καταναλωτές στο να αναζητήσουν λύσεις για τη θέρμανση του σπιτιού τους σε πιο παραδοσιακά μέσα, όπως είναι οι ξυλόσομπες.
Σε ανάλογα μέσα, άλλωστε, αναμένεται να καταφύγουν και όσοι ζουν σε πολυκατοικίες με καυστήρα πετρελαίου, ο οποίος όμως σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά σε πολυκατοικίες στο κέντρο της Αθήνας, έχει να ανάψει από το 2010 και ουσιαστικά το σύστημα κεντρικής θέρμανσης έχει αχρηστευθεί.
Ηδη πολλοί καταναλωτές έχουν προχωρήσει σε έρευνα αγοράς στα φυσικά καταστήματα και στο Διαδίκτυο προκειμένου να βρουν την πλέον συμφέρουσα και αποδοτική λύση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα η «Κ» και προέχονται από τη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης τιμών – marketplace στην Ελλάδα, τo Skroutz, το πρώτο δεκαήμερο του φετινού Σεπτεμβρίου οι αναζητήσεις για καύσιμες ύλες (πέλετ, μπρικέτες, προσανάμματα) ήταν σχεδόν εξαπλάσιες (484%) σε σύγκριση με το πρώτο δεκαήμερο του περυσινού Σεπτεμβρίου.
Κατά 318% είναι αυξημένες οι αναζητήσεις για ξυλόσομπες, κατά 122% για σόμπες πέλετ και κατά 107% για τζάκια.
Κάποιοι επίσης φαίνεται ότι θα στραφούν στον ηλιακό θερμοσίφωνα για να μην καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα προκειμένου να έχουν ζεστό νερό, ενώ σε αυτή τη λύση φαίνεται ότι θα καταφύγουν και όσοι είχαν ζεστό νερό μέσω ατομικού λέβητα φυσικού αερίου (boiler).
Οι αναζητήσεις για ηλιακά συστήματα είναι φέτος αυξημένες κατά 68% σε σύγκριση με πέρυσι. Από την άλλη, οι αναζητήσεις για ηλεκτρικά τζάκια είναι μειωμένες κατά 1%.
Διευκρινίζεται ότι τα παραπάνω στοιχεία αφορούν τις αναζητήσεις που έχουν γίνει από τους χρήστες και όχι απαραιτήτως αγορές.
Ωστόσο, τα στοιχεία για τις αναζητήσεις, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, δείχνουν αν μη τι άλλο προς τα πού θα κατευθυνθεί φέτος η ζήτηση.
Αλλωστε, ήδη από τα μέσα του καλοκαιριού έχουν αρχίσει οι προμήθειες σε καυσόξυλα από όσους έχουν τζάκι, και μάλιστα όχι μόνο από όσους έτσι κι αλλιώς αγοράζουν ξύλα τους καλοκαιρινούς μήνες ώστε αυτά να μην έχουν υγρασία.
Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην εμπορία καυσόξυλων, οι παραγγελίες είναι πενταπλάσιες σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ εκφράζουν προβληματισμό για τη διαθεσιμότητα σε ξύλα τους επόμενους μήνες και ειδικά τον Δεκέμβριο.
Οι τιμές των καυσόξυλων έχουν αυξηθεί κατά 30%-40% σε σύγκριση με πέρυσι, με το κυβικό από τα 100 ευρώ πέρυσι να φθάνει φέτος στα 140 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στις τιμές των καυσόξυλων και εν γένει των καύσιμων υλών απομακρύνεται.
Αυτό που εξετάζεται είναι να εφαρμοστεί και στα προϊόντα αυτά συγκεκριμένο όριο στο περιθώριο κέρδους, καθώς και να υποχρεωθούν οι επιχειρήσεις να δηλώνουν αποθέματα, προκειμένου να αποφευχθούν τα φαινόμενα τεχνητών ελλείψεων στην αγορά.
Σε αρκετά υψηλότερες τιμές, όμως, πωλούνται φέτος και οι ξυλόσομπες και οι σόμπες πέλετ, αλλά και οι σόμπες υγραερίου.
Ετσι, λοιπόν, μια απλή ξυλόσομπα 9 kW που πέρυσι τον Σεπτέμβριο κόστιζε 168 ευρώ, φέτος κοστίζει 235 ευρώ, έχει αύξηση δηλαδή 40%.
Μια σόμπα πέλετ που τον περυσινό Σεπτέμβριο κόστιζε 875 ευρώ, φέτος κοστίζει 1.000 ευρώ, η τιμή της δηλαδή έχει αυξηθεί κατά 15%.
Αλλες σόμπες πέλετ που είναι και αερόθερμες έχουν τιμές αυξημένες κατά 25%, από τα 1.010 ευρώ πέρυσι στα 1.255 ευρώ φέτος.
Πολύ ακριβότερες σε σύγκριση με πέρυσι είναι και οι σόμπες υγραερίου, με τις τιμές αυξημένες πάνω από 40%, στα 180 ευρώ φέτος από 125 ευρώ πέρυσι.
Ο χειμώνας προβλέπεται δύσκολος, όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και για όλη την Ευρώπη, με τους καταναλωτές να αναζητούν την οικονομικότερη λύση ώστε να ζεσταθούν.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε άλλωστε ένα ενεργειακό ντόμινο, που έχει «στριμώξει» την Ευρώπη, με το φυσικό αέριο να αποτελεί πλέον «χρυσάφι», με τα αποθέματα της Ελλάδας να είναι περιορισμένα.
Κάπως έτσι η ελληνική κυβέρνηση επιδοτεί πλέον με διπλασιασμό το επίδομα θέρμανσης, ώστε να υπάρξει μια γενικότερη στροφή προς τη συγκεκριμένη πηγή.
Ο Γιάννης Μαυράκης, γ.γ. της ΠΟΠΕΚ, ανέλυσε τα υπέρ και τα κατά της κάθε πηγής θέρμανσης, αποκαλύπτοντας παράλληλα ποια είναι η οικονομικότερη.
«Αυτή τη στιγμή υπάρχει η επιλογή του πέλετ, των καυσόξυλων, του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του ρεύματος. Το πέλετ παρουσιάζει πρακτικά προβλήματα, καθώς θα πρέπει να τοποθετηθεί ειδικός εξοπλισμός, όπως χοάνη. Το κόστος εγκατάστασης, αν δεν υπάρχει ήδη υπάρχουσα, είναι μεγάλο. Η τιμή της ξυλίας έχει ανέβει κατακόρυφα ενώ δεν θα πρέπει να παραλείπουμε και τον περιβαλλοντικό παράγοντα, όπως η αιθαλομίχλη», ανέφερε αρχικά ο κύριος Μαυράκης.
«Το φυσικό αέριο αποτελεί μια βασική πηγή θέρμανσης, ωστόσο εδώ βλέπουμε πως η κυβέρνηση έχει σαν στόχο να επιστρέψει όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος προς το πετρέλαιο. Αυτό μάλιστα φαίνεται από τον διπλασιασμό της επιδότησης θέρμανσης σε όσους αποφασίσουν από το φυσικό αέριο να επιστρέψουν στο πετρέλαιο. Αυτό εξηγείται από το γεγονός πως τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ελλάδα είναι περιορισμένα και η κυβέρνηση θέλει να διαφυλάξει όσο το δυνατόν περισσότερο, λόγω της έλλειψης», πρόσθεσε ο γ.γ. της ΠΟΠΕΚ.
Όσο για τη φτηνότερη λύση θέρμανσης, ο κύριος Μαυράκης ήταν ξεκάθαρος: «Με βάση τα τωρινά δεδομένα, το πετρέλαιο θέρμανσης αποτελεί τη φτηνότερη λύση, καθώς η επιδότηση κάνει πιο προσιτή την αγορά του. Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί πως η τιμή του φυσικού αερίου έχει εντεκαπλασιαστεί…».
Το φετινό επίδομα θέρμανσης θα είναι αυξημένο στα 350 ευρώ, ενώ θα φτάσει τα 700 ευρώ για όσους επιλέξουν τη μετατροπή και τη θέρμανση με πετρέλαιο.
Αυξημένα θα είναι και τα εισοδηματικά κριτήρια ώστε να γίνουν περισσότεροι οι δικαιούχοι. Για άγαμο το όριο του ετήσιου εισοδήματος αυξάνεται από τα 14.000 ευρώ στα 16.000 ευρώ, για τον έγγαμο από τα 20.000 στα 24.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.
Με βάση το ισχύον καθεστώς, το επίδομα λαμβάνουν όσοι χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικό αέριο, ενώ επιδοτούνται και τα νοικοκυριά που κατοικούν σε οικισμούς μέχρι 2.500 κατοίκους και ζεσταίνονται με καυσόξυλα και pellet.
Σημειώνεται ότι πέρυσι το επίδομα ξεκινούσε από 100 ευρώ και έφτανε τα 750 ευρώ, ενώ δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης ήταν όσοι είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό έως 14.000 ευρώ για άγαμο και 20.000 ευρώ για έγγαμο χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνονταν κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.
Δραστική παρέμβαση απευθείας στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης, προανήγγειλε τόσο χθες κατά την διάρκεια της ομιλίας του όσο και σήμερα κατά την συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός, χωρίς εντούτοις να προβεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες.
Αναλυτικότερα, πέρσι η σεζόν «άνοιξε» με τιμή πετρελαίου στο 1,16 ευρώ με την ρωσική εισβολή να «εκτοξεύει» στο τέλος της, την 15/04/ με την τιμή κοντά στο 1.60 ευρώ.
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, φαίνεται πως επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις πως φέτος, στις 15/10 η σεζόν θα ανοίξει με την τιμή πετρελαίου να κυμαίνεται σε ίδια επίπεδα με τον Απρίλιο.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε επιδότηση η οποία και θα στοχεύσει στο να «σβήσει» μέρος αυτής της αύξησης που καταγράφει η τιμή του πετρελαίου και που θα αφορά όλους τους καταναλωτές.
Ειδικότερα η επιδότηση υπολογίζεται στα 0,25 λεπτά το λίτρο στην αντλία ώστε η τιμή έτσι να υποχωρήσει κοντά στο 1,35 ευρώ.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…