ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ 2021: Σημαντική εξέλιξη – «Ανάσα» για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

ΕΝΦΙΑ 2021: Η πανδημία του κορονοϊού έχει επιφέρει τεράστιο πλήγμα στα νοικοκυριά. Γιατί η κυβέρνηση προσανατολίζεται να «φρενάρει» τις εξελίξεις με τον ΕΝΦΙΑ. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Κερδίζει έδαφος το σενάριο «παγώματος» των αλλαγών στον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ. Το σενάριο αυτό, προβλέπει την αποσύνδεση της τροποποίησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων από τον υπολογισμό του φετινού ΕΝΦΙΑ. Δηλαδή, ακόμη και αν αλλάξουν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, αυτές δεν θα χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό του φετινού ΕΝΦΙΑ.

Τα επιχειρήματα των υποστηρικτών αυτού του σεναρίου είναι και πολλά. Πρώτον, κρίνεται ότι πρέπει να αποφευχθούν οι «αιφνιδιασμοί» των ιδιοκτητών ακινήτων σε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά κατά την οποία συνεχίζεται η μείωση εισοδήματος επί τρεις συναπτούς μήνες μέχρι τώρα. Δεύτερον, η πανδημία δεν επιτρέπει να γίνει σωστή αποτίμηση των ακινήτων.

Από τη στιγμή που η αλλαγή των αντικειμενικών αξιών δεν θα «συνδεθεί» με τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ ή τον υπολογισμό του φόρου μεταβίβασης, δεν θα επηρεαστεί κανείς. Έτσι, θα δοθεί περισσότερος χρόνος για ομαλή επιστροφή στην κανονικότητα.

Το τρίτο επιχείρημα, είναι τεχνικής φύσεως. Οι φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος θα είναι περίπλοκες και απρόβλεπτες. Επίσης, αναμένεται ότι η διαδικασία δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος Ιουλίου. Έτσι, κρίνεται σκόπιμο να μην καταστεί πολύπλοκος και ο τρόπος υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ για να αποσυμφορηθούν οι φορολογικές αρχές και να καταστεί δυνατή η έγκαιρη αποστολή των ειδοποιητηρίων μέσα στον Αύγουστο.

Η αλλαγή των αντικειμενικών αξιών είναι από μόνη της μια πολύπλοκη διαδικασία. Οι εκτιμητές έχουν παραδώσει τις εισηγήσεις τους εδώ και μήνες –καθώς η επικαιροποίηση ήταν προγραμματισμένο να γίνει από πέρυσι- και το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να εκτιμήσει ποιες είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας στις τιμές αυτές.

Η σύνδεση των νέων αντικειμενικών αξιών με τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ κάνει ακόμη πιο δύσκολη την εξίσωση. Διότι το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ πρέπει να «μετρήσουν» τις επιπτώσεις στο ύψος του φόρου από την αναπροσαρμογή και να προσαρμόσουν στη συνέχεια τους συντελεστές ώστε να μην προκύψουν επιβαρύνσεις για τη συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών. Η πολυπλοκότητα των υπολογισμών είναι ακόμη ένα επιχείρημα υπέρ του να μην ανοίξει αυτή η υπόθεση φέτος.

Μπορούν κάλλιστα να προχωρήσουν οι αναπροσαρμογές των αντικειμενικών αξιών, να δοθεί χρόνος «προσαρμογής» στην αγορά και η αποτύπωση των επιπτώσεων τόσο στους φόρους μεταβίβασης όσο και στους φόρους κατοχής, να γίνει από το νέο έτος.

ΕΝΦΙΑ 2021: Δώρο το 50% ή 100% – Δείτε ποιους ιδιοκτήτες αφορά

Μισό ΕΝΦΙΑ ή πλήρη απαλλαγή από το φόρο θα κερδίσουν για πρώτη φορά πάνω από 300.000 φορολογούμενοι που είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται το 2020 λόγω της πανδημίας.

«Δώρο» το μισό ΕΝΦΙΑ ή και πλήρη απαλλαγή από το φόρο αναμένεται να φέρει για πρώτη φορά σε χιλιάδες φορολογούμενους το τσουνάμι της πανδημίας που «χτύπησε» τα εισοδήματά τους.

Τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2020 πολλοί φορολογούμενοι έχουν βρεθεί κάτω από τα όρια που ισχύουν για την έκπτωση 50% ή 100% στον ΕΝΦΙΑ με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες να πληρώσουν φέτος είτε το μισό φόρο για τα ακίνητά τους είτε να απαλλαγούν πλήρως. Οι απαλλαγές αυτές θα ισχύσουν με την προϋπόθεση ότι οι φορολογούμενοι πληρούν και τα περιουσιακά κριτήρια που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

Οι πρώτοι υπολογισμοί δείχνουν ότι για περίπου 300.000 φορολογούμενους που έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση το φετινό εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένο σε σχέση με πέρυσι ή ακόμα και μηδενικό. Έτσι, οι φορολογούμενοι αυτοί θα έρθουν να προστεθούν στα 1.284.890 νοικοκυριά που ευνοήθηκαν πέρυσι από τις απαλλαγές του ΕΝΦΙΑ.

Ο αριθμός των ιδιοκτητών ακινήτων με μερική ή πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ θα είναι μεγαλύτερος φέτος καθώς:

– Περισσότεροι από 600.000 εργαζόμενοι μπήκαν το 2020 σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και για τους μήνες αυτούς λάμβαναν το επίδομα των 534 ευρώ τον μήνα, το οποίο δεν φορολογείται.

– Χιλιάδες επαγγελματίες που κατέβασαν για αρκετούς μήνες ρολά θα δηλώσουν μειωμένα εισοδήματα και θα κερδίσουν έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος.

Ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται στο 50% για τους ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον:

– Το συνολικό ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.

– Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του, (λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος) να μην υπερβαίνουν τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

– Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίου πόλεως οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του, να μην υπερβαίνουν τις 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τις 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τις 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

– Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

ΕΝΦΙΑ 2021: Απαλλαγή κατά 100%

Στις οικογένειες, που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή έχουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστό 80% και άνω, χορηγείται πλήρης (100%) απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, εφόσον πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

– Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

– Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του, να μην υπερβαίνουν τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

– Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

ΕΝΦΙΑ 2021: Δες αν δικαιούσαι έκπτωση σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και τηλέφωνο

Με “συμψηφιστικά” κουπόνια θα επιδοτούνται από τον ερχόμενο Μάιο οι πάγιες δαπάνες που πραγματοποίησαν οι πληττόμενες επιχειρήσεις μέσα στο 2020. Αντί δηλαδή να πιστώνεται ένα χρηματικό ποσό, θα προσδιορίζεται ένα ποσό επιδότησης με την μορφή ενός “κουπονιού”.

Έχοντας στην κατοχή της ένα τέτοιο κουπόνι, με ένα συγκεκριμένο ποσό, μια επιχείρηση θα μπορεί να καλύπτει τις υποχρεώσεις της σε φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, κ.λπ.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών η επιδότηση των παγίων δαπανών των επιχειρήσεων που απασχολούν προσωπικό θα έχει τελικά τη μορφή χορήγησης πιστωτικού υπολοίπου που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Ειδικότερα:

Ποιες επιχειρήσεις θα επιδοτηθούν: Οι επιχειρήσεις που θα είναι επιλέξιμες θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά τα εξής:

Να ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους.

Να απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο με εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Να έχουν υποβάλλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τις δηλώσεις Ε3 για την περίοδο που υποχρεούνται.

Να παρουσιάζουν ζημιά προ φόρων τουλάχιστον 30% είτε σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδά τους, είτε σε σχέση με τα συνολικά έξοδά τους για το 2020.

Να παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019. Ειδική πρόβλεψη, ωστόσο, θα υπάρχει για τις νέες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που απέκτησαν πρόσφατα υποκατάστημα, δίνοντας έμφαση στο κριτήριο της ζημιάς, και όχι σε αυτό της πτώσης τζίρου.

Προσοχή: Η στήριξη δεν αφορά επιχειρήσεις που ήταν ήδη προβληματικές το 2019, με την εξαίρεση, όμως, των πολύ μικρών ή μικρών επιχειρήσεων.

Οι δαπάνες που θα επιδοτούνται: Ως πάγιες δαπάνες θα υπολογίζονται οι δαπάνες που κατέβαλε το 2020 η επιχείρηση για:

παροχές σε εργαζόμενους,

ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολούμενων,

ενέργεια,

ύδρευση,

τηλεπικοινωνίες,

ενοίκια,

λοιπά λειτουργικά έξοδα, και

χρεωστικούς τόκους και συναφή έξοδα.

Είναι, δηλαδή, δαπάνες που αποτυπώνονται στο έντυπο Ε3.

Το “κουπόνι”: Το ποσοστό της ενίσχυσης δηλαδή το… “κουπόνι”, θα προσδιοριστεί, αφού ολοκληρωθούν οι αιτήσεις των επιχειρήσεων, με βάση τον διαθέσιμο προϋπολογισμό του προγράμματος, ο οποίος και υπολογίζεται στα 500 εκατ. Ευρώ. Το ποσοστό της ενίσχυσης θα διαφοροποιείται με βάση τη πτώση του τζίρου, καθώς θα είναι υψηλότερο για επιχειρήσεις που είχαν πτώση τζίρου άνω του 60%.

Παράλληλα, θα υπάρχουν και ανώτατα όρια στο ύψος της ενίσχυσης, το οποίο:

• Δεν μπορεί να υπερβαίνει το 70% επί των ζημιών προ φόρων για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και το 90% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

• Δεν μπορεί να υπερβαίνει την απώλεια τζίρου μεταξύ του 2020 και του 2019, με ειδική μέριμνα, όμως, για τις νέες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που άνοιξαν πρόσφατα υποκατάστημα.

• Δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1,5 εκατ. ευρώ.

Πώς θα γίνονται οι συμψηφισμοί: Η επιχείρηση θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει το ποσό της ενίσχυσης που θέλει να κατανείμει για την πληρωμή φορολογικών οφειλών και το ποσό που θέλει να χρησιμοποιήσει για την πληρωμή ασφαλιστικών οφειλών.

Η ενίσχυση θα υπολογιστεί ως ποσοστό των παγίων δαπανών που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020 και δεν έχουν καλυφθεί από τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί από το κράτος. Συγκεκριμένα, θα λαμβάνονται υπόψη οι ενισχύσεις που έλαβε η επιχείρηση μέσα στο 2020, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας.

Οι δικαιούχοι θα υποχρεούνται να διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό του προσωπικού που απασχολούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2021. Σύμφωνα με το σχετικό χρονοδιάγραμμα, ο στόχος είναι, μετά τη διαδικασία αιτήσεων, τα πιστωτικά να εκδοθούν έως τα τέλη Μαΐου 2021.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ

Recent Posts

Συνεχίζει αήττητος ο Παναθηναϊκός: 68-61 τον Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…

6 έτη ago

Λοταρία αποδείξεων: Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ (TAXISnet και www.aade.gr)

aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…

6 έτη ago

Νίμιτς: Κατάλληλη στιγμή για λύση στο Σκοπιανό

"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…

6 έτη ago

Μητροπολίτης Μεσσηνίας κατά Ιερώνυμου: Όχι στα συλλαλητήρια

Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…

6 έτη ago

Νεκρός ο επιβάτης που έπεσε από το Blue Star Naxos

Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…

6 έτη ago

Ανασφάλιστα οχήματα: Έρχονται πρόστιμα έως 250 ευρώ

Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…

6 έτη ago