ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πάρε και εσύ από το πακέτο των 60 εκατ. ευρώ – Δεν είναι δάνειο!

Επιχειρήσεις: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι. Πότε και πώς θα δοθούν τα χρήματα. Η δράση θα υλοποιηθεί από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να ενεργοποιηθεί το νέο ειδικό ταμείο επιχειρηματικών συμμετοχών (Accelerate TT), για την χρηματοδοτική στήριξη νεοφυών καινοτόμων επιχειρήσεων με 60 εκατ. ευρώ.

Ουσιαστικά πρόκειται για επένδυση του Ταμείου στις συγκεκριμένες εταιρίες, μέσω της παρουσίας του στο μετοχικό τους κεφάλαιο.

Η παροχή κεφαλαίων για την έναρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, δεν θα είναι δάνειο, αλλά θα αντιστοιχεί σε ποσοστό επί της νεοφυούς εταιρίας.Όπως προβλέπεται στην απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης, η δράση θα υλοποιηθεί από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (πρώην ΤΑΝΕΟ).

Ο αρχικός προϋπολογισμός θα είναι 60 εκατ. ευρώ και στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η γρήγορη ανάπτυξη τέτοιων επιχειρήσεων, η σύνδεση της έρευνας με την πραγματική οικονομία αλλά και η ευκαιρία κάποιες από αυτές να διαπρέψουν στην παγκόσμια αγορά. Το συγκριμένο ταμείο αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου ενίσχυσης της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότηταςΤην ερχόμενη Παρασκευή 12 Μαρτίου, εκπνέει η προθεσμία για υποβολή αίτησης υπαγωγής στη δράση ενίσχυσης των Συνεργατικών Σχηματισμών Καινοτομίας (ΣΣΚ), προϋπολογισμού περίπου 35 εκατ. ευρώ, στην οποία δύνανται να συμμετάσχουν ως δυνητικοί δικαιούχοι, υφιστάμενες επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους και ημερομηνίας ίδρυσης, οι οποίες προτίθενται να υλοποιήσουν, σε συνεργατικά σχήματα, επιχειρηματικά σχέδια με έμφαση στην διάσταση της καινοτομίας, για την ανάπτυξή τους, καθώς και για την ανάπτυξη συνεργασιών.

Δικαιούχοι της 2ης Πρόσκλησης είναι υφιστάμενες επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους και ημερομηνίας ίδρυσης, που είναι μέλη ή εν δυνάμει μέλη των εγκεκριμένων ΣΣΚ της 1ης Πρόσκλησης. Στην παρούσα πρόσκληση δεν παρέχεται η δυνατότητα συμμετοχής προς χρηματοδότηση ατομικών επιχειρήσεων, νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που συστήθηκαν στην ημεδαπή ή στην αλλοδαπή, καθώς και κάθε είδους σωματείων και ιδρυμάτων. Επιλέξιμοι Θεματικοί Τομείς είναι:

  • Αγροδιατροφή,
  • Βιοεπιστήμες & Υγεία/Φάρμακα,
  • Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΤΠΕ),
  • Ενέργεια,
  • Περιβάλλον & Βιώσιμη Ανάπτυξη – Κλιματική Αλλαγή,
  • Μεταφορές & Εφοδιαστική Αλυσίδα (Logistics),
  • Υλικά – Κατασκευές,
  • Πολιτισμός – Τουρισμός – Πολιτιστικές & Δημιουργικές Βιομηχανίες.

Από τους ανωτέρω τομείς λόγω ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του κλάδου και λόγω των σημαντικών επιπτώσεων στην απασχόληση και στην κοινωνία, θα υλοποιηθεί με διακριτό προϋπολογισμό και όρους ο τομέας της Αγροδιατροφής.

Η μέγιστη Δημόσια Δαπάνη της παρούσας 2ης Πρόσκλησης ανέρχεται συνολικά σε 34,68 εκατ. ευρώ και κατανέμεται ως εξής:

  • 4,54 εκατ. ευρώ στον τομέα της Αγροδιατροφής
  • 30,14 εκατ. ευρώ για τους υπόλοιπους θεματικούς τομείς

Ο συνολικός προϋπολογισμός, (Δημόσια Δαπάνη και Ιδιωτική Συμμετοχή) κάθε ΣΣΚ στο θεματικό τομέα της Αγροδιατροφής δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 0,7 εκ. ευρώ ενώ στους υπόλοιπους θεματικούς τομείς τα 3 εκατ. ευρώ.

Επισημαίνεται ότι:

  • ο συνολικός προϋπολογισμός, (Δημόσια Δαπάνη και Ιδιωτική Συμμετοχή), των επιχορηγουμένων ενεργειών στο θεματικό τομέα της Αγροδιατροφής για κάθε επιχείρηση-μέλος του ΣΣΚ δεν μπορεί να υπολείπεται των 20.000 ευρώ και να υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ
  • ο συνολικός προϋπολογισμός, (Δημόσια Δαπάνη και Ιδιωτική Συμμετοχή), των επιχορηγουμένων ενεργειών στους υπόλοιπους θεματικούς τομείς για κάθε επιχείρηση-μέλος του ΣΣΚ δεν μπορεί να υπολείπεται των 50.000 ευρώ και να υπερβαίνει τις 450.000 ευρώ

Επιλέξιμες δαπάνες είναι:

  • Δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης
  • Ενισχύσεις Καινοτομίας για ΜΜΕ
  • Ενισχύσεις για διαδικαστική και οργανωτική καινοτομία
  • Ενισχύσεις για συμμετοχή ΜΜΕ σε εκθέσεις
  • Ο χρόνος υλοποίησης ορίζεται σε 18 μήνες με δυνατότητα 6μηνης παράτασης.

Επιχειρήσεις: Επιδότηση – ευκαιρία

Πώς θα στηριχθούν οι επαγγελματίες που χτυπήθηκαν από την πανδημία. Η μεγάλη ευκαιρία για να καλύψουν μεγαλύτερο μέρος της ζημίας από τον Απρίλιο μέχρι τον Δεκέμβριο. Δείτε στο xristika.gr όλες τις λεπτομέρειες.

Νέα ευκαιρία για να καλύψουν μεγαλύτερο μέρος της ζημίας τους θα έχουν, από τον Απρίλιο και τμηματικά (ανα μήνα ή τρίμηνο) έως τον Δεκέμβριο, οι επιχειρήσεις που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος των επιπτώσεων της κρίσης, αλλά δεν ενισχύθηκαν όσο θα επέβαλε το πλήγμα που υπέστησαν.

Το νέο πρόγραμμα επιδότησης πάγιων δαπανών που θα εγκαινιάσει το υπουργείο Οικονομικών έλαβε το πράσινο φως από τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών. Έως την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί με κάθε λεπτομέρεια το νέο πλαίσιο.

Η επιδότηση δαπανών λειτουργίας, μαζί και με τη μηνιαία επιδότηση δανείων επαγγελματιών και επιχειρήσεων, αφορά πάνω από 120.000 δικαιούχους συνολικά. Η ενίσχυση αναμένεται να καλύψει και δαπάνες που έγιναν από τον Μάρτιο του 2020 και μετά. Οι πληρωμές αναμένεται να ξεκινήσουν από τον Απρίλιο και για τους επόμενους μήνες (συνολικά εννέα) μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021.

Επιχειρήσεις: Η μοιρασιά

Οι έκτακτες ενισχύσεις που δίνονταν οριζόντια επί έναν χρόνο τελειώνουν, καθώς η επιδότηση από το κράτος δεν θα εξαρτάται πλέον από τους ΚΑΔ και τα lockdown. Μετά και την 7η Επιστρεπτέα του Μαρτίου, όλα αυτά πρέπει -θεωρητικά τουλάχιστον- να ανήκουν πια στο παρελθόν και να μην επαναληφθούν, καθ’ όσον βγαίνουμε από τον χειμώνα και οι εμβολιασμοί πολλαπλασιάζονται.

Στο εξής, μέχρι τέλος του 2021, το κράτος αναλαμβάνει να στηρίζει μόνον επιχειρήσεις που το έχουν απόλυτη ανάγκη για να μην κλείσουν, αρκεί να μην ήταν προβληματικές προτού ξεσπάσει ο κορωνοϊός.

Για να εντοπίσει ποιες επιχειρήσεις θα επιδοτεί από τον Απρίλιο και εφεξής, το υπουργείο Οικονομικών θα ανοίξει πλατφόρμα αιτήσεων που θα ελέγχει δύο βασικά κριτήρια, διασφαλίζοντας ότι ενισχύει με περισσότερα χρήματα όσους τα χρειάζονται περισσότερο.

Επιχειρήσεις: Ποια θα είναι τα κριτήρια

Κριτήριο 1ο: Υψηλός τζίρος πριν, μεγάλες ανάγκες μετά

Ευνοούνται οι φορολογικώς ευσυνείδητοι. Δεν θα επιδοτηθούν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που δήλωναν πολύ χαμηλούς τζίρους προ κορωνοϊού. Προκρίνονται μόνο όσοι δήλωναν υψηλά έσοδα πριν από την κρίση. Και πανευρωπαϊκά, στα Προγράμματα Επιδότησης Παγίων Δαπανών, επιβάλλεται ότι πρέπει οι επιχειρήσεις να υπέστησαν πτώση εσόδων τουλάχιστον 30%. Δηλαδή η Ε.Ε. ενθαρρύνει τις χώρες να καθορίσουν ως προϋπόθεση και υψηλότερες απώλειες (35% ή 40%) αν το κρίνουν απαραίτητο, αντί πτώση 20% που ήταν το όριο που έθεσε η κυβέρνηση στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 1-7.

Αυτομάτως αποκλείονται χιλιάδες που πήραν Επιστρεπτέα με απώλειες κάτω του 30%. Όσο μειώνονται οι τελικοί δικαιούχοι που θα μοιραστούν την κρατική βοήθεια (μισό δισ. τουλάχιστον) τόσο αυξάνεται το ποσό που απομένει να λάβει ο καθένας τους. Μοναδική εξαίρεση, όσοι είχαν κέρδη αλλά έπεσαν σε ζημίες, ακόμα και αν είχαν μικρότερη πτώση των εσόδων τους – κυρίως αυτοί δηλαδή με ανελαστικές πάγιες δαπάνες που δεν μπορούν να τις περικόψουν όταν πέφτουν τα έσοδά τους.

Κριτήριο 2ο: Όσοι έλαβαν λιγότερες επιστρεπτέες, μειώσεις ενοικίων και αναστολές

Εκτός από τον εξωτερικό κόφτη (πτώση 30%), θα ισχύσει και εσωτερικός για όσους δεν αποκλειστούν λόγω τζίρου. Έτσι, τώρα θα ευνοηθούν όσοι πήραν λιγότερα από όσα είχαν ανάγκη γιατί θα λάβουν λιγότερα όλοι οι άλλοι που ήδη ενισχύθηκαν – και περισσότερο από όσο θα έπρεπε ενδεχομένως.

Συγκεκριμένα, το νέο πρόγραμμα έρχεται να προσαυξήσει τα ανώτατα όρια επιδότησης που επιτρέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία ανά επιχείρηση. Από την άλλη όμως, στο ποσό του βοηθήματος συνυπολογίζονται -και αφαιρούνται- όλα τα μέτρα στήριξης που τυχόν έλαβε μια επιχείρηση: επιστρεπτέα προκαταβολή, απαλλαγή 40%-100% του ενοικίου, 534 ευρώ τον μήνα αποζημίωση εργαζομένων, κάλυψη 100% ασφαλιστικών εισφορών κ.λπ. μειώνουν το ποσό επιδότησης παγίων δαπανών.

Αυτό αίρει στρεβλώσεις που είχαν παρατηρηθεί, καθώς πολλοί αδικήθηκαν από τα έως τώρα μέτρα επειδή επιδοτήθηκαν το ίδιο ή λιγότερο σε σχέση με άλλους που είχαν μικρότερες ανάγκες. Για παράδειγμα:

Πολλοί έλαβαν βάσει ΚΑΔ τα ελάχιστα κατώτατα όρια (1.000-8.000 ευρώ) από κάθε Επιστρεπτέα όπου συμμετείχαν, ασχέτως εάν ο μαθηματικός τύπος δικαιολογούσε λιγότερα για κάποιους λόγω του πλήγματος που υπέστησαν.
Επιχειρήσεις ή όμιλοι με πολλαπλές δραστηριότητες εξάντλησαν νωρίς τα όρια χρηματοδότησης σαν να είχαν μόνο ένα αντικείμενο, μένοντας ακάλυπτοι σε κάποιες λειτουργίες τους, καθώς και οι εργαζόμενοί τους σε αυτούς.
Επιχειρήσεις (όπως της εστίασης) ενισχύθηκαν, είτε λειτουργούσαν (π.χ. με delivery) είτε ήταν κλειστές (πτώση εσόδων 100%), ακόμα και αν είχαν αύξηση αντί πτώση του τζίρου τους!

Επιχειρήσεις: Τι επιδοτείται και τι εξαιρείται

Αυτά και άλλα «περίεργα» θα τα λάβει πλέον υπ’ όψιν του το νέο πρόγραμμα-γέφυρα. Και ενώ θα ελαφρύνει τις επιχειρήσεις από τα δανειακά βάρη του παρελθόντος μέχρι τον Δεκέμβριο, το νέο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών θα ελαφρύνει και θα χρηματοδοτήσει τα καθημερινά έξοδα λειτουργίας τους. Ενισχύει έτσι όμως και τη φορολογική συμμόρφωση, δηλαδή τους πιο συνεπείς επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που δήλωναν στις καλές εποχές τα εισοδήματά τους. Κλειδί θεωρείται το ποιες δαπάνες θα χαρακτηριστούν πάγιες. Ανάλογα λοιπόν με τον κλάδο, αυτές θα μπορούν να συμπεριλάβουν:

  • Κόστη μισθοδοσίας και ασφαλιστικές εισφορές, εάν η επιχείρηση δεν έκανε χρήση των αναστολών. Αλλιώς αφαιρούνται αποζημιώσεις μισθοδοσίας και ασφαλιστικές εισφορές που το 2020 τις κάλυψε το Δημόσιο.
  • Ενοίκια, όπου θα εξαιρείται όμως από τις δαπάνες το 60%-100% του μισθώματος αν το κάλυψε το κράτος.
  • Ενέργεια (ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, πετρέλαιο, καύσιμα).
  • Λογαριασμοί ΔΕΚΟ: ύδρευση – τηλεπικοινωνίες.
  • Χρηματοοικονομικά (τόκοι δανείων, μισθώματα leasing κ.λπ.).
  • Αποσβέσεις.
  • Έξοδα ασφάλισης, τέλη κυκλοφορίας.
  • Αμοιβές τρίτων (λογιστής, νομικός σύμβουλος, τεχνικός ασφαλείας, γιατρός εργασίας).
  • Έξοδα συντήρησης εγκαταστάσεων και μεταφορικών μέσων.
  • Έξοδα λογισμικού/ Software / συνδρομών τεχνολογίας (ιστοσελίδας κ.λπ.) που καταβάλλονται κατ’ έτος.
  • Δημοτικά τέλη (τέλη χρήσης κοινοχρήστων χώρων-τέλη καθαριότητας και φωτισμού).
  • Έξοδα για εφαρμογή υγειονομικών πρωτοκόλλων λόγω COVID-19.

Μόλις συμφωνηθούν οι όροι και συλλεχθούν τα στοιχεία από τις επιχειρήσεις, το υπουργείο Οικονομικών θα καθορίσει το ποσοστό επιδότησης των παγίων δαπανών, το οποίο μπορεί να φτάνει ακόμη και στο 70%-90%, όπως το pρόγραμμα-γέφυρα για τα δάνεια. Ωστόσο ενδέχεται για την εκταμίευση και της συγκεκριμένης βοήθειας να απαιτείται και δέσμευση για διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Παναγιώτης Ελενόπουλος

Ο Παναγιώτης Ελενόπουλος είναι συντάκτης στην ιστοσελίδα xristika.gr, όπου ασχολείται με τη συγγραφή άρθρων και ειδήσεων που καλύπτουν διάφορα θέματα, όπως την οικονομία, την τεχνολογία, την αγορά και την καθημερινή επικαιρότητα. Μέσα από τη δουλειά του στο xristika.gr, συμβάλλει στην ενημέρωση του κοινού με αξιόπιστο και προσιτό τρόπο, προσφέροντας ανάλυση και πληροφορίες που ενδιαφέρουν το μέσο αναγνώστη.

Recent Posts

Συνεχίζει αήττητος ο Παναθηναϊκός: 68-61 τον Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…

7 έτη ago

Λοταρία αποδείξεων: Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ (TAXISnet και www.aade.gr)

aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…

7 έτη ago

Νίμιτς: Κατάλληλη στιγμή για λύση στο Σκοπιανό

"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…

7 έτη ago

Μητροπολίτης Μεσσηνίας κατά Ιερώνυμου: Όχι στα συλλαλητήρια

Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…

7 έτη ago

Νεκρός ο επιβάτης που έπεσε από το Blue Star Naxos

Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…

7 έτη ago

Ανασφάλιστα οχήματα: Έρχονται πρόστιμα έως 250 ευρώ

Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…

7 έτη ago