Επιχειρήσεις: Παράταση των μέτρων στήριξης: Επιστρεπτέα προκαταβολή και πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών αναμένεται να παραταθούν και να δώσουν νέα μεγάλη ανάσα στους επιχειρηματίες. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Την παράταση δύο προγραμμάτων που στήριξαν τις επιχειρήσεις εν μέσω της πανδημίας, πρόκειται να ανακοινώσει πολύ σύντομα το υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα, παρατάσεις θα δοθούν τόσο για την επιστρεπτέα προκαταβολή όσο και για το πρόγραμμα των παγίων δαπανών.

Όπως έχει γράψει το «ΜR», η απόφαση της Κομισιόν στις 18 Νοεμβρίου άνοιξε το παράθυρο και έδωσε το «πράσινο φως» για την παράταση της αποπληρωμής τόσο των επιστρεπτέων, όσο και του πλαισίου των παγίων δαπανών.

Επιπλέον σύμφωνα με την απόφαση, το πλαίσιο των κρατικών ενισχύσεων θα μπορούσε να επεκταθεί έως και τον Ιούνιο του 2022. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη και για νέα μέτρα στήριξης.

Κάτι όμως που δεν εξετάζεται αυτή τη στιγμή από το οικονομικό επιτελείο αφού οποιαδήποτε νέα μέτρα θα πρέπει να «χωράνε στο κοστούμι» του προϋπολογισμού, καθώς μέχρι τώρα δεν υπάρχει λόγος για νέα ευρωπαϊκά κονδύλια που θα μπορούσαν να κατευθυνθούν για την στήριξη των επιχειρήσεων έναντι της πανδημίας.

Παράλληλα, η συγκεκριμένη απόφαση προβλέπει πως τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα, από τις 30 Ιουνίου 2022 έως τις 30 Ιουνίου 2023 να μετατρέπουν επιστρεπτέα μέσα (π.χ. εγγυήσεις, δάνεια, επιστρεπτέες προκαταβολές) που χορηγούνται βάσει του προσωρινού πλαισίου σε άλλες μορφές ενίσχυσης, όπως άμεσες επιχορηγήσεις.

Επιχειρήσεις: Τι θα ισχύσει για επιστρεπτέες και πάγιες δαπάνες

Αν και οι αρχικές τοποθετήσεις του υπουργού Οικονομικών ήταν αντίθετες να υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στο τρόπο που θα εξοφληθούν οι επιστρεπτέες προκαταβολές, φαίνεται πως πλέον το οικονομικό επιτελείο είναι έτοιμο μέσα στο επόμενο διάστημα να ανακοινώσει παράταση της δυνατότητας της εφάπαξ αποπληρωμής των επιστρεπτέων με έκπτωση 15% και μετά το τέλος του χρόνου.

Πιθανό σενάριο είναι η δυνατότητα για εφάπαξ αποπληρωμή με έκπτωση 15% έως και τον Μάρτιο.

Το πρόγραμμα των παγίων δαπανών φαίνεται και αυτό πως θα επεκταθεί έως το Μάρτιο.

Μέσω των παγίων δαπανών και των κουπονιών που «κέρδισαν» οι επιχειρήσεις έχουν την δυνατότητα να εξοφλήσουν φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές που θα λήξουν μέχρι και τις 31/12/2021.

Παρόλα αυτά, επειδή υπάρχει και ο κίνδυνος να μείνουν αδιάθετα στα χέρια των επιχειρήσεων κουπόνια αξίας ως και 80 – 100 εκατ. ευρώ με τα οποία μπορούν να γίνουν συμψηφισμοί φόρων και εισφορών, το υπουργείο Οικονομικών, εκμεταλλευόμενο και την προηγούμενη απόφαση της Κομισιόν, προσανατολίζεται πλέον στην τρίμηνη παράταση.

Αυτό σημαίνει πως θα μπορούν να εξοφληθούν οφειλές έως και τον Μάρτιο του 2022.

Σημειώνεται πως μέσω των vouchers-κουπονιών οι δικαιούχοι μπορούν να πληρώσουν οφειλές φορολογικές και ασφαλιστικές, που καθίστανται πληρωτέες από 1ης Ιουλίου 2021 έως 31 Δεκεμβρίου 2021:

α) Από φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων ή από φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων / νομικών οντοτήτων.

β) Από ΕΝΦΙΑ.

γ) Από ΦΠΑ.

δ) Από κάθε άλλο φόρο, εισφορά ή χρηματική κύρωση που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας

ε)από τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές.

Επιχειρήσεις: Ποιοι καλούνται να δώσουν άμεσα πίσω τα λεφτά

Περίπου 700.000 επιχειρήσεις και επιτηδευματίες θα μπορούν να εισέλθουν στον προσωπικό τους λογαριασμό κάνοντας χρήση των κωδικών του ΤΑΧΙSnet και να ενημερωθούν τόσο για το σύνολο του ποσού που πρέπει να αποπληρώσουν αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να το κάνουν.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), αφού αφαιρέσει τα μη επιστρεπτέα ποσά, θα προσδιορίσει το υπόλοιπο των κρατικών δανείων που πρέπει να γυρίσει στο δημόσιο.

Ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου έχει ανακοινωθεί η περαιτέρω μείωση το ποσού επιστροφής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών ανάλογα με την πτώση του τζίρου της επιχείρησης.

Έξαλλου οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να την αποπληρώσουν σε 60 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στα τέλη Ιανουαρίου 2022.

Παράλληλα προβλέπεται και επιπλέον έκπτωση 15% για την εφάπαξ αποπληρωμή του κρατικού δανείου έως το τέλος του έτους ενώ θα πρέπει να διευκρινιστεί εάν θα υπάρχει και δυνατότητα συμψηφισμένων, μη επιστρεπτεων ποσών, με τρέχουσες υποχρεώσεις. Το ποσό που πρέπει να επιστραφεί διαμορφώνεται:

 • στο 25% του ποσού που εισπράχθηκε για τις επιχειρήσεις που έχουν πτώση τζίρου άνω του 70% εφόσον η πτώση των ακαθάριστών εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 ήταν άνω του 70% και καταγράφουν ζημιές προ φόρων.
 • στο 33% του κρατικού δανείου για τις επιχειρήσεις με πτώση τζίρου από 30% έως 70% το 2020 σε σχέση με το 2019 και καταγράφουν ζημιές προ φόρων
 • στο 50% του συνολικού ποσού για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως κύκλου εργασιών.

Οι νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή είχαν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:

επιστρέφουν το 25% του δανείου εφόσον καταγράφουν πτώση των ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 (εφόσον είχαν καταγράψει θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019) άνω του 30% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων και
το 33,3% του ποσού οι υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα μάλιστα με τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου:

 • Το 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το εν τέταρτο (25%),
 • Το 39% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το εν τρίτο (33,3%) και
 • Το 33% θα επιστρέψουν το 50%.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η προθεσμία για την υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που έλαβαν ενίσχυση μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής λήγει στις 15 Νοεμβρίου.

Επιχειρήσεις: «Ανάσα» μέσω ΕΣΠΑ με επιδότηση έως 18.000 ευρώ

Θες να ανοίξεις γυμναστήριο, κολυμβητήριο, παιδόροπο ή γηπεδάκια; Το ΕΣΠΑ 2021 σου δίνει την απαραίτητη ώθηση με χρηματική ενίσχυση έως 18.000 ευρώ. Βήμα προς βήμα η διαδικασία για να πάρετε τα χρήματα. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Όπως αναφέρει η εταιρεία VK PREMIUM Σύμβουλοι Επιχειρήσεων οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις άθλησης και αναψυχής (π.χ. γυμναστήρια και παιδότοποι) που διατηρούν αδειοδοτημένη επαγγελματική έδρα μπορούν να επωφεληθούν σχετικό επιδοτούμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Οι δυνητικά ωφελούμενες επιχειρήσεις θα πρέπει έχουν δραστηριότητα με κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα σύμφωνα με το φορολογικό έντυπο Ε3 του έτους 2019 όπως:

 • Υπηρεσίες γυμναστηρίων
 • Υπηρεσίες γυμναστηρίου ειδικών γυμναστικών (αεροβικής, πιλάτες, γιόγκα κλπ)
 • Υπηρεσίες γυμναστηρίου ενόργανης ή μη γυμναστικής
 • Εκμετάλλευση αθλητικών εγκαταστάσεων
 • Υπηρεσίες λειτουργίας αθλητικών εγκαταστάσεων
 • Υπηρεσίες γηπέδων (4Χ4, 5Χ5 κλπ) ποδόσφαιρου, καλαθοσφαίρισης, αντισφαίρισης κ.λπ.
 • Υπηρεσίες γηπέδων γκολφ ή μίνι γκολφ
 • Υπηρεσίες κολυμβητηρίου (πισίνας)
 • Υπηρεσίες πίστας καρτ
 • Υπηρεσίες χώρου μπόουλινγκ
 • Υπηρεσίες πάρκου αναψυχής
 • Υπηρεσίες παιδότοπου
 • Περιλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις franchise (υπό προϋποθέσεις).

Σε κάθε επιχείρηση θα αποδίδεται μη επιστρεπτέα επιχορήγηση η οποία αντιστοιχεί σε ποσοστό 25% του ετήσιου κόστους λειτουργίας του έτους 2019, όπως απεικονίζονται στο Ε3 του έτους.

Η επιχορήγηση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 18.000€ ανά επιχείρηση (διακριτό ΑΦΜ) και αποδίδεται στην ωφελούμενη επιχείρηση κατά την ένταξη της στη Δράση.

Επιχειρήσεις: Όροι και προϋποθέσεις συμμετοχής επιχειρήσεων στο ΕΣΠΑ

 • Να έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1/1/2020.
 • Να έχουν ως κύριο κωδικό δραστηριότητας ή κωδικό δραστηριότητας με τα μεγαλύτερα έσοδα έναν από τους επιλέξιμους ΚΑΔ.
 • Να διαθέτουν επαγγελματική έδρα και άδεια λειτουργίας της επιχείρησης
 • Το συνολικό άθροισμα των δαπανών στους κωδικούς 581, 585 και 587 του φορολογικού εντύπου Ε3 του έτους 2019 να είναι μεγαλύτερο ή ίσο των 4.000 ευρώ.