ΕΝΦΙΑ 2022: Τη διαδικασία για τη χορήγηση έκπτωσης 50% στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) έτους 2022, κατά την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων από όσους ιδιοκτήτες πληρούν τα προβλεπόμενα κριτήρια χαμηλού οικογενειακού εισοδήματος και μικρής αξίας ακίνητης περιουσίας, καθώς επίσης και για τη χορήγηση πλήρους απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ σε ιδιοκτήτες αναπήρους και πολυτέκνους με χαμηλά εισοδήματα, καθορίζει απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γεωργίου Πιτσιλή.
Συγκεκριμένα, στην υπ’ αριθμόν Α1077/2022 απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, αναφέρονται τα ακόλουθα, σύμφωνα με το eleftherostypos.gr:
1 Δηλώσεις στοιχείων ακινήτων, αρχικές ή τροποποιητικές, που υποβάλλονται για το έτος 2022 μέχρι και τις 29 Ιουλίου 2022, μετά την πρώτη μαζική εκκαθάριση – σύνθεση δηλώσεων και έκδοση πράξεων διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ του έτους αυτού, αντιμετωπίζονται ως εξής:
* Εκδίδεται κεντρικά από τη Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΓΔΗΛΕΔ) της ΑΑΔΕ πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου και ο φόρος υπολογίζεται σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2023, όπως ορίζεται στην ίδια διάταξη.
* Για τους φορολογουμένους στους οποίους έχει ήδη χορηγηθεί ποσοστό έκπτωσης 50% ή 100% στον ΕΝΦΙΑ σύμφωνα με τις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 7 του ν. 4223/2013, λαμβάνεται υπόψη το ποσοστό της έκπτωσης που έχει χορηγηθεί με την πρώτη εκδοθείσα πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου. Το ποσό έκπτωσης που προκύπτει δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό της έκπτωσης που έχει χορηγηθεί με την πρώτη εκδοθείσα πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου.
2 Μετά τη λήξη της προθεσμίας της 29ης Ιουλίου 2022, γίνεται κεντρική επανεκκαθάριση από τη ΓΔΗΛΕΔ με βάση την περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί κατά την ημερομηνία της λήξης της προθεσμίας. Πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου εκδίδεται μόνον εφόσον από τις υποβληθείσες δηλώσεις προκύπτουν νέοι δικαιούχοι ή εφόσον προκύπτει μεγαλύτερο ποσό ή ποσοστό έκπτωσης. Το ποσό της έκπτωσης χορηγείται με βάση την τελευταία εκδοθείσα πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου. Ο φόρος υπολογίζεται σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2023.
3 Κατά την υποβολή εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων για το έτος 2022 από τους φορολογουμένους στους οποίους έχει ήδη χορηγηθεί ποσοστό έκπτωσης 50% ή 100% σύμφωνα με τις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 7 του ν. 4223/2013, εκδίδεται πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου στην οποία λαμβάνεται υπόψη το ποσοστό της έκπτωσης που έχει χορηγηθεί με την τελευταία εκδοθείσα πράξη διοικητικού προσδιορισμού. Το ποσό της έκπτωσης που προκύπτει δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό της έκπτωσης που έχει χορηγηθεί με την τελευταία εκδοθείσα πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου.
Έως 24 δόσεις αλλά με τόκο για οφειλές άνω των 300 ευρώ. Ολη η διαδικασία για την ένταξη στην «πάγια ρύθμιση» οφειλών προς το Δημόσιο. Στο 5,32% το επιτόκιο για αποπληρωμή στις 12 μηνιαίες δόσεις, στο 6,82% το αντίστοιχο από τις 13 δόσεις και πάνω. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Με μια απλή κίνηση και με ένα μικρό κόστος, οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να κάνουν μέχρι και 24 τις 10 δόσεις πληρωμής του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).
Συγκεκριμένα μπορούν να ενταχθούν στην «πάγια ρύθμιση» οφειλών προς το Δημόσιο και να εξοφλήσουν τον φόρο αυτό μέχρι και σε 24 δόσεις κατ’ ανώτατο όριο, εφόσον τα ποσά της οφειλής υπερβαίνουν τα 300 ευρώ.
Ποσά ΕΝΦΙΑ χαμηλότερα ή ίσα των 300 ευρώ δεν θα μπορούν να ρυθμιστούν σε περισσότερες από 10 μηνιαίες δόσεις με την «πάγια ρύθμιση», καθώς αυτή προβλέπει ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης 30 ευρώ.
Δηλαδή, σε περίπτωση που το ποσό του οφειλόμενου ΕΝΦΙΑ είναι μικρότερο ή ίσο με 300 ευρώ, δεν θα μπορεί να ρυθμιστεί σε περισσότερες από 10 μηνιαίες δόσεις, που ήδη προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία για κάθε οφειλή ΕΝΦΙΑ.
Το θετικό στοιχείο (πέρα από τις περισσότερες δόσεις) είναι ότι για την ένταξη στην «πάγια ρύθμιση» δεν χρειάζεται -κατ’ ανάγκη- να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής του ΕΝΦΙΑ.
Το… προβληματικό σημείο είναι ότι η «πάγια ρύθμιση» προβλέπει και επιτόκιο, σε αντίθεση με τις προβλεπόμενες από τον νόμο 10 δόσεις, που είναι άτοκες.
Συγκεκριμένα, το συνολικό ποσό της οφειλής που υπάγεται στη ρύθμιση επιβαρύνεται με ετήσιο ποσοστό τόκων 5,32% αν η αποπληρωμή καθοριστεί σε έως και 12 μηνιαίες δόσεις και με ετήσιο ποσοστό τόκων 6,82% εφόσον καθοριστεί αριθμός μηνιαίων δόσεων από 13 έως 24.
Η αίτηση πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση.
Η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης και της απαιτούμενης υπεύθυνης δήλωσης γίνεται μέσω ειδικής εφαρμογής, που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Από την ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η οποία βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr, ο φορολογούμενος πρέπει να επιλέξει κατά σειρά «Υπηρεσίες προς πολίτες», «Αίτηση ρύθμισης οφειλών» και «Είσοδος στην εφαρμογή».
Στη συνέχεια πρέπει να πληκτρολογήσει το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης στο σύστημα ΤΑΧΙSnet προκειμένου να εισέλθει στο κυρίως μενού της εφαρμογής για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων ρύθμισης οφειλών προς την Εφορία.
Από το κεντρικό μενού της εφαρμογής ο φορολογούμενος πρέπει να επιλέξει «Συνέχεια» δίπλα από την ένδειξη «Ρ7 Αίτηση πάγιας ρύθμισης οφειλών ν. 4152/2013, όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 4646/2019», και κατόπιν «Υποβολή νέας» αίτησης.
Ακολούθως, πρέπει να επιλέξει «ρύθμιση έως 24 δόσεις», οπότε θα εμφανιστούν στην οθόνη του υπολογιστή του οι οφειλές του, οι οποίες μπορούν να ρυθμιστούν σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις.
Στη συνέχεια θα πρέπει να αναγράψει τα καθαρά μηνιαία έσοδά του και τα μηνιαία έξοδά του.
Η διαφορά μεταξύ των δύο ποσών θα κρίνει το ύψος της κάθε μηνιαίας δόσης που θα κληθεί να πληρώνει με τη ρύθμιση της οφειλής του και, συνακόλουθα, θα καθορίσει και τον αριθμό των μηνιαίων δόσεων, οι οποίες μπορεί να φτάσουν μέχρι και τις 24.
Οσο πιο μικρή είναι η διαφορά μεταξύ μηνιαίων εσόδων και μηνιαίων εξόδων τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων που θα του εγκρίνει το σύστημα.
Επιλέγοντας, στη συνέχεια, «επόμενη σελίδα», θα εμφανιστεί στην οθόνη του υπολογιστή του η φόρμα υποβολής της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης με προσυμπληρωμένα τα προσωπικά στοιχεία της ταυτότητάς του.
Ο φορολογούμενος θα πρέπει να συμπληρώσει στοιχεία που αποτυπώνουν την πραγματική εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση. Στο πλαίσιο αυτό, θα μπορεί να επιλέξει την άντληση των στοιχείων αυτών από τις ήδη υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και τις ήδη υποβληθείσες δηλώσεις Ε9.
Εφόσον διαθέτει εισοδήματα ή και ακίνητα τα οποία δεν έχουν περιληφθεί στις σχετικές δηλώσεις, οφείλει να τα δηλώσει επιπροσθέτως.
Πρέπει επίσης να δηλώσει υπεύθυνα ότι δεν εκκρεμεί εναντίον του κατηγορία για ποινικού χαρακτήρα αδίκημα φοροδιαφυγής.
Ο φορολογούμενος πρέπει επίσης να δηλώσει τον IBAΝ ενός τουλάχιστον τραπεζικού λογαριασμού του μέσω του οποίου θα πραγματοποιεί τις πληρωμές των μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης.
Με την ολοκλήρωση της συμπλήρωσης των στοιχείων της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης ο φορολογούμενος πρέπει να κλικάρει πάνω στην ένδειξη «υποβολή αίτησης».
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών 8 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν φέτος λιγότερο φόρο για την ακίνητη περιουσία τους παρά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών.
Ο νέος φόρος όμως έχει και χαμένους καθώς για 7-8% προκύπτουν επιβαρύνσεις.
Μάλιστα, υψηλότερος είναι ο λογαριασμός για 180.000 ιδιοκτήτες ακινήτων με μεγάλη ακίνητη περιουσία, όπου οι περιοχές τους εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών.
Το 13% των φορολογούμενων έχει ίδιο φόρο.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…