ΕΝΦΙΑ: Η απόλυτη ψυχρολουσία – Ποιοι χάνουν την έκπτωση του 10%

ΕΝΦΙΑ: Τα…ψιλά γράμματα στον νέο ΕΝΦΙΑ φέρνει εκπλήξεις για τους φορολογούμενους.

Οι εν λόγω φορολογούμενοι έχουν κατοικία που βρίσκεται σε όροφο πολυκατοικίας και η… λεπτομέρεια που τους αφήνει εκτός νόμου είναι η εξής:

Το ασφαλιστήριο συμβόλαιο καλύπτει τους κινδύνους για σεισμό και πυρκαγιά και όχι για πλημμύρα.

Ο προσφάτως ψηφισθέντας νόμος ορίζει ότι για να δοθεί η μείωση έως 10% του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει οι κατοικίες κατά το προηγούμενο έτος να έχουν ασφαλιστεί σωρευτικά και για τους τρεις κινδύνους, δηλαδή για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών.

Τα στοιχεία για την κάλυψη της ασφάλισης των κατοικιών στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ είναι προσυμπληρωμένα με βάση αυτά που έχουν σταλεί από τις ασφαλιστικές εταιρείες και δεν επιδέχονται καμία αλλαγής. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες φορολογούμενοι έχουν «δεμένα» τα χέρια τους αναφορικά με την απώλεια της έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ.

Για να χορηγηθεί η μείωση στον ΕΝΦΙΑ το 2024, θα πρέπει το ακίνητο να ήταν ασφαλισμένο εντός του 2023, όμως, εάν η διάρκεια της ασφάλισης είναι μικρότερη των 12 μηνών, η έκπτωση μειώνεται αναλογικά. Συγκεκριμένα:

 • Για ασφάλιση διάρκειας 12 μηνών ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται 10%,
 • για 9 μήνες εφαρμόζεται έκπτωση 7,5%,
 • για 6 μήνες η έκπτωση περιορίζεται στο 5% και
 • για τρεις μήνες η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ θα είναι 2,5%.
 • Δεν θα παρέχεται καμία έκπτωση για κατοικίες που ασφαλίζονται για διάστημα μικρότερο των τριών μηνών το χρόνο.

Επίσης, για την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει η ασφάλιση να καλύπτει το 100% της αντικειμενικής αξίας της κατοικίας, πράγμα που σημαίνει ότι θα λαμβάνονται υπόψη οι φορολογήσιμες επιφάνειες της κατοικίας όπως προσδιορίζονται στο περιουσιολόγιο και στο έντυπο Ε9.

Επίσης:

 • Η έκπτωση θα υπολογίζεται στο συνολικό ποσό του κύριου και του «συμπληρωματικού» φόρου που επιβάλλεται στην περίπτωση που η αντικειμενική αξία ενός ακινήτου υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ και προσαυξάνεται με συγκεκριμένους συντελεστές.
 • Η μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ αφορά μόνο το ασφαλισμένο κτίσμα και όχι το σύνολο της ακίνητης περιουσίας.

ΕΝΦΙΑ: Έσκασε η… βόμβα – Από πότε θα αρχίσουμε να πληρώνουμε

ΕΝΦΙΑ: Νέα ήθη και έθιμα στην καταβολή του ΕΝΦΙΑ, καθώς θα βάλουμε το χέρι μας νωρίτερα στην τσέπη.

Σε έντεκα αντί για δέκα δόσεις θα πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων φέτος ενώ ο φόρος θα σταλεί νωρίτερα από κάθε άλλη φορά προς πληρωμή.

Η πρώτη δόση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει στο τέλος Απριλίου.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων φέτος μπορούν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ σε 11 αντί για 10 δόσεις με την πρώτη δόση να πρέπει να πληρωθεί στο τέλος Απριλίου αντί για το τέλος Μαΐου.

Το επόμενο διάστημα θα ανοίξει η πλατφόρμα για να πετύχουν 10% έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ όσοι έχουν ασφαλίσει για φυσικές καταστροφές την κατοικίας του. Μόλις ολοκληρωθεί η διασταύρωση από την ΑΑΔΕ, τότε θα σταλούν τα εκκαθαριστικά έτσι ώστε να πληρωθεί η πρώτη δόση τον Απρίλιο.

Όπως τόνισε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής μιλώντας στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, «στόχος για εφέτος είναι ο ΕΝΦΙΑ να ανοίξει ένα μήνα νωρίτερα ώστε να πληρωθεί σε 11 δόσεις αντί για 10». Αυτό σημαίνει ότι η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να καταβληθεί στο τέλος Απριλίου, αντί για τέλη Μαΐου, και η τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου του 2025.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΦΠΑ 24% επιβλήθηκε στις αγοραπωλησίες ακινήτων το 2006 και αφορούσε ακίνητα με άδεια οικοδομής από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά, με εξαίρεση την αγορά πρώτης κατοικίας.

ΕΝΦΙΑ: Αλλάζει το τοπίο στα ακίνητα

Το 2024 είναι αναμφίβολα μία χρονιά που αλλάζουν πολλά στην αγορά ακινήτων, ενώ εκείνοι που έχουν ήδη κάτι στην κατοχή τους θα πρέπει να είναι καλά ενημερωμένοι για τις υποχρεώσεις που θα έχουν πλέον, ώστε να μην βρεθούν μελλοντικά μπροστά σε αχρείαστες δυσάρεστες εκπλήξεις.

Οι μεγαλύτερες αλλαγές αφορούν εκείνους που αποκτούν εισοδήματα από βραχυχρόνια μίσθωση 3 ή περισσότερων κατοικιών, αφού θα πρέπει να ανοίξουν βιβλία στην Εφορία, καθώς θα θεωρούνται πλέον επιχειρηματίες και θα επιβαρύνονται με ΦΠΑ.

Όσοι πάλι σχεδιάζουν να αγοράσουν ακίνητο θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υποχρεωτικά η εξόφληση του τιμήματος θα πρέπει να γίνει μέσω τραπεζικού λογαριασμού, δεδομένου ότι στην αντίθετη περίπτωση, με την εξόφληση να γίνεται με μετρητά, τα συμβόλαια θα θεωρούνται άκυρα.

Παράλληλα οι ιδιοκτήτες ακινήτων – που έχουν ασφαλίσει τις κατοικίες τους για φυσικές καταστροφές – θα δουν μείωση 10% στον νέο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ ενώ όσοι επισκευάσουν ή ανακαινίσουν την κατοικία τους θα κερδίσουν έκπτωση φόρου 3.200 ευρώ κάθε χρόνο για πέντε χρόνια.

Επίσης μία σημαντική αλλαγή προς την κατεύθυνση μείωσης της γραφειοκρατίας και ευκολότερης μεταβίβασης ακινήτων ξεκίνησε να λειτουργεί από την αρχή του έτους ο Ψηφιακός Φάκελος Μεταβίβασης Ακινήτου.

Πρόκειται για μια νέα υπηρεσία του gov.gr που όμως ενοποιεί και απλοποιεί τις διαδικασίες μεταβίβασης κτηματογραφημένων ακινήτων.

Αναλυτικά όσα αλλάζουν στον φορολογικό χάρτη των ακινήτων

 1. Μεταβιβάσεις ακινήτων: Οριστικά παύει να ισχύει η καταβολή του τιμήματος για αγοραπωλησίες ακινήτων, μερικώς ή στο σύνολό του, με μετρητά. Όσοι θέλουν να αγοράσουν ακίνητο θα πρέπει να καταβάλουν ολόκληρο το τίμημα με τραπεζικά μέσα πληρωμής. Σε διαφορετική περίπτωση το συμβόλαιο ή το ιδιωτικό έγγραφο που καταγράφει προκαταβολή, μερική ή ολική εξόφληση με μετρητά θα είναι άκυρο και θα απαγορεύεται η μεταγραφή του ενώ στους παραβάτες θα επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα που θα φθάνουν έως τις 500.000 ευρώ.
 2. Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Σε 141.452 ακίνητα που ανήκουν σε 102.422 φυσικά πρόσωπα θα επιβληθεί τέλος παρεπιδημούντων και περιβαλλοντικό τέλος ενώ πάνω από 7.000 φορολογούμενοι που διαθέτουν τρία ή περισσότερα ακίνητα θα υποχρεωθούν να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας καταβάλλοντας ασφαλιστικές εισφορές, τέλος επιτηδεύματος και ΦΠΑ από το πρώτο ακίνητο.
 3. Τσουχτερά πρόστιμα: Προβλέπονται αυστηρές ποινές – κυρώσεις για μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης. Στους διαχειριστές ακινήτων επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ανά έτος, ίσο με το 50% των ακαθάριστων εσόδων του φορολογικού έτους που διαπράττεται παράβαση, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 5.000 ευρώ. Από τη διαπίστωση της παράβασης ο διαχειριστής ακινήτου βραχυχρόνιας μίσθωσης υποχρεούται εντός 15 ημερολογιακών ημερών να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες συμμόρφωσης.
 4. Διάρκεια μίσθωσης: Τίθεται όριο 60 ημερών στη διάρκεια της μίσθωσης προκειμένου να λογίζεται ως βραχυχρόνια. Το όριο των 60 ημερών αφορά τη διάρκεια κάθε μίσθωσης ξεχωριστά.
 5. Εκπτώσεις για ανακαίνιση: Έκπτωση φόρου που μπορεί να φτάσει έως και 3.200 ευρώ ετησίως θα μπορούν να έχουν για πέντε χρόνια οι φορολογούμενοι που θα προχωρήσουν στην επισκευή ή ανακαίνιση των ακινήτων τους από την 1η Ιανουαρίου 2024. Η έκπτωση του φόρου εισοδήματος μπορεί να φτάσει έως και τις 16.000 ευρώ, τα οποία κατανέμονται ισόποσα σε πέντε έτη. Σε αυτήν την περίπτωση, για εργασίες ύψους 16.000 ευρώ οι φορολογούμενοι θα έχουν έκπτωση φόρου 3.200 ευρώ τον χρόνο, για πέντε χρόνια. Πέραν των εργασιών που θα μειώνουν τον φόρο συμπεριλαμβάνονται και οι δαπάνες για την αγορά αγαθών, αρκεί να μην υπερβαίνουν το 1/3 του ποσού των δαπανών για τη λήψη υπηρεσιών, που λαμβάνεται υπόψη για τη μείωση του φόρου.
 6. Μείωση ΕΝΦΙΑ: Για πάνω από 1 εκατομμύριο ακίνητα προβλέπεται η έκπτωση 10% για τον ΕΝΦΙΑ υπό την προϋπόθεση όταν αυτά θα έχουν ασφαλιστεί έναντι φυσικών καταστροφών (πυρκαγιά, σεισμός, πλημμύρες).

Παράλληλα υπάρχουν και άλλες παρεμβάσεις και αλλαγές που σχετίζονται με τα ακίνητα και οι οποίες τρέχουν από τις αρχές του έτους.

Συγκεκριμένα:

 1. Ψηφιακός φάκελος: Λειτουργεί από τις αρχές του έτους ο Ψηφιακός Φάκελος Μεταβίβασης Ακινήτου. Πρόκειται για μια νέα υπηρεσία του gov.gr που όμως ενοποιεί και απλοποιεί τις διαδικασίες μεταβίβασης κτηματογραφημένων ακινήτων. Όσοι πολίτες και συμβολαιογράφοι χρησιμοποιούν το Φάκελο Μεταβίβασης μέσω του https://akinita.gov.gr θα λαμβάνουν μεταγραφή (ή δικαιολογημένη απόρριψη) εντός μίας εργάσιμης ημέρας αντί των πολύμηνων καθυστερήσεων. Οι προϋποθέσεις για τη «μεταγραφή σε μια ημέρα» είναι, πρώτον, να μην εκκρεμεί προηγούμενη πράξη στο ίδιο ακίνητο και δεύτερον, τα τέλη να πληρώνονται με πιστωτική/χρεωστική κάρτα.
 2. Τροποποιητικές δηλώσεις: Οι τροποποιητικές δηλώσεις φόρου μεταβίβασης υποβάλλονται πλέον ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myProperty. Η διαδικασία απαλλάσσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων από τις χρονοβόρες, τις περισσότερες φορές, επισκέψεις στις Δ.Ο.Υ., αφορά τις τροποποιητικές εμπρόθεσμες δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας υπό την προϋπόθεση ότι η αρχική δήλωση έχει υποβληθεί μέσω της εφαρμογής myPROPERTY της ΑΑΔΕ και δεν έχει συνταχθεί το σχετικό συμβολαιογραφικό έγγραφο.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την εφαρμογή των νέων τιμών ζώνης σε όλη τη χώρα, τα στοιχεία του Μητρώου Μεταβιβάσεων Ακινήτων αποκαλύπτουν ότι η ψαλίδα μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών τιμών έχει ανοίξει σε πολλές περιοχές με τις μεγαλύτερες διαφορές να εντοπίζονται στο κέντρο της Αθήνας, τα βόρεια και τα νότια προάστια της Αττικής, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το 2025 αναμένεται η νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με το νέο, αυτοματοποιημένο σύστημα μαζικής εκτίμησης ακινήτων.

Μέχρι το τέλος του 2024 θα έχει στηθεί ένα νέο πληροφοριακό σύστημα το οποίο θα καταγράφει τις τάσεις στην κτηματαγορά με τη συγκέντρωση στοιχείων για τις αξίες των ακινήτων και δεδομένων για τα χαρακτηριστικά τους και με βάση αυτά θα προχωρήσει αυτόματα στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των εμπορικών τιμών.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις αντικειμενικές τιμές ήδη μέσα στο έτος βρίσκονται σε εξέλιξη τα εξής:

 • Διορθώσεις τιμών ζώνης: Από ενδελεχή έλεγχο περνάει το υπουργείο Οικονομικών τα αιτήματα που έχουν υποβάλει σχεδόν οι μισοί δήμοι της χώρας για επανακαθορισμό και μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Η επιτροπή αναμένεται να ολοκληρώσει τον έλεγχο των ενστάσεων στα τέλη Φεβρουαρίου. Αμέσως μετά θα πιάσουν δουλειά οι ιδιώτες εκτιμητές οι οποίοι θα προχωρήσουν στον επαναπροσδιορισμό των τιμών ζώνης στις περιοχές για τις οποίες η επιτροπή διαπιστώσει υπέρμετρες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες που εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου 2022.
 • Επέκταση του συστήματος αντικειμενικών αξιών: Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η άσκηση της επέκτασης του αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων σε 2.167 περιοχές σε όλη τη χώρα.
 • Ψηφιοποίηση τιμών σε περιοχές εκτός σχεδίου: Θα ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση των ζωνών για όλες τις περιοχές εκτός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμών, που αποτελεί τη βάση για τη λειτουργία του αυτόματου συστήματος αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.