Επίδομα 534 ευρώ: Άσχημα νέα για χιλιάδες επιχειρήσεις – «Κόβονται» από τις αναστολές

Επίδομα 534 ευρώ: Σοκ για δεκάδες επιχειρήσεις, καθώς το Υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε τη μείωση των επιχειρήσεων που δικαιούνται να έχουν εργαζόμενους σε αναστολή σύμβασης.

Επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2018 και ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και επιπλέον δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020, για να είναι επιλέξιμες και να μπορούν να θέτουν σε αναστολή συμβάσεις των εργαζομένων τους για το επίδομα των 534 ευρώ κατά τον μήνα Μάρτιο, προκειμένου να είναι δικαιούχοι πρέπει:

  • να έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και
  • να μην παρουσιάζουν αύξηση του κύκλου εργασιών τους την περίοδο από 1η Απριλίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την περίοδο από 1η Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2019, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ που τηρεί η ΑΑΔΕ.

Αυτό διευκρινίζουν τα υπουργείο Οικονομικών και Εργασίας σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Διαβάστε επίσης: Επίδομα 534 ευρώ: Aνατροπή στις αιτήσεις – Ξεκινούν από Πέμπτη 4 Μαρτίου

Συνεπώς οι επιχειρήσεις που κόβονται από το μέτρο των αναστολών είναι παλιές επιχειρήσεις (με έναρξη εργασιών πριν τον Ιανουάριο του 2018) οι οποίες είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ και δεν άνοιξαν υποκατάστημα αλλά είχαν αύξηση του τζίρου τους ή δεν έχουν υποβάλλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.

Αντίθετα, όσες επιχειρήσεις έχουν ανοίξει υποκατάστημα την κρίσιμη περίοδο φαίνεται πως θα είναι επιλέξιμες για το μέτρο των αναστολών ακόμη κι αν έχουν αύξηση τζίρου. Αυτά ισχύουν για τις επιχειρήσεις που είναι πληττόμενες, βάσει ΚΑΔ, που ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών.

Όσες επιχειρήσεις υπάγονται σε ΚΑΔ που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, ανεξαρτήτως αν έχουν επιτρεπόμενες ή μη δραστηριότητες, υποχρεούνται να θέσουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους, εκτός από αυτούς που απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητες. Για τις επιχειρήσεις αυτές δεν ισχύει κανένα κριτήριο επιλεξιμότητας.

Επίδομα 534 ευρώ: Η μισή χώρα σε αναστολή!

Πάνω από ένα εκατομμύριο μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα τέθηκαν για μικρό ή μεγαλύτερο διάστημα σε αναστολή σύμβασης εργασίας τον τελευταίο χρόνο, από την έναρξη της πανδημίας και μετά.

Περίπου ένας στους δυο μισθωτούς στην χώρα, δηλαδή με άλλα λόγια σχεδόν το 50% του εργατικού δυναμικού, πέρασαν από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Φεβρουάριο του 2021, για λίγο ή για πολύ, από το καθεστώς της αναστολής σύμβασης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας 1,13 εκατομμύρια μοναδικοί ωφελούμενοι έλαβαν 2,4 δισ. ευρώ σε αποζημιώσεις ειδικού σκοπού μέσα στο 12μηνο Μάρτιος 2020 – Φεβρουάριος 2021. Με άλλα λόγια, πάνω από 1,1 εκατομμύρια μισθωτοί εργαζόμενοι τέθηκαν για μικρότερο ή μεγαλύτερο διάστημα σε αναστολή σύμβασης τον τελευταίο χρόνο.

Συνολικά, για τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί με στόχο την απευθείας στήριξη των μισθών, έχουν δαπανηθεί 3,2 δισ. ευρώ και ειδικότερα:

  • 3 δισ. ευρώ σε αναστολές, «Συν – Εργασία», μονομερείς δηλώσεις τουρισμού – πολιτισμού, ενισχύσεις επιστημόνων, ειδικές κατηγορίες κ.α.
  • 238 εκατομμύρια ευρώ σε προγράμματα Απασχόλησης (ΕΣΠΑ).

Επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ έχουν καταβληθεί στον ΕΦΚΑ για την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών, με αποτέλεσμα το συνολικό κονδύλι στήριξης των εργαζομένων να αγγίζει τα 4,7 δις. ευρώ σε ένα 12μηνο. Αν αθροιστούν και τα μέτρα για ανέργους του ΟΑΕΔ και επιδοματούχους του ΟΠΕΚΑ, το συνολικό κονδύλι που έχει διατεθεί από το υπουργείο Εργασίας φτάνει στα 6,4 δις. ευρώ και αφορά 3 εκατομμύρια δικαιούχους.

Τα κορoνομέτρα του ΟΑΕΔ για την στήριξη των ανέργων ανέρχονται σε 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,1 δισ. ευρώ αφορά σε επιδόματα τακτικής ανεργίας και λοιπές παροχές, ενώ τα 349,5 εκατ. ευρώ σε έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις (400 ευρώ μακροχρόνια ανέργων, παρατάσεις επιδότησης ανεργίας, οικονομική ενίσχυση εποχικά εργαζομένων χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης). Μέσω του ΟΑΕΔ έχουν επίσης διατεθεί 238 εκατομμύρια ευρώ σε 47.000 ωφελούμενους με προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης ΕΣΠΑ, πάντα την περίοδο της πανδημίας. «Η στήριξη μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων θα ενισχυθεί το επόμενο διάστημα» διαμηνύουν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, επισημαίνοντας πως το υπουργείο ολοκληρώνει αυτή την περίοδο την επεξεργασία των προγραμμάτων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 και τα οποία θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο για την επόμενη ημέρα.

Όπως έχει αποκαλύψει το Έθνος, κεντρικό ρόλο στην επόμενη μέρα και στο δύσκολο εγχείρημα αποσωλήνωσης της αγοράς εργασίας – όποτε κι αν αυτό καταστεί εφικτό από την πορεία των υγειονομικών δεικτών – θα διαδραματίσουν νέα προγράμματα απασχόλησης στοχευμένα στους πλέον πληττόμενους από τα lockdown κλάδους, όπως είναι η εστίαση, ο τουρισμός και το λιανεμπόριο. Τα νέα προγράμματα θα είναι ένα μείγμα επιδοτήσεων ασφαλιστικών εισφορών ή και μισθού με επαγγελματική κατάρτιση, με στόχο να ανακοπεί κύμα αύξησης της ανεργίας και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια ομαλή μετάβαση στην νέα κανονικότητα.

Στο μεταξύ όμως θα συνεχίζονται τα οριζόντια μέτρα στήριξης, καθώς η υγειονομική πορεία της πανδημίας δεν επιτρέπει την μετάβαση στα μέτρα της επόμενης μέρας. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, το πρόγραμμα των μέτρων είναι δυναμικό και θα συνεχιστεί όσο συνεχίζεται και η πανδημία. «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, βλέπουμε τα κενά και τις ανάγκες που προκύπτουν, προσαρμόζοντας τα μέτρα. Παράλληλα, έχουμε πάντοτε το βλέμμα στην επόμενη από τον κορoνοϊό ημέρα, για να γίνει η μετάβαση στην αγορά εργασίας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα, Τετάρτη 3 Μαρτίου, ξεκινά η προαναγγελία στο σύστημα «Εργάνη» των αναστολών συμβάσεων για τον Μάρτιο.

Επίδομα 534 ευρώ: Τα δικαιώματα των εργαζομένων

Η ομπρέλα προστασίας των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης είναι διαφόρων ταχυτήτων και εξαρτάται από το αν η επιχείρηση είναι κλειστή με κρατική εντολή ή πληττόμενη βάσει ΚΑΔ.

Το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε διευκρινιστική εγκύκλιο για το συγκεκριμένο θέμα καθώς όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, οι αρμόδιες υπηρεσίες του έχουν δεχτεί πολλά ερωτήματα αναφορικά με την απαγόρευση απολύσεων και τη ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας.

Όπως διευκρινίζει η εγκύκλιος, οι επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή απαγορεύεται να προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία σύμβασης εργασίας, για όσο χρονικό διάστημα οι συμβάσεις των εργαζομένων τους τελούν υποχρεωτικά σε αναστολή, και σε περίπτωση πραγματοποίησης καταγγελίας αυτή είναι άκυρη.

Αναλυτικά:

Απολύσεις

Αναφορικά με τις επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία με εντολή δημόσιας Αρχής για τον μήνα Δεκέμβριο 2020 σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις – εργοδότες για όσο χρονικό διάστημα οι συμβάσεις των εργαζομένων τους τελούν σε αναστολή, και σε κάθε περίπτωση μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2020, υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία σύμβασης εργασίας και σε περίπτωση πραγματοποίησής της, αυτή είναι άκυρη.

Αυτό αφορά τις επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα σε όλη την Επικράτεια, των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία της έδρας ή των υποκαταστημάτων τους, με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), που ορίζονται από το υπουργείο Οικονομικών, για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η εντολή αυτή, θέτουν υποχρεωτικά σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους, οι οποίοι έχουν προσληφθεί έως και την 4η Νοεμβρίου 2020 ή παρατείνουν υποχρεωτικά την αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων τους, που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή, για τον μήνα Δεκέμβριο.

Για τις επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που πλήττονται για τον μήνα Δεκέμβριο 2020 τονίζεται ότι επιχειρήσεις-εργοδότες που κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, για τον μήνα Δεκέμβριο, υποχρεούνται μετά το πέρας της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας, για χρονικό διάστημα ίσο με το χρονικό διάστημα της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων αυτών.

Για τον υπολογισμό του ισόχρονου διαστήματος, σε περίπτωση που οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τίθενται σε αναστολή σε διαφορετικής διάρκειας χρονικά διαστήματα, λαμβάνεται υπόψη το συνολικό διάστημα που οι επιχειρήσεις -εργοδότες έκαναν χρήση του μέτρου της αναστολής. Αυτό αφορά τις επιχειρήσεις – εργοδότες για όσο χρονικό διάστημα οι συμβάσεις των εργαζομένων τους τελούν σε αναστολή, και σε κάθε περίπτωση μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2020, υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία σύμβασης εργασίας και σε περίπτωση πραγματοποίησής της, αυτή είναι άκυρη.

Σε περίπτωση που οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τίθενται σε αναστολή σε διαφορετικής διάρκειας χρονικά διαστήματα, ως ισόχρονο διάστημα νοείται το συνολικό χρονικό διάστημα που οι επιχειρήσεις -εργοδότες έκαναν χρήση του μέτρου της αναστολής εντός του μηνός Δεκεμβρίου, ήτοι το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία που έθεσαν σε αναστολή τη σύμβαση εργασίας του πρώτου εργαζόμενου/ων εντός του μηνός Δεκεμβρίου έως και την ημερομηνία λήξης της τελευταίας αναστολής σύμβασης εργασίας εργαζόμενου/ων της επιχείρησης εντός του ίδιου μήνα.

Η υποχρέωση διατήρησης της θέσης δεν υφίσταται όταν συντρέχει αντικειμενική αδυναμία εκπλήρωσής της, όπως σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που από τη μορφή, το είδος ή τη δραστηριότητά τους έχουν συγκεκριμένο χρόνο λειτουργίας. Στην έννοια του ιδίου αριθμού θέσεων εργασίας δεν συμπεριλαμβάνονται οι αποχωρούντες οικειοθελώς από την εργασία τους, οι αποχωρούντες λόγω συνταξιοδότησης ή θανάτου καθώς και οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου των οποίων η σύμβαση εργασίας τους λήγει κατά τη διάρκεια του ανωτέρω χρονικού διαστήματος.

Ως ίδιος αριθμός θέσεων εργασίας νοείται ο αριθμός των εργαζομένων που έχει η επιχείρηση κατά τη λήξη του μέτρου των αναστολών των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων της εντός του μηνός Δεκεμβρίου, συμπεριλαμβανομένου και του αριθμού τυχόν προσλήψεων που έγιναν εντός του χρονικού διαστήματος χρήσης του μέτρου από την επιχείρηση κατά τον μήνα Δεκέμβριο.

«Ψαλιδισμένο» Δώρο Πάσχα

Ειδικότερα οι επιχειρήσεις που έχουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους δεν μπορούν να απολύσουν πάρα μόνο σε ορισμένες εξαιρέσεις. Επίσης το Δώρο Πάσχα 2021 θα καταβληθεί φέτος μειωμένο στους εργαζομένους, από τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή ή εντάσσονται μέσα στα ευνοϊκά μέτρα με τους πληττόμενους ΚΑΔ, διότι ήδη χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναστολή. Η καταβολή του δώρου Πάσχα αφορά το διάστημα από 1η Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου. Έτσι, οι εργαζόμενοι θα λάβουν την αναλογία του Δώρου ανάλογα με το διάστημα που έχουν εργαστεί.

Ετήσια άδεια

Οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έχουν τεθεί σε αναστολή από το Μάρτιο του 2020 και συνεχίζουν να τελούν σε αναστολή αδιαλείπτως ή τίθενται σε αναστολή ανά διαστήματα μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2020 μπορούν να πάρουν το σύνολο ή το υπόλοιπο της ετήσιας κανονικής άδειας του έτους 2020, στο επόμενο έτος και έως τις 30 Ιουνίου 2021.