ΕΟΔΥ:Έξαρση κρουσμάτων ιλαράς παρατηρείται σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες.
Παρόλο που αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει αύξηση κρουσμάτων στην Ελλάδα, ο ΕΟΔΥ τίθεται σε ετοιμότητα.
Με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και με πρωτοβουλία του προέδρου του ΕΟΔΥ Καθηγητή Χρήστου Χατζηχριστοδούλου συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας για την ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων ιλαράς, υπό το συντονισμό της Καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, μέλους της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών (ΕΕΕ) και αναπληρωματικού μέλους ΔΣ ΕΟΔΥ, Βάνας Παπαευαγγέλου.
Στην ομάδα εργασίας συμμετέχουν η Καθηγήτρια και Πρόεδρος της ΕΕΕ Μαρία Θεοδωρίδου, η πρόεδρος ΔΣ της ΜΚΟ «Υγεία για Όλους» Ελένη Σωτηροπούλου, καθώς και στελέχη του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ. Η σύσταση της ομάδας εργασίας κρίθηκε σκόπιμη καθώς υπάρχουν αναφορές για έξαρση κρουσμάτων ιλαράς στη Ρουμανία με περισσότερα από 3.000 δηλωθέντα κρούσματα, στη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστρία.
Στη χώρα μας, η τελευταία επιδημική έξαρση ιλαράς σημειώθηκε το 2017-2018 με περισσότερα από 3.200 κρούσματα, ενώ τα έτη 2022 και το 2023 δεν αναφέρθηκε κανένα κρούσμα.
Τα δύο έως τώρα καταγεγραμμένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα εντός του 2024, αφορούσαν σε ενήλικες με πρότερη επαφή με άτομο που διαμένει σε χώρα με έξαρση κρουσμάτων ιλαράς. Διερευνάται η πιθανότητα και άλλων δύο κρουσμάτων μεταξύ των επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό).
Την περασμένη Παρασκευή (02/02/2024) πραγματοποιήθηκε η πρώτη διαδικτυακή συνάντηση των μελών της ομάδας εργασίας, με σκοπό να εκτιμηθεί ο κίνδυνος έξαρσης κρουσμάτων στη χώρα μας και να προταθούν συγκεκριμένες δράσεις πρόληψης και ελέγχου της διασποράς του νοσήματος.
Με βάση τα διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα και την υψηλή μεταδοτικότητα του νοσήματος η πιθανότητα εμφάνισης κρουσμάτων κρίνεται υψηλή.
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης αποτύπωσης της ανοσίας έναντι της ιλαράς το διάστημα 2020-2021, η ανοσία του ελληνικού πληθυσμού κρίνεται ικανοποιητική αφού το 89,8% των συμμετεχόντων στη μελέτη είχαν αντισώματα έναντι της ιλαράς (προστασία από τη νόσο), είτε μέσω παρελθούσας νόσησης ή μέσω εμβολιασμού.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, καθίσταται φανερό ότι στην παρούσα φάση δεν υφίσταται λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας, τονίζει ο ΕΟΔΥ, όμως οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να βρίσκονται σε εγρήγορση και ο πληθυσμός της χώρας μας να είναι ενήμερος και να ακολουθήσει τις συστάσεις των αρμοδίων αρχών.
Για να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο έξαρσης κρουσμάτων ιλαράς αποφασίστηκαν τα παρακάτω μέτρα. Κατά σειρά προτεραιότητας:
Τέλος, αποφασίστηκε η Ομάδα Εργασίας να συνεδριάζει κατά τακτά χρονικά διαστήματα για το συντονισμό των αναφερόμενων δράσεων με βάση και τα δεδομένα των συστημάτων επιτήρησης του ΕΟΔΥ.
Το να κολλήσετε κορονοϊό δύο ή τρεις φορές δεν είναι πρωτόγνωρο σε όσους όμως συμβεί είναι πιθανότερο να έχουν σοβαρά μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.
Σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία που προκύπτουν από ερευνητικές μελέτες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, το να προσβληθεί κάποιος για δεύτερη φορά από κορονοϊό μπορεί να αυξήσει τους μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία του.
Το να κολλήσετε τον COVID-19 δύο ή τρεις φορές δεν είναι πρωτόγνωρο και όσοι το παθαίνουν είναι πιο πιθανό να έχουν σοβαρά μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.
Η Ana Chacon όχι μόνο επιβίωσε δύο φορές από τον καρκίνο, αλλά και από τον COVID-19 δύο φορές.
“Είχα καρκίνο του μαστού και των νεφρών, επομένως έχω χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα, οπότε όταν τον έπαθα για δεύτερη φορά σκέφτηκα: “Ω χάλια, θα είναι χειρότερο από την πρώτη φορά; Μπορώ να το διατηρήσω;” Οπότε φοβήθηκα λίγο», είπε ο Chacon.
Μια νέα μελέτη δείχνει ότι έχει κάθε λόγο να ανησυχεί σύμφωνα με το nbclosangeles.
Η επαναμόλυνση COVID προσθέτει απολύτως κίνδυνο», είπε ο Aλ-Αλι. Η μελέτη έδειξε ότι, σε σύγκριση με εκείνους που μολύνθηκαν μόνο μία φορά, τα άτομα που μολύνθηκαν για δεύτερη φορά είχαν δυόμιση φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακή ή πνευμονική νόσο και προβλήματα πήξης του αίματος.
Οι επακόλουθες λοιμώξεις συσχετίστηκαν επίσης με υψηλότερο κίνδυνο δυνητικά σοβαρών προβλημάτων υγείας, καθώς και με θάνατο από COVID-19.
“Κάθε φορά που κολλάτε τον COVID-19, κυριολεκτικά ρίχνετε τα ζάρια ή παίζετε ρώσικη ρουλέτα, γι’ αυτό κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να αποτρέψετε τον εαυτό σας από το να μολυνθείτε ξανά και ξανά”, είπε ο Δρ Ziyad Al-Aly.
Ο Δρ. Al-Aly, Διευθυντής του Κέντρου Κλινικής Επιδημιολογίας, και Επικεφαλής της Υπηρεσίας Έρευνας και Εκπαίδευσης στο Veterans Affairs St. Louis Health Care, είναι ο κύριος συγγραφέας της μελέτης.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που έχουν COVID περισσότερες από μία φορές έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας.
«Βλέπουμε ανθρώπους να έρχονται με καρδιακά προβλήματα, αρρυθμίες, εμφράγματα, θρόμβους αίματος, εγκεφαλικά», είπε.
Το γεγονός ότι ο ίδιος ο ιός συνεχίζει να μεταλλάσσεται όχι μόνο σημαίνει ότι πιθανότατα θα κολλάτε μια διαφορετική παραλλαγή κάθε φορά, αλλά σημαίνει επίσης ότι δεν θα αναπτύξετε ανοσία.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…