Επιχειρήσεις: Έρχεται δεύτερος κύκλος «e λιανικό». Νέα πακέτα των 5.000 ευρώ ετοιμάζει το ΕΣΠΑ, με τους επιχειρηματίες να ετοιμάζονται για τις αιτήσεις. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Σε νέα εποχή έχει περάσει το εμπόριο, 14 μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού. Οι επιχειρήσεις προσπαθούν να ορθοποδήσπουν με όπλο τις προσφορές στα καταστήματα, αλλά και την προώθηση των προϊόντων μέσα από το e-shop.
Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος του προγράμματος «e λιανικό», μέσα από το οποίο επιδοτούνται επιχειρήσεις για την δημιουργία και αναβάθμιση e-shop.
Η πανδημία και τα νέα δεδομένα στην αγορά στρέφουν καθημερινά τις επιχειρήσεις από το φυσικό κατάστημα στο ηλεκτρονικό.
Επιχειρήσεις: Έρχεται β΄γύρος
Ωστόσο, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μετά την ετοιμάζει την προκήρυξη β’ κύκλου της σχετικής δράσης εντός του Απριλίου.
«Στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας, βοηθάμε το λιανεμπόριο να αποκτήσει πρόσβαση και στο κανάλι των ηλεκτρονικών πωλήσεων, με μια απλουστευμένη δράση του ΕΣΠΑ.
Είναι δεδομένο πως, στο άμεσο μέλλον, η αυξητική τάση των ηλεκτρονικών αγορών θα συνεχιστεί και επιβάλλεται να επιταχύνουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεών μας, ώστε να βελτιώσουμε την ανθεκτικότητά τους στις απαιτήσεις των καταναλωτών», δήλωσε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης.
Επιχειρήσεις: Τι αφορούν οι αιτήσεις
Οι συγκεκριμένες δράσεις αφορούν στην ανάπτυξη / αναβάθμιση και διαχείριση ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop) για μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του λιανικού εμπορίου, με επιχορήγηση έως 5.000 ευρώ.
Στον πρώτο κύκλο υποβλήθηκαν συνολικά 11.503 αιτήσεις από επιχειρήσεις, συνολικού προϋπολογισμού 53,6 εκ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι δραστηριότητες του λιανικού εμπορίου που συγκέντρωσαν την μεγαλύτερη ζήτηση είναι από τους τομείς των ειδών ιματισμού, υποδημάτων, γυναικείων ετοίμων ενδυμάτων, κοσμημάτων κ.α.
Επιχειρήσεις: Όροι και προϋποθέσεις για ένταξη στο ΕΣΔΠΑ
Οι επιχειρήσεις θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να ικανοποιούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
να έχουν ΚΥΡΙΑ Δραστηριότητα το ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ (ΚΑΔ 47 και Αναλυτικοί αυτού με την εξαίρεση του τομέα της αλιείας και της εμπορίας καπνού και προϊόντων καπνού)
– Υφιστάμενες: ημερομηνία απόκτησης του ΚΥΡΙΟΥ ΚΑΔ έως την 30/9/2019.
– Νεοσύστατες: ημερομηνία απόκτησης του ΚΥΡΙΟΥ ΚΑΔ από 1/10/2019 έως την 7/11/2020.
να διατηρούν Φυσικό Κατάστημα λιανικής πώλησης ειδών, δηλαδή εμπορικό χώρο που υποδέχεται και εξυπηρετεί πελάτες,
να έχει ανασταλεί η λειτουργία τους για τουλάχιστον μία ημέρα στο διάστημα από την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020 και μετά,
να έχουν ολοκληρώσει (υλοποίηση, τιμολόγηση, εξόφληση και λογιστικοποίηση των σχετικών δαπανών) την περίοδο από 18/03/2020 έως και πριν την υποβολή της αίτησης, τη δημιουργία ή την αναβάθμιση ηλεκτρονικού καταστήματος που θα πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις:
– Να λειτουργεί σε δύο γλώσσες καθώς και σε περιβάλλον κινητών συσκευών – mobile responsive, να συνοδεύεται από λογισμικά παραγγελιοληψίας, αποθήκης και ηλεκτρονικών πληρωμών.
– Να διασφαλίζει την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία (ΑμΕΑ) στο σύνολο των προσφερόμενων ηλεκτρονικών υπηρεσιών.
Επιχειρήσεις: Τι χρηματοδοτείται
Eξυπηρετητές/διακομιστές (server) για τη φιλοξενία εφαρμογών – λογισμικού απαιτούμενου για την δημιουργία/αναβάθμιση και λειτουργία ηλεκτρονικού καταστήματος, με τα συνοδευτικά στοιχεία του (πληκτρολόγια, οθόνη, κλπ.) και το απαιτούμενο λειτουργικό σύστημα.
Επιτρέπεται και η απόκτηση με τη μορφή του Infrastructure as a Service (IAAS)
Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές (Desktop/Laptop)
Άλλος τεχνολογικός εξοπλισμός σχετικός με την δημιουργία/αναβάθμιση και την λειτουργία ηλεκτρονικού καταστήματος (π.χ. εξοπλισμός δικτύου, Bar code readers, εκτυπωτές, κλπ.)
Υπηρεσίες σχεδιασμού, ανάπτυξης/αναβάθμισης και διαχείρισης ηλεκτρονικού καταστήματος e-shop συμπεριλαμβανομένων των λογισμικών παραγγελιοληψίας, αποθήκης και ηλεκτρονικών πληρωμών και υπηρεσιών Φιλοξενίας (hosting, collocation, κτλ.)
Ανάπτυξη ή/και πιστοποίηση ψηφιακής πολιτικής ασφάλειας.
Ο προϋπολογισμός της Δράσης είναι 80.000.000 ευρώ. Η Δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους.
Επιχειρήσεις: Υποβολή αίτησης χρηματοδότησης
Για τη χρηματοδότηση απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr/mis) στην οποία θα επισυνάπτονται, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:
Κατάσταση ενεργών δραστηριοτήτων (ΚΑΔ) και εκτύπωση Προσωποποιημένης Πληροφόρησης της επιχείρησης μέσω της ιστοσελίδας gsis.gr
Υπεύθυνες Δηλώσεις περί πλήρωσης της ιδιότητας ΜμΕ και περί πλήρωσης των απαιτήσεων σώρευσης
Φορολογικά στοιχεία και έντυπα με εμφανείς τις ενδείξεις ηλεκτρονικής/έντυπής υποβολής τους.
ΕΣΠΑ 2021: Οι λεπτομέρειες για το πρόγραμμα – Πώς θα πάρεις τα 5.000 ευρώ
Προδημοσιεύτηκε η Δράση «e-λιανικό», που πρόκειται να προκηρυχθεί εντός του Ιανουαρίου, και έχει στόχο την επιχορήγηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τη δημιουργία ή την αναβάθμιση ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop).
Προδημοσιεύτηκε η Δράση «e-λιανικό» που έχει ως στόχο την επιχορήγηση ΜμΕ επιχειρήσεων για την δημιουργία ή την αναβάθμιση ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop) – προκειμένου να στηριχθεί η λειτουργία τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας κορονοϊού.
Η Δράση απευθύνεται σε μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του λιανεμπορίου, διατηρούν φυσικό κατάστημα και η λειτουργία τους έχει ανασταλεί για τουλάχιστον μία ημέρα από την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020 και μετά, ενώ επιδοτούνται αιτήσεις μέχρι 5.000 ευρώ για κάθε επιχείρηση με διακριτό ΑΦΜ.
Οι επιχειρήσεις διακρίνονται σε:
Υφιστάμενες, οι οποίες έχουν συσταθεί έως και την 30/09/2019
Νεοσύστατες, οι οποίες έχουν συσταθεί από 01/10/2019 και μετά, μέχρι τις 07/11/2020.
Ως έναρξη επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η 18η Μαρτίου 2020.
Η περίοδος υποβολής των αιτήσεων θα ανακοινωθεί στην Πρόσκληση και θα έχει διάρκεια τουλάχιστον τριάντα (30) ημέρες.
Για τη χρηματοδότηση από την Δράση, απαιτείται η υποβολή Αίτησης Χρηματοδότησης σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα ανακοινωθεί με τη δημοσίευση της Αναλυτικής Πρόσκλησης της Δράσης, στην οποία θα επισυνάπτονται, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:
Κατάσταση ενεργών δραστηριοτήτων (ΚΑΔ) της επιχείρησης μέσω της ιστοσελίδας gsis.gr
Παραστατικά προμήθειας εξοπλισμού και υπηρεσιών για την δημιουργία ή την αναβάθμιση του ηλεκτρονικού καταστήματος της επιχείρησης
Αποδεικτικά στοιχεία της δημιουργίας/αναβάθμισης του ηλεκτρονικού καταστήματος (πχ ηλεκτρονική διεύθυνση)
Φωτογραφίες του Φυσικού Καταστήματος με εμφανή τα στοιχεία ταυτοποίησης και χωροθέτησης αυτού.
Είδος ενίσχυσης
Επιχορήγηση / Επιδότηση
Περιοχή εφαρμογής.
Επιχειρήσεις: O τεράστιος κίνδυνος για χιλιάδες ψηφιακά καταστήματα στην Ελλάδα
Μπροστά σε έναν μεγάλο κίνδυνο που απειλεί να φέρει… εγκεφαλικό στις ηλεκτρονικές αγορές είναι από την 1 Ιανουαρίου του 2021 χιλιάδες e-shops! Διαβάστε στο xristika.gr τι έχει συμβεί…
Σύμφωνα με το imerisia.gr, πηγές του τραπεζικού κλάδου που εξηγούν ότι οι έμποροι που δέχονται πληρωμές ηλεκτρονικά στα e-shops υποχρεούνται από το νέο έτος να εφαρμόζουν τη μέθοδο «Strong Customer Authentication (SCA)».
Η απαίτηση SCA περιλαμβάνει τρεις δικλείδες ασφαλείας για την ταυτοποίηση του χρήστη στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, ήτοι γνώση, κατοχή και κάποιο μοναδικό φυσικό χαρακτηριστικό του χρήστη βάσει των οποίων δημιουργείται ένας μοναδικός αναγνωριστικός αριθμός.
Ένα παράδειγμα τέτοιας συναλλαγής είναι όταν καταχωρούμε σε ένα e-shop τον αριθμό κάρτας, τον τριψήφιο κωδικό CVV/CVC και λαμβάνουμε push-up notification μέσω του mobile app της τράπεζάς μας στο κινητό όπου κάνουμε αποδοχή της συναλλαγής. Με αυτόν τον τρόπο, η πληρωμή διασφαλίζεται σε τρία επίπεδα.
Η υποχρέωση αυτή, η οποία προβλέπεται στην ευρωπαϊκή οδηγία 2015/2366/ΕΕ για τις υπηρεσίες πληρωμών (PSD2) η οποία εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 2017, προέβλεπε αρχικά προθεσμία συμμόρφωσης την 14η Σεπτεμβρίου 2019.
Η διαπίστωση, ωστόσο, ότι μεγάλο μέρος των εμπόρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πληρούν τα παραπάνω κριτήρια ανάγκασε την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΒΑ) να εισηγηθεί τον Ιούνιο 2019 την παράταση της προθεσμίας έως τις 31/12/2020.
Ούτε, όμως, αυτός ο χρόνος αποδείχθηκε επαρκείς για τα ηλεκτρονικά καταστήματα με αποτέλεσμα λίγες ημέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας οι τράπεζες να εκπέμπουν «SOS» στις κεντρικές τράπεζες για νέα παράταση.
Ο λόγος είναι ότι, εάν δεν δοθεί παράταση, την Πρωτοχρονιά οι καταναλωτές θα έρθουν αντιμέτωποι με μια δυσάρεστη έκπληξη: μόλις καταχωρίσουν τα στοιχεία της κάρτας τους στο ηλεκτρονικό κατάστημα, θα λαμβάνουν το μήνυμα «η συναλλαγή απορρίπτεται». Όπως είναι αντιληπτό, το πρόβλημα αυτό θα «χτυπήσει» στα πιστωτικά ιδρύματα, με τους πελάτες τους να ζητούν να μάθουν γιατί η συναλλαγή τους απορρίφθηκε τη στιγμή που υπάρχει επαρκές υπόλοιπο στον λογαριασμό τους.
Προκειμένου να αποφευχθεί το «φιάσκο» που λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες προεκτάσεις εν μέσω πανδημίας, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών απέστειλε επιστολή στην Τράπεζα της Ελλάδος ζητώντας μεταβατική περίοδο εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Η εισήγηση των τραπεζών προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, την παροχή περιόδου «χάριτος» δύο εβδομάδων χωρίς αλλαγή στο υφιστάμενο καθεστώς και διαχωρισμό των συναλλαγών με βάση το ποσό, δηλαδή να «κόβονται» οι συναλλαγές άνω των 750 ευρώ και οι υπόλοιπες να γίνονται δεκτές έως τις 31 Μαρτίου 2021. Ούτε όμως αυτός ο χρόνος αποδείχθηκε επαρκής.