«Επίδομα» από 1.000 έως και 50.000 ευρώ το μήνα; Κι όμως υπάρχει!

Φορολοταρία: Ποσά που θα ξεκινούν από 1.000 ευρώ και θα φτάνουν τα 50.000 ευρώ θα μοιράζει κάθε μήνα η φορολοταρία, ενώ τα Χριστούγεννα τα ποσά θα φτάνουν μέχρι και τις 100.000 ευρώ. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Με βάση τις αγορές που θα έχει κάνει τον Ιανουάριο ο κάθε φορολογούμενος θα λειτουργεί πλέον το σύστημα της φορολοταρίας.

Έτσι λοιπόν στην πρεμιέρα της η φορολοταρία στο τέλος Φεβρουαρίου θα κληρώσει ποσά από 1.000 ευρώ έως και 50.000 ευρώ σε 556 φορολογούμενους.

Η σχετική διαδικασία θα επαναλαμβάνεται στο τέλος κάθε μήνα για 11 μήνες, ενώ τον Δεκέμβριο, κοντά στα Χριστούγεννα, 12 τυχεροί φορολογούμενοι θα κερδίζουν από 100.000 ευρώ ο καθένας.

Να σημειωθεί ότι τα ποσά αυτά, όπως προβλέπεται στην σχετική διαδικασία, θα είναι αφορολόγητα, δεν θα αποτελούν εισόδημα και δεν θα υπόκεινται σε καμιά κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου.

Σύμφωνα με την κοινή απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη και του υφυπουργού Απόστολου Βεσυρόπουλου, κάθε μήνα, η φορολοταρία θα κληρώνει και μετά θα πληρώνει 556 τυχερούς λαχνούς ως εξής:

  • 1 που κερδίζει 50.000 ευρώ,
  • 5 που κερδίζουν 20.000 ευρώ,
  • 50 που κερδίζουν 5.000 ευρώ και
  • 500 που κερδίζουν από 1.000 ευρώ.

Το τελευταίο δεκαήμερο κάθε χρονιάς θα κληρώνονται και θα πληρώνονται:

12 τυχεροί λαχνοί που κερδίζουν 100.000 ευρώ έκαστος και τυχεροί λαχνοί που κερδίζουν 1.000 ευρώ, των οποίων το πλήθος προσδιορίζεται από το συνολικό χρηματικό ποσό που τυχόν παρέμεινε αδιάθετο κατά τις προηγηθείσες μηνιαίες κληρώσεις, οι οποίες διενεργήθηκαν από τον Σεπτέμβριο του προηγούμενου έως τον Αύγουστο του εκάστοτε τρέχοντος έτους.

Κάθε μήνα, κάθε ευρώ δαπάνης που γίνεται με πλαστικό χρήμα (κάρτες ή άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής) δίνουν ένα λαχνό στον φορολογούμενο με ανώτατο μηνιαίο όριο δαπανών 10.000 ευρώ.

Σε περίπτωση που το ποσό που καταναλώνεται με χρήση κάρτας ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής μέσα στο μήνα αναφοράς υπερβαίνει το 30%, 50% ή 70% του μηνιαίου εισοδήματος (το 1/12 του ετήσιου), οι λαχνοί διπλασιάζονται, τριπλασιάζονται ή τετραπλασιάζονται αντίστοιχα.

Επίσης να σημειωθεί ότι φορολογούμενοι με ετήσιο, ατομικό, πραγματικό καθαρό εισόδημα, φορολογούμενο και απαλλασσόμενο της τελευταίας υποβληθείσας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, μικρότερο των 1.000 ευρώ καθώς και μη υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, κερδίζουν διπλάσιους λαχνούς για κάθε ευρώ που καταναλώνουν, όσοι έχουν εισόδημα πάνω από 60.000 ευρώ το χρόνο παίρνουν έναν λαχνό ανά ευρώ χωρίς προσαύξηση, ενώ οι λαχνοί κάθε συμμετέχοντα προσαυξάνονται κατά 50% για κάθε προστατευόμενο τέκνο, όπως προκύπτει κατά περίπτωση από την κοινή ή χωριστή δήλωση εισοδήματος των γονέων.

Για τη συμμετοχή σε κάθε ετήσια κλήρωση, λαμβάνονται υπόψη οι λαχνοί που συγκεντρώθηκαν για κάθε πολίτη, στις διενεργηθείσες στο ίδιο έτος μηνιαίες κληρώσεις.

Φορολοταρία: Ποιοι αποκλείονται

Για άλλη μια φορά όμως αδικούνται και αποκλείονται από τα οικονομικά έπαθλα, ανήλικα εργαζόμενα ορφανά παιδιά, τα οποία κάνουν μεν δική τους δήλωση φόρου εισοδήματος και υποχρεώνονται δια νόμου να κάνουν ηλεκτρονικές πληρωμές (ή μπορεί και να έχουν στο όνομά τους μια επιχείρηση και να πληρώνουν φόρο για αυτήν πχ από κληρονομιά κλπ) αλλά στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι τους απαγορεύεται να συμμετέχουν ως ανήλικοι σε κληρώσεις και τυχερά παιχνίδια, αλλά και διότι ως ανήλικοι μπορεί να μη τους επιτρέπεται να κάνουν δικαιοπραξία για να εκδώσουν πιστωτική κάρτα –παρότι φυσικά οι πληρωμές μπορούν να γίνονται και με χρεωστική ή με έμβασμα.

Συγκεκριμένα στις κληρώσεις συμμετέχουν αυτόματα, με βάση τα στοιχεία που συλλέγει η φορολογική διοίκηση, μόνον τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν ΑΦΜ στην Ελλάδα και έχουν ηλικία άνω των 18 ετών, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

  • πραγματοποιούν συναλλαγές με τη χρήση κάρτας ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής,
  • έχουν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το τελευταίο φορολογικό έτος για το οποίο έχει παρέλθει η προθεσμία εμπρόθεσμης υποβολής, εφόσον είναι υπόχρεοι. Αποκλείονται έτσι όσοι αυτομάτως «ξεχνούν» να υποβάλουν φορολογική δήλωση.

Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να ζητήσουν να εξαιρεθούν έτσι από το πρόγραμμα δημοσίων κληρώσεων, ή να αποποιηθούν το έπαθλο που κέρδισαν σε συγκεκριμένη κλήρωση, υποβάλλοντας σχετική αίτηση στο λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Φορολογικών Εφαρμογών της ΑΑΔΕ (dafe@aade.gr).

Φορολοταρία: Το σχέδιο της κυβέρνησης για αγορά με κάρτες

Την ένταξη του συνόλου της οικονομικής δραστηριότητας στις ηλεκτρονικές συναλλαγές σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Αυτό σημαίνει ότι δεκάδες κλάδοι που σήμερα εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μηχανημάτων POS αλλά και ταμειακών μηχανών θα εκδίδουν αποδείξεις, ενώ θα δέχονται και κάρτες.

Η επέκταση των POS σε όλους τους κλάδους της οικονομίας θα ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και αφού προηγουμένως τεθεί σε ισχύ το σχέδιο της φορολογικής διοίκησης που προβλέπει την έναρξη των ηλεκτρονικών βιβλίων (my data) από την 1η Ιουλίου και τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα συστήματα POS.

Υποχρεωτικά, λοιπόν, θα διαθέτουν μηχανήματα POS τα θέατρα, οι κινηματογράφοι, τα ταξί, τα περίπτερα και άλλοι επιχειρηματικοί κλάδοι.

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι το προσεχές διάστημα θα ληφθούν μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με στόχο την αύξηση των δημοσίων εσόδων αλλά και την αύξηση των συναλλαγών μέσω «πλαστικού» χρήματος, καθώς με αυτόν τον τρόπο μπορούν να ελέγχονται καλύτερα οι επιχειρήσεις.

Το ίδιο στέλεχος εκτιμά ότι, παρά τις καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας, η κυβέρνηση πρέπει να κεφαλαιοποιήσει τη σχέση που ανέπτυξαν οι πολίτες με τις κάρτες τους, ισχυροποιώντας τα κίνητρα.

Επί της ουσίας, με την επανεκκίνηση της οικονομίας η κυβέρνηση σχεδιάζει και κίνητρα προκειμένου οι φορολογούμενοι να ζητούν αποδείξεις κυρίως από κλάδους που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής.

Ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου περιλαμβάνει:

1. Υποχρεωτική εγκατάσταση μηχανημάτων POS σε δεκάδες επαγγέλματα που σήμερα εξαιρούνται.

2. Σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. Aυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να εκδίδεται η απόδειξη λιανικής πώλησης ταυτόχρονα με την απόδειξη του POS (σύστημα EFTPOS). Και αυτό καθώς πολλές επιχειρήσεις στις συναλλαγές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες δεν εκδίδουν την απόδειξη λιανικής.

Όπως τονίζουν από το υπουργείο Οικονομικών, ένας από τους βασικούς πυλώνες του μεταρρυθμιστικού σχεδίου είναι η ενίσχυση της διαφάνειας και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με την αντικατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων ταμειακών μηχανών που θα μεταφέρουν σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για τις αποδείξεις τις οποίες εκδίδουν τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις.

Ο στόχος διττός, όπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών. Αφενός η ηλεκτρονική διασύνδεση των λογιστηρίων επιχειρήσεων με την εφορία, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για αποτελεσματικότερες διασταυρώσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αφετέρου η καλύτερη εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων, που θα γλιτώσουν από μια απίστευτη γραφειοκρατία.

3. Νέου τύπου ταμειακές μηχανές. Η προμήθεια των νέων ταμειακών μηχανών, οι οποίες θα συνδεθούν σε πραγματικό χρόνο με το Taxis, είναι ένα από τα πρώτα έργα του εθνικού σχεδίου Ανάκαμψης που εντάσσονται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και θα προχρηματοδοτηθούν με εθνικούς πόρους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχετικός διαγωνισμός θα προκηρυχθεί άμεσα.

4. Διασταυρώσεις στις επιχειρήσεις με βάση τα δηλωθέντα στοιχεία στη φορολογική τους δήλωση και τις συναλλαγές που προκύπτουν από τα POS.

Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, δεκάδες κλάδοι που δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών και οι οποίοι διαχρονικά βρίσκονται ψηλά στις λίστες της φοροδιαφυγής αποφεύγουν τις συναλλαγές με κάρτες.

Ενώ οι υπηρεσίες είχαν 59,7% μερίδιο στην ιδιωτική κατανάλωση το 2019, στην αξία των πληρωμών με κάρτα το μερίδιό τους περιορίζεται σε 31,3%. Ιδιαίτερα περιορισμένη είναι η διείσδυση της χρήσης καρτών στην εκπαίδευση, στις επαγγελματικές υπηρεσίες και στις επισκευές, ενώ, παρά την πρόοδο που σημειώθηκε, υπάρχει περιθώριο για σημαντική περαιτέρω αύξηση της χρήσης καρτών στην εστίαση.

Στην κορυφή αυτής της λίστας βρίσκονται:

– Εκπαίδευση

– Ψυχαγωγία

– Υπηρεσίες υγείας

– Συνεργεία αυτοκινήτων

– Επισκευές ακινήτων

– Κομμωτήρια

– Ταξιδιωτικές υπηρεσίες

– Μικρά καταστήματα τροφίμων

Για τις αποδείξεις που θα λαμβάνονται από τις παραπάνω υπηρεσίες ο φορολογούμενος θα λαμβάνει ποσοστιαία έκπτωση στον φόρο που θα προκύπτει μετά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.