Επανάσταση από τη Viva Wallet: Αφήνει τις τράπεζες χιλιόμετρα μακριά!

VivaWallet: Τέλος στην χαρτούρα και τις δικαιολογίες των τραπεζών για το άνοιγμα λογαριασμών, φέρνει η VivaWallet, καθώς δίνει τη δυνατότητα να το κάνουμε χωρίς δικαιολογητικά!

Το μόνο που απαιτείται, είναι

  • η ταυτότητα και
  • η πρόσβαση με κωδικούς του TAXISnet.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση ο καταναλωτής από το κινητό του επιλέγει στο Viva Wallet app «Άνοιγμα λογαριασμού χωρίς έγγραφα μέσω EGov» και κάνει σύνδεση (login) με τα στοιχεία του στο TAXISnet. Η ταυτοποίηση ολοκληρώνεται απλά και μόνο με την επίδειξη της ταυτότητας μέσω βιντεοκλήσης.

Οπως επισημαίνει η σχετική ανακοίνωση, καθένας μπορεί, εύκολα και σε ένα λεπτό, να ανοίξει ένα λογαριασμό για καθημερινή χρήση ή/και επιπλέον λογαριασμούς με κάρτες για ηλεκτρονικές αγορές, το χαρτζιλίκι των παιδιών, τα ψώνια του σπιτιού, τις ανάγκες των παιδιών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη κ.ο.κ.

Επιπρόσθετα, οι πελάτες της VivaWallet απλά με ένα κουμπί μπορούν να προσθέσουν τις digital χρεωστικές κάρτες τους στο Αpple Pay & Google Pay, ώστε να πληρώνουν σε οποιοδήποτε φυσικό κατάστημα με το κινητό τους, κερδίζοντας σε ευκολία, ταχύτητα και με μεγαλύτερη περιβαλλοντική συνείδηση, χωρίς πλαστικά.

  • Η Viva Wallet υλοποίησε τη διασύνδεση και ενεργοποίησε αυτές τις δυνατότητες μερικές μόλις ώρες μετά το επίσημο λανσάρισμα της νέας πρωτοποριακής υπηρεσίας eGov-KYC του Υπουργείου Ψηφιακής Μεταρρύθμισης, που δημιουργήθηκε με απόφαση του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκου Πιερρακάκη.

Σκοπός της ηλεκτρονικής υπηρεσίας eGov-KYC είναι η ψηφιοποίηση των διαδικασιών και των μέσων επαλήθευσης στοιχείων που εφαρμόζονται ως προς τον πελάτη από τα υπόχρεα πιστωτικά ιδρύματα, γλιτώνοντας από τους πολίτες χρόνο, χρήμα και ταλαιπωρία καθώς δεν χρειάζεται να υποβάλλουν διαρκώς έγγραφα.

Σημειώνεται ότι η Viva Wallet εφαρμόζει ήδη την εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ταυτοποίηση φυσικών προσώπων με τηλεδιάσκεψη (video conference), σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο θεσμικό πλαίσιο (ΠΕΕ 172/2020), προσφέροντας ασφάλεια και άμεση ψηφιακή ενεργοποίηση των υπηρεσιών της στους πελάτες της.

VivaWallet: Μία ακόμη συμμαχία

Η Viva Wallet ανακοινώνει τη νέα της συνεργασία με την PrestaShop. Οι δύο εταιρείες θα προσφέρουν έξυπνες λύσεις πληρωμών στους πελάτες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Viva Wallet, η Πανευρωπαϊκή Neobank με παρουσία σε 23 χώρες και η PrestaShop, μία από τις κορυφαίες open-source e-commerce πλατφόρμες, ανακοινώνουν τη νέα συνεργασία τους που θα προσφέρει σε χιλιάδες online εμπόρους σε όλη την Ευρώπη και στη Μεγάλη Βρετανία, τη δυνατότητα αποδοχής fully localized πληρωμών σε ελάχιστα clicks, μέσω του νέου Viva Wallet module.

My Market/Viva Wallet: Μια ισχυρή συμμαχία

Το νέο Viva Wallet for PrestaShop module ήρθε για να απλοποιήσει τις πληρωμές προσαρμόζοντάς τες αυτόματα στη χρήση του πελάτη. Ένας έμπορος που θα επιλέξει το νέο Viva Wallet module μπορεί να προσμένει αυξημένο conversion rate αφού οι τοπικοί παράμετροι στόχευσης που διαθέτει αυξάνουν τις πιθανότητες να πραγματοποιηθεί μία πώληση.

Ο τελικός πελάτης ενός e-shop θα έχει μία ολοκληρωμένη digital εμπειρία προσαρμοσμένη στην τοποθεσία του (γλώσσα και προτεινόμενες τοπικές μέθοδοι πληρωμής) και στις προτιμήσεις του (π.χ. συσκευή, προτεινόμενη μέθοδος πληρωμής σύμφωνα με τις προηγούμενες συναλλαγές που έχει πραγματοποιήσει κλπ).

Το Viva Wallet module είναι η καλύτερη λύση πληρωμών για το en-commerce και όχι μόνο. Για τον έμπορο που θα το επιλέξει ακολουθεί και μία σειρά από σημαντικά προνόμια όπως ένας επαγγελματικός λογαριασμός με ελληνικό IBAN και μία επαγγελματική debit κάρτα, εκκαθάριση χρημάτων από τις πωλήσεις την επόμενη κιόλας ημέρα και προμήθεια συναλλαγών έως 0%.

«Η Viva Wallet βοηθά τις επιχειρήσεις σε 23 χώρες να αυξήσουν το κέρδος τους παρέχοντάς τους εργαλεία πληρωμών που μπορούν να ενεργοποιηθούν άμεσα. Με το νέο Viva Wallet module for PrestaShop οι έμποροι αποκτούν απευθείας έναν επαγγελματικό λογαριασμό με τοπικό IBAN, την επαγγελματική χρεωστική κάρτα Viva Wallet, ενώ ξεκινούν άμεσα να δέχονται πληρωμές για όλα τα διεθνή σχήματα καρτών καθώς και τοπικές μεθόδους πληρωμής. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας το Viva Wallet module for Prestashop, οι online έμποροι μπορούν να μειώσουν τις προμήθειες έως και 0%», είπε ο Γιάννης Λάριος, VP of Strategy στη Viva Wallet.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι για τη νέα μας συνεργασία με τη Viva Wallet, έναν κορυφαίο πάροχο πληρωμών που προσφέρει πλάνο πληρωμών με 0% προμήθεια μέσω της επαγγελματικής χρεωστικής κάρτας. Η ευρωπαϊκή μας συνεργασία θα ενισχύσει το αποτύπωμα της Viva Wallet και θα επιταχύνει την ένταξη των εμπόρων της στο open-source οικοσύστημά μας» δήλωσε ο Valerio Martelli, VP of Partnership στο PrestaShop.

VivaWallet: Ποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει το eGov-KYC και πώς λειτουργεί

Την ηλεκτρονική υπηρεσία eGov-KYC μπορεί να χρησιμοποιήσει κάθε φυσικό πρόσωπο που διαθέτει ΑΦΜ και κωδικούς TAXISnet.

Οι κατηγορίες των δεδομένων του φυσικού προσώπου που δύνανται να αντλούνται και να διαβιβάζονται είναι οι εξής:

-Στοιχεία ταυτότητας (Ονοματεπώνυμο, Πατρώνυμο, Μητρώνυμο, Ημερομηνία γέννησης, Τόπος γέννησης, Ημερομηνία έκδοσης της ταυτότητας, Φωτογραφία ταυτότητας, εφόσον τηρείται στο μητρώο της ΕΛ.ΑΣ, Αρχή έκδοσης και Αριθμός προηγούμενου Α.Δ.Τ. Τα ονόματα αποτυπώνονται και με λατινικούς χαρακτήρες, εφόσον διατίθενται από το μητρώο της ΕΛ.ΑΣ).

-Στοιχεία επικοινωνίας (Εφόσον τα έχει καταχωρήσει στο Εθνικό Μητρώο επικοινωνίας, θα μπορούν να αντλούνται η διεύθυνση διαμονής, η διεύθυνση επικοινωνίας, η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), ο αριθμός κινητού τηλεφώνου και ο αριθμός σταθερού τηλεφώνου, εάν είναι διαθέσιμος. Στην περίπτωση που ο πολίτης δεν έχει καταχωρίσει στο Μητρώο τα στοιχεία επικοινωνίας, θα προτείνεται, μέσω της υπηρεσίας eGov-KYC, η μετάβαση στο Ε.Μ.Επ. για την ενημέρωση του μητρώου).

-Στοιχεία εισοδήματος (Με τη διαδικτυακή υπηρεσία μπορεί να αντλείται, βάσει του ΑΦΜ του αιτούντος, το πραγματικό εισόδημά του από όλες τις κατηγορίες εισοδήματος, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο)

-Στοιχεία επαγγελματικής δραστηριότητας απασχολούμενου στο Δημόσιο

-Στοιχεία επαγγελματικής δραστηριότητας απασχολούμενου με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου

-Στοιχεία επαγγελματικής δραστηριότητας επιτηδευματία

Πριν τη χορήγηση της συγκατάθεσης, η υπηρεσία eGov-KYC θα παρέχει στο φυσικό πρόσωπο τη δυνατότητα επισκόπησης των δεδομένων του, ως έχουν κατά την τρέχουσα χρονική στιγμή.

Εφόσον αυτός δώσει ρητή και ειδική συγκατάθεση στην υπηρεσία eGov-KYC, θα ανακατευθύνεται στο περιβάλλον της τράπεζας. Η συγκατάθεση θα ισχύει μόνον για τη διενεργούμενη κάθε φορά άντληση και διαβίβαση δεδομένων και για τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, κατά την οποία χορηγήθηκε.

Εάν το φυσικό πρόσωπο αρνηθεί να χορηγήσει συγκατάθεση για τη διαβίβαση των δεδομένων του, θα ανακατευθύνεται στο περιβάλλον της τράπεζας χωρίς να πραγματοποιηθεί διαβίβαση δεδομένων.

VivaWallet: Ηλεκτρονικά οι συναλλαγές στη νέα εποχή

Τα καταστήματα των τραπεζών θα «απελευθερωθούν» από όλες τις παραδοσιακές εργασίες και συναλλαγές που διενεργούσαν εδώ και πολλές δεκαετίες, όπως καταθέσεις, αναλήψεις, μεταφορές, ενημερώσεις βιβλιαρίων, πληρωμές λογαριασμών κ.ά. και θα… αναβαθμιστούν σε κέντρα εξυπηρέτησης και πώλησης νέων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας προς τους πελάτες των τραπεζών.

Ηδη τα βιβλιάρια καταθέσεων περνούν στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας: από 20.000 βιβλιάρια καταθέσεων που άνοιγαν κάθε μήνα οι τράπεζες το 2017 σήμερα δεν ξεπερνούν τα 1.500 τον μήνα, με προοπτική να προσεγγίσουν το μηδέν την επόμενη διετία.

Χωρίς τυμπανοκρουσίες οι συστημικές τράπεζες έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια την προσπάθεια σταδιακής κατάργησης των βιβλιαρίων: όλοι οι νέοι τραπεζικοί λογαριασμοί είναι ηλεκτρονικοί και δεν παρέχεται βιβλιάριο καταθέσεων, παρά μόνο αν το απαιτήσει ο πελάτης.

Η ενημέρωση των λογαριασμών γίνεται με μηνιαίο statement, το οποίο αρχικά αποστέλλονταν σε χάρτινη μορφή, αλλά πλέον υπάρχει ενεργή ενθάρρυνση των καταθετών, ακόμα και με την παροχή κινήτρων, προκειμένου οι πελάτες να λαμβάνουν το μηναίο stetament μέσω e-mail.

Ηδη στα ΑΤΜs των τριών συστημικών τραπεζών της Eurobank, της Alpha Bank και της Πειραιώς ξεκίνησε η ενημέρωση για την κατάργηση των φυσικών βιβλιάριων από την 1η Ιουλίου 2021. Αντίθετα η Εθνική Τράπεζα θα παρατείνει την κατάργηση των βιβλιαρίων, αφού έχει μεγάλο αριθμό ηλικιωμένων – συνταξιούχων.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, περισσότερο από το 50% των συναλλαγών που πραγματοποιούνταν τα προηγούμενα χρόνια στα τραπεζικά γκισέ πλέον διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά μέσω ψηφιακών καναλιών.

Το άνοιγμα λογαριασμού ή η απόκτηση χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας μπορεί να γίνει σε λίγα λεπτά, ενώ η υποβολή απαιτούμενων εγγράφων για ανανέωση νομιμοποίησης επιχειρήσεων ή επικαιροποίηση στοιχείων φυσικών προσώπων γίνεται μέσω e-banking και ολοκληρώνεται σε λίγες ώρες.